Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ekonomi

Ekonomi

Välkommen till Företagsuniversitetets blogg om ekonomi. Här bevakar vi ekonomi från ditt perspektiv och alltid med ambitionen att förse dig med användbara nyheter och exempel som du kan använda i jobbet.

Badges

Ett komplext problem blev konkret på Financial Fraud Forum

2018-09-19 Lotta Eriksson

Om man ska mäta den nya konferensen Financial Fraud Forum i siffror kan man nog summera ihop 100 procent! Konferensen, som tog sikte på och belyste bedrägeribrott från olika perspektiv, lockade över 100 engagerade deltagare och landets främsta experter som föreläsare.

Efter en färgglad och musikalisk introduktion till Financial Fraud Forum kunde dagens moderator Charlotte Stjerngren välkomna Brottsförebyggande rådets generaldirektör Erik Wennerström upp på scenen. Han gav en kort bild av hur Brå arbetar och sade bland annat:

– Bedrägerier är en svår brottstyp, både att få in i systemet och att komma vidare med juridiskt. Vissa är intellektuella och omfattande. Dessutom använder man sig av modern teknik.

erik

Han underströk också att Brottsförebyggande rådet har statistik och finns till för att ge underlag.

Kreditbedrägerier största problemet
– Hade våra kort varit säkra hade vi inte haft några kreditbedrägerier, alltså CardNotPresent-brott, påpekade därefter Jan Olsson från Polisens Nationella Bedrägericenter. Han slog ett slag för 3D Secure, som han tyckte att alldeles för få använder sig av.

– De stora koncernerna tar inte säkerhet på allvar för sina kunder! framhöll han.

Jan O

Jan Olsson belyste att det i fjol rapporterades in 80 000 kortbedrägerier och sade att kostnaden för att byta ut befintliga kort naturligtvis är stor men att det ändå finns lösningar som borde användas.

Han lyfte bland annat Nordeas defaultinställning som gör att kunden måste öppna kortet med bank-ID för att göra e-handelsköp som ett gott exempel.  

– 60 procent av deras bedrägerier har försvunnit sedan man införde detta, poängterade han.

Trots att flera banker lyckats stävja brotten genom nya lösningar ökar CNP-brotten med 40 procent i år och är därmed Sveriges största brott.

Enligt Jan Olsson beror ökningen på olika faktorer, som att kortuppgifter stjäls, att exempelvis kaffekedjor utvecklar appar till smartphones som är knutna till bankkortet och att många företag struntar i CVC/CVV-koden vid köp av nätet.

– Vi måste förebygga! Det handlar om att skapa medvetenhet, påverka de som har lösningar, samarbeta och försöka hitta den svaga länken i brottskedjan, summerade han.

– Det här är ett hot mot det monetära systemet och samhället i stort! Vi måste bygga system som gör det svårare att göra fel!

Ta del av Jan Olssons presentation här

Mätning visar kostnaden

"Det som mäts blir gjort". Det konstaterade professor Mark Button från University of Portsmouth i Storbritannien när han efter förmiddagens smoothiepaus bland annat beskrev hur kostnaderna för bedrägerier mäts i National Fraud Indicator UK. En mätning som från början var ett regeringsinitiativ 2010 men nu är en undersökning som drivs av universitetet och ett antal sponsorer.

Mark Button poängterade att National Fraud Indicator är en mycket detaljerad rapport om vad bedrägerier kostar företag, offentliga myndigheter och samhället i stort.

Mark Button

2017 års mätning visar bland annat att bedrägerierna kostar samhället 193 miljarder pund i förluster, varav 144 miljarder drabbar den privata sektorn. Vanligast är bland annat förluster orsakade av skattebrott, bedrägerier mot sjuk- och hälsovården, bidragsbedrägerier.

Nästa National Fraud Indicator kommer att tas fram 2019.  

Ta del av Mark Buttons presentation här

Bolag som brottsverktyg
”Det är lätt att starta bolag i kriminellt syfte”.  Experten på bedrägeriprevention, Anders Björkenheim, såg till att det inte blev någon "paltkoma" efter lunch, utan gav en målande bild av hur enkelt det är att starta bolag i kriminellt syfte.

Sedan gav han en bild av lagerbolag och ”innovativa årsredovisningar”.

– Våldskapital och white collarbrott, som bedrägerier, går hand i hand, sade han bland annat.

Anders_B2

Han gav också tips på några verktyg som kan användas i arbetet att identifiera kriminella bolag:
•    Bildgoogla eller använd TinEye för att titta på personerna i de bolag ni ska göra affärer med
•    Domainbigdata – sök hemsida för att syna företaget i sömmarna
•    Copyscape – finns samma text på någon annan sida?

Anders Björkenheim har, tillsammans med Bisnode, nyligen gjort en studie på 133 bolag med hög grad av sannolikhet för förfalskade årsredovisningar, som han presenterade. Bland annat har 68 av bolagen gått i konkurs medan 65 fortfarande  är aktiva. Majoriteten haren  id-kapad styrelse eller har varit utsatta för id-stölder.

– Slutnotan uppskattas landa på 228 miljoner kronor för de här 133 bolagen men det kan dölja sig mer under ytan, berättade han.

Dynamiskt panelsamtal
I ett uppskattat och dynamiskt panelsamtal fick sedan Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg möjlighet att ge sin syn på verkets uppdrag:
– Vi har inget kontrolluppdrag. Vi ska öka möjligheterna till att kontrollera men har inte själva fått något kontrolluppdrag. Allt vi gör betalas av seriösa företagare i deras ansökningsuppgifter, förtydligade hon.

– Vi är eniga om att det är förfärligt och vi behöver göra något åt det. Vi har påbörjat arbetet men vill mycket mer. Vi behöver mobilisera tillsammans. Vi är till exempel helt tandlösa när det gäller målvakter.

Annika Stenberg berättade också att det ändå pågår ett utvecklingsarbete, bland annat har en digital tjänst introducerats och man har blivit bättre på att inte acceptera fejkade handlingar.

– Vi kan stötta kontrollerande och brottsbekämpande myndigheter och vi kan dela med oss av den information vi har, sade hon.

panel

”Kriminalisera bolagskapningar”. Det var ett viktigt råd till kommande regering från Stefan Lundberg, chefsåklagare vid EBM.

