Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ekonomi

Ekonomi

Välkommen till Företagsuniversitetets blogg om ekonomi. Här bevakar vi ekonomi från ditt perspektiv och alltid med ambitionen att förse dig med användbara nyheter och exempel som du kan använda i jobbet.

2113-Financial-Fraud-Forum_large

Bedrägerier kostar inte bara miljontals kronor

2018-06-15 Lotta Eriksson

Bedragare har lyckats ta lån och kreditköp för miljonbelopp. Det kunde vi höra och läsa på SVT Nyheter i veckan.
– Tyvärr rör det sig om ett vanligt bedrägeriupplägg som myndigheterna kan hindra på ett tidigt stadium om de arbetar effektivt. Ändå slinker de här bolagen igenom och det är allvarligt, sade Anders Björkenheim, som är expert på bedrägeriprevention, i intervjun.

Bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet är den stora snackisen just nu. Rubrikerna duggar tätt och myndigheterna börjar vässa sina metoder för att förebygga och förhindra den. Därför ligger verkligen Financial Fraud Forum i tiden!

Det är en ny och unik konferens, som genomförs den 18 september i Stockholm, och som tar sikte på bedrägerierna och vad de kostar, inte bara i miljoner kronor utan också i varumärkesförluster.

Landets ledande experter kommer att ge exempel på hur lätt bedrägerierna kan begås och hur vanliga de är samt visa på kostnaderna i alla dess former. De kommer även att ge förslag på lösningar och beskriva vilka verktyg som finns alternativt behövs.

 

Anders_Bjorkenheim

Brottsförebyggande rådets generaldirektör inleder dagen och därefter kommer bland andra Anders Björkenheim att föreläsa (på bilden).

På den imponerande talarlistan finns också internet- och nätbedrägeriexperten Peter Forsman, Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, Jan Olsson från Polisens nationella bedrägericenter, chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten och Ludvig Isacsson från Förenade bolag.

Det blir också ett internationellt inslag, eftersom professor Mark Button gästar konferensen. Han är chef för och grundare av Centre for Counter Fraud Studies vid Portsmouths universitet i Storbritannien och forskar bland annat kring bedrägerier och korruption. '

Han kommer bland annat att beskriva National Fraud Indicator UK, som görs varje år, hur studien går till och vad den ger för resultat.

Vi kommer också att få ett väldigt konkret exempel - nämligen på den förmodligen största bedrägerihärvan i Sverige någonsin, den som går under namnet Homoki. Stefan Larsson, utredningsledare från Malmöpolisen, berättar om härvans olika delar samt hur den nystades upp och ledde till lagföring.

Henrik_Belfrage

Konferensen avslutas av professor Henrik Belfrage, som i en skrämmande föreläsning pratar om personerna som vi inte vill ha i vår omgivning, det vill säga de som duperar, manipulerar, ljuger och går över gränsen i olika sammanhang.

Som grädde på moset är det en av Sveriges bästa ekonomijournalister, Charlotte Stjerngren, som är moderator för konferensen.

Vi på Företagsuniversitetet och Credma hälsar alla som arbetar inom ekonomi, bank och finans och/eller säkerhet välkomna till årets kanske mest angelägna konferens. Den här typen av brottslighet drabbar inte bara alla andra!

Du kan läsa mer om programmet här

Och du kan läsa artikeln om hur bedragare lyckats ta lån och kreditköp för miljonbelopp här.

IMG_4798

Controller för tredje året i rad

2018-05-19 Lotta Eriksson

Det var inspiration och kompetens på hög nivå när föreläsare som Martin Sköld, Owe Marstorp, Luting Mao, Janne Lundberg, Anders Björkenheim och Mona Riabacke föreläste om lönsamhet, förändringsarbete, vad en controller måste kunna för att möta framtiden, hur man skapar innovation genom kundvärde och ett agilt arbetssätt, ekonomiska bedrägerier och beslutsfattande. Controller 2018 hade allt!

Det var en kylig majmorgon, efter årets första värmebölja, när den årliga konferensen Controller genomfördes på Fotografiska. Det var också Norges nationaldag så dagens förste talare var norrmannen Bjarte Bogsnes, som gav en crash course i beyond budgeting.

IMG_4806

 

Han är expert på området att gå från traditionellt budgetarbete till den mer moderna modellen och beskrev hur han tagit Statoil genom förändringsarbetet. Han gav också exempel på en lång rad andra företag som blivit mer framgångsrika genom den nya modellen.

– Fundera över vad som är mest effektivt, vad som är svårast och var värdet är viktigast, summerade han.

Näste föreläsare var Martin Sköld forskare på Handelshögskolan, som genom 15 års managementforskning i stora internationella koncerner besitter en unik kompetens kring effektivitet och lönsamhet.

Martin Sköld

 

– Variation kan ge volym, poängterade han.

– Variation skapas genom att man hittar olika lösningar. Gå från erbjudandenivå - lägg i stället ihop tjänster till en större helhet!

Alla konferensdeltagare fick Martin Skölds bok "Dubbelt effektiv" och kan därför nu fördjupa sig mer i hans mycket intressanta tankar kring effektivitet och lönsamhet.

Efter en kort paus med goda råsafter var det dags för ett konkret exempel på en förändringsresa. Chaufför på resan var Owe Marstorp, civilekonom och konsult inom området ekonomi- och verksamhetsstyrning.

Han berättade om hur det har varit att gå från att vara ekonom till controller. Det han beskrev var en väg till framgång med flera farthinder.

