Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Financial Fraud Forum
20 september 2023 i Posthuset

 

 

Financial Fraud Forum - förebygg ekonomiska bedrägerier mot företag och myndigheter

Förebygg och stoppa ekonomiska bedrägerier mot personer, företag och myndigheter

Bedrägerier är en brottsform som fortsätter att öka, med både personer och företag som brottsoffer. Det blir också allt tydligare att bedrägerier och ekonomisk brottslighet har tydliga förgreningar i grov organiserad brottslighet.

Bedragarna utvecklar och förfinar sina metoder snabbt och kontinuerligt. Samtidigt blir också de som bekämpar ekonomisk brottslighet skickligare och tar i allt högre grad användning av modern teknik i brottsbekämpningen. Mycket återstår dock att göra. Detta ska vi belysa och diskutera under Financial Fraud Forum, som nu arrangeras för femte året i rad.

Financial Fraud Forum är landets ledande forum för alla som vill öka medvetenheten om och bekämpa bedrägerier. Landets främsta experter finns på plats för att under en dag sätta strålkastarljuset på problemen med bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet och för att faktiskt visa att det finns sätt både att förebygga, identifiera, hantera och stoppa ekobrott.

2022 års upplaga av Financial Fraud Forum genomfördes onsdag den 21 september i anrika Posthuset på Vasagatan i Stockholm. Nästa års konferens genomförs onsdagen den 20 september 2023. Programmet uppdateras successivt.

Program

Nedan är programmet för 2022 års konferens. Planering pågår inför Financial Fraud Forum 20/9 2023

09.30Registrering och kaffe

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum 

Dagens värd Tilde de Paula Eby, till vardags programledare på TV4, välkomnar publiken.

10.10Inledningsanförande

Therese Pelow, statssekreterare hos finansmarknadsminister Max Elger, inleder 2022 års Financial Fraud Forum.

10.35Bedrägerier - bränsle för grov brottslighet och terrorism

Brottsvinsterna från bedrägerier är viktig del av den kriminella ekonomin och finansierar annan grov brottslighet och terrorism. Vilka är de vanligaste typerna av ekonomisk brottslighet? Vad har ökat respektive avtagit de senaste åren och vilka tendenser ser vi just nu? Hans Brun, terrorforskare och analytiker vid Polisens Nationella bedrägericenter, ger oss en översikt.

11.15Kort paus

11.35Vem tar ansvar för bedrägeribekämpningen?

Bedrägerier är en brottsform som ökar, med både individer och företag som brottsoffer. Vilka insatser görs i samhället för att avslöja och lagföra bedrägerierna och, framför allt, vad görs för att förebygga dem? Vad behövs för att man ska kunna göra ännu mer? Hur skapar man en ökad medvetenhet om en brottsform som i mångt och mycket sker i det fördolda? Lyssna till ett samtal med bl.a. Jessika Nilsson, chef för Nationellt Bedrägericentrum inom Polisen, Sandra Barouta Elvin, nationell säkerhetschef för Microsoft samt Marie Wallin, tidigare kammaråklagare och specialist inom finansiell brottslighet.

12.05Så används maskininlärning för att bekämpa penningtvätt med kryptovalutor

Eric Pettersson Ruiz har uppmärksammats internationellt för sitt arbete med att visa hur maskininlärningsalgoritmer kan användas för att bekämpa penningtvätt som görs med kryptovalutor. Han har bland annat tagit fram en ny och unik algoritm som hittar mönster i 50 000 bitcointransaktioner. När en ny transaktion görs kan algoritmen klassificera transaktionen som laglig eller olaglig i 93 procent av fallen. Erik visar här hur datateknik kan göra betalprocesser och betalmetoder säkrare.

12.45Lunch

13.45Internationell utblick: nya verktyg för effektivare brottsbekämpning
De ekonomiska brotten blir alltmer komplexa och sofistikerade, eftersom de kriminella använder avancerad teknik för att kringgå alla försvarsmekanismer. Nu börjar också brottsbekämparna i allt större omfattning se fördelarna med AI och andra nya teknologier. Här berättar Sujata Dasgupta, global chef för prevention av finansiell brottslighet på Tata Consultancy Services, om hur tekniken, använd på rätt sätt, kan effektivisera bekämpningen av ekonomisk brottslighet.

14.10Är finansiella institut rustade att tackla den snabba ökningen av bedrägerier?

Kan man dra lärdomar från andra områden - som AML - inom förebyggande av finansiell brottslighet, trots att regleringen och föutsättningarna inte är densamma? Går det att kompensera den mänskliga faktorn med tekniksprång? Louise Brown, Director FCG Financial Crime Prevention-team, berättar om vilka nya möjligheter som finns för att bättre skydda finansiella verksamheter och deras kunder.

14.50Eftermiddagskaffe

15.20Vishing - det tysta rånet

Sveriges pensionärer bildar en näringskedja till nätverkskriminella med kopplingar till det dödliga våldet i landet. Här sätter Stefan Larsson, utredningsledare för Nationell seriebrottslighet vid Polismyndigheten, Region Syd, ett ansikte på de som drabbas och berättar mer om bedrägerierna mot våra äldre, vilka gärningsmännen är och på vilket sätt bedrägerierna hänger ihop med den grova kriminella brottsligheten.

15.50En bluff-fabrik för investeringsbedrägerier

Sveriges Radios "Kaliber" kunde under våren avslöja ett nätverk med cirka 80 företag som bedrar och lurar privatpersoner att "investera" i aktier och kryptovaluta, en affär som blir mycket dyrbar för de som drabbas. Nätverket har lurat personer på motsvarande fem miljarder kronor och utreds nu av tysk polis. Kalibers reporter Markus Alfredsson berättar här om hur man genom att använda källor inifrån organisationen kunde avslöja hur bedragarna jobbar. Vi får också möta en av de personer som drabbades när bedrägerihärvan nådde Sverige och höra hennes historia.

16.10Att bekämpa, överlista och leva med cyberkriminalitet i det nya normala

Digitaliseringens snabba accelerering under pandemin har skapat ett nytt normalt även för bedragarna. Vilka är angriparna, hur koordineras attackerna och vilka drivkrafter ligger bakom? Jan Olsson är verksamhetsutvecklare och preventionsansvarig vid Nationellt IT-brottscentrum vid Polisen. I Financial Frauds finalföreläsning berättar han om vad vi kan förvänta oss i framtiden inom bedrägerier och hur vi skyddar oss.

16.50Tilde de Paula Eby sammanfattar dagen

17.00After Conference med mingel

Fakta

Tid och plats

20 september 2023 i Palmsalen, Posthuset, Vasagatan 28 i Stockholm.

Konferensavgift

5 500 kronor exkl. moms. I priset ingår för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Hotell

För dig som deltar i Financial Fraud Forum erbjuder vi specialpris på två fina hotell nära konferenslokalen: Nordic Light Hotel: boka på nordiclighthotel.com och ange bokningskod "FUN-deltagare" eller Clarion Hotel Sign: ring 08-676 98 00 eller mejla till cl.sign@choice.se och uppge avtalsnummer CH2005318.