Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ekonomi

Ekonomi

Välkommen till Företagsuniversitetets blogg om ekonomi. Här bevakar vi ekonomi från ditt perspektiv och alltid med ambitionen att förse dig med användbara nyheter och exempel som du kan använda i jobbet.

Controllerframsida

Äntligen dags för Controller igen

2017-03-24 Lotta Eriksson

I fjol startade Företagsuniversitetet heldagskonferensen Controller och nu är vi igång igen! Onsdagen den 17 maj bjuder vi in landets alla controllers till en fullspäckad tema- och inspirationsdag.

Vi läste fjolårets väldigt fina utvärderingar noga och har försökt att skruva till programmet efter de reflektioner och tips som vi ändå fick. Det är bland annat därför som årets konferens går av stapeln i mitten på maj!

Vi håller även i år till på Fotografiska i Stockholm och TV-profilen Patrick Grimlund kommer tillbaka som moderator. Däremot är förstås programinnehållet helt nytt, även om vi även denna gång bjuder på såväl fakta och konkreta tips som inspiration.

Vi kommer att få höra vad framtidens controller behöver utveckla för förmågor för att kunna stödja beslutsfattandet och företagets strategiska frågor. Vi kommer också att få lära oss vilka risker vi förmodligen utsätts för i vårt jobb och vi får höra två konkreta case kring anpassad verksamhetsstyrning och rullande prognoser.

Dessutom har vi satt fokus på kommunikation. Det innebär att vi dels kommer få lära oss hur vi ska prata om ekonomi så att även de som inte är insatta förstår budskapet och dels att vi av en expert, Elizabeth Kuylenstierna, ger oss verktyg för bättre konflikthantering.

Många som besökte Controller i fjol, har tidigare fått Företagsuniversitetets kurs Diplomerad Controller. Det har också Leila Karchaoui gjort. Hon är i dag financial controller och redovisningschef på Kronans Apotek och kommer under årets konferens att prata om hur en controller genom att vara nyfiken, ligga ett steg före och tänka utanför boxen, kan bidra till framgång och bättre resultat - och samtidigt sprida glädje och inspiration.

Controllerframsida

Golf – motion av enklare slag eller inte?

2016-11-11 Lotta Eriksson

Det drar ihop sig till Representation och förmånsbeskattning, en heldagskonferens för alla som arbetar med ekonomi, lön och personal. Årets konferens genomförs på Berns i Stockholm, torsdagen den 8 december, och ett par av årets höjdpunkter är när Constantina Boberg kommer tillbaka för att prata om beskattning av förmåner och när Kristina Karlén informerar om alla nyheter på löneområdet.

 
Beskattning av personalvårdsförmåner är komplext. Det vet Constantina Boberg, som är auktoriserad skatterådgivare vid Ernst & Young. Hon är dock expert på att förklara hur begreppen hänger ihop:

– Det är ett komplext område och jag hoppas att jag kan öka förståelsen för hur allting hänger ihop, såsom till exempel vart representation hamnar när man pratar förmåner. Jag vill ge en struktur och beskriva hur dessa kostnader ska hanteras av arbetsgivarna, beskriver hon.

Constantina_Boberg

Constantinas föreläsning kommer bland annat att omfatta allmänna principer om förmånsbeskattning, skattefria personalvårdsförmåner, vad som gäller för kostnader avseende arbetsredskap, arbetskläder och motion men också reglerna kring personalrabatter, utbildning och gåvor.

Hon har deltagit på Representation och förmånsbeskattning två gånger tidigare, senast i fjol, och även om det inte har skett några stora och revolutionerande förändringar inför 2017 så har vissa belopp uppdaterats.

– Dessutom har det kommit ett förhandsavgörande från Skatterättsnämnden som är spännande och som jag kommer att informera om, aviserar hon.

– Det handlar om huruvida friskvårdsbidrag till ett medlemskap på en motionsanläggning som inkluderar exempelvis relaxavdelning och hälsodrycker ska ses som en skattefri förmån eller inte. Avgörandet tar även upp frågan om golf numera ska betraktas som motion av enklare slag.

– Det finns skiljaktigheter i nämnden och Skatteverket har dessutom överklagat förhandsbeskedet, men jag kommer förklara mer under konferensen, fortsätter hon.

Vilka hoppas du kommer på Representation och förmånsbeskattning?
– Alla som kommer i kontakt med de här frågorna borde komma och ställa alla frågor de har. Det finns ju tusen frågor kring representation och personalvårdsreformer!