Owe_M

 

– Kan vi hitta en tidigare plats att möta kunden för att bidra bättre? Det är en fråga som han rekommenderade att man ska ställa sig som controller. Hans tips var också:

 • Ta stöd av extern kompetens för att skapa ett nytt fokus, relation och mening!
 • Involvera kunderna i processen
 • Definiera tjänsteinnehåll och struktur
 • Anlita extern stöd för kompetensförstärkning och handledning

Han beskrev även ekonomens utmaningar:

 • Det är inte bara siffror – det är även människor, aktiviteter och verksamhet.
 • Interna indata-haverier ”skit in skit ut”
 • Automatisering av arbetsflödet och indata ”Rätt in – rätt ut”
 • Fortsatt digitalisering och robotiseringen av rutiner
 • Ambitionsnivån och tid för värdeskapande. Sätt kravnivån för  ”Heller tillräckligt bra än exakt fel”
 • Ställ krav, träna och utbilda istället för att hjälpa, rätta, assistera eller fixa.
Fika

 

Eftermiddagens inspiration

Lunchen intogs i Fotografiskas fina restaurang, som drivs av stjärnkocken Paul Svensson, och bestod av en risotto med lamm.

När deltagarna åter samlades i konferenssalen var det dags för Luting Mao att ställa en angelägen fråga. Hon är Head of Business Control på Mercuri Urval och intresserar sig för hur controllers kan jobba mer effektivt med hjälp av BI-verktyg och få mer tid över till analys, styrning och att vara stöd till verksamheten.

Och frågan hon ställde var:

– Vad bör jag göra nu för att förbli attraktiv på arbetsmarknaden under de kommande 10 åren?

IMG_4873

 

Med detta menade hon bland annat att en controller behöver mer än Excel för att rusta sig för framtiden.

Trenden är att dagens ledningar skiftar mot att fatta mer data-drivna och fakta-baserade beslut och att controllers ska bli experter på verktygen som hjälper företag att transformera data till affärsinsikter som man kan agera på - Business Intelligence (BI) verktyg. Hon gav även exempel på fördelarna med BI-verktyg.

Utmaningsdriven förbättring

– Det finns sätt för er controllers att skapa mer värde men vad är då värde? Det är inte bara kvalitet, tempo, effektivitet och ekonomi, utan kundvärde är tillfredsställelse utifrån behov och hur resurserna används. Detta förklarade Janne Lundberg.

JanneLundberg

 

Han gav en inblick i innovationsförmåga och agilt arbetssätt, utifrån sin gedigna erfarenhet av visuell agil innovationsledning. Han beskrev även fördelarna med pulsrum och rekommenderade alla att fundera över:

– Hur ska vi bygga något stort och viktigt, hur kan vi som controllers skapa större kundvärde och hur bidrar vi till affären?

Stark avslutning

Controller 2018 avslutades med två starka föreläsningar. Den första fokuserade på "företaget som brottsverktyg", där Anders Björkenheim roade och oroade när han gav en inblick i omfattningen av ekonomiska bedrägerier och vad de kostar samhället.

Han hade hjälp av dagens moderator Catarina Breitfeld i inledningen av sin föreläsning, för att illustrera hur lätt det är att starta bolag i brottsligt syfte.

AndersoCatarina

 

En spännande och inspirerande dag avslutades med en synnerligen tänkvärd föreläsning av Mona Riabacke. Hon är doktor i beslutsfattande och underströk vikten av att fundera över kritiska beslut.

MonaR1

 

Hon poängterade också att ett icke-beslut också är ett beslut och att vi måste sluta vara så rädda för att misslyckas.

– Vi måste vara mer kreativa när vi fattar beslut, summerade hon sin mycket uppskattade föreläsning.

IMG_4884

 

Controller 2018 avslutades med after conference-mingel och vi på Företagsuniversitetet vill tacka alla proffsiga föreläsare, vår superengagerade moderator Catarina Breitfeld och alla deltagare som bidrog med engagemang och frågor! Tack för en toppendag tillsammans!

IMG_4918
Owe_Marstorp

”Jag vill visa att man som controller kan skapa värde”

2018-04-23 Lotta Eriksson

– Vi gick från att vara styrda av omständigheter till att driva ett kostnadseffektivt arbete, berättar Owe Marstorp. Den 17 maj beskriver han de utmaningar resan från ekonom till controller kan innebära – men framför allt hur förändringen skapar värde.

Owe_Marstorp

Owe Marstorp har lång erfarenhet av ekonomistyrning och är en av föreläsarna på Controller 2018 torsdagen den 17 maj.

– Ekonomrollen är styrd av rutiner och regelverk för att administrera och rapportera vad som har hänt medan controllerrollen  drivs av att stödja kärnprocesserna och agera proaktivt tillsammans med verksamheten på ett modernt sätt, summerar han.

Under konferensen kommer han berätta om hur han började i ett företag där affärsmodellen var omogen och behövde utvecklas.

– Det fanns en förståelse för att vi måste göra något, berättar han.
– Alla fattade hur siffrorna såg ut men vad kunde vi göra åt det, hur kunde vi korsbefrukta olika kompetensområden?

Tog tempen bland kunderna
Han valde att följa med ut i verksamheten för att få en bild av vad kunderna tyckte och sade.

– Jag ville ta temperaturen på hur vi uppfattades. Samtidigt funderade vi över vad vi kunde göra annorlunda för att erbjuda kunderna bättre värde och tjäna mer pengar.

Det blev tidigt tydligt att det fanns brister i kvaliteten men när Owe definierade processen och ville förändra verksamheten uppfattades han som obekväm;
– Säljarna måste till exempel ha sin dokumentation tillgänglig så att vi kunde få mer information men då sågs det som ett problem.

Blev en auktoritet i branschen
Företagets vd lät sig övertalas och processen lades ner. Naturligtvis kände sig Owe tilltufsad men trodde på idén och kämpade vidare. Konsulter togs in, diskussionerna blev mer nyanserade och till slut trillade polletten ner.

– Processen tog tre år men sedan gick vi från att vara från ett företag som var styrt av omständigheter till att driva ett kostnadseffektivt och modernt arbete med värdegenererande  projekt hos kunderna.

– Vi fick en bättre affärsmodell och kunde mäta resultatet, vi kom in tidigare i processer och blev en auktoritet i branschen.

