Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Säkerhet

Välkommen till Företagsuniversitetets blogg om säkerhet. Vår ambition är att stärka din professionella profil genom att kontinuerligt rapportera om framgångsrikt säkerhetsarbete runt om i Sverige och världen. Nyckelord är strategi och långsiktighet. Välkommen!

FunKronan

Företagsuniversitetet + KRONAN Säkerhet = sant!

2018-04-25 Lotta Eriksson

Företagsuniversitetet och KRONAN Säkerhet har tecknat ett avtal om att tillsammans genomföra kurser i ”Hantering av hot och våld på arbetsplatsen”!

FunKronan

 

Kursen, som är på en dag, riktar sig till personer inom både privat och offentlig sektor som riskerar att utsättas för hot eller våld i sitt arbete, men är även anpassad för dig som ska vara till stöd för personer i en utsatt roll.

Perspektiven är före – under – efter en incident, och ger deltagaren verktyg för att bedöma och avvärja hot. Tekniska hjälpmedel och rutiner i samverkan ger bra skydd. Vi talar om vad man får göra och vad man inte får göra under en incident. Hur hjälper vi den som är hotad eller råkat illa ut? Kamratstöd och checklistor lindrar effekterna och gör att dina medarbetare snabbare kan hantera och komma ur traumat.

Vi erbjuder kursen både som öppen och som företagsanpassad.

Första kurstillfälle är den 14 juni 2018 – håll utkik för mer information och anmäl dig på Företagsuniversitetets hemsida från och med torsdagen den 26 april!

På bilden syns från vänster Stefan Kinert från KRONAN Säkerhet, Lotta Eriksson, Stefan Haglund och Daniela Lannsjö från Företagsuniversitetet och Richard Buske från KRONAN Säkerhet.

Välkommen!

Säkbild

Två heta nyheter inom säkerhet - akademiska poäng och påverkansoperationer

2018-04-04 Lotta Eriksson

Behovet av säkerhet och trygghet bara ökar och därmed även behovet av fördjupad kompetens . Därför är vi omåttligt stolta över att vi nu kan erbjuda två heta nyheter! Det ena är att vi i ett unikt samarbete med Lunds universitetet genomför "Introduktion till Säkerhetsvetenskap (7,5 hp)" och det andra att vi den 23 maj kör den första omgången av den nya endagskursen "Påverkansoperationer", i samarbete med experter på Vesper Group.

Låt oss börja med att berätta den glada nyheten om kursen "Introduktion till Säkerhetsvetenskap", som genomförs i samarbete mellan Lunds universitet och Företagsuniversitetet. Det är en kurs som introducerar vetenskapliga grunder för ett organisatoriskt säkerhetsarbete.

Syftet är att stärka deltagarnas förmåga att leda och bedriva ett effektivt organisatoriskt säkerhetsarbete.

Kursen består av sex kurstillfällen (sex heldagar med ungefär en månad mellan) hos Företagsuniversitetet i Stockholm och självstudier däremellan. De självständiga studierna omfattar läsning av litteratur och lösning av en serie hemuppgifter. Hemuppgifterna utgör kursens examination.

Det är naturligtvis Lunds universitet som utfärdar högskolepoängen och kursens lärare är handplockade experter inom respektive område. Självklart kommer ansvariga från Lunds universitet att finnas på plats vid varje kursdag.

Kursens innehåll har följande uppdelning:

  • Introduktion, kunskapsområdet säkerhetsvetenskap samt principer för ett systematiskt säkerhetsarbete
  • Händelsehantering ur ett strategiskt kommunikationsperspektiv
  • Beslutsfattande under osäkerhet
  • Säkerhetskultur och dess relation till säkerhet
  • Mellanmänskliga relationer
  • Grundläggande underrättelseanalys

Vad är det för behörighetskrav undrar då vän av ordning! Glädjande nog är svaret att alla som arbetar med säkerhet (som säkerhetschefer, säkerhetssamordnare och motsvarande), är behöriga att söka till kursen. Visst låter det superkul?

Läs mer här: Introduktion till Säkerhetsvetenskap (7,5 hp)

Säkbild

 

Är du utsatt? Hur? Och hur vet du det?

Och den andra spännande - och högaktuella - kursen heter "Påverkansoperationer". Kursen, som är på en dag, syftar till att skapa en grundläggande förståelse för hur påverkanskampanjer fungerar, hur de genomförs och hur den egna organisationen kan förhålla sig till detta på ett sätt som höjer beredskapen och ökar förmågan att hantera eventuella incidenter.