– EBMs fokus är juridiska personers företag men arbetar också mycket med exempelvis assistansbedrägerier. Vi ser tydligt att företag används som brottsverktyg. Det stora problemet är alla regelförenklingar, som att revisionsplikten togs bort för småföretag, att det är lättare att få F-skattsedel och att man ändrat årsredovisningstiden – men man måste ha en effektiv kontrollmekanism när man underlättar för andra, betonade han bland annat.

Stefan Lundberg menade även att såväl Bolagsverket som folkbokföringen har utnyttjats som brottsverktyg och att det saknats kontrollsystem när målvakter kommer från andra länder.

– Drabbade företag, oavsett storlek, har individer som är "möjliggörare" genom bristande kunskap och oklara ansvarsroller, sade Ludvig Isacsson från Förenade bolag medan Jan Olsson berättade att 267 poliser utreder 200 000 bedrägeribrott.

Anders Björkenheim ville försöka få EBM och Bolagsverket att lägga sina begränsade resurser på åtgärder som skulle kunna göra skillnad. Han lyfte även problemet med hur samordningsnummer används.
– Samordningsnummer är inte samma sak som personnummer,  underströk han.

En följetong som gav resultat
Efter en fikapaus fick deltagarna på Financial Fraud Forum stifta bekantskap med en otroligt upptagen utredningsledare, Stefan Larsson från Polisen Region Syd.

– Homokihärvan i södra Sverige är en berättelse utan början, mitten och slut - det är en följetong, inledde han.

StefanL

Trots att han har bråda dagar tog han sig tid att berätta om den största bedrägerihärvan som Sverige skådat, där det blev ett antal fällande domar. Det var ett nationell prioriterat ärende som omfattade grova dataintrång och bedrägerier. Det renderade totalt 60 brott, till ett värde av 40 miljoner kronor, där en av huvudmännen dömdes till åtta års fängelse.  

– Oavsett säkerhet är det människor som frångår rutinerna. Bedrägerierna kommer dö ut med mänskligheten, sade han - möjligen föga uppmuntrande.

Nätbedrägerier ”i sin prydno”
Financial Fraud Forum fortsatte sedan på temat internetkriminalitet och kostnaderna för samhället. Antibedrägeriexperten och expert på nätbedrägerier, Peter Forsman från Internet Sweden beskrev brottslighetens kostnader för svenska företag och konstaterade att han inte tror att situationen är värre i Sverige än någon annanstans – men att vi har någon form av rekord i bluffakturor.

– 90 procent av de ekonomiska förlusterna anmäls inte till polisen, sade han och gick igenom bluffakturor, trademarkutskick, kopplingar till den ryska maffian och mycket annat.

Han gav även konkreta exempel på bedrägerier och hur andra länder räknar på förlusterna.

1.peterf

– Polisen uppskattar att nio av tio bedrägerianmälningar är relaterade till internet men mäktar inte med att utreda nio av tio bedrägerianmälningar, sade han också.

Sammanfattningsvis påtalade han att det som behövs nu är medvetenhet, prevention och tillämpning.
– Skippa skämskudden, våga prata om att ni har blivit utsatta. Och så måste alla ta eget ansvar, underströk han.

Ta del av Peter Forsmans presentation här

Personer med mer eller mindre psykopatiska drag
Financial Fraud Forum avrundades med en tänkvärd föreläsning om personer med psykopatiska drag, personerna som begår den här typen men även andra typer av brott.

Enligt professor Henrik Belfrage, som är en av landets mest framstående experter på området, är psykopati en personlighetsstörning som utvecklas tidigt, är kronisk och där behandling är kontraproduktiv.

– Effekterna av den här störningen, när den är diagnosticerad, är den tyngsta riskfaktorn för alla typer av våld och kriminalitet i alla populationer, berättade han.

1.henrik

Henrik Belfrage har varit med och tagit fram ett bedömningsinstrument med en skala på upp till 20 bedömningspunkter, som bland annat används när han och hans kollega träffar de farligaste intagna på landets kriminalvårdsanstalter för att ställa diagnos.

Personer med psykopatiska drag kännetecknas av att de är ytligt charmiga. De är också en ”försäljartyp”, pseudointellektuella (låtsas kunna mycket i ett udda ämne) och har svaren långt ut på tungan.
Dessutom saknar de uthållighet och kan avslöjas genom sina ögon; de stirrar ofta lite  för länge i ögonen vid ett möte.

Henrik Belfrage pratade också om stalkning och sade bland annat att 15 procent av alla vuxna människor får räkna med att drabbas av stalkning, särskilt om man är kvinna.

Och ja – de flesta personer med kraftigt psykopatiska drag är män – även om det finns en och annan kvinnlig psykopat också!

Nöjda deltagare minglade vidare
vid CREDMA som delade ut dagens gåva till moderatorn, en blomma och boken ”Factfulness: tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund.

tack

När konferensdagen gick mot ”after conference” fick alla deltagare en digital utvärdering och bland kommenterarna går att läsa:

 • "Mycket bra dag. Tiden gick för fort. En dag att minnas!"
 • "Utmärkt blandning av kompetens för att beröra ett gigantiskt och komplext problem."
 • "Mycket väl vald grupp av föreläsare som kompletterande varandra och gjorde att konferensen var en bland de bästa jag deltagit på inom området."
 • "Väldigt intressanta föreläsare och bra ämnen som både berörde företag och person."
 • "Mycket bra ämnen och föreläsare. Väl disponerad agenda."
 • "Det var en fantastisk tillställning på alla sätt och vis."
publik3

Vi på CREDMA och Företagsuniversitetet tackar alla fantastiska föreläsare och alla engagerade deltagare och får sätta igång planeringen för Financial Fraud Forum 2019!

Stefan_Larsson

En konferens som kan bli dyr att missa

2018-08-13 Lotta Eriksson

”En bättre möjlighet att få insikt i hur den annars dolda ekonomiska brottsligheten ser ut i Sverige kommer inte att erbjudas”. Det skriver Peter Forsman från www.internetsweden.se och en av landets absoluta experter på internetkriminalitet och bedrägerier. Det han åsyftar är Financial Fraud Forum, som går av stapeln tisdagen den 18 september.

Under sommaren har artiklarna om ekonomiska bedrägerier fortsatt att dugga tätt i media. Senast den gångna helgen skrev Dagens Nyheter att det finns en handfull kluster av bedragare som polisen har stora problem att komma åt. Bara i juli stals totalt 19,6 miljoner kronor genom bedrägerier med bank-id, enligt artikeln.

