Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Financial Fraud Forum

25 september 2019 på IVA Konferenscenter

Planeringen av nästa års konferens pågår som bäst och programmet kommer att publiceras här på hemsidan allt eftersom det börjar bli klart, så håll utkik!

Nedan ser du hur programmet såg ut vid den välbesökta konferensen som genomfördes för en tid sedan.

 

Nu planerar vi inför 2020 års konferens! Save the date; 23 september 2020

Financial Fraud Forum - förebygg ekonomiska bedrägerier mot företag och myndigheter

Just nu pågår planeringen av 2020 års Financial Fraud Forum. På konferensen 2019 diskuterade vi bland annat att det går att bygga system som gör det svårare att göra fel och att arbeta proaktivt och uthålligt mot bedrägerier, även om de kriminella verkar ligga ett steg före hela tiden! Några av landets absoluta experter belyser problemen med bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet och ger också förslag på lösningar.

På programmet 2019 stod:

  • Miljontals falska kontrolluppgifter hos Skatteverket – Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet
  • Från svartabörshajar till bankirer - om östeuropeisk organiserad kriminalitet – Mark Galeotti, specialist på rysk kriminalitet
  • Vad har hänt sedan 2018? – Stefan Lundberg från EBM och Annika Stenberg från Bolagsverket
  • Hur bygger vi ett samhälle som gör det svårare att "göra fel"? Dynamiskt panelsamtal med experterna på området
  • "Bedrägeriernas Picasso" – Joyti De-Laurey berättar om luckorna som ledde till ett systematiskt bedrägeriarbete
  • Penningtvätt och bedrägerier – Viveka Strangert, tidigare chef för Compliance på Swedbank
  • Prevention, förebyggande och detektering av fraud – Helena Wall, Head of Fraud Intelligence på Nordea
  • När busen bär kostym – Jens Lapidus

Financial Fraud Forum genomförs i samarbete med premiumpartner FICO.

Program

Nedan är programmet från 2019 års konferens. Planering pågår av Financial Fraud Forum 2020

09.30Kaffe, frukost och registrering

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum

Konferensen öppnas av dagens moderator, Ola Wenström.

10.10Inledning - vad har hänt sedan 2018?

Ola Wenström intervjuar chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten och Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, som båda deltog på Financial Fraud Forum 2018, om vad som har hänt sedan sist. Stefan Lundberg tyckte bland annat att bolagskapningar borde kriminaliseras och Annika Stenberg sade då att det pågår ett utvecklingsarbete, bland annat en digital tjänst.

10.40Falska löneuppgifter – hur hanterar vi dessa?

Det finns en stor mängd osanna handlingar hos Skatteverket – bland annat döljer sig ett okänt antal, men alldeles för många falska, kontrolluppgifter bland de miljontals kontrolluppgifter som lämnas in till myndigheten. Löneuppgifter som sedan lägger en grund för bedrägerier mot hela samhället – och också oriktiga identiteter, arbetsintyg och andra handlingar, som inte bara ställer till stora problem för Skatteverket utan också för andra aktörer och myndigheter.

Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, informerar om osanna handlingar men också om Penningtvättnätverket som hon startade 2005 och som cirka 40 banker och företag är anslutna till numera.

11.15Paus med förfriskning

11.35Från svartabörshajar till bankirer - rysk organiserad brottslighet

De har gått från att ha varit tatuerade och streetsmarta svartabörshajar till att bli ryska specialister på bedrägerier och ekonomiska brott i en global och organiserad kriminell styrka, en mycket tvivelaktig utveckling som sätter djupa spår i modern ekonomi. Som en italiensk-amerikansk brottsling har uttryckt det; "ingen slår ryska maffian när det gäller att att hitta kryphål och komma på hur man tjänar pengar på dem."

Här beskriver Mark Galeotti hotet som den här utvecklingen utgör. Han ger oss dessutom en djupare förståelse för drivkrafterna bakom de ryska brottslingarnas globalisering och karaktär - och framför allt för Rysslands betydelse som en kriminell fristad.

12.05Varför har vi inte kommit längre – hur kan vi bygga ett samhälle som gör det svårare att "göra fel"?

Med en kriminalitet som eskalerar, ett samhälle som blir brottsoffer och säkerhet på nya nivåer måste fler ta krafttag. Vad händer 2019? Hur ser trenden ut i Sverige och hur ser den ut globalt? Hur påverkar säkerhetssystem själva kundupplevelsen? Hur kan vi jobba proaktivt mot de olika riskerna? Ett dynamiskt panelsamtal belyser frågorna ur olika perspektiv.