De namnkunniga kursledarna kommer från Vesper Group och heter Kim Elman (som är operativ chef Cyber Threat Intelligence & Response) och Björn Lysell (som är Director Security Intelligence Management).

Kursen vänder sig till alla som arbetar med säkerhet (som säkerhetschefer, säkerhetssamordnare, säkerhetsstrateger) eller med kommunikation men också chefer och ledare - det vill säga egentligen alla som behöver kunna förstå mekanismerna bakom påverkansoperationer och hur dessa kan förebyggas och hanteras - vilket inte är minst viktigt nu i valtider och när många viktiga samhälls- och näringslivsfrågor står på dagordningen!

Läs mer om kursen här: Påverkansoperationer

Konfetti_2018

Säkerhetsgalan: Seriöst och glammigt i ett och samma paket

2018-03-16 Lotta Eriksson

Digitalisering, cybersecurity och terrorism var några av Säkerhetsgalans högaktuella ämnen. Efter en eftermiddag med föreläsningar blev det galakväll med prisutdelning.

Säkerhetsgalan firade 10-årsjubileum och inleddes med ett spektakulärt intro. Sedan moderator Kattis Ahlström hälsat de 200 deltagarna välkomna började dagens program. Bland annat klev Leif GW Persson in på scenen på Hotel At Six. Han summerade brottsutvecklingen i Sverige de senaste tio åren och gav exempel på två saker om han anser har stor allmänpolitisk betydelse i den i övrigt stabila svenska brottsligheten. Dessa två var antalet dödsskjutningar mellan olika gäng och att nu också Sverige har drabbats av terrorism i Sverige. Han gav sedvanliga kängor till polisväsendet och roade med sina kluriga analyser.

Leif GW

Efter eftermiddagskaffet var det dags för den internationelle gästen; Sir Julian King. Han är EU-kommissionär med ansvar för cyber security och terrorism. Han poängterade bland annat att varken de som attackerar via nätet eller terrorister bryr sig om nationella gränser och sade att arbetet därför inte får stanna vid diskussioner gränserna.

Julian-King

Internetgurun Joakim Jardenberg gav därefter en 20 minuter lång betraktelse kring digitaliseringen. Han belyste nya användningsområden och nya beteenden (från Hugo 12 år som utvecklar appar till Dagny, över 100 år, som bloggar). Han betonade att digitaliseringen är en hävstång för utveckling och pratade om det personliga ansvaret i en tid då utvecklingen går otroligt snabbt.

Jocke J

Därefter blev det ett dynamiskt samtal mellan Sven Klockare från Bravida, Daniel Hjort från Nexus, Richard Oehme från PWC och de två säkerhetscheferna Susan Bergman (Combitech) och Peter Lilius (Apoteket AB) kring hur säkerhetsbranschen tar tillvara de digitala möjligheterna, vilka risker och utmaningar som finns och hur man ökar säkerhetsmedvetenheten.

Panel

En föreläsare som berörde många i publiken var Jessikka Aro, som pratade om två saker; Rysslands trollfabriker med produktion av fake news och sin egen resa från det att hon avslöjade trollfabrikerna i S:t Petersburg. Hela hennes liv förändrades och hon lever numera med en ständig hotbild - men vägrar att vika ner sig! Just nu håller hon på att skriva en bok, "Vladimir Putins trollimperium".

JA

Säkerhetsgalan anno 2018 skulle avslutas av försvarsminister Peter Hultqvist, som dock varit tvungen att lämna walkover. I hans ställe inträdde statssekreterare Jan Salestrand och gav en initierad bild över det nationella försvars- och säkerhetspolitiska läget.

JS

Efter eftermiddagens föreläsningar blev det en kort promenad över till anrika men nyrenoverade Vasateatern. Det vankades då mingel, trerättersmiddag, hyllning av de tre nominerade till Årets Säkerhetsprofil och tidigare års Säkerhetsprofiler. Sedan intog Sveriges förmodligen bästa sångerska, Lisa Nilsson, scenen tillsammans med två gitarrister - till publikens jubel.

De_tre_nominerade_2018

De tre nominerade fick en lång väntan innan det var dags för Kattis Ahlström att - tillsammans med dansare - avslöja vinnaren. Det stod mellan Christina Boman, Jonas Lejon och Kristoffer Örstadius - alla väldigt värdiga vinnare - men det var Kristoffer som fick gå upp på scenen och ta emot utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil 2018.

Vinnare_Arets_sakerhetsprofil_2018

Efter prisutdelningen stannade några deltagare kvar i baren medan andra minglade vidare ut i Stockholmsnatten.

