Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Financial Fraud Forum 2021

– den 23 september 

Financial Fraud Forum - förebygg ekonomiska bedrägerier mot företag och myndigheter

Financial Fraud Forum arrangeras i år för fjärde gången. Första året, 2018, fokuserade konferensen mycket på problembilden med bedrägerier och ekonomisk brottslighet och de två åren därefter har mer haft siktet på lösningar. Torsdagen den 23 september är det åter dags.

Problemet är fortsatt stort
Under 2019 anmäldes omkring 245 000 bedrägeribrott samt 20 700 bidragsbrott. De bedrägeribrottstyper som hade flest anmälda brott 2019 var kortbedrägerier (129 000 brott), identitetsbedrägerier och annonsbedrägerier. När det gäller ekobrott anmäldes under 2019 omkring 10 500 brott mot skattebrottslagen, 14 500 bokföringsbrott och 1 600 förskingringsbrott. Allt enligt Brås nationella trygghetsmätning från i fjol.

Nu är det därför hög tid att göra en rykande färsk nulägesbeskrivning; vilka är de vanligaste typerna av bedrägerier 2021, vilka är de största utmaningarna för alla parter och vad kan vi göra åt det?

Revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades i Sverige 2010 för att göra företagens administrativa kostnader mindre men effekten blev att aktiebolag som företagsform ökade och att 80-85 procent av alla nyregistrerade aktiebolag numera väljer bort revision. Det innebär i sin tur att den ekonomiska brottsligheten har ökat explosionsartat och att de ekonomiska brottslingarna har fått ett ypperligt verktyg. Detta diskuterar bland annat representanter från Ekobrottsmyndigheten, bedrägeripreventionsexperten Anders Björkenheim med flera under Financial Fraud Forum 2021.

På programmet står också:

  • Social manipulation som brottsverktyg
  • Bedrägerier i pandemins kölvatten
  • Nu har SAMLIT (Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Task Force) som inleddes sommaren 2020 permanentats, ett framgångsrikt samarbete mellan Polisen, fem storbanker och Bankföreningen
  • Hänger lagstiftningen med? Finns utredningskompetensen? Hur är upptäcktsrisken och vad är straffskalan?

Konferensavgift
5 500 kronor exkl. moms för deltagande på plats på IVA Konferens i Stockholm. 
4 500 kronor exkl. moms för deltagande direkt i din dator med livestreaming, möjlighet att ställa frågor via chatt och tillgång till extramaterial.

I meddelanderutan uppger du om du önskar delta på plats eller online.

Program

Financial Fraud Forum 2021

 

09.30Kaffe, frukost och registrering

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum

Dagens värd och moderator Tilde de Paula Eby inleder dagens konferens

10.10Aktuell lägesbeskrivning

Vilka är de största problemen och utmaningarna? Vad har man gjort sedan sist i respektive myndighet? Vad behöver göras framåt?
Annika Stenberg, GD vid Bolagsverket, och Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

10.30Är lagstiftningen tillräckligt skarp?

Är lagstiftningen tillräckligt skarp? Finns det tillräcklig utredningskompetens? Det är frågor som ofta kommer upp när vi pratar om bedrägeribrott. I dag ställer vi frågorna till Johan Forsell, rättspolitisk talesperson hos moderaterna.

11.00Samverkan som ger effekt

Polisen, de fem största bankerna i Sverige och Svenska Bankföreningen ingår sedan sommaren 2020 i ett samarbete för att – genom ökad informationsdelning - förbättra förmågan att identifiera och bekämpa penningtvätt och organiserad brottslighet. Här berättar Linda Staaf från polisen om SAMLIT, Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Task Force, ett samarbete som innebär att Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Bankföreningen regelbundet träffar polisens underrättelseenhet på Nationella operativa avdelningen, Noa, för att dela information.

11.40"Antifuskgenerelan" om fusk och kriminalitet mot stödpaketen

Knappt hann regeringens stödpaket presenteras förra våren, när pandemin slog till, förrän man kunde börja misstänka att de skulle utnyttjas av kriminella krafter och av andra som såg sin chans att utnyttja omställningsstödet. Stefan Strömberg, som kom att kallas ”antifuskgeneralen”, fick därför i uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att minska risken för brott och fusk kopplat till de ekonomiska stödpaketen. Här berättar han om utredningen, som presenterades i början av 2021, och om de åtgärder som har vidtagits, som exempelvis förändrade utbetalningsrutiner hos Tillväxtverket.

12.00Allra-avslöjaren som fick sina källor röjda av Allras konsult

Hur lyckades pensionsbolaget Allra plocka ut en halv miljard från sina kunder genom upplägg i Luxemburg, Malta och Dubai? Varför verkade hjärnan bakom upplägget sadla om till modebloggare och fredsmäklare på nätet? Och varför anlitade Allra en multikriminell person för "rådgivning"? Möt Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, som bland annat skrev mycket om Allra-affären. I samband med artiklarna blev han utsatt för ett dataintrång. Här berättar han mer om sitt arbete, hur hans digitala liv hamnade på villovägar och hur hans källor blev röjda.

12.30Lunch

13.30Bedrägerier i kölvattnet av den slopade revisionsplikten

Revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades i Sverige 2010 för att göra företagens administrativa kostnader mindre men effekten blev att aktiebolag som företagsform ökade och att 80-85 procent av alla nyregistrerade aktiebolag numera väljer bort revision. Det innebär i sin tur att den ekonomiska brottsligheten har ökat explosionsartat och att de ekonomiska brottslingarna har fått ett ypperligt verktyg. Detta diskuterar bland annat bedrägeripreventionsexperten Anders Björkenheim och Henrik Lundin från Ekobrottsmyndigheten.

14.00Momsbedrägerier

14.30Social manipulation som verktyg

Statliga aktörer, det vill säga andra länders underrättelsetjänster, angriper så väl företag som myndigheter. Vår samhällsviktiga infrastruktur, inklusive de finansiella systemen, är av särskilt intresse. Metoderna som används är inte längre enbart tekniska eller mänskliga utan en hybrid av båda. Carolina Angelis, som har en bakgrund på FRA och MUST och som nu driver Truesec Human Threat Intelligence, berättar hur det går till.

15.10Eftermiddagskaffe

15.40Bankernas utmaningar 2021

Vad är bankernas största problem? Hur långt räcker de tekniska lösningarna - och i vilken mån begränsar tekniska lösningar?

16.10Avslutningsföreläsning

16.50Sammanfattning och avslutning

Tilde de Paula Eby sammanfattar och avslutar Financial Fraud Forum 2021.

 

Fakta

Tid och plats

23 september i Wallenbergsalen på IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm eller direkt i din dator via livestream

Konferensavgift

5 500 kronor exkl. moms för deltagande på plats på IVA Konferens i Stockholm. I priset ingår för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.
4 500 kronor exkl. moms för deltagande direkt i din dator med livestreaming, möjlighet att ställa frågor via chatt och tillgång till extramaterial.

Hotell

Du kan boka övernattning i samband med konferensen till specialpris hos Nordic Choice Hotels. Se tillgängliga hotell på www.choice.se. Ring sedan 0771-666700 och uppge avtalsnummer CH2005318 för att boka.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se.

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.