Vad tror du att du kan bidra med?
– Jag hoppas klargöra mycket, så att alla lämnar Berns med en bra struktur för förmånsbeskattning i huvudet.

– Det som gör de här frågorna komplexa är att det är svårt att hålla isär begreppen. De går in i varandra.  Ska till exempel en lyxig räksallad behandlas som en skattefri trivselaktivitet, skattefri intern representation eller en skattepliktig förmån?

Vad får du själv med dig från konferensen?
– Jag får en massa energi av att träffa alla människor som är där. Det brukar vara en fantastisk konferens där publiken är härlig och vågar ställa frågor. Det är väldigt stimulerande att föreläsa för en publik där det blir dialog och diskussion under tiden!

Alla lönenyheter inför det nya året

Kristina_Karlen

Nya arbetsgivaravgifter, nya prisbasbelopp och nya regler om RUT-avdrag - det är några av de punkter som Kristina Karlén, författare till boken "Rätt Lön", ska belysa under konferensen.

 – Jag kommer att informera om alla nyheter nästa år. Det hänger förstås ihop med regeringens budget som tas av Riksdagen i november och omfattar bland annat nya arbetsgivaravgifter och andra belopp inom löneområdet.

– Jag kommer också att berätta om de nya bestämmelserna om RUT-avdraget, om arbetsgivarnas skyldigheter när det gäller den psykosociala arbetsmiljön och beröra nyheterna inom föräldraförsäkringen, där man tar bort jämställdhetsbonusen.

Vilka tycker du bör komma på årets konferens?
– Jag tror att alla som jobbar med ekonomi och löner deltar, men medarbetare och chefer från personalavdelningar, eftersom det blir mycket fokus på representation.

Vad hoppas du själv få med dig från dagen?
– Jag är intresserad av ekonomi-, löne- och personalfrågor och tycker att det är intressant att höra mer om ny lagstiftning och arbetsrätt. Jag var med och föreläste på Representation och förmånsbeskattning för några år sedan också och vet att det är en intresserad och engagerad publik, så jag förväntar mig att det blir många bra möten under dagen!

 

Läs mer om Representation och förmånsbeskattning och boka din plats här

Moms, outsourcing och skatter på agendan

2016-10-25 Lotta Eriksson

Ekonomi- och redovisningsdagarna gick under tisdagen in på andra etappen och Elizabeth Kuylenstierna tog vid där hon slutade under konferensens första dag, för att belysa vikten av att våga ta plats och positionera sig.

Sedan kom en efterlängtad programpunkt - den som momshantering.

- Moms är kul, eller hur? inledde Annika Nordqvist, expert från Grant Thornton, tillika kursledare inom momshantering på Företagsuniversitetet. Hon gav sedan exempel på vad som bland annat gäller vid utlägg och vidarefakturering, kostnadskomponenter, civilrättsliga utlägg och samordnande inköp inom en koncern eller för en klient. Dessutom skrapade hon på ytan kring avdragsrätt och internationell handel med varor.

IMG_1707

Annika Nordqvist redogjorde även för förslagen på nya bestämmelser på momsområdet och de nya fastighetsbegreppen som föreslås gälla från årsskiftet. Det föreslås också nya regler för måltidsrepresentation, höjd moms på biobiljetter samt sänkt moms på vissa reparationer (en hållbarhetsfråga), dvs tolv procent moms på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

Det finns även förslag på momsbefrielse för företag som är etablerade i Sverige,där omsättningen inom landet inte överstiger 30 000 kronor exklusive moms, under ett beskattningsår. Annika berättade även att det ska göras en översyn av momslagen. En utredning ska redovisa sitt arbete senast i april 2019.

- Outsourcing är egentligen varken ett hot eller en möjlighet, utan snarare en verklighet. Det konstaterade Helena Lustig från Visma Services, när hon äntrade scenen.
- Det handlar inte om att flytta funktionen från ett ställe till ett annat utan om att bygga framtidens ekonomifunktion, poängterade hon och gav exempel på hur man ska göra och vad man ska tänka på om man står i begrepp att outsourca hela eller delar av ekonomifunktionen och hur förändringen ska förvaltas över tid.

Hon rekommenderade också www.visma.se/30svar för mer information.

 

IMG_1715

Susanne Telby och Åke Berglund från Stenvalvet Fastighets AB delade därefter med sig av sina erfarenheter från när de hämtade hem ekonomifunktionen i fjol.

- Resurser och tid är viktigast och det är viktigt att förstå att det tar mer tid än man tror att ta hem redovisning, konstaterade de.