Tack alla fantastiska föreläsare, tack alla deltagare och tack alla sponsorer! Det blev ett fint 10-årsjubileum - nu börjar vi planera 2019 års Säkerhetsgala - välkomna tillbaka!

 

Kristoffer_Örstadius2

Kristoffer Örstadius utsedd till Årets Säkerhetsprofil

2018-03-15 Lotta Eriksson

Kristoffer Örstadius, grävande journalist på DN, har utsetts till Årets Säkerhetsprofil 2018. Det stod klart under Säkerhetsgalan i Stockholm den 15 mars. De två andra nominerade var Christina Boman, säkerhetschef vid Uppsala universitet och IT-entreprenören Jonas Lejon från kryptera.se och Triop.

Det blev DN-journalisten Kristoffer Örstadius som knep den prestigefulla titeln Årets Säkerhetsprofil 2018 under Säkerhetsgalan på torsdagskvällen.

Juryns motivering löd: ”Kristoffer Örstadius satte, som undersökande och prisbelönt journalist på DN, ljuset på och avslöjade 2017 års stora svenska säkerhetsskandal inom Transportstyrelsen och andra myndigheter. Han har med stort engagemang, envishet, nyfikenhet och vass penna visat oss på tydliga brister i de svenska myndigheternas informationssäkerhet och därmed förhoppningsvis skapat jordmån för ett bättre framtida säkerhetsarbete och framför allt en höjd riskmedvetenhet i alla led.”

Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil delas – sedan 2009 - ut till en person med ett hängivet intresse för säkerhetsfrågor och som med stort engagemang och gedigen kunskap verkar inom säkerhet.
 
I årets jury satt: Jenny Persson, Aktuell Säkerhet, Kristina Schmidt och Lotta Eriksson, Företagsuniversitetet, Thomas Lundin, Näringslivets Säkerhetsdelegation, Janne Haldesten, SIG Security, Andrew Spry, ASIS och de tre tidigare Säkerhetsprofilerna Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan, Anne-Marie Eklund Löwinder, IIS och Åsa Schwarz, Knowit.

Läs mer om utmärkelsen och tidigare vinnare på www.sakerhetsgalan.se!

Mer information om Säkerhetsgalan kommer här på bloggen under kommande dagar!

Kristoffer_Örstadius

Årets Säkerhetsprofil: Nominerad nr 3

2018-02-23 Lotta Eriksson

Den tredje och sista personen som har chansen att bli utsedd till Årets Säkerhetsprofil 2018 är Kristoffer Örstadius.

Kristoffer Örstadius arbetar sedan nio år tillbaka som journalist på Dagens Nyheter. Han har under de senaste åren publicerat flera avslöjanden som bygger på en kombination av grävande journalistik och analyser av data. 2015 fick han Stora Journalistpriset för flera reportage där han enligt motiveringen använt programmering "på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt".

2013 avslöjade Kristoffer Örstadius bland annat att 123 personer kom in på lärarutbildningen med ett resultat på högskoleprovet om 0,1. Han belönades med Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister för sitt arbete.

Kristoffer Örstadius blev tillsammans med kollegan Mikael Holmström nominerad till Stora journalistpriset 2017 i kategorin Årets avslöjande för sina artiklar om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Juryns motivering till att han nu nominerats till Årets Säkerhetsprofil lyder:
"Kristoffer Örstadius satte, som undersökande och prisbelönt journalist på DN, ljuset på och avslöjade 2017 års stora svenska säkerhetsskandal inom Transportstyrelsen och andra myndigheter. Han har med stort engagemang, envishet, nyfikenhet och vass penna visat oss på tydliga brister i de svenska myndigheternas informationssäkerhet och därmed förhoppningsvis skapat jordmån för ett bättre framtida säkerhetsarbete och framför allt en höjd riskmedvetenhet i alla led."
 
Missa inte prisutdelningen på Säkerhetsgalan den 15 mars, då det avslöjas vem av de tre nominerade - Christina Boman, Jonas Lejon och Kristoffer Örstadius - som kammar hem titeln Årets Säkerhetsprofil 2018. Boka er plats på Säkerhetsgalan här och nu!

Jonas-Lejon_liten

Årets Säkerhetsprofil: Nominerad nr 2

2018-02-22 Lotta Eriksson

Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet kan i dag offentliggöra vem den andra nominerade till titeln Årets Säkerhetsprofil 2018 är; Jonas Lejon.

Jonas-Lejon_liten

Jonas arbetar som Senior Cyber Security Specialist på det egna företaget Triop. Hans expertområden är bland annat cybersäkerhet, krypto, skadlig kod, IT-angrepp och robust IT-infrastruktur. 