Vill ge känsla för vad som skapar värde
Owe Marstorp hoppas att alla som känner att det finns en potential att utveckla sin verksamhet och som är intresserade av verksamhetsutveckling och styrning finns på plats den 17 maj;

– Jag vill förmedla en känsla för vad som bygger värde både för företag och kund.

Vad hände med företaget som Owe arbetade på då?
– Det blev uppköpt. Efter en kort tid valde några av nyckelmedarbetarna att sluta och starta eget. Några av dessa tillhörde skaran ”skeptiska” när vi påbörjade processen.  I dag driver de en framgångsrik verksamhet som bygger på de nya affärsmodellen som skapades då.

Missa in Owes föreläsning och flera andra spännande föreläsningar om bland annat beslutsfattande, agila metoder och tekniska verktyg för controllers!

Om du inte redan anmält dig är det hög tid nu: Läs mer och boka här!

byggbro

Passion och mod framgångsfaktorer

2018-04-19 Lotta Eriksson

Om du är aktiv i sociala medier har du möjligen sett ”Bygg broar” fladdra förbi i flödet. Bygg broar den 7 maj är startskottet för en samhällsrörelse, det hoppas i alla fall Leila Karchaoui som är initiativtagare och som går under aliaset ”Glädjeministern”.

Leila Karchaoui gick Företagsuniversitetets utbildning Diplomerad Controller för ett par år sedan, när hon var redovisningschef på Kronans Apotek. Ungefär samtidigt nominerade hennes medarbetare och chefer henne till utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare, som organisationen Ledarna utser.

Leila_Karchaoui_liten

Där hamnade hon bland topp 50 och det blev också något av en vändpunkt för henne:
– Det blev en bekräftelse på att mitt hållbara ledarskap behövdes, inte minst i tider av förändring. Jag insåg att jag faktiskt har något att ge andra, rekapitulerar Leila.

Efterfrågad föreläsare
Resultatet av att hon hamnade på den prestigefulla listan blev att hon, väldigt nervös och höggravid, fick föreläsa för 4Good inför 700 åhörare på Rival hösten 2016.

Det blev startskottet för en ny karriär på landets scener! Under sin föräldraledighet var hon nämligen ute och föreläste, bland annat på Företagsuniversitetets konferens Controller 2017 och Ekonomi- och redovisningsdagen 2017.

Som ”Glädjeministern” belyser hon i sina föreläsningar att det går att nå svarta siffror på sista raden genom glädje.

IMG_2915

 

Parallellt intervjuade hon 60 framgångsrika män i näringslivet. Idén till det fick hon när en av hennes stora förebilder, morfar, blev sjuk och hon inte hade möjlighet att åka och hälsa på honom.

– Jag är allergisk emot gnäll och kände att det gnälls väldigt mycket generellt. När morfar, som är över 95 blev så dålig, började jag fundera över hur man skapar givande relationer med äldre. Vilka har tid och vilka är framgångsrika?

– Jag tog kontakt med 60 män över 60 år och träffade dem över en kopp kaffe eller en lunch. Det blev magiska möten, beskriver hon.

Möten mellan människor och olikheter det viktiga
I dag är Leila en efterfrågad föreläsare och konsult. Sedan januari år har hon eget företag där hon säljer konsulttjänster inom affärsutveckling och controlling men genomför även workshops inom lönsamhet och glädje.

Leila5

 

– För mig har det alltid varit självklart att skapa lönsamhet, resultat och glädje men när jag började föreläsa så insåg jag att det finns ett enormt behov av hållbart ledarskap.

– Jag kan hantera det hårda, siffrorna, men vill hjälpa människor att förstå det hårda genom det mjuka. Jag kan diskutera resultat och balansräkning men också koppla det till tid och energi, summerar hon.

möte

 

Någon tyckte att hon borde starta en podd och någon föreslog att hon skulle skriva en bok – själv kände hon att det behövs möten mellan människor och olikheter. Och eftersom Leila är just Leila så föddes idén om att evenemang där mötet mellan generationer ska stå i fokus.

Rival 7 maj början på något större
Hon hyrde Rival i Stockholm, måndagen den 7 maj och startade Bygg Broar med ett par partners. Nu utlovar de en kväll som ska ge samhällsnytta.

Evenemanget lanserades symboliskt på Alla hjärtans dag, så att inte bara de som redan får kärlek, ska kunna få värme och en kärlek som håller längre.

byggbro

 

Bygg Broar är inte en traditionell konferens, utan består av ett antal 15 minuter långa ”ted talks” med inspiration och aktivt mingel. Huvudsyftet är att öka kommunikationen mellan människor i allmänhet och kollegor i olika åldrar i synnerhet - för att på sikt minska ohälsan.

– Vi vill leverera en känsla för de som är där tre timmar en måndagskväll och en känsla av att vi gör något tillsammans.

– Med alla kloka människors engagemang kan det bli en kraft och något som vi kan bygga vidare på och involvera fler i. Drömmen är att någon äldre på arbetsplatsen tar med sig någon yngre och tvärtom, beskriver Leila.

Slöseri med humant kapital
Allt överskott från Bygg Broar går till välgörenhet och valet har fallet på tre organisationer med olika generationsfokus:

•    Mind som förebygger psykisk ohälsa och där många pensionärer är engagerade
•    GenPep som arbetar för att barn ska röra sig mer fysiskt och få igång hjärnan och få en friskare framtid
•    Vägra Väggen som arbetar mot långsiktig utmattning bland yrkesaktiva

När Leila ska beskriva sin egen drivkraft fångar hon upp orden passion och mod, som hon anser går hand i hand och som hon tycker är framgångsfaktorer för välmående.

– Jag har jobbat i 15 år som ekonom och sett många äldre som inte maxat sin förmåga eftersom de känner att de ändå snart ska sluta och jag har sett många unga kompetenta människor som inte vill ta plats för att konkurrera ut andra. Det är ett slöseri med humant kapital! Det här måste vi fånga upp i företagen!