Stefan_Larsson

– Det har blivit ett nationellt problem som är systemhotande, säger Stefan Larsson, polisens utredningsledare för nationell seriebrottslighet, i artikeln.

Just Stefan Larsson är en av föreläsarna på Financial Fraud Forum. Han ska prata om en av de största bedrägerihärvorna som Sverige skådat.

En av de andra föreläsarna, Peter Forsman, har nyligen i ett blogginlägg på www.internetsweden.se skrivit att Financial Fraud Forum är en av de bästa investeringarna man kan göra för sitt företag. Han skriver bland annat:

”Det blir en heldag med (enligt min uppfattning) sannolikt den mest sakkunniga och kompetenta föreläsarlista som jag sett rörande ekonomisk brottslighet i Sverige.”

Peter_Forsman

Han påpekar vidare:

”Det är inte längre frågan om ifall ditt företag eller verksamhet kommer att drabbas, utan när och hur mycket ni kommer att förlora för att sedan leda till fler och kanske ännu större kostnader.”

Och avslutar med:

”Jag kan nog inte tillräckligt understryka att det är en viktig dag för alla typer av sektorer och det är banne mig närmast tjänstefel att inte göra sitt bästa för att delta. En bättre möjlighet att få insikt i hur den annars dolda ekonomiska brottsligheten ser ut i Sverige kommer inte att erbjudas.”

Credma och Företagsuniversitetet, som arrangerar Financial Fraud Forum, är stolta över att kunna presentera ett sådant namnkunnigt startfält på scenen! Konferensen, som är den första i sitt slag, riktar sig till alla som arbetar inom ekonomi och säkerhet och som ännu bättre vill förstå vad de ekonomiska bedrägerier kostar, inte bara i kronor och ören, utan också i varumärkesförluster.

Vi kan till exempel utlova en spännande debatt och dialog kring vilka lösningar som de facto finns och vilka som behövs framöver, med Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten, Ludvig Isacsson från Förenade bolag, Jan Olsson från NBC och Anders Björkenheim från Accessus.

Läs hela programmet och säkra din plats här: https://www.credma.se/oeppna-kurser/kompetensutveckling/Kreditutbildningar/Financial-Fraud-Forum

 

2113-Financial-Fraud-Forum_large

Bedrägerier kostar inte bara miljontals kronor

2018-06-15 Lotta Eriksson

Bedragare har lyckats ta lån och kreditköp för miljonbelopp. Det kunde vi höra och läsa på SVT Nyheter i veckan.
– Tyvärr rör det sig om ett vanligt bedrägeriupplägg som myndigheterna kan hindra på ett tidigt stadium om de arbetar effektivt. Ändå slinker de här bolagen igenom och det är allvarligt, sade Anders Björkenheim, som är expert på bedrägeriprevention, i intervjun.

Bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet är den stora snackisen just nu. Rubrikerna duggar tätt och myndigheterna börjar vässa sina metoder för att förebygga och förhindra den. Därför ligger verkligen Financial Fraud Forum i tiden!

Det är en ny och unik konferens, som genomförs den 18 september i Stockholm, och som tar sikte på bedrägerierna och vad de kostar, inte bara i miljoner kronor utan också i varumärkesförluster.

Landets ledande experter kommer att ge exempel på hur lätt bedrägerierna kan begås och hur vanliga de är samt visa på kostnaderna i alla dess former. De kommer även att ge förslag på lösningar och beskriva vilka verktyg som finns alternativt behövs.

 

Anders_Bjorkenheim

Brottsförebyggande rådets generaldirektör inleder dagen och därefter kommer bland andra Anders Björkenheim att föreläsa (på bilden).

På den imponerande talarlistan finns också internet- och nätbedrägeriexperten Peter Forsman, Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, Jan Olsson från Polisens nationella bedrägericenter, chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten och Ludvig Isacsson från Förenade bolag.

Det blir också ett internationellt inslag, eftersom professor Mark Button gästar konferensen. Han är chef för och grundare av Centre for Counter Fraud Studies vid Portsmouths universitet i Storbritannien och forskar bland annat kring bedrägerier och korruption. '

Han kommer bland annat att beskriva National Fraud Indicator UK, som görs varje år, hur studien går till och vad den ger för resultat.

Vi kommer också att få ett väldigt konkret exempel - nämligen på den förmodligen största bedrägerihärvan i Sverige någonsin, den som går under namnet Homoki. Stefan Larsson, utredningsledare från Malmöpolisen, berättar om härvans olika delar samt hur den nystades upp och ledde till lagföring.

Henrik_Belfrage

Konferensen avslutas av professor Henrik Belfrage, som i en skrämmande föreläsning pratar om personerna som vi inte vill ha i vår omgivning, det vill säga de som duperar, manipulerar, ljuger och går över gränsen i olika sammanhang.

Som grädde på moset är det en av Sveriges bästa ekonomijournalister, Charlotte Stjerngren, som är moderator för konferensen.

Vi på Företagsuniversitetet och Credma hälsar alla som arbetar inom ekonomi, bank och finans och/eller säkerhet välkomna till årets kanske mest angelägna konferens. Den här typen av brottslighet drabbar inte bara alla andra!

Du kan läsa mer om programmet här

Och du kan läsa artikeln om hur bedragare lyckats ta lån och kreditköp för miljonbelopp här.

IMG_4798

Controller för tredje året i rad

2018-05-19 Lotta Eriksson

Det var inspiration och kompetens på hög nivå när föreläsare som Martin Sköld, Owe Marstorp, Luting Mao, Janne Lundberg, Anders Björkenheim och Mona Riabacke föreläste om lönsamhet, förändringsarbete, vad en controller måste kunna för att möta framtiden, hur man skapar innovation genom kundvärde och ett agilt arbetssätt, ekonomiska bedrägerier och beslutsfattande. Controller 2018 hade allt!

Det var en kylig majmorgon, efter årets första värmebölja, när den årliga konferensen Controller genomfördes på Fotografiska. Det var också Norges nationaldag så dagens förste talare var norrmannen Bjarte Bogsnes, som gav en crash course i beyond budgeting.

IMG_4806

 

Han är expert på området att gå från traditionellt budgetarbete till den mer moderna modellen och beskrev hur han tagit Statoil genom förändringsarbetet. Han gav också exempel på en lång rad andra företag som blivit mer framgångsrika genom den nya modellen.