De rekommenderade också bland annat att man ska fundera över att köpa hjälp vid upphandlingen och att målbilden är väldigt tydlig.

IMG_1717

 

Marlene Blomquist från Inhouse redogjorde sedan om fjolårets undersökning bland CFO:s och de utmaningar som finns på ekonomiavdelningarna,som att ekonomer ogärna flyttar på sig, att det råder stor brist på ekonomer och att kompetenskraven ökar kraftigt.

IMG_1726

Hon informerade också om den stora ekonomundersökning som Inhouse har gjort nu under hösten - och som blev klar i fredags. Undersökningen visar bland att utveckling och lärande, kollegor och kultur samt frihet under ansvar uppges vara det bästa med ekonomers arbete.

Dessutom nämnde många av de tillfrågade ekonomerna att skapa förbättring och omväxling/variation som viktiga inslag i arbetet. Få nämnde "nära affären", "digitaliseringens möjligheter" och "de senaste systemen. Det betyder dock inte att de frågorna är viktiga, underströk Marlene Blomquist.

Det som motiverar ekonomer - enligt undersökningen - är utveckling, kollegor och en kultur som främjar utveckling samt att man vill göra skillnad och ha uppskattning. Det sämsta med arbetet uppges vara arbetstid/stress, utvecklingsbehov, ineffektivitet och bristande möjligheter för karriärutveckling.

Under måndagen fick deltagarna svara på ett antal frågor kopplat till detta och Marlene hade summerat svaren. Det bästa med arbetet, enligt konferensdeltagarna, är utveckling, ledarskap (35 procent svarade det och har alltså bra ledare) och kollegor.

- Om ni inte får utveckling i dag - kräv det. Det är viktigt att utvecklas och öka sin kunskap. Och får ni inte det ändå; byt jobb - för ni vill ju utvecklas, summerade hon.

Den blå rutan visar vad konferensdeltagarna tycker och den vita rutan vad ekonomundersökningen visat:

IMG_1736

Vad är det bästa med ditt arbete? Utveckling-ledarskap-kollegor tyckte konferensdeltagarna och utveckling-lärande, kollegor och kultur och frihet under ansvar tyckte de intervjuade i den stora ekonomundersökningen.

IMG_1738

Vad är en attraktiv arbetsgivare för dig? Kollegorna och frihet under ansvar tycker konferensdeltagarna - utveckling och kollegorna tycker ekonomerna i undersökningen.

IMG_1739

Vad är det sämsta med ditt arbete? Otydliga mål, ineffektivitet och arbetstiden enligt konferensdeltagarna - Arbetstid/stress, det finns utvecklingsbehov, ineffektivitet och bristande möjlighet på utveckling enligt ekonomundersökningen.

Programpunkten före lunch bjöd mer hårdvaluta för konferensdeltagarna; Yngve Gripple från Skatteverket gav exempel på nya skatteregler och förmånsbeskattning inför 2017.

IMG_1742

Han nämnde bland annat den slopade avdragsrätten för måltider vid representation och förtydligade att det inte är skattefritt att arrangera after work/fredagsöl. Han informerade också om att gränsen för reseavdraget höjs från 10 000 kronor till 11 000 kronor vid årsskiftet och gav en aktuell bild av reglerna kring bilförmån för miljöbilar.

Yngve gick också in på skattefri friskvård, det är regler som har funnits länge men som har blivit svårare att tillämpa eftersom det kommer nya varianter på friskvård hela tiden, menade han. Golf, ridning, utförsåkning och segling godkänns, som bekant, inte som friskvårdsaktiviteter men det pågår ett ärende kring just detta nu och Högsta förvaltningsdomstolen ska avgöra frågan, beslut kommer i bästa fall före årsskiftet.

Konferensens avslutande föreläsare, en av landets mest efterfrågade talare, Olof Röhlander intog så scenen och kommenterade att det nya inneordet är "njutarbete", det vill säga att man ska leva efter "business WITH pleasure" snarare än den äldre inställningen "business BEFORE pleasure". 

IMG_1748

- Gör njutning för njutningens skull, rekommenderade han och påpekade exempelvis att din plats i syskonskaran visar hur du är på arbetsplatsen, som medarbetare och chef, och hemma.

- Det goda livet är i realiteten lust, passion och vilja. Och tiden är värdefull och tiden är kort, konstaterade han.

Enligt Olof Röhlander har leverans- och förändringskraven ökat med tiden och det är därför extra viktigt med tillfällen och omständigheter då man inte behöver leverera, man ska alltså vinnlägga sig om att hitta en andningspaus som passar just en själv.