– Det som driver mig är därför tanken på att jag kanske kan få en enda människa att uppskatta sitt liv och maxa sig själv!

– Med tillfredsställda människor blir samhället bättre och först då kan vi få ett gladare och friskare Sverige till oss själva men också till kommande generationer, avslutar hon.

talare

 

Bygg Broar genomförs på Rival i Stockholm måndagen den 7 maj kl 18.30-21.45. Bland deltagarna märks såväl framgångsrika idrottsstjärnor som företagsledare, konsulter och föreläsare, som Christer Olsson, Adam Holm, John Mellkvist, Peppe Ekmark, Johan Holmsäter och Annika Malmberg.

Följ Bygg Broar på Instagram, Linkedin och Facebook!

Läs mer här och boka din plats före den 30 april

Antalet platser är begränsat!

Martin_Kruger

Uppdaterade årsredovisningar hos Bolagsverket

2018-03-21 Lotta Eriksson

2017 årsbokslut är avslutade och inom kort kommer du kunna ta del av dessa hos Bolagsverket. Ibland får man uppgiften att ”tycka till” om ett bolags årsredovisning - och du har bara 15 minuter på dig! Kan Martin Krügers tio i topp då hjälpa? Martin är en av Företagsuniversitetets mest uppskattade föreläsare som håller kursen ”Att läsa och förstå bokslut”.
 

Martin_Kruger

Kundansvariga och kredithandläggare får allt oftare kort tid på sig att bilda sig en snabb uppfattning av kundföretaget.

Därför har Martin tagit fram tio i topp som kan hjälpa dig att göra en snabb analys av årsredovisningen på bara 15 minuter och utan ens en miniräknare.
 
 
1.  Läs förvaltningsberättelsen
Här får du information om några väsentliga händelser påverkat verksamheten under året som du bör känna till.
 
2.  Läs VD har ordet
Ibland skriver VD om verksamheten. Läs det med lätt kritisk blick. Ofta används bred pensel i positiva andetag.
 
3.  Hur har resultatet skapats?
Gå till resultaträkningen och peka ut var resultatet har skapats. Observera att Årets resultat kan vara positivt medan det viktiga Rörelseresultatet kan vara negativt.
 
4.  Jämför mot föregående år
Har resultatet skapats på samma sätta sätt förra året?
 
5.  Analysera större avvikelser
Se om du kan hitta några större avvikelser. Är det intäkterna som ökat? Är det någon speciell kostnad som avviker mot föregående år? Vad kan det bero på?
 
6.  Beräkna kassalikviditet
Kommer bolaget att klara sina betalningar den närmaste tiden? Kassalikviditeten är viktig. Se på trender! Har den förbättrats mot föregående år?
 
7.  Beräkna rörelsemarginal
Är företaget bra på att bedriva sin rörelse? Beräkna rörelsemarginalen för båda åren. Jämför. Se trender. Ökad försäljning kan medföra sänkt rörelsemarginal givetvis. Låt dig inte luras!
 
8.  Beräkna soliditet
Även betalningsförmågan på längre sikt är viktig. Har det skett någon stor förändring mot föregående år?
 
9.  Läs noter. Leta efter principändringar
Leta snabbt reda på redovisningsprinciper, har de gjort avskrivningar, förändring i hur immateriella anläggningstillgångar skrivs av? En förändrad princip kan förbättra ett resultat avsevärt.
 
10. Läs revisionsberättelsen
Läs HELA revisionsberättelsen, det kursiva sättet att high lighta avvikelser har tagits bort.
 
Hoppas att du får hjälp av Martins tio i topplista när du ska göra en snabb analys av en årsredovisning!

För dig som vill få mer tips och råd finns några platser kvar på nästa kurstillfälle. Läs mer om kursen och anmäl dig här!

IMG_3250

Redovisa representationen rätt!

2017-12-08 Lotta Eriksson

Torsdagen den 7 december var det dags för årets konferens för alla inom ekonomi och HR som arbetar med representation och förmånsbeskattning. Konferensen genomfördes på Playhouse Teater i Stockholm.

Den faktaspäckade konferensdagen inleddes av den uppskattade föreläsaren Pia Blank Thörnroos från Skatteverket, som under nästan en timme presenterade alla skattenyheter. Hon informerade bland annat om kostförmån, bostadsförmån och förslagen i budgetpropositionen, som bland annat omfattar:

 • ändrad beräkning av bilförmån
 • trängselskatt, nu en skattepliktig förmån
 • lättnader i beskattning av personaloptioner i vissa fall
 • höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta
 • slopad skattefrihet för privat hälso- och sjukvård
 • återinförande av skattereduktion för fackföreningsavgift
 • sänkt skatt för pensionärer
 • skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning

Deltagarna på konferensen hade framför allt många frågor om HFDs dom 20170620 mål nr 278-12, som handlar om att uppdrag som styrelseledamot ska beskattas i inkomstslaget tjänst.

Här finns Pia Blank Thörnroos presentation

IMG_3242

 

Näste talare var Jan-Åke Jernhem, som inledde sitt första pass för dagen genom att gå igenom hur man redovisar representation rätt, vilka principer som gäller för representation och vad det finns för olika alternativ av representation. Han gick igenom extern representation, intern representation, omedelbart samband, tidssamband, ortssamband och personsamband. Han beskrev även att representationstillfällen begränsas av en affärsförhandling och därför kan ske flera gånger per dag.

IMG_3284

 

Jan-Åke Jernhem beskrev även ”konferensen” ur ett skattemässigt perspektiv och hur konferensen blir avdragsgill.

– Konferenser är inte representation utan kurs och utbildning, poängterade han.

Han fortsatte sin föredragning efter lunchen och benade då bland annat ut vad som gäller kring personalgåvor, skattepliktiga förmåner, dispositionsrätt och förmåner av begränsat värde. 

Här finns Jan-Åke Jernhems presentation

På vad ska moms redovisas? Det berättade Annika Nordqvist från Grant Thornton.