– Fundera över vad som är mest effektivt, vad som är svårast och var värdet är viktigast, summerade han.

Näste föreläsare var Martin Sköld forskare på Handelshögskolan, som genom 15 års managementforskning i stora internationella koncerner besitter en unik kompetens kring effektivitet och lönsamhet.

Martin Sköld

 

– Variation kan ge volym, poängterade han.

– Variation skapas genom att man hittar olika lösningar. Gå från erbjudandenivå - lägg i stället ihop tjänster till en större helhet!

Alla konferensdeltagare fick Martin Skölds bok "Dubbelt effektiv" och kan därför nu fördjupa sig mer i hans mycket intressanta tankar kring effektivitet och lönsamhet.

Efter en kort paus med goda råsafter var det dags för ett konkret exempel på en förändringsresa. Chaufför på resan var Owe Marstorp, civilekonom och konsult inom området ekonomi- och verksamhetsstyrning.

Han berättade om hur det har varit att gå från att vara ekonom till controller. Det han beskrev var en väg till framgång med flera farthinder.

Owe_M

 

– Kan vi hitta en tidigare plats att möta kunden för att bidra bättre? Det är en fråga som han rekommenderade att man ska ställa sig som controller. Hans tips var också:

 • Ta stöd av extern kompetens för att skapa ett nytt fokus, relation och mening!
 • Involvera kunderna i processen
 • Definiera tjänsteinnehåll och struktur
 • Anlita extern stöd för kompetensförstärkning och handledning

Han beskrev även ekonomens utmaningar:

 • Det är inte bara siffror – det är även människor, aktiviteter och verksamhet.
 • Interna indata-haverier ”skit in skit ut”
 • Automatisering av arbetsflödet och indata ”Rätt in – rätt ut”
 • Fortsatt digitalisering och robotiseringen av rutiner
 • Ambitionsnivån och tid för värdeskapande. Sätt kravnivån för  ”Heller tillräckligt bra än exakt fel”
 • Ställ krav, träna och utbilda istället för att hjälpa, rätta, assistera eller fixa.
Fika

 

Eftermiddagens inspiration

Lunchen intogs i Fotografiskas fina restaurang, som drivs av stjärnkocken Paul Svensson, och bestod av en risotto med lamm.

När deltagarna åter samlades i konferenssalen var det dags för Luting Mao att ställa en angelägen fråga. Hon är Head of Business Control på Mercuri Urval och intresserar sig för hur controllers kan jobba mer effektivt med hjälp av BI-verktyg och få mer tid över till analys, styrning och att vara stöd till verksamheten.

Och frågan hon ställde var:

– Vad bör jag göra nu för att förbli attraktiv på arbetsmarknaden under de kommande 10 åren?

IMG_4873

 

Med detta menade hon bland annat att en controller behöver mer än Excel för att rusta sig för framtiden.

Trenden är att dagens ledningar skiftar mot att fatta mer data-drivna och fakta-baserade beslut och att controllers ska bli experter på verktygen som hjälper företag att transformera data till affärsinsikter som man kan agera på - Business Intelligence (BI) verktyg. Hon gav även exempel på fördelarna med BI-verktyg.

Utmaningsdriven förbättring

– Det finns sätt för er controllers att skapa mer värde men vad är då värde? Det är inte bara kvalitet, tempo, effektivitet och ekonomi, utan kundvärde är tillfredsställelse utifrån behov och hur resurserna används. Detta förklarade Janne Lundberg.

JanneLundberg

 

Han gav en inblick i innovationsförmåga och agilt arbetssätt, utifrån sin gedigna erfarenhet av visuell agil innovationsledning. Han beskrev även fördelarna med pulsrum och rekommenderade alla att fundera över:

– Hur ska vi bygga något stort och viktigt, hur kan vi som controllers skapa större kundvärde och hur bidrar vi till affären?

Stark avslutning

Controller 2018 avslutades med två starka föreläsningar. Den första fokuserade på "företaget som brottsverktyg", där Anders Björkenheim roade och oroade när han gav en inblick i omfattningen av ekonomiska bedrägerier och vad de kostar samhället.

Han hade hjälp av dagens moderator Catarina Breitfeld i inledningen av sin föreläsning, för att illustrera hur lätt det är att starta bolag i brottsligt syfte.

AndersoCatarina

 

En spännande och inspirerande dag avslutades med en synnerligen tänkvärd föreläsning av Mona Riabacke. Hon är doktor i beslutsfattande och underströk vikten av att fundera över kritiska beslut.

MonaR1

 

Hon poängterade också att ett icke-beslut också är ett beslut och att vi måste sluta vara så rädda för att misslyckas.

– Vi måste vara mer kreativa när vi fattar beslut, summerade hon sin mycket uppskattade föreläsning.

IMG_4884

 

Controller 2018 avslutades med after conference-mingel och vi på Företagsuniversitetet vill tacka alla proffsiga föreläsare, vår superengagerade moderator Catarina Breitfeld och alla deltagare som bidrog med engagemang och frågor! Tack för en toppendag tillsammans!

IMG_4918

”Jag vill visa att man som controller kan skapa värde”

2018-04-23 Lotta Eriksson

– Vi gick från att vara styrda av omständigheter till att driva ett kostnadseffektivt arbete, berättar Owe Marstorp. Den 17 maj beskriver han de utmaningar resan från ekonom till controller kan innebära – men framför allt hur förändringen skapar värde.

Owe_Marstorp

Owe Marstorp har lång erfarenhet av ekonomistyrning och är en av föreläsarna på Controller 2018 torsdagen den 17 maj.

– Ekonomrollen är styrd av rutiner och regelverk för att administrera och rapportera vad som har hänt medan controllerrollen  drivs av att stödja kärnprocesserna och agera proaktivt tillsammans med verksamheten på ett modernt sätt, summerar han.

Under konferensen kommer han berätta om hur han började i ett företag där affärsmodellen var omogen och behövde utvecklas.

– Det fanns en förståelse för att vi måste göra något, berättar han.
– Alla fattade hur siffrorna såg ut men vad kunde vi göra åt det, hur kunde vi korsbefrukta olika kompetensområden?

Tog tempen bland kunderna
Han valde att följa med ut i verksamheten för att få en bild av vad kunderna tyckte och sade.