Tidigare har Jonas Lejon jobbat i över tio år på FRA och Försvarsmakten.

Han driver även kryptera.se, Sveriges största blogg inom cybersäkerhet, samt är medgrundare av Säkerhetsbubblan på Facebook. Dessutom sitter han som styrelseledamot i Internetstiftelsen i Sverige och Advisory Board för Holm Security. 

Juryns motivering lyder:

Som driven IT- och multientreprenör håller Jonas Lejon samtiden informerad om allt ifrån lösenordshanterare, kryptografi och penetrationstester till de senaste IT-säkerhetshoten. Han delar frikostigt med sig av affärsidéer, cybersäkerhetskompetens med samma entusiasm som han utvecklar sajter och skriver böcker. Han kännetecknas av en genuin glöd, ett stort engagemang och en fantastisk attityd som på ett tydligt sätt för hela säkerhetsbranschen samman.

I går berättade vi att Christina Boman, säkerhetschef vid Uppsala universitetet, också är nominerad till Årets Säkerhetsprofil och i morgon avslöjar vi vem den tredje och sista nominerade är! Håll utkik!

Christina_Boman_liten

Årets Säkerhetsprofil: Nominerad nr 1

2018-02-21 Lotta Eriksson

Nu kan Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet stolt presentera den första nominerade till den prestigefyllda titeln "Årets Säkerhetsprofil 2018": Christina Boman!

Christina_Boman_liten

Christina arbetar som säkerhetschef och informationssäkerhetschef på Uppsala universitet och har gjort det i fem och ett halvt år. Hon har en bakgrund inom Försvarsmakten samt länsstyrelsevärlden och har jobbat statligt i nästan 30 år.

På Uppsala universitet arbetar hon med fysisk säkerhet, informations/IT-säkerhet och kris- och kontinuitetshantering. Samverkan med övriga samhället i kris och civilt försvarsfrågor har ökat det senaste året. Uppsala universitet har cirka 45 000 studenter och cirka 6 000 anställda.

Juryns nominering lyder:
Christina Boman – en säkerhetschef med stort S och innerlig vilja att bygga säkerhet. Hon har på bara ett par år skapat en stabil, strategisk och systematisk säkerhetsorganisation på Uppsala universitet och tacklar allt från forskningsspionage och pensionärer som stjäl sticklingar från trädgårdarna på universitetsområdet till hemvändande IS-sympatisörer. Hennes omvittnade engagemang, kompetens, professionalitet och inställning att ”kraften kommer underifrån” utgör bilden av en sann säkerhetschef i tiden.

I juryn sitter:

Jenny Persson, Aktuell Säkerhet
Kristina Schmidt/Lotta Eriksson, Företagsuniversitetet
Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan
Anne-Marie Eklund Löwinder, IIS
Andrew Spry, ASIS
Thomas Lundin, NSD
Janne Haldesten, Sig Security
Åsa Schwarz, Knowit – Årets Säkerhetsprofil 2017

Jessikka_Aro

Ryska nättroll på Säkerhetsgalan

2018-02-06 Lotta Eriksson

Säkerhetsgalan firar 10-årsjubileum och i dagarna går inbjudan ut både som postalt utskick och som bilaga i tidningen Aktuell Säkerhet. Säkerhetsgalan genomförs i år torsdagen den 15 mars på Hotel At Six och på Vasateatern i Stockholm.

Föreläsningarna inleds klockan 13.00 och avslutas omkring klockan 18.00 då det blir en rask promenad till Vasatatern, där kvällens begivenheter tar vid.

Jessikka_Aro

Årets gala bjuder bland annat på föreläsning av Leif GW Persson, som summerar de tio gångna årens brottsutveckling i Sverige. Dessutom kommer Jessikka Aro från Yle och berättar dels om sitt avslöjande reportage om de ryska trollfabrikerna som fabricerar fake news och dels om sin personliga resa, som sedan reportagen publicerats bestått av en stor mängd förtal och hot.

Det blir också ett branschsvep kring hur digitaliseringen påverkar samhället allmänt och säkerhetsbranschen i synnerhet. Programpunkten inleds med en betraktelse av internetgurun Joakim Jardenberg.

På kvällen delas det åtråvärda och prestigefulla priset Årets Säkerhetsprofil ut. Juryn har nyligen haft möte och utsett tre finalister. Dessa kommer successivt att offentliggöras kommande veckor, både här och på Aktuell Säkerhets hemsida. Vem den slutliga vinnaren är får vi se den 15 mars på Vasateatern, där vi också äter gott och nätverkar med varandra och andra!