IMG_3286

 

Hon berättade om de nya reglerna för representation utifrån momsperspektivet och lyfte aktuella frågeställningar för koncerner.  Hon gick även igenom avdragsrätt i blandad verksamhet, utlägg, fakturor och den momsreform som EU-kommissionen har föreslagit.

Här finns Annika Nordqvists presentation

 

IMG_3292

 

– Jag är inte här för att ge er en bra avslutande känsla utan för att ge er magknip! Så inledde konferensens sista föreläsare, Anders Björkenheim, sin skrämmande men viktiga föreläsning om företagsbedrägerier, id-kapningar och annan ekonomisk brottslighet.

Han gav svindlande exempel på hur aktiebolag bildas för att användas i kriminell verksamhet, hur lätt det är att skapa falska identiteter och gav flera konkreta exempel.

IMG_3300

 

Representation och förmånsbeskattning avrundades med mingel för dem som så önskade!

Tack alla föreläsare och tack alla ni som trotsade det fuktiga, bistra vädret och kom till årets konferens!

IMG_2874

Många momsnyheter på Ekonomi- och redovisningsdagen

2017-10-26 Lotta Eriksson

Ekonomi- och redovisningsdagen 2017 på Fotografiska, den 25 oktober, inleddes med Skatteverkets nyhetstimme. 

Pia Blank Thörnroos rivstartade genom att ge en bild av de förändringar som föreslås i regeringens budgetproposition och som väntas gälla från den 1 januari respektive den 1 juli 2018, bland annat den ändrade beräkningen av bilförmån, det utvidgade växa-stödet och lättnader i beskattning av personaloptioner. Det sistnämnda beskrev hon som en "jättestor förändring".

– Reglerna införs för att göra det lättare för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner. Reglerna innebär att förmånsbeskattning av personaloptioner avskaffas om vissa villkor är uppfyllda, poängterade hon bland annat.

IMG_2876

 

Pia Blank Thörnroos gick även igenom SINK, alltså Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta - som höjs med fem procentenheter, från 20 till 25 procent, den föreslagna sänkta skatten för pensionärer och den nya skattereduktionen för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning.

– Dessutom föreslås det slopad skattefrihet för förmån av privat hälso- och sjukvård från den 1 juli nästa år. Det är bra att veta så att man kan informera sina anställda att det blir skattepliktigt, betonade hon.

– Skattereduktion för fackföreningsavgift har vi haft förut och nu ska det införas igen, den uppgår till 25 procent av medlemsavgiften som medlemmen betalat under året, om avgiften är minst 400 kronor.

Och sedan nämnde hon det som hon beskrev som "årets höjdare" - vad är en "normal" lunch?
– Har ni tänkt på vad dyrt det har blivit att äta lunch ute, det följer inte konsumentindex på något sätt. Det kommer ni också märka. 94 kronor i medel för en lunch är inte jättemycket. Föreskriften för kostförmån, SKVFS 2017:11, beslutas den 30 oktober. Enligt den höjs förmånsvärdet för dagens lunch med fyra kronor.

Något som hon beskrev som en glad nyhet var dock att maximibeloppet vid tjänsteresa i Sverige höjs till 230 kronor.

Pia Blank Thörnroos sade sedan att arbetsgivardeklaration på individnivå kommer allt närmare och enligt förslag införs den 1 juli 2018, för företag som är skyldiga att föra personalliggare och den 1 januari 2019 för alla andra som betlalar ersättning för arbete.

– Nu ska vi ut med Skatteverkets gamla pulserade varma hjärtat, göra en hjärttransplantation och ta in arbetsgivardeklaration på individnivå, sade hon.

Hon avslutade med en kort genomgång av hur det går med den skattefria friskvården och påpekade att "Skatteverket verkar för att det ska vara lätt att göra rätt!"

Trender inom moms
– Moms är kul, eller hur? inledde Eva Velin och fick ett samstämmigt medhåll från deltagarna på Ekonomi- och redovisningsdagen.

Hon belyste sedan nyheter och aktuella frågeställningar inom momsområdet, bland annat momsavdrag vid ny-, till- eller ombyggnad och MOSS, elektroniska tjänster.

– Huvudregeln är lokal momsregistrering och lokala momsdeklarationer, med undantaget MOSS-redovisning (mini-one-stop-shop). Det redovisas i en ny momsdeklaration till Skatteverket i Sverige, förklarade hon.

– Många företag tycker detta är jättejobbigt. Först ska man avgöra vad som är elektronisk tjänst och sedan ska man veta momssatsen i alla länder.

IMG_2886

 

Eva Velin beskrev också utlägg och vidarefakturering och gick igenom en rad vanliga fällor och fel i momshanteringen, bland annat:

 • att moms läggs på hyra fast kriterierna inte är uppfyllda (fastigheter)
 • att moms debiteras trots byggtjänst till byggföretag
 • att varuomsättningen beskattas i fel land och/eller av fel skattskyldig
 • att avdragsförbudet för moms avseende bilinköp och billeasing inte beaktas, särskilt vid korttidshyra
 • att avdrag sker för moms som inte är avdragsgill, exempelvis representation
 • att fakturering av presentkort redovisas fel
 • att utlägg inom koncerner hanteras felaktigt

Eva berättade även att hon står inför ett stort och spännande uppdrag. Inom kort ska hon flytta till Qatar och införa moms i sex arabiska länder; Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Saudiarabien, Kuwait och Oman.

Hållbarhetsrapportering bra för affären

– Det är inte så många nyheter inom redovisning i år, konstaterade Therése Henningsson från Grant Thornton när hon äntrade scenen efter lunchen på Fotografiskas restaurang.

Hon berättade dock om den nya lagen om hållbarhetsrapportering, som ska tillämpas på räkenskapsår som inleds den 1 januari i år. Lagen innebär att alla större företag ska upprätta en hållbarhetsrapport med de icke finansiella upplysningar som behövs för att förstå företagets utveckling, ställning, resultat och konsekvenser av verksamheten. Det kan handla om information som rör miljö, sociala förhållanden, personal, hur  man motverkar korruption och motsvarande.