– Jag ville ta temperaturen på hur vi uppfattades. Samtidigt funderade vi över vad vi kunde göra annorlunda för att erbjuda kunderna bättre värde och tjäna mer pengar.

Det blev tidigt tydligt att det fanns brister i kvaliteten men när Owe definierade processen och ville förändra verksamheten uppfattades han som obekväm;
– Säljarna måste till exempel ha sin dokumentation tillgänglig så att vi kunde få mer information men då sågs det som ett problem.

Blev en auktoritet i branschen
Företagets vd lät sig övertalas och processen lades ner. Naturligtvis kände sig Owe tilltufsad men trodde på idén och kämpade vidare. Konsulter togs in, diskussionerna blev mer nyanserade och till slut trillade polletten ner.

– Processen tog tre år men sedan gick vi från att vara från ett företag som var styrt av omständigheter till att driva ett kostnadseffektivt och modernt arbete med värdegenererande  projekt hos kunderna.

– Vi fick en bättre affärsmodell och kunde mäta resultatet, vi kom in tidigare i processer och blev en auktoritet i branschen.

Vill ge känsla för vad som skapar värde
Owe Marstorp hoppas att alla som känner att det finns en potential att utveckla sin verksamhet och som är intresserade av verksamhetsutveckling och styrning finns på plats den 17 maj;

– Jag vill förmedla en känsla för vad som bygger värde både för företag och kund.

Vad hände med företaget som Owe arbetade på då?
– Det blev uppköpt. Efter en kort tid valde några av nyckelmedarbetarna att sluta och starta eget. Några av dessa tillhörde skaran ”skeptiska” när vi påbörjade processen.  I dag driver de en framgångsrik verksamhet som bygger på de nya affärsmodellen som skapades då.

Missa in Owes föreläsning och flera andra spännande föreläsningar om bland annat beslutsfattande, agila metoder och tekniska verktyg för controllers!

Om du inte redan anmält dig är det hög tid nu: Läs mer och boka här!

byggbro

Passion och mod framgångsfaktorer

2018-04-19 Lotta Eriksson

Om du är aktiv i sociala medier har du möjligen sett ”Bygg broar” fladdra förbi i flödet. Bygg broar den 7 maj är startskottet för en samhällsrörelse, det hoppas i alla fall Leila Karchaoui som är initiativtagare och som går under aliaset ”Glädjeministern”.

Leila Karchaoui gick Företagsuniversitetets utbildning Diplomerad Controller för ett par år sedan, när hon var redovisningschef på Kronans Apotek. Ungefär samtidigt nominerade hennes medarbetare och chefer henne till utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare, som organisationen Ledarna utser.

Leila_Karchaoui_liten

Där hamnade hon bland topp 50 och det blev också något av en vändpunkt för henne:
– Det blev en bekräftelse på att mitt hållbara ledarskap behövdes, inte minst i tider av förändring. Jag insåg att jag faktiskt har något att ge andra, rekapitulerar Leila.

Efterfrågad föreläsare
Resultatet av att hon hamnade på den prestigefulla listan blev att hon, väldigt nervös och höggravid, fick föreläsa för 4Good inför 700 åhörare på Rival hösten 2016.

Det blev startskottet för en ny karriär på landets scener! Under sin föräldraledighet var hon nämligen ute och föreläste, bland annat på Företagsuniversitetets konferens Controller 2017 och Ekonomi- och redovisningsdagen 2017.

Som ”Glädjeministern” belyser hon i sina föreläsningar att det går att nå svarta siffror på sista raden genom glädje.

IMG_2915

 

Parallellt intervjuade hon 60 framgångsrika män i näringslivet. Idén till det fick hon när en av hennes stora förebilder, morfar, blev sjuk och hon inte hade möjlighet att åka och hälsa på honom.

– Jag är allergisk emot gnäll och kände att det gnälls väldigt mycket generellt. När morfar, som är över 95 blev så dålig, började jag fundera över hur man skapar givande relationer med äldre. Vilka har tid och vilka är framgångsrika?

– Jag tog kontakt med 60 män över 60 år och träffade dem över en kopp kaffe eller en lunch. Det blev magiska möten, beskriver hon.

Möten mellan människor och olikheter det viktiga
I dag är Leila en efterfrågad föreläsare och konsult. Sedan januari år har hon eget företag där hon säljer konsulttjänster inom affärsutveckling och controlling men genomför även workshops inom lönsamhet och glädje.

Leila5

 

– För mig har det alltid varit självklart att skapa lönsamhet, resultat och glädje men när jag började föreläsa så insåg jag att det finns ett enormt behov av hållbart ledarskap.

– Jag kan hantera det hårda, siffrorna, men vill hjälpa människor att förstå det hårda genom det mjuka. Jag kan diskutera resultat och balansräkning men också koppla det till tid och energi, summerar hon.

möte

 

Någon tyckte att hon borde starta en podd och någon föreslog att hon skulle skriva en bok – själv kände hon att det behövs möten mellan människor och olikheter. Och eftersom Leila är just Leila så föddes idén om att evenemang där mötet mellan generationer ska stå i fokus.

Rival 7 maj början på något större
Hon hyrde Rival i Stockholm, måndagen den 7 maj och startade Bygg Broar med ett par partners. Nu utlovar de en kväll som ska ge samhällsnytta.

Evenemanget lanserades symboliskt på Alla hjärtans dag, så att inte bara de som redan får kärlek, ska kunna få värme och en kärlek som håller längre.

byggbro

 

Bygg Broar är inte en traditionell konferens, utan består av ett antal 15 minuter långa ”ted talks” med inspiration och aktivt mingel. Huvudsyftet är att öka kommunikationen mellan människor i allmänhet och kollegor i olika åldrar i synnerhet - för att på sikt minska ohälsan.

– Vi vill leverera en känsla för de som är där tre timmar en måndagskväll och en känsla av att vi gör något tillsammans.

– Med alla kloka människors engagemang kan det bli en kraft och något som vi kan bygga vidare på och involvera fler i. Drömmen är att någon äldre på arbetsplatsen tar med sig någon yngre och tvärtom, beskriver Leila.

Slöseri med humant kapital
Allt överskott från Bygg Broar går till välgörenhet och valet har fallet på tre organisationer med olika generationsfokus:

•    Mind som förebygger psykisk ohälsa och där många pensionärer är engagerade
•    GenPep som arbetar för att barn ska röra sig mer fysiskt och få igång hjärnan och få en friskare framtid
•    Vägra Väggen som arbetar mot långsiktig utmattning bland yrkesaktiva

När Leila ska beskriva sin egen drivkraft fångar hon upp orden passion och mod, som hon anser går hand i hand och som hon tycker är framgångsfaktorer för välmående.