För att må bra och ha ett gott liv, manade han till reflektion, lyfte fram vikten av vänskap och av frihet - som inkluderar att få misslyckas på jobbet.

Ekonomi- och redovisningsdagarna avslutades efter den inspirerande dragningen av Olof, med kaffe och nätverkande.

Tack för att ni kom på Ekonomi- och redovisningsdagarna och gör som Olof råder; njutarbeta så gott det bara går!

Ekonomi- och redovisningsdagarna är i gång

2016-10-24 Lotta Eriksson

Ett stort antal deltagare från när och fjärran har - denna mörka och kalla höstdag - kommit till Clarion Hotel Sign i Stockholm för att vara med på årets upplaga av Ekonomi- och redovisningsdagarna.

IMG_1634

Vi rivstartade direkt efter lunch med en högaktuell och relevant föredragning av redovisningsexperten Eva Törning från Grant Thornton, som levererade redovisningsnyheter 2017 som en "jorden runt-resa på 80 dagar", det vill säga rätt komprimerat men uppskattat!

IMG_1647

Konferensens moderator, Elizabeth Kuylenstierna, kände igen några av deltagarna från i fjol. Hon ledde också den lilla informella trendspaningen, där deltagarna fick vara med och tycka till om sin arbetsmiljö via en app i mobiltelefonen.

Efter en kort bensträckare var det dags för Jan Hansson - med den något komplicerade titeln Vice President Collection Klarna och CEO Ident Inkasso. Han förklarade varför det tar litet längre tid att få betalt från företag i vissa länder och gav också konkreta tips på hur man ska skicka fakturor till exempelvis Tyskland och Storbritannien.

IMG_1653

Det serverades kaffe med godsaker, innan börsanalytiker Peter Malmqvist intog scenen.

IMG_1665

Han lovade att visa fler kurvor per minut än vad vi är vana vid och satte sedan igång den hisnande resan bland röda, grå och svarta kurvor som åskådliggjorde konjunktur, tillväxt, bostadspriser, oljepriser och inflation - på sitt lättförståeliga och underhållande manér.

IMG_1671

- Grattis, ni jobbar i den bästa av alla världar. Vi jobbar i en fantastisk ekonomi just nu. Bättre än så här kan det inte vara! avrundade han, sedan han förklarat att den svenska konjunkturen just nu är "kanonbra"!

Den första konferensdagen avslutades med en kort föredragning av Elizabeth Kuylenstierna kring hur man positionerar sig på arbetsplatsen. Hon pratade bland annat om olika självbilder - det verkliga jaget (hur jag faktiskt beter mig), ideal-jaget (hur jag skulle vilja vara) och spegel-jaget (hur jag tror att andra tycker och tänker om mig).

Ofta hänger inte bilderna ihop, utan det bli en splittrad självbild.En harmonisk självbild skapas när alla självbilderna kopplar i varandra. Det kan man uppnå genom att man reflekterar över hur man agerat under dagen, om det går att sänka sina ambitioner utan att skämmas och genom att ställa några frågor kring vad andra tycker om mig och det jag åstadkommit.

- När jag får en harmonisk självbild - med realistiska förväntningar på mig själv - stärker jag min självkänsla, min självrespekt och mitt självförtroende. Det är ett fint sätt att jobba på för att stärka upp sig själv. Man behöver bara lita på sig själv, poängterade hon bland annat.

IMG_1675

När klockan närmade sig halv sex avslutades den formella delen och mingel med dryck och middag i bankettsalen stundade! Och vem vet - det kanske väntade någon överraskning också...

Exklusiv rapport om ekonomer presenteras snart

2016-10-09 Lotta Eriksson

Är tidsbrist en av dina utmaningar? Vilken är i så fall din största tidstjuv? Det kan vara exempel på några av de frågor som lyfts i den undersökning som just nu görs bland landets ekonomer. På Ekonomi- och redovisningsdagarna avslöjas resultatet av undersökningen, exklusivt för konferensdeltagarna.

 

Marlene_Blomquist

Hur har ekonomernas arbete förändrats de senaste 10-15 åren? Har kraven ökat och vilka konsekvenser får det?

Dessa och andra frågor kan komma att få sina svar på Ekonomi- och redovisningsdagarna, då Marlene Blomquist från konsult-, rekryterings- och bemanningsföretaget Inhouse presenterar de pinfärska resultaten från en helt ny undersökning, som pågår just nu.

