Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Financial Fraud Forum 2023

- nya vägar i kampen mot bedrägerierna

Bedrägerier är en brottsform som fortsätter att öka, med både personer och företag som brottsoffer. Det blir också allt tydligare att bedrägerier och ekonomisk brottslighet har förgreningar i grov organiserad brottslighet.


Financial Fraud Forum är landets ledande forum för alla som vill öka medvetenheten om och bekämpa bedrägerier. Landets främsta experter finns på plats för att under en dag sätta strålkastarljuset på problemen med bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet och för att faktiskt visa att det finns sätt både att förebygga, identifiera, hantera och stoppa ekobrott.

Under en intensiv dag får du

  • en översikt över vilka de vanligaste bedrägeribrotten är just nu och vad experterna ser bakom hörnet
  • exempel på hur polisen, banker, försäkringsbolag och företag arbetar för att förebygga och förhindra brott
  • internationella utblickar och inspiration


Du får ta del av intressanta föreläsningar, panelsamtal samt intervjuer på scenen - allt under ledning av Tilde de Paula Eby, till vardags programledare på TV4. Välkommen med din bokning till årets forum för alla som arbetar med att bekämpa bedrägerier!

 

Program

Onsdag 20 september 2023

09.30Registrering och kaffe

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum 

Dagens värd Tilde de Paula Eby, till vardags programledare på TV4, välkomnar publiken.

10.15Den ekonomiska brottsligheten 2023

I juni presenterade tolv myndigheter - bland dem Polisen, EBM och Säpo - en samlad bild av den organiserade brottslighetens utveckling i Sverige. Bedrägerier får stort utrymme i rapporten och beskrivs som ett allt viktigare inslag i den organiserade brottsligheten. I Financial Frauds inledningsföreläsning ger Anna Lundström, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, en aktuell lägesbild.

10.40Internationell utblick: så bekämpas bedrägerierna i Storbritannien

Ibland kan det vara befogat att titta utanför landets gränser för att se hur andra nationer tar sig an bedrägerierna. Vi gästas av Oliver Little från National Economic Crime Center i Storbritannien, som berättar om ett kraftfullt och framgångsrikt samarbete mellan brittisk polis, banker och kreditkortsföretag, om ett nationellt rapporteringscenter och om alternativa finansieringsmodeller. På scenen finns också Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige, som under lång tid följt brittiska polisens arbete.

11.30Kort paus

11.50Maffian: Italiens rikaste och blodigaste företag

Carina Gunnarsson, docent i statsvetenskap och till vardags verksam som forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitutet, har forskat på den italienska maffian i 20 år. Här berättar hon om olika maffiagrupper som är aktiva i Italien idag och hur de med olika aktiviteter gjort sig själva till en del av de samhällen där de verkar. Hon berättar också om civilsamhällets kamp mot maffian och drar paralleller till den organiserade brottsligheten i Sverige.

12.30Lunch

13.30Vad gör BankID för att stoppa bedrägerierna?
I dagens digitala samhälle är BankID ett viktigt skydd mot bedrägerier för både företag och privatpersoner. Petter Dahl är regelverksansvarig på det bolag som äger, utvecklar och förvaltar BankID. Hör honom redogöra för hur BankID arbetar proaktivt tillsammans med bankerna, bland annat för att motverka obehörig utgivning av BankID. Han berättar också om vilka trender han ser inom bedrägerier just nu.

14.00De finansiella aktörernas utmaningar
Hur ser marknadens finansiella aktörer på utvecklingen av bedrägerier i Sverige? Vilka är de största utmaningarna och vilka lösningar ser man? Hans Lindberg från Svenska Bankföreningen, Helena Wall från Nordea och Tobias Årfors på Swish visar på utmaningar och lösningar tillsammans med vår moderator Tilde de Paula Eby.

14.30Vad kan försäkringsbranschen göra för att minska finansieringen av organiserad brottslighet?

Försäkringsbranschen utsätts årligen för bedrägerier i mångmiljardklassen och forskning visar på att dessa pengar ofta går rakt ner i fickorna på organiserad brottslighet. Bedrägerierna och penningtvätten genom försäkringar innebär både stor tillväxtmöjlighet för kriminalitet och en kostnad för samhället. Hör Maria Thulin, chef för AML/CTF-avdelningen på Folksam, berätta om hur försäkringsbranschen ofrivilligt utnyttjas som storfinansiärer till den organiserade brottslighetens tillväxt och vad som behöver göras för att vända trenden.  

15.00Eftermiddagskaffe

15.30Mitt ibland oss
Hur blev dödsskjutningar bland unga män en del av vardagen i ett av världens rikaste länder? Att det finns en koppling mellan ekonomisk brottslighet, organiserad brottslighet och gängvåld råder det ingen tvekan om. I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna. Som jurist, debattör och författare kastar hon nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: vad är det som händer och går det att stoppa?

16.00Måste samhället sänka servicenivån för att komma till rätta med bedrägerierna?

Många menar att det måste vara enkelt att vara företagare och bedriva näringsverksamhet i Sverige. Samtidigt pekar experter på att arbetet med att förenkla går för fort och att det spelar de kriminella i händerna. Är det därför rimligt att samhället i syfte att bekämpa bedrägerierna sänker ambitionsnivån när det gäller att göra det enkelt? Här möts Lena Nitz, expert på ekonomisk brottslighet och trygghet vid Svenskt Näringsliv, Nils Råby, senior åklagare vid Ekobrottsmyndigheten och Therese Pelow, tillträdande chef på Utbetalningsmyndigheten, i ett samtal om service kontra brottsbekämpning.

16.30Kort paus

16.40Ukraina, EU och de frysta ryska tillgångarna
Ukrainas behov av hjälp med återuppbyggnad är enormt. En prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap i EU var att undersöka om frysta ryska tillgångar ska kunna användas för återuppbyggnaden. ”Vi måste hjälpa Ukraina, samtidigt måste vi upprätthålla rättsstatens principer som EU bygger på. Detta gäller även i kris och krig”, säger ambassadör Anders Ahnlid, Kommerskollegiums generaldirektör som fått i uppdrag att leda den arbetsgrupp inom EU som arbetar med frågan om de frysta tillgångarna. I Financial Frauds finalföreläsning berättar han om ett spännande, utmanande och angeläget uppdrag.

17.15Tilde de Paula Eby sammanfattar dagen

17.30After Conference med mingel

Fakta

Tid och plats

20 september 2023 i Palmsalen, Posthuset, Vasagatan 28 i Stockholm.

Konferensavgift

6 100 kronor exkl. moms. I priset ingår hela konferensprogrammet samt för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Vi förbehåller oss rätten att göra bakgrundskontroll och att därefter bevilja eller avslå bokning till denna konferens.

Hotell

För dig som kommer resande rekommenderar vi att du bokar hotell tidigt eftersom hotellen i Stockholm snabbt blir fullbokade i september. Som deltagare på Financial Fraud Forum har du tillgång till specialpris på två fina hotell nära konferenslokalen: Nordic Light Hotel: boka på nordiclighthotel.com och ange bokningskod "FUN-deltagare" eller Clarion Hotel Sign: ring 08-676 98 00 eller mejla till cl.sign@choice.se och uppge avtalsnummer CH2005318.