– Jag har jobbat i 15 år som ekonom och sett många äldre som inte maxat sin förmåga eftersom de känner att de ändå snart ska sluta och jag har sett många unga kompetenta människor som inte vill ta plats för att konkurrera ut andra. Det är ett slöseri med humant kapital! Det här måste vi fånga upp i företagen!

– Det som driver mig är därför tanken på att jag kanske kan få en enda människa att uppskatta sitt liv och maxa sig själv!

– Med tillfredsställda människor blir samhället bättre och först då kan vi få ett gladare och friskare Sverige till oss själva men också till kommande generationer, avslutar hon.

talare

 

Bygg Broar genomförs på Rival i Stockholm måndagen den 7 maj kl 18.30-21.45. Bland deltagarna märks såväl framgångsrika idrottsstjärnor som företagsledare, konsulter och föreläsare, som Christer Olsson, Adam Holm, John Mellkvist, Peppe Ekmark, Johan Holmsäter och Annika Malmberg.

Följ Bygg Broar på Instagram, Linkedin och Facebook!

Läs mer här och boka din plats före den 30 april

Antalet platser är begränsat!

Uppdaterade årsredovisningar hos Bolagsverket

2018-03-21 Lotta Eriksson

2017 årsbokslut är avslutade och inom kort kommer du kunna ta del av dessa hos Bolagsverket. Ibland får man uppgiften att ”tycka till” om ett bolags årsredovisning - och du har bara 15 minuter på dig! Kan Martin Krügers tio i topp då hjälpa? Martin är en av Företagsuniversitetets mest uppskattade föreläsare som håller kursen ”Att läsa och förstå bokslut”.
 

Martin_Kruger

Kundansvariga och kredithandläggare får allt oftare kort tid på sig att bilda sig en snabb uppfattning av kundföretaget.

Därför har Martin tagit fram tio i topp som kan hjälpa dig att göra en snabb analys av årsredovisningen på bara 15 minuter och utan ens en miniräknare.
 
 
1.  Läs förvaltningsberättelsen
Här får du information om några väsentliga händelser påverkat verksamheten under året som du bör känna till.
 
2.  Läs VD har ordet
Ibland skriver VD om verksamheten. Läs det med lätt kritisk blick. Ofta används bred pensel i positiva andetag.
 
3.  Hur har resultatet skapats?
Gå till resultaträkningen och peka ut var resultatet har skapats. Observera att Årets resultat kan vara positivt medan det viktiga Rörelseresultatet kan vara negativt.
 
4.  Jämför mot föregående år
Har resultatet skapats på samma sätta sätt förra året?
 
5.  Analysera större avvikelser
Se om du kan hitta några större avvikelser. Är det intäkterna som ökat? Är det någon speciell kostnad som avviker mot föregående år? Vad kan det bero på?
 
6.  Beräkna kassalikviditet
Kommer bolaget att klara sina betalningar den närmaste tiden? Kassalikviditeten är viktig. Se på trender! Har den förbättrats mot föregående år?
 
7.  Beräkna rörelsemarginal
Är företaget bra på att bedriva sin rörelse? Beräkna rörelsemarginalen för båda åren. Jämför. Se trender. Ökad försäljning kan medföra sänkt rörelsemarginal givetvis. Låt dig inte luras!
 
8.  Beräkna soliditet
Även betalningsförmågan på längre sikt är viktig. Har det skett någon stor förändring mot föregående år?
 
9.  Läs noter. Leta efter principändringar
Leta snabbt reda på redovisningsprinciper, har de gjort avskrivningar, förändring i hur immateriella anläggningstillgångar skrivs av? En förändrad princip kan förbättra ett resultat avsevärt.
 
10. Läs revisionsberättelsen
Läs HELA revisionsberättelsen, det kursiva sättet att high lighta avvikelser har tagits bort.
 
Hoppas att du får hjälp av Martins tio i topplista när du ska göra en snabb analys av en årsredovisning!

För dig som vill få mer tips och råd finns några platser kvar på nästa kurstillfälle. Läs mer om kursen och anmäl dig här!

IMG_3250

Redovisa representationen rätt!

2017-12-08 Lotta Eriksson

Torsdagen den 7 december var det dags för årets konferens för alla inom ekonomi och HR som arbetar med representation och förmånsbeskattning. Konferensen genomfördes på Playhouse Teater i Stockholm.

Den faktaspäckade konferensdagen inleddes av den uppskattade föreläsaren Pia Blank Thörnroos från Skatteverket, som under nästan en timme presenterade alla skattenyheter. Hon informerade bland annat om kostförmån, bostadsförmån och förslagen i budgetpropositionen, som bland annat omfattar:

 • ändrad beräkning av bilförmån
 • trängselskatt, nu en skattepliktig förmån
 • lättnader i beskattning av personaloptioner i vissa fall
 • höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta
 • slopad skattefrihet för privat hälso- och sjukvård
 • återinförande av skattereduktion för fackföreningsavgift
 • sänkt skatt för pensionärer
 • skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning

Deltagarna på konferensen hade framför allt många frågor om HFDs dom 20170620 mål nr 278-12, som handlar om att uppdrag som styrelseledamot ska beskattas i inkomstslaget tjänst.

Här finns Pia Blank Thörnroos presentation

IMG_3242

 

Näste talare var Jan-Åke Jernhem, som inledde sitt första pass för dagen genom att gå igenom hur man redovisar representation rätt, vilka principer som gäller för representation och vad det finns för olika alternativ av representation. Han gick igenom extern representation, intern representation, omedelbart samband, tidssamband, ortssamband och personsamband. Han beskrev även att representationstillfällen begränsas av en affärsförhandling och därför kan ske flera gånger per dag.

IMG_3284

 

Jan-Åke Jernhem beskrev även ”konferensen” ur ett skattemässigt perspektiv och hur konferensen blir avdragsgill.

– Konferenser är inte representation utan kurs och utbildning, poängterade han.

Han fortsatte sin föredragning efter lunchen och benade då bland annat ut vad som gäller kring personalgåvor, skattepliktiga förmåner, dispositionsrätt och förmåner av begränsat värde. 