Med "större företag" menas de, som de senaste två åren, har haft en nettoomsättning som uppgår till mer än 350 miljoner kronor, en balansomslutning som uppgår till mer än 175 miljoner kronor och ett medelantal anställda som är mer än 250 personer.

En hållbarhetsrapport ska bland annat innehålla affärsmodell, hållbarhetspolicy, risker och riskhantering och annat som är relevant för verksamheten.

– Många som inte är tvingade att göra hållbarhetsrapportering gör det ändå för affären, alltså inte för att följa lagen, poängterade Therése.
– Ansatsen är att upptäcka affärsmöjligheter, öka avkastningen och att bygga företagets varumärke.

IMG_2905

 

Hon gick också kort igenom den utredning som presenterades i våras, som justitiedepartementet hade beställt, kring stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden.

– Det stärka konsumentskyddet är viktigt för både enskilda bostadsrättsköpare man också för bostadsrättsföreningar, samhället i stort, byggföretagen, fastighetsmäklarna och kreditgivarna, sade hon - innan hon gick in på IFRS 15, Intäkter från avtal med kunder, och IFRS 9, Finansiella instrument, som ersätter IAS 39. Båda träder i kraft den 1 januari 2018.

K3 före K2 alla dagar
Caisa Drefeldt från KPMG i Göteborg berättade sedan, i ett samtal med dagens moderator Patrick Grimlund, om den första säsongen med nya K2.

Hon har i en krönika tidigare i år påpekat att flera av de aktiebolag och ekonomiska föreningar som tillämpade "gamla K2" inte har insett att BFNAR 2016:10 K2 innehåller flera förändringar i jämförelse med den norm som de tidigare tillämpade.

Framför allt, menar hon, gäller det egenupparbetade immateriella tillgångar och den strikta regeln om tillkommande utgifter som avser byggnader.

Ett problem kan vara kompetensbrist, medgav hon och rekommenderade:
– Läs vad bokföringsnämnden skriver! Själv är jag nördig och läser varje "propp" men det behöver man inte göra. Däremot är det viktigt att hänga med när det händer något i Årsredovisningslagen.

IMG_2906

 

Caisa Drefeldt nämnde även den redovisningsutredning som blivit genomförd lagmässigt, när ÅRL ändrades senast, och berättade att det kan tillföras ytterligare en kategori när del två av utredningen kommer, nämligen "mikroföretag".

Hon sade att K2 på sikt kan bli regelverket för mikroföretag och att hon tror att K2 kommer finnas kvar.

– För små företag behöver det inte vara så komplext, påpekade hon - men underströk hon tycker att K3 går före K2 alla dagar i veckan!

Arbetsglädje ger resultat på sista raden
Tid är viktigt för Leila Karchaoui, redovisningschef och financial controller på Apoteket Kronan. Hon uppmanade konferensens deltagare att uppskatta varje sekund av sina liv.

– Själv säger jag ja till allt som är roligt i livet, kommenterade hon.

IMG_2915

 

Sammanfattningsvis är relationer, balans, empati, att kunna lyssna och reflektion viktiga ingredienser för att skapa och känna arbetsglädje, enligt Leila Karchaoui, som på ett inspirerande och berörande sätt delade med sig av sina personliga och professionella erfarenheter.

– Varje frisk människa har en diamant. Var känslig men ha kontroll på dina känslor. Ladda dina egna batterier, inte bara mobiltelefonens! Boka in tid i outlook för reflektion och förbättring, stanna upp och prioritera ibland. Vad är viktigast nu? Arbetet blir ju aldrig klart, det vet ju ni ekonomer! poängterade hon bland annat.

Ett av hennes råd på vägen är att fokusera på resultat, utveckling och upplevelse i allt man gör.

Bolag - den nya tidens kofot
Ekonomi- och redovisningsdagen 2017 avrundades med en mycket tänkvärd och möjligen litet "otäck" redogörelse av den nya tidens brottslighet i form av ekonomiska bedrägerier.

Anders Björkenheim berättade bland annat hur man genomskådar falska årsredovisningar och - framför allt - hur vanliga sådana är.

IMG_2920

- Det görs, enligt Brå, 559 polisanmälningar om bedrägerier varje dag, 503 av dem är internetrelaterade och läggs ner. Kvar blir 56 anmälningar per dag, betonade han.

Anders beskrev sedan "affärsidén" med att begå kreditbedrägerier, hur enkelt man kan skapa falska identiteter och visade även exempel på vd-bedrägerier, spoofade mejl och hur lätt (och billigt) det är att "kapa en hemsida" i bedrägliga syften.

Konferensen avslutades med mingel och nätverkande och vi på Företagsuniversitetet har all anledning att tacka alla som föreläste och delade med sig av sina kunskaper på ett sådant inspirerande sätt och - förstås - alla ekonomer som trotsade regn och rusk och tog sig till Ekonomi- och redovisningsdagen 2017!

Repoförmån

Hel dag om representation och förmånsbeskattning

2017-09-19 Lotta Eriksson

Trots de slopade avdragen för måltidsrepresentation kvarstår en mängd frågetecken kring representation. Dessa ska experten Jan-Åke Jernhem från Skattehuset räta ut under heldagskonferensen Representation och förmånsbeskattning på Playhouse i Stockholm, torsdagen den 7 december.

Playhousesalong (2)

Programmet för den uppskattade årliga konferensen är nu klar och förutom en djupdykning i hur man redovisar representationen rätt och nyheterna kring förmånsbeskattning blir det en spännande föreläsning om vilka momsfällor man bör undvika och hur man ser det som inte syns, dvs hur du identifiera (och förstås hantera) bolagsbedrägerier, falska aktiebolag, falska årsbokslut och andra ekonomiska risker.