Än så länge kan hon inte berätta något om resultaten men hon avslöjar att frågorna i undersökningen bland annat är kopplade till attraktiva arbetsgivare och trivsel.

– Undersökningen görs genom djupintervjuer med 24 ekonomer och ett tiotal CFO:er. Den fokuserar på vad som är viktigast i arbetet och vad man som ekonom saknar, säger hon.

Det är inte första gången Inhouse gör en stor undersökning. Det sker en gång om året och i fjol handlade den om CFO:ers arbetssituation. Analysen av den undersökningen har presenterats i år och den nya undersökningen med fokus på ekonomer, kommer att visas i olika sammanhang under 2017.

– Nästa år ska vi också göra en större kvantitativ undersökning som visar på olika utmaningar och skillnader mellan kandidater inom våra branschområden.

Inhouse är ett konsult-, rekryterings- och bemanningsföretag med specialistkompetens inom områdena kommunikation, business services, HR, och ekonomi. Marlene är affärsområdeschef för området ekonomi, ett av företagets tillväxtområden.

– Det som skiljer oss på Inhouse Ekonomi från andra rekryteringsföretag är vårt fokus på ekonomens drivkraft, förklarar hon.

– Vi har en intervjumetodik som fångar upp relevant drivkraft för den specifika rollen. Alla roller kräver olika drivkrafter och det tycker vi är spännande. Metoden ökar chansen för en lyckad match mellan vår kund och kandidaten.

Arbetet innebär att hon dagligen träffar och pratar med ekonomer, controllers och CFO:er och på nära håll ser aktuella trender. Därför hoppas hon kunna bidra med nya perspektiv på ekonomernas roll och arbetssituation när hon medverkar på Ekonomi- och redovisningsdagarna.

– Jag vill dela med mig av de insikter vi har och som vi nu får i den pågående undersökningen. Jag hoppas att det ska väcka nya tankar kring ekonomernas arbetssituation och vad det innebär att vara en attraktiv arbetsgivare, berättar hon.

– Och själv hoppas jag få träffa många härliga människor och fånga upp nyheter inom området.

Ekonomi- och redovisningsdagarna genomförs den 24-25 oktober på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Se hela programmet  här

Redovisning, moms, konjunkturförändringar, skatteregler och balans

2016-06-30 Lotta Eriksson

Programmet för en av höstens begivenheter, Ekonomi- och Redovisningsdagarna, har tagit form och vi kan konstatera att det blir en spännande blandning av redovisningsnyheter, trendspaning inom konjunkturen, aktuellt inom momshantering, utmaningar och möjligheter med outsourcing och det senaste inom skattereglerna. Dessutom kommer en helt färsk undersökning om redovisningsekonomernas arbetssituation att presenteras!

 
Semestertiderna närmar sig med stormsteg, även om den gamla vedertagna ”industrisemestern” synes vara ett minne blott. Allt fler väljer att ta litet senare semester för att kunna njuta av sensommaren också. Innan vi tar semester snickrar vi ihop programmet till en av höstens stora begivenheter, konferensen Ekonomi- och Redovisningsdagarna. Den har i år återvänt till Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm och startar direkt efter lunch måndagen den 24 oktober.

Olof_Röhlander_fotograf Pontus Höök

Det kan redan nu utlovas en lång rad spännande inslag. Bland annat kommer en rykande färsk undersökning om redovisningsekonomers arbetssituation att presenteras, tisdagen den 25 oktober. Dessutom kommer deltagarna på ett enkelt sätt få vara med och tycka till om dagens arbetssituation och morgondagens arbetsplats!

Vi är också otroligt glada över att Årets Talare 2015 och en av landets absolut mest anlitade föreläsare, Olof Röhlander, tar sig tid att komma till konferensen och dela med sig av sina tankar kring balans, fokus och effektivitet på jobbet.

Ur programmet:
* Redovisningsnyheter 2017
Den mycket uppskattade och anlitade föreläsaren tillika redovisningsspecialisten Eva Törning berättar om de ändringar som börjar tillämpas på årsredovisningarna för 2016 och hur de förväntas påverka K3 och K2.
* Konsten att göra affärer i andra länder – få kugghjulen att rulla utan gnissel
* När ekonomiska vindar vänder - rådande och kommande konjunktur
* Positionera dig och dina kunskaper
Hur stärker jag mig själv som redovisningsekonom? Hur positionerar jag mig i företaget? Hur får jag ledningens öra? Kommunikationsexperter tillika dagens moderator, Elizabeth Kuylenstierna, ger handfasta tips.
* Momsfällorna du bör undvika        
* Outsourcing – hot eller möjlighet?   
* Tid för effektiv redovisning - en bristvara 2016?
En helt ny undersökning om redovisningsekonomernas arbetssituation presenteras.
* Skatteverkets rättsliga expert om nya skatteregler och förmånsbeskattning 2017
* Balans i ekonomin, på jobbet och i livet
Missa inte Olof Röhlanders föreläsning, som avslutar konferensen.