Här finns Jan-Åke Jernhems presentation

På vad ska moms redovisas? Det berättade Annika Nordqvist från Grant Thornton.

IMG_3286

 

Hon berättade om de nya reglerna för representation utifrån momsperspektivet och lyfte aktuella frågeställningar för koncerner.  Hon gick även igenom avdragsrätt i blandad verksamhet, utlägg, fakturor och den momsreform som EU-kommissionen har föreslagit.

Här finns Annika Nordqvists presentation

 

IMG_3292

 

– Jag är inte här för att ge er en bra avslutande känsla utan för att ge er magknip! Så inledde konferensens sista föreläsare, Anders Björkenheim, sin skrämmande men viktiga föreläsning om företagsbedrägerier, id-kapningar och annan ekonomisk brottslighet.

Han gav svindlande exempel på hur aktiebolag bildas för att användas i kriminell verksamhet, hur lätt det är att skapa falska identiteter och gav flera konkreta exempel.

IMG_3300

 

Representation och förmånsbeskattning avrundades med mingel för dem som så önskade!

Tack alla föreläsare och tack alla ni som trotsade det fuktiga, bistra vädret och kom till årets konferens!

IMG_2874

Många momsnyheter på Ekonomi- och redovisningsdagen

2017-10-26 Lotta Eriksson

Ekonomi- och redovisningsdagen 2017 på Fotografiska, den 25 oktober, inleddes med Skatteverkets nyhetstimme. 

Pia Blank Thörnroos rivstartade genom att ge en bild av de förändringar som föreslås i regeringens budgetproposition och som väntas gälla från den 1 januari respektive den 1 juli 2018, bland annat den ändrade beräkningen av bilförmån, det utvidgade växa-stödet och lättnader i beskattning av personaloptioner. Det sistnämnda beskrev hon som en "jättestor förändring".

– Reglerna införs för att göra det lättare för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner. Reglerna innebär att förmånsbeskattning av personaloptioner avskaffas om vissa villkor är uppfyllda, poängterade hon bland annat.

IMG_2876

 

Pia Blank Thörnroos gick även igenom SINK, alltså Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta - som höjs med fem procentenheter, från 20 till 25 procent, den föreslagna sänkta skatten för pensionärer och den nya skattereduktionen för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning.

– Dessutom föreslås det slopad skattefrihet för förmån av privat hälso- och sjukvård från den 1 juli nästa år. Det är bra att veta så att man kan informera sina anställda att det blir skattepliktigt, betonade hon.

– Skattereduktion för fackföreningsavgift har vi haft förut och nu ska det införas igen, den uppgår till 25 procent av medlemsavgiften som medlemmen betalat under året, om avgiften är minst 400 kronor.

Och sedan nämnde hon det som hon beskrev som "årets höjdare" - vad är en "normal" lunch?
– Har ni tänkt på vad dyrt det har blivit att äta lunch ute, det följer inte konsumentindex på något sätt. Det kommer ni också märka. 94 kronor i medel för en lunch är inte jättemycket. Föreskriften för kostförmån, SKVFS 2017:11, beslutas den 30 oktober. Enligt den höjs förmånsvärdet för dagens lunch med fyra kronor.

Något som hon beskrev som en glad nyhet var dock att maximibeloppet vid tjänsteresa i Sverige höjs till 230 kronor.

Pia Blank Thörnroos sade sedan att arbetsgivardeklaration på individnivå kommer allt närmare och enligt förslag införs den 1 juli 2018, för företag som är skyldiga att föra personalliggare och den 1 januari 2019 för alla andra som betlalar ersättning för arbete.

– Nu ska vi ut med Skatteverkets gamla pulserade varma hjärtat, göra en hjärttransplantation och ta in arbetsgivardeklaration på individnivå, sade hon.

Hon avslutade med en kort genomgång av hur det går med den skattefria friskvården och påpekade att "Skatteverket verkar för att det ska vara lätt att göra rätt!"

Trender inom moms
– Moms är kul, eller hur? inledde Eva Velin och fick ett samstämmigt medhåll från deltagarna på Ekonomi- och redovisningsdagen.

Hon belyste sedan nyheter och aktuella frågeställningar inom momsområdet, bland annat momsavdrag vid ny-, till- eller ombyggnad och MOSS, elektroniska tjänster.

– Huvudregeln är lokal momsregistrering och lokala momsdeklarationer, med undantaget MOSS-redovisning (mini-one-stop-shop). Det redovisas i en ny momsdeklaration till Skatteverket i Sverige, förklarade hon.

– Många företag tycker detta är jättejobbigt. Först ska man avgöra vad som är elektronisk tjänst och sedan ska man veta momssatsen i alla länder.

IMG_2886

 

Eva Velin beskrev också utlägg och vidarefakturering och gick igenom en rad vanliga fällor och fel i momshanteringen, bland annat:

 • att moms läggs på hyra fast kriterierna inte är uppfyllda (fastigheter)
 • att moms debiteras trots byggtjänst till byggföretag
 • att varuomsättningen beskattas i fel land och/eller av fel skattskyldig
 • att avdragsförbudet för moms avseende bilinköp och billeasing inte beaktas, särskilt vid korttidshyra
 • att avdrag sker för moms som inte är avdragsgill, exempelvis representation
 • att fakturering av presentkort redovisas fel
 • att utlägg inom koncerner hanteras felaktigt

Eva berättade även att hon står inför ett stort och spännande uppdrag. Inom kort ska hon flytta till Qatar och införa moms i sex arabiska länder; Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Saudiarabien, Kuwait och Oman.

Hållbarhetsrapportering bra för affären

– Det är inte så många nyheter inom redovisning i år, konstaterade Therése Henningsson från Grant Thornton när hon äntrade scenen efter lunchen på Fotografiskas restaurang.

Hon berättade dock om den nya lagen om hållbarhetsrapportering, som ska tillämpas på räkenskapsår som inleds den 1 januari i år. Lagen innebär att alla större företag ska upprätta en hållbarhetsrapport med de icke finansiella upplysningar som behövs för att förstå företagets utveckling, ställning, resultat och konsekvenser av verksamheten. Det kan handla om information som rör miljö, sociala förhållanden, personal, hur  man motverkar korruption och motsvarande.

Med "större företag" menas de, som de senaste två åren, har haft en nettoomsättning som uppgår till mer än 350 miljoner kronor, en balansomslutning som uppgår till mer än 175 miljoner kronor och ett medelantal anställda som är mer än 250 personer.