Så vila inte på hanen; boka din plats på Säkerhetsgalan nu - och här!
 

Finalistemblem-300x140

Säkerhetselever finalister i Security Awards

2017-09-20 Lotta Eriksson

Den 26 oktober avslöjas det vem som vinner Security Awards i olika kategorier. Vi på Företagsuniversitetet är extra stolta över att vi har flera finalister med i kategorin Årets Säkerhetselev i år.

Eva Dickner är nominerad med följande motivering:

"Eva gick Säkerhetschef – Diplomutbildning på Företagsuniversitetet 2016. Det engagemang Eva visade var extraordinärt. Seriös, kunnig och vetgirig. Eva har en unik förmåga att utvärdera risk- och sårbarhetsanalyser som hon kombinerar med att förstå helheten och jobba fram väl fungerande lösningar. Evas ledaregenskaper och förmåga att på ett pedagogiskt och fångande sätt presentera sina resultat, gör henne till en uppskattad elev och medarbetare. Det speglar sig också då hennes nuvarande roll är att vara Ansvarig för Fysisk Säkerhet, kontinuitet & krisberedskap för Skandia Norden."

Alexander Delis, som går ut YH-utbildningen Säkerhets- och trygghetskoordinator i december i år och bland annat praktiserat i Täby kommun, har nominerats med följande motivering:

"Alexander är vetgirig, drivande och har goda ledaregenskaper. Hans nytänkande kring samverkan i krisberedskap har bidragit till att utveckla och stärka Täby kommuns krisberedskap. Det som mer utmärker Alexander är hans inre glöd och förmåga att inspirera sin omgivning. Det har visat sig inte minst i de olika workshops som Alexander har hållit inom kommunen. En god samarbetsförmåga och ett genuint engagemang för samhälls- och trygghetsfrågor är nyckeln till att Alexander är väl mött och välkommen i olika arbetsgrupper."

Det är också på sin plats att gratulera alla andra som har nominerats, och framför allt - naturligtvis - de som vi på något sätt samarbetar med i våra utbildningar, som Andreas Ring, Karin Johannesen, Practise och Malmö stad, till de fina nomineringarna! Vi håller tummarna för er alla den 26 oktober!

Läs mer om finalisterna och Security Awards här.

Asa_webben_huvudartikel

Åsa Schwarz blev Årets Säkerhetsprofil 2017

2017-04-06 Lotta Eriksson

Det blev Åsa Schwarz, säkerhetsexpert vid Knowit, som till slut stod som vinnare av den prestigefulla titeln Årets Säkerhetsprofil 2017. Juryn lyfte bland annat fram att hon är en god förebild med sitt stora engagemang och sin djupa och breda kompetens.

Åsa
 

I god konkurrens med Richard Buske säkerhetschef i Sollentuna kommun, och Bengt Berg från Cybercom, blev det Åsa Schwarz som blev Årets Säkerhetsprofil under Säkerhetsgalan 2017. Hon intervjuades av Andreas Lundstedt från Alcazar under middagen.

Juryns motivering löd:

”Åsa Schwarz har med sin entusiasm och kompetens under en lång tid bidragit till att öka medvetenheten om informationssäkerhet, både hos företag och privatpersoner. Hon har, som marknadschef och säkerhetsexpert vid Knowit, synts flitigt i media under det gångna året – både i intervjuer och genom egna artiklar. Hon är dessutom en av initiativtagarna till Kontrollgruppen och säkerhetskonferensen C2´17, en konferens som lyfter fram kvinnliga säkerhetsexperter. Syftet är att höja informations- och IT-säkerheten och att skapa ”en av världens mest dynamiska säkerhetsarenor”. Åsa Schwarz är en synnerligen god förebild, som med sitt stora engagemang och sin djupa och breda kompetens inom säkerhetsområdet,verkar aktivt för att folkbilda och locka fler till säkerhetsbranschen.”

Asa_webben_huvudartikel

Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil delas – sedan 2009 - ut till en person med ett hängivet intresse för säkerhetsfrågor och som med stort engagemang och gedigen kunskap verkar inom säkerhet. I årets jury satt: Jenny Persson, Aktuell Säkerhet, Kristina Schmidt och Lotta Eriksson, Företagsuniversitetet, Thomas Lundin, Näringslivets Säkerhetsdelegation, Mounir Messaoud, SIG Security, Peter Claesson, ASIS och de två tidigare Säkerhetsprofilerna Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan, Anne-Marie Eklund Löwinder, IIS.

Se ögonblicket då Årets Säkerhetsprofil tillkännages här