Och med det programmet i hamn, hoppas vi att ni ska få en härlig sommar och att vi ses den 24-25 oktober!

 

Läs mer om konferensen här: Ekonomi- och Redovisningsdagarna 2016
Läs mer om Olof Röhlander här: Olof Röhlander

Succé för Controller 2016

2016-06-09 Lotta Eriksson

"Hur ska ni kunna toppa det här?” var en fråga vi fick under Controller 2016, en ny heldagskonferens för landets controllers. Den genomfördes på Fotografiska den 2 juni och lockade många, från när och fjärran. Under den soliga och varma sommardagen fick deltagarna både nätverka med varandra och lyssna på en rad föreläsare under moderator Patrick Grimlunds fasta hand.

"Supertankers kontra fiskstim"
Göran Nilsson, lektor på Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet, beskrev inledningsvis trender i omvärlden och hur styrningen – såväl ekonomi- som verksamhetsstyrning – möter dessa trender. Han menade att styrning ofta handlar om ett starkt ägarfokus och att styrningen präglas av mycket planering och standardisering, där man i förväg bestämmer vad som ska göras och hur det ska göras.
– Det sker också en omfattande och detaljerad utvärdering ner på individnivå och man har prestationsbaserade belöningar med bonus, aktieoptioner och annat. Resultatet av den här styrningen eller mekanismen är att vi bygger så kallade ”supertankers”. Det är kostnadseffektivt, stabilt och tryggt så länge man håller kursen. Däremot är flexibiliteten och anpassningsförmågan väldigt låg, konstaterade han.
– I stället borde vi skapa fiskstim, det vill säga agil styrning, som är decentraliserad och där det finns stark omvärldsbevakning och man kan ta snabba och samordnade beslut, poängterade han.

Göran_Nilsson1

Göran Nilsson gav även tips på hur styrningen kan möta utvecklingen genom att man har kundfokus snarare än ägarfokus och att man bygger upp en anpassningsförmåga i stället för en planeringsförmåga.
– Vi måste skapa förtroende snarare än granskning och fokusera på inre motivation snarare än yttre belöningar, sade han.

Vem är controllern?
Efter Göran Nilssons beskrivning av supertankers- respektive fiskstimsmodellerna var det dags att diskutera rollen som controller. Det gjorde Owe Marstorp, enhetschef för controllerverksamheten vid Landstinget i Västmanland tillika huvudkursledare vid Företagsuniversitetet, Marlene Blomquist från konsult- och rekryteringsföretaget Inhouse, Monica Adler, Financial Controller vid Sandvik, och Johanna Lötegård, Head of Planning på Systems Hägglunds. De var överens om att rollen som controller är rätt spretig, att det är viktigt att se affären, vara driven och kunna kommunicera när man arbetar som controller.

Panelsamtal1

Efter en stunds bensträckare med goda fruktjuicer och kaffe äntrade Peter Malmqvist scenen. Han är börsanalytiker, ekonomijournalist och lärare på Handelshögskolan. Under en timme gav han på ett uppskattat och lättsamt sätt sin syn på rådande börs- och ekonomitrender.
– Ingen av er har upplevt er sista börskrasch, kunde han med emfas slå fast.

Hans livfulla föredragning omfattade börsvärdering, BNP-tillväxten i världen, bostadspriserna i Sverige, den internationella skuldsättningen, inflationen och han rundade av genom att ge korta svar på frågor kring hur våra rekordlåga räntor, vad räntorna betyder för börsen och för fastighetspriserna, hur svenska företag påverkas av Kinas utveckling och vilka morgondagens viktigaste marknader blir. Han poängterade också:
– Det finns inga ledsamheter men det finns risker i Sverige i dag.

Peter_Malmqvist3

Lunchen intogs i Fotografiskas prisbelönta restaurang med en bedårande utsikt över Stockholm.

Restaurangen

Efter den goda lunchen passade många på att ta en nypa luft innan det var dags för retorikexperten Elaine Eksvärd att dra igång en inspirerande föreläsning om kommunikation.
– Jobba med er hjärna och se bilder, studera hur de människor ni tycker om pratar och lyssna på dem i vardagen. Fundera över vad ni har för kulturellt kapital och hur ni kan kommunicera utifrån det, rådde hon bland annat.