En hållbarhetsrapport ska bland annat innehålla affärsmodell, hållbarhetspolicy, risker och riskhantering och annat som är relevant för verksamheten.

– Många som inte är tvingade att göra hållbarhetsrapportering gör det ändå för affären, alltså inte för att följa lagen, poängterade Therése.
– Ansatsen är att upptäcka affärsmöjligheter, öka avkastningen och att bygga företagets varumärke.

IMG_2905

 

Hon gick också kort igenom den utredning som presenterades i våras, som justitiedepartementet hade beställt, kring stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden.

– Det stärka konsumentskyddet är viktigt för både enskilda bostadsrättsköpare man också för bostadsrättsföreningar, samhället i stort, byggföretagen, fastighetsmäklarna och kreditgivarna, sade hon - innan hon gick in på IFRS 15, Intäkter från avtal med kunder, och IFRS 9, Finansiella instrument, som ersätter IAS 39. Båda träder i kraft den 1 januari 2018.

K3 före K2 alla dagar
Caisa Drefeldt från KPMG i Göteborg berättade sedan, i ett samtal med dagens moderator Patrick Grimlund, om den första säsongen med nya K2.

Hon har i en krönika tidigare i år påpekat att flera av de aktiebolag och ekonomiska föreningar som tillämpade "gamla K2" inte har insett att BFNAR 2016:10 K2 innehåller flera förändringar i jämförelse med den norm som de tidigare tillämpade.

Framför allt, menar hon, gäller det egenupparbetade immateriella tillgångar och den strikta regeln om tillkommande utgifter som avser byggnader.

Ett problem kan vara kompetensbrist, medgav hon och rekommenderade:
– Läs vad bokföringsnämnden skriver! Själv är jag nördig och läser varje "propp" men det behöver man inte göra. Däremot är det viktigt att hänga med när det händer något i Årsredovisningslagen.

IMG_2906

 

Caisa Drefeldt nämnde även den redovisningsutredning som blivit genomförd lagmässigt, när ÅRL ändrades senast, och berättade att det kan tillföras ytterligare en kategori när del två av utredningen kommer, nämligen "mikroföretag".

Hon sade att K2 på sikt kan bli regelverket för mikroföretag och att hon tror att K2 kommer finnas kvar.

– För små företag behöver det inte vara så komplext, påpekade hon - men underströk hon tycker att K3 går före K2 alla dagar i veckan!

Arbetsglädje ger resultat på sista raden
Tid är viktigt för Leila Karchaoui, redovisningschef och financial controller på Apoteket Kronan. Hon uppmanade konferensens deltagare att uppskatta varje sekund av sina liv.

– Själv säger jag ja till allt som är roligt i livet, kommenterade hon.

IMG_2915

 

Sammanfattningsvis är relationer, balans, empati, att kunna lyssna och reflektion viktiga ingredienser för att skapa och känna arbetsglädje, enligt Leila Karchaoui, som på ett inspirerande och berörande sätt delade med sig av sina personliga och professionella erfarenheter.

– Varje frisk människa har en diamant. Var känslig men ha kontroll på dina känslor. Ladda dina egna batterier, inte bara mobiltelefonens! Boka in tid i outlook för reflektion och förbättring, stanna upp och prioritera ibland. Vad är viktigast nu? Arbetet blir ju aldrig klart, det vet ju ni ekonomer! poängterade hon bland annat.

Ett av hennes råd på vägen är att fokusera på resultat, utveckling och upplevelse i allt man gör.

Bolag - den nya tidens kofot
Ekonomi- och redovisningsdagen 2017 avrundades med en mycket tänkvärd och möjligen litet "otäck" redogörelse av den nya tidens brottslighet i form av ekonomiska bedrägerier.

Anders Björkenheim berättade bland annat hur man genomskådar falska årsredovisningar och - framför allt - hur vanliga sådana är.

IMG_2920

- Det görs, enligt Brå, 559 polisanmälningar om bedrägerier varje dag, 503 av dem är internetrelaterade och läggs ner. Kvar blir 56 anmälningar per dag, betonade han.

Anders beskrev sedan "affärsidén" med att begå kreditbedrägerier, hur enkelt man kan skapa falska identiteter och visade även exempel på vd-bedrägerier, spoofade mejl och hur lätt (och billigt) det är att "kapa en hemsida" i bedrägliga syften.

Konferensen avslutades med mingel och nätverkande och vi på Företagsuniversitetet har all anledning att tacka alla som föreläste och delade med sig av sina kunskaper på ett sådant inspirerande sätt och - förstås - alla ekonomer som trotsade regn och rusk och tog sig till Ekonomi- och redovisningsdagen 2017!

Repoförmån

Hel dag om representation och förmånsbeskattning

2017-09-19 Lotta Eriksson

Trots de slopade avdragen för måltidsrepresentation kvarstår en mängd frågetecken kring representation. Dessa ska experten Jan-Åke Jernhem från Skattehuset räta ut under heldagskonferensen Representation och förmånsbeskattning på Playhouse i Stockholm, torsdagen den 7 december.

Playhousesalong (2)

Programmet för den uppskattade årliga konferensen är nu klar och förutom en djupdykning i hur man redovisar representationen rätt och nyheterna kring förmånsbeskattning blir det en spännande föreläsning om vilka momsfällor man bör undvika och hur man ser det som inte syns, dvs hur du identifiera (och förstås hantera) bolagsbedrägerier, falska aktiebolag, falska årsbokslut och andra ekonomiska risker.

Dessutom kommer Pia Blanck Thörnroos från Skatteverket tillbaka och ger en aktuell bild över skattefrågor och beloppsgränser. Alla som var med i fjol minns att hon är en duktig föreläsare med stor sakkunskap på området. Hon svarar gärna på frågor från publiken också.

Moderator och värd för dagen är även i år TV-profilen Patrick Grimlund, som ger en del betraktelser, bland annat från Lyxfällan på TV3.

Konferensen arrangeras i år på Playhouse på Drottninggatan i Stockholm (tidigare Reginateatern) och inleds klockan 9.00 med kaffe. Efter konferensen blir det ett kortare mingel med suveräna tillfällen att nätverka med kollegor och andra konferensdeltagare.

Varmt välkomna till en högaktuell konferens inför 2018! Läs mer och boka din plats här!