Paneldeltagare är bland andra:

Anders Björkenheim, antibedrägeriexpert från Accessus
Nicklas Lundh, chef för Finanspolisens underrättelseenhet
Gareth Williams, antibedrägeriexpert från FICO
Erik Wickman, vd för Inet

12.40Lunch under kristallkronorna i Bankettsalen

13.45Joyti – "bedrägeriernas Picasso"

Bedragarna ser inte ut på ett speciellt sätt, utan finns i alla skepnader. Det minst oväntade kan visa sig vara storbedragaren. Möt Joyti, som växte upp som det enda barnet till framgångsrika och välutbildade föräldrar i en lummig förort till London. 2004 fick hon epiteten ”Bedragarnas drottning” och ”Bedrägeriernas Picasso” av världens media. Än i dag är hon förmodligen den kvinna som stulit mest pengar i världen – åtminstone som blivit gripen och dömd.

Joyti släpptes från fängelset 2007, efter fyra års fängelsestraff, sedan hon bedragit och bestulit Goldman Sachs Bank på motsvarande fyra miljoner pund.
När hon får frågan om varför hon bedrog och stal från Goldman Sachs Partners är hennes ständiga svar ”att hon kunde och att det var lätt att göra”. Hon menar att hon upptäcktes och åkte fast till följd av sin höga självkänsla och oförsiktighet snarare än det säkerhetsarbete som Goldman Sachs hade.
Nu är hennes fasta uppfattning att det inte finns några pengar i världen som är värda ett fängelsestraff.

14.35Penningtvätt och bedrägerier - ofta två sidor av samma mynt

Finansiella företag är idag skyldiga att ha omfattande system och processer på plats för att identifiera och förhindra penningtvätt. Bolagen måste till exempel ha system för att riskbaserat övervaka transaktioner och identifiera sina kunder. Alltfler företag har börjat anlita analytiker för att identifiera avvikande beteende och IT-systemen på marknaden är mycket sofistikerade.

Viveka Strangert, oberoende konsult med lång erfarenhet av regelverk på finansmarknaden, berättar om vad banker och andra finansiella företag gör för att identifiera var riskerna är som störst och vilka åtgärder företagen vidtar för att förhindra penningtvätt.

15.10Eftermiddagskaffe

15.40Smidig lösning minskade antalet bedrägerier – så jobbar Nordea vidare

Nordea framhölls som ett gott exempel på fjolårets Financial Fraud Forum, bland annat deras defaultinställning som gör att kunden måste öppna kortet med bank-ID för att göra e-handelsköp, vilket bidrog till att 60 procent av bedrägerierna mot banken försvann. Hur arbetar Nordea proaktivt för att undvika ekonomisk brottslighet? Helena Wall, Head of Fraud Intelligence på Nordea, beskriver ett målmedvetet och uthålligt arbete kring prevention, förebyggande och detektering av fraud.

16.15När busen bär kostym     

Succéboken Snabba cash är en av de mest utlånade böckerna på Sveriges anstalter och författaren Jens Lapidus har beskrivits som en mästare på att skildra brottslighet ur brottslingars perspektiv. I flera av hans böcker ägnar sig de kriminella åt ekonomisk brottslighet. Hur hänger ekonomisk brottslighet ihop med övrig grov organiserad brottslighet och hur vanliga är ekonomiska bedrägerier egentligen i den undre världen?

I en spännande och inspirerande föreläsning ger Jens Lapidus sin bild av ekonomisk brottslighet, hur han gjort research inför sina böcker och hur han lärt sig att skildra de kriminella kretsarna på ett sådant realistiskt sätt.

17.15Sammanfattning och avslutning

Konferensen sammanfattas och avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg.

Fakta

Tid och plats

25 september i Wallenbergsalen på IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Konferensavgift

4 900 kronor exkl. moms. I priset ingår föreläsningar, kaffe, lunch under kristallkronorna och mingel efter konferensen

Hotell

Du kan boka övernattning i samband med konferensen till specialpris hos Nordic Choice Hotels. Se tillgängliga hotell på www.choice.se. Ring sedan 0771-666700 och uppge avtalsnummer CH2005318 för att boka.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se.

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.