Hon poängterade att 80-talister kan ha svårt att förstå 60-talisternas ironi och sa att kommunikation är som en muskel;
– Och få föds med sexpack! konstaterade hon – och manade därmed till att träna mycket i kommunikationens ädla konst.

Elaine_Eksvärd2

Elaine Eksvärd rekommenderade deltagarna att alltid ta tillfället i akt och vara sig själv, att våga vara personliga utan att vara privata. Hon föreslog också att man i sina möten ska berätta något folk inte väntar sig, för att skapa en ”åh fan-effekt”.
Därefter fick deltagarna testa några enkla knep på varandra och utifrån sin personlighetstyp försöka kommunicera med andra personlighetstyper.

"7-Eleven-rycket"
Näste man på scenen var Bino Catasús. Han är professor och verksam vid företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet. Han är dessutom sakkunnig hos Nyckeltalsinstitutet och tog till orda kring hur controllers ska prata personalfrågor.
– Det går inte att säga att något är dyrt förrän vi vet värdet av att lyckas, påpekade han – och gav exempel på personalnyckeltal som stöttar verksamhetens strategiska arbete utifrån struktur, aktiviteter och reaktioner.

Hans föreläsning kretsade kring tre punkter:
* Personalen, nyckeltalen och det strategiska arbetet
* Personalen, kalkylen och kostnaden
* Personalen, omvärlden och rapporteringen.
Det var en svindlande, klok och väldigt underhållande föredragning. Några kommer möjligen bäst ihåg begreppet ”7 Eleven-rycket”…

Bino_Catasus1

 

Innan deltagarna på Controller fick mingla under lättsamma former och när luften i rummet nästan började ta slut i sommarvärmen, fick Panaxiaskandalen nytt liv. Monica Hallin, som var vd under åtta turbulenta veckor innan det börsnoterade värdebolaget med dotterbolag försattes i konkurs den 5 september 2012, skildrade både en skrämmande och tänkvärd händelse som inte borde varit möjlig.

Monica_Hallin

När bolaget sattes i konkurs saknades dagskassor för cirka 250 mkr och det fanns leverantörsskulder för ungefär lika mycket. De två toppcheferna i skandalen dömdes till fängelse, som just nu avtjänas, och fick näringsförbud. De ska också betala skadestånd till berörda konkursbon.
– Jag var fruktansvärt arg och kände väldigt mycket med alla som drabbades, både medarbetare och kunder, betonade Monica Hallin.
Hon berättade också om de olika hot hon utsattes när hon kartlade situationen i bolaget innan konkursen och direkt efter konkursen.
Att det ändå kunde hända berodde, enligt Monica Hallin, på flera saker - bland annat att det inte finns någon myndighetstillsyn, att det rådde management by fear, att ekonomiavdelningen saknade kompetens, att redovisningssystemet inte var anpassat efter företagets storlek, att två personer hade total ägarkontroll och att både styrelse och kunder fördes bakom ljuset.

vin

Controller 2016 avslutades med litet god dryck och tilltugg. De som ville kunde besöka Fotografiskas fina utställningar innan de fortsatte ut i den ljumma Stockholmskvällen.
Varmt tack till alla deltagare, föreläsare och Inhouse för en fantastisk dag tillsammans!

Se ett bildspel från Controller här: www.foretagsuniversitetet.se/bilder/Controller-2016/index.html

(Vår eminenta fotograf heter Janis Lukas!)

"Man lär sig alltid något nytt - också som moderator"

2016-05-16 Lotta Eriksson

Patrick Grimlund är moderator under Controller 2016 och ser fram emot det fullspäckade programmet.

Han har många strängar på sin lyra; han är civilekonom och har bland annat varit vd för ett IT-bolag men också investment manager på ett riskkapitalbolag. Mest känd är han förmodligen från TV-programmen Lyxfällan och Prisjägarna men han arbetar också med ledarskapsutveckling och är expert i tidningen Civilekonomen.

 

Patrick Grimlund

Vilka förväntningar har du på Controller 2016?
- Programmet är väldigt väl genomarbetat och innehåller många intressanta progampunkter. Min förväntning är därför att alla ska få ut så mycket som möjligt. Det är ju namnkunniga föreläsare och jag tror att det kommer bli en riktigt bra mix.
- Det blir inte bara stora, hårda controllerfrågor och siffror, utan också mer kommunikation och vad som är aktuellt i deltagarnas yrkesverksamma liv. Det händer ju mycket där just nu.