Dessutom kommer Pia Blanck Thörnroos från Skatteverket tillbaka och ger en aktuell bild över skattefrågor och beloppsgränser. Alla som var med i fjol minns att hon är en duktig föreläsare med stor sakkunskap på området. Hon svarar gärna på frågor från publiken också.

Moderator och värd för dagen är även i år TV-profilen Patrick Grimlund, som ger en del betraktelser, bland annat från Lyxfällan på TV3.

Konferensen arrangeras i år på Playhouse på Drottninggatan i Stockholm (tidigare Reginateatern) och inleds klockan 9.00 med kaffe. Efter konferensen blir det ett kortare mingel med suveräna tillfällen att nätverka med kollegor och andra konferensdeltagare.

Varmt välkomna till en högaktuell konferens inför 2018! Läs mer och boka din plats här!

Ekoredo

Bantad men fyllig konferens - Ekonomi- och Redovisningsdagen

2017-09-13 Lotta Eriksson
Patrick Grimlund

Det högrelevanta programmet för Ekonomi- och Redovisningsdagen är färdigt och utskickat till alla som arbetar på landets ekonomiavdelningar. Den 25 oktober 2017 på Fotografiska i Stockholm bjuder vi på kunskap i olika former, under värdskap av TV-profilen Patrick Grimlund.

Konferensen inleds klockan 10.00 och först bjuds en nyhetstimme med Skatteverket. Taktpinnen håller Pia Blanck Thörnroos i, en otroligt kunnig och uppskattad föreläsare. Hon är också öppen för frågor från publiken.

Efter skattenyheterna är det dags för momshantering. Momsexperten Eva Velin informerar om nyheter och trender på momsområdet och ger praktiska exempel som alla har direkt nytta av i sitt arbete.

Efter lunch får vi möta Therése Henningsson, auktoriserad revisor, som ger en tydlig bild av de redovisningsnyheter vi står inför, innan det blir ett aktuellt samtal mellan Patrick Grimlund och Caisa Drefeldt om nuläget och framtiden för K2.

Leila_Karchaoui_liten

Ekonomi- och Redovisningsdagen ska förstås innehålla både kunskaper och inspiration. Därför blir det även en tänkvärd och inspirerande föreläsning av Apoteket Kronans redovisningschef och financial controller, Leila Karchaoui. Hon fick stort gehör när hon talade på Controller 2017 i våras och kan med sina kloka ord ge några råd på vägen, i tider av förändring.

- Jag vill sprida kunskap och inspiration genom att bland annat fokusera på tid, energi och resultat, berättar hon.

Konferensens sista punkt är ett måste för landets ekonomer. Anders Björkenheim berättar då hur man identifierar och hanterar den nya tidens raffinerade bolagsbedrägerier, falska aktiebolag, falska årsbokslut och möter andra ekonomiska risker.

Ekonomi- och Redovisningsdagen har i många år varit en tvådagarskonferens. Företagsuniversitetet har dock i utvärderingarna sett att tiden är en trång sektor för alla som arbetar med ekonomi och har därför kortat konferensen till en dag.

Det blir följaktligen ingen middag mellan två konferensdagar men det bjuds i stället ett förstärkt mingel efter konferensdagen, så att man hinner nätverka och byta erfarenheter - med varandra och andra - i den fina miljön på Fotografiska! Det blir kul att träffas igen!

Läs mer här

 

Spara

Controller 2017 med fokus på kommunikation

2017-05-18 Lotta Eriksson
Fotografiskas frukost

Onsdagen den 17 maj var det dags för Controller 2017 i Stockholm. Deltagarna, som kom från när och fjärran, möttes av Fotografiskas fina frukostsmörgåsar och yoghurt och därefter av ett sprudlande digitalt introduktionsnummer på de två stora skärmarna i konferenslokalen.

intro

Patrick Grimlund, moderator och värd, berättade litet om sitt arbete med TV-programmet Lyxfällan innan han bjöd upp Jan Lindvall på scenen. Jan är docent vid Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet och har bland annat skrivit flera böcker om controller-rollen. Nu tog han tillfället i akt att prata om hur controllerrollen måste ta sikte på framtiden och utvecklas i takt med tidens tand.

Jan_Lindvall1

– Det är inte en revolution, utan en evolution på gång, underströk han, och informerade om den pågående och framtida digitaliseringen och robotiseringen. Han berättade att controllerns förmågor i framtiden därför måste anpassas efter detta och kombinera såväl hårda som mjuka värden. Framtidens controller behöver exempelvis vara bra på komplex problemlösning, kritiskt tänkande, vara kreativa och självgående och dessutom bra på att samarbeta. Dessutom måste de ha någon form av serviceorientering, vara redo att kompromissa och framför allt vara flexibla.

Använd liknelser och tänk på vem du ska informera
– Det som slår mig är hur brett controlleryrket är och att man måste bli både bredare och mjukare i framtiden för att man ska sticka ut i mängden, kommenterade Patrick Grimlund. Han lämnade sedan över ordet till retorikexperten David Loid, som gav en rad tips om hur man kommunicerar ekonomiska begrepp och sammanhang för de som inte är ekonomer i organisationen.

Han underströk bland annat vikten av att bygga förtroende över tid. Han menade att ekonomer generellt är väldigt duktiga på fakta och statistik men kanske inte lika bra på att göra liknelser för att få andra att förstå.

– Liknelser öppnar upp för att bygga förtroende, tipsade han och gav själv exempel på just detta i flera liknelser, som många kände igen sig i.

David_Loid3

Enligt David Loid är det också viktigt att förstå skillnaden mellan individualister och kollektivister och att anpassa sin kommunikation därefter, för att få folk att förstå vad man vill förmedla.
– Aggregerad information behövs för att skapa förändring och detaljerad information för att skapa förståelse, underströk han.

Enligt hans sätt att se är ekonomens nya roll att hjälpa mottagarna att sammanställa, förstå och bearbeta ekonomisk information.

