Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Vara bloggar

Välkommen till Företagsuniversitetets bloggar

Vi undersöker, funderar och rapporterar kring våra ämnesområden. Vår ambition är att bidra med inspiration och ökad förståelse för samtid och framtid. I flödet nedan ser du de senaste inläggen från alla bloggar. I menyn kan du välja att läsa enbart inlägg från det ämne som intresserar just dig. Hittar du någonting spännande så tipsa gärna en kollega.

Möt oss på Säkerhetsarenan i Visby

Säkerhet 2024-04-10

Under Almedalsveckan 2024 erbjuder mötesplatsen Säkerhetsarenan ett stort antal seminariepunkter på temat säkerhet och trygghet. Säkerhetsarenan är ett samarbete mellan Företagsuniversitetet, Säkerhetsbranschen, Säkerhetsföretagen, SSF Stöldskyddsföreningen, Brandskyddsföreningen och Stiftelsen Tryggare Sverige.

Läs mer

Grönare och smartare investeringar med ESG

HR 2024-03-27

Om kraven på hållbarhetsrapportering känns obehagliga - tag det lugnt. Det är inte så svårt som konsulterna får det att låta. Alla företag som tror att de inte jobbar med hållbarhet, gör det. Åsa Stenborg är hållbarhetsexpert och kursledare för Företagsuniversitetets nya ”Hållbarhetschef – diplomutbildning”. Här har hon skrivit om de nya kraven på företagens hållbarhetsarbete.

Läs mer

Thomas Palfelt, FMV, om säkerhets- och säkerhetsskyddsarbetet

Säkerhet 2024-03-13

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Det är väl länge sedan försvarsfrågorna har stått så högt upp på agendan som nu och därför har vi denna gång bjudit in Thomas Palfelt, säkerhets-, informationssäkerhets- och biträdande säkerhetsskyddschef vid FMV.

Läs mer

Ny start för Introduktion till säkerhetsvetenskap - som ger högskolepoäng

Säkerhet 2024-03-04

I maj är det dags för en ny omgång av den populära utbildningen Introduktion till Säkerhetsvetenskap som Företagsuniversitetet genomför i samarbete med Lunds universitet och som ger 7,5 högskolepoäng! Utbildningen är på totalt sex lärarledda utbildningsdagar med självstudier däremellan och syftet är att stärka deltagarnas förmåga att leda och bedriva ett systematiskt  säkerhetsarbete. Huvudkursledare är universitetslektor Jonas Borell.

Läs mer

Företagsuniversitetet sticker ut inom säkerhet

Säkerhet 2024-02-27

Företagsuniversitetet är en välrenommerad utbildningsaktör och mycket väl känd för sitt breda utbildnings- och konferensutbud. Det visar den årliga Varumärkesbarometern som Aktuell Säkerhet gör i samarbete med SveMa.

Läs mer

”Utbildningarna har hjälpt mig i år och kommer hjälpa mig framöver”

Säkerhet 2024-02-01

Per Almberg är Security Manager & Head of protective security Scandinavia på ASSA ABLOY och lever onekligen det livslånga lärandet. Han har gått ett flertal utbildningar hos Företagsuniversitetet genom åren, senast IT-säkerhetschef – Diplomutbildning hösten 2023. Vi frågar honom hur han upplevde utbildningen och hur den stod sig i jämförelse med andra utbildningar han har gått. Han delar dessutom med sig av tre konkreta råd på vad man ska tänka på när man väljer utbildningsaktör.

Läs mer

Klara, färdiga, hållbarhet

HR 2024-01-29

- Hållbar betyder “tillräckligt stadig för att stå emot påfrestningar”.  Om vi översätter det till hur en organisation ska kunna vara hållbar finns det många perspektiv vi på HR behöver ta hänsyn till, säger Cecilia Jonsson, kursledare på Företagsuniversitetet. Här ger hon några god råd till dig som jobbar med HR och vill ta tag i hållbarhetsarbetet.

Läs mer

Helena Gullberg - med ett vetenskapsbaserat angreppssätt

Säkerhet 2024-01-25

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången tar vi framför allt sikte på krisberedskap och ett vetenskapsbaserat angreppssätt. Det gör vi tillsammans med Helena Gullberg, säkerhetssamordnare och biträdande säkerhetsskyddschef i Örebro kommun.

Läs mer

Den artificiella intelligensen - den bästa kollegan du någonsin haft

HR 2024-01-12

AI har övergått från att vara en fantasifull vision till en konkret verklighet som förändrar hur vi samlar in, analyserar och agerar på information. Från algoritmer som exakt förutspår vem som kommer prestera bäst i ett visst jobb, till system som detaljerat analyserar medarbetarsamtal för att förbättra arbetsmiljön och arbetsglädjen. Det skriver Sara Breman om och ger tips om hur du kan börja använda AI i ditt HR-arbete.

Läs mer

"Låt HR vara med från början"

HR 2023-12-11

"Tyvärr är HR inte alltid med i förvärvsprocessen. Och sen blir det inte riktigt som man tänkt sig och man får inte de synergieffekterna man räknat med. Studier visar att majoriteten av alla förvärv misslyckas. Här tror jag att HR kan påverka utfallet till det bättre." Det säger Angelica Goldring, HR-expert och kursledare på den nya kursen "HR:s roll vid förvärv och samgående".

Läs mer

Emir Gazibegovic om steget från polis till säkerhetschef

Säkerhet 2023-12-11

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Emir Gazibegovic, som för ett ungefär ett halvår sedan ”kapade det ena benet” och lämnade arbetet som operativ samordnare inom Polismyndigheten för att ta klivet ut i det civila och bli säkerhetschef i Södertälje kommun.

Läs mer

Fullt hus på Forum Säkerhetsskydd

Säkerhet 2023-11-29

Med ett vintertema (både på skärmen och utomhus) inleddes den fjärde omgången av Forum Säkerhetsskydd tisdagen den 28 november. Charlie Söderberg var som vanligt på plats och hälsade de 120 deltagarna välkomna till konferensen. Därefter följde ett antal föreläsningar och samtal om säkerhetsläget, säkerhetsskyddschefens roll och mycket annat.

Läs mer

Utveckla HR med hjälp av AI - från rekrytering till exit

HR 2023-11-10

I en värld där teknik konstant omformar hur vi arbetar står HR inför en spännande revolution genom artificiell intelligens (AI). Tillsammans med HR-experten Sara Breman har vi tagit fram en ny utbildning där vi utforskar hur dagens organisationer kan dra nytta av AI för att effektivisera HR-processerna, förbättra medarbetarupplevelsen och driva HR-strategier på nya innovativa sätt. Spännande och högaktuellt!

Läs mer här!

Läs mer