 

Vad hoppas du själv få med dig från konferensen?
- Man lär sig alltid något nytt på sådana här konferensdagar, så jag räknar med att få ny kunskap och att få träffa många nya människor med samma intressen. Det är alltid roligt!

 

Läs mer och boka här: Controller 2016

"Äntligen ett forum för att diskutera controllerrollen"

2016-05-09 Lotta Eriksson
Owe_Marstorp_medium

Torsdagen den 2 juni genomförs den nya konferensen Controller 2016 på Fotografiska i Stockholm.

Owe Marstorp, huvudkursledare för Diplomerad controller tillika chef över controllers inom Landstinget Västmanland, deltar under dagen. Han ska bland annat diskutera rollen som controller i ett panelsamtal med Johanna Lötegård, Head of Planning på BAE Systems Hägglunds, Monica Adler, Financial Controller på Sandvik och Marlene Blomquist, affärsområdeschef för Ekonomi på konsult- och rekryteringsföretaget Inhouse AB.

Varför tycker du att en konferens specifikt riktad mot controllers behövs?
- Det har länge funnits ett intresse bland många kursdeltagare att ha någon form av konferens kopplad till den utbildning de gått. Det har saknats ett generellt forum där man har kunnat diskutera frågor kring controllerarbetet. Rollen som controller och hur den kan utvecklas är ju tyvärr något som sällan debatteras.
- Nu erbjuds den möjligheten! Controller 2016 lyfter aktuella frågeställningar och arbetssätt och ger tillfälle att diskutera controllerrollen och dess innehåll. Dessutom finns det många olika typer av controllers och alla har olika kompetens och olika behov. Därför hoppas jag att Controller 2016 blir en dag som kan stärka alla controllers i sin roll, oavsett hur den ser ut. Dessutom ger ju konferenser av det här slaget bra tillfällen till nätverkande.

Vad hoppas du själv förmedla i panelsamtalet?
- Jag vill gärna klargöra att man har ett stort eget ansvar för att vara tydlig med vad man vill ha ut av rollen som controller, så att man säkerställer att det blir som man vill. Man kan helt enkelt bli bättre kravställare på rollens innehåll. Jag vill också belysa att det ytterst handlar om att vara i samklang med resten av verksamheten.

Vad tror du att du kommer att få ut av Controller 2016 för egen del?
- Jag kommer få träffa flera av dem som gått kursen Diplomerad controller tidigare och hoppas få höra mer om hur de blivit tydligare i sin roll och hur de lyckats utveckla rollen på sina respektive arbetsplatser efter kursen. Jag är intresserad av att veta hur de jobbat för att tydliggöra sin position och om det har fått någon effekt för verksamheten!

 

Läs mer om Controller 2016

Controller - nytt ämne för konferens

2016-05-04 Lotta Eriksson

Det känns jättespännande att få presentera ett helt nytt arrangemang! Torsdagen den 2 juni arrangerar vi nämligen Controller 2016 på Fotografiska i Stockholm. Som namnet antyder riktar sig heldagskonferensen företrädesvis till alla verksamma controllers och utgångspunkten kan kanske sägas vara rollen som controller nu och i framtiden.

Patrick Grimlund

Vi är förstås litet extra stolta över att den som ska guida oss genom dagen är Patrick Grimlund. Han är förmodligen mest känd från TV-programmen Lyxfällan och Prisjägarna men är framför allt civilekonom och arbetar med ledarskapsutveckling. 

Dessutom kommer Peter Malmqvist, börsanalytiker, ekonomijournalist och lärare på Handelshögskolan, belysa makroekonomiska trender och omvärldsfaktorer som påverkar företagens ekonomiska situation.

Ur programmet kan vi också lyfta fram:
- Ta kontroll över personalekonomin
- Få ledningen att lyssna
- Framtidens ekonomistyrning
- En expertpanel diskuterar controllerrollen nu och i framtiden
- Panaxia - de sista månaderna och vikten av internkontroll

Controller 2016 ger förstås också tillfälle till viktigt nätverkande och erfarenhetsutbyte. Dagen avslutas till exempel med mingel, dryck, tilltugg och möjlighet att besöka Fotografiska utställningar.

Vi ser fram emot Controller 2016 och ska göra allt vi kan för att konferensen ska ge såväl praktisk nytta som mycket nöje!

Låter det relevant och intressant? Läs mer här