"Tänk som brottslingen"
– Man måste ta risker för att tjäna pengar. Det poängterade Ulf Rönndahl. Men – inte nog med det; man måste framför allt identifiera och förstå vad som är skyddsvärt i företaget och inse att risker är färskvara!

Ulf_R

Ulf Rönndahl, som tidigare bland annat varit säkerhetschef/risk manager på Telenor, informerade under sin högintressanta och relevanta programpunkt om hur man kan identifiera och upptäcka intern brottslighet, underströk vikten av bakgrundskontroller vid rekrytering av nyckelpersoner, särskilt av alla med hög attesträtt och förklarade också riskerna och kostnaderna med ett skadat varumärke.

Dessutom beskrev han projektet ”tänka som tjuven”, där 20 medarbetare på olika nivåer intervjuades om vilka svagheter de kände till i företagets processer. Utifrån svaren kunde ”hålen” i systemen identifieras och kvantifieras – och dessutom täppas igen.

– Gör noggranna analyser av de incidenter som inträffar, så att ni hittar de bakomliggande orsakerna och gör riskbedömningar över vilka funktioner som kan vara en hög riskgrupp. Det är bland annat där det finns störst möjligheter att begå interna brott, exempelvis inköpsfunktioner, funktioner som hanterar utbetalningar, belöningssystem i säljorganisationer och funktioner där betalningar sker till tredje man, konstaterade han.

Lyssna och fira - gasa och bromsa!
Efter lunch – särskilt när den är så god som den är på Fotografiska - är det lätt att hamna i ”paltkoma”. Det fanns dock ingen möjlighet till det denna dag, eftersom Apoteket Kronans financial controller och redovisningschef Leila Karchaoui äntrade scenen med energi och inspiration som heter duga! Hon framhöll vikten av att ha och känna arbetsglädje och ändå nå resultat.

– Det är till exempel viktigt att som controller lyssna noga, för att veta vad som behövs och vad vi behöver jobba med! Så aktivera ert lyssnade! uppmanade hon.

Leila4

Några av hennes andra råd var:
* Se till att du vet vad som förväntas av dig.
* Var exceptionell! Tankar går inte att mäta, det gör handlingar!
* Hitta era "happy pills" - alltså det i vardagen som ger er energi
* Säg nej till gnällkulturen på ert arbete
* Hantera frustrationer, de kan skapa resultat.

Leila3

Enligt Leila är ”skillnaden som gör skillnad” reflektion. Därför tipsade hon om att boka in reflektionstid i kalendern. Och ett annat nyttigt råd var; ”FIRA MER!”

– Det kan vara allt från high-fives till lyxiga konferenser – det behöver inte kosta mycket, utan det handlar om att lämna en känsla hos människor. Då utsöndras dopamin och det ger bättre minne, gör att man blir mer kreativ och då får vi bättre produktivitet på vårt arbete.

– Gör alltså det där lilla extra som controller varje dag för att få hundra procent supernöjda medarbetare och fira allt som går att fira! avslutade hon sin inspirerande och tänkvärda föreläsning.

Verksamhetsstyrning och nyckeltal
Simon Falk, CFO på Mr Green gav sedan - i ett samtal med Patrick Grimlund - sin syn på verksamhetsstyrning;

Jag tror på få begripliga nyckeltal kopplade till försäljning, som kan mätas dagligen. Sedan vill jag gärna att de går att bryta ner i en underliggande trädstruktur, sade han bland annat.

Simon3

Simon Falk underströk också att han tror på att ”benchmarka” nyckeltal mot varandra - men mer på månadsbasis

– I samband med månadsbokslut tror jag på sedvanlig analys av kostnadsposter och resultatet. Jag tycker också om att titta på olika resultatmått och att dela kostnadsposter med intäkter till nyckeltal. Ofta kan man hitta konstigheter när man gör det. Jag vill också ha korta aktionorienterade kommentarer från verksamheten och ansvariga.

Simon Falk beskrev även den två år långa resan att börsnotera Mr Green.

Det är mycket arbete kring rutiner, compliance, policys, ordning och reda. Det tar också mycket tid att ta fram ett prospekt som beskriver bolaget, risker, marknaden, finansiell data över flera år, kommentarer och annat, berättade han.

Styrning med rullande prognoser
Bengt Vernerson, som bland annat ingått i ett examensarbete från Lunds Universitetet kring "Styrning med rullande prognoser", slog i sin föreläsning fast att man aldrig vill göra något annat om man väl börjar med rullande prognoser.

Höganäs är en världsledande tillverkare av metallpulver med kunder i 75 olika länder och valde i slutet av 2008 att lämna den traditionella budgeten för att i stället gå över till rullande prognoser. Den främsta anledningen var att mycket tid lades ned på att göra en budget som snabbt blev inaktuell.

Beng1

Bengt Vernerson, som är Senior Group Business Controller, beskrev varför skiftet skedde, hur det gick till och vad det har lett till;

– Vi valde att vara modiga och gå över till rullande prognoser, eftersom vi såg så stora nackdelar med att jobba med budget.

Bland nackdelarna nämnde han gammal data, onödiga detaljer och tidskrävande processer.
– Rullande prognoser ger en mer dynamisk styrning som dessutom är uppdaterad hela tiden, poängterade han.

Höganäs modell innehåller sex olika komponenter; mål, strategi, ”targets”, planering, prognoser och rapportering. Målen är långsiktiga och övergripande för hela organisationen. Strategin, som sträcker sig tre år framåt och uppdateras årligen, fokuserar främst på hur målen ska uppfyllas.

Bland fördelarna som Bengt Vernerson nämner finns att kommunikationen och samarbetet inom företaget förbättrats och att medarbetarna har en bättre uppfattning om vad som händer och hur framtiden ser ut.

Bengt3

– I dag är vi snabbare, mer flexibla och förstår verksamheten bättre, summerade han - och blev livligt uppvaktad av intresserade och nyfikna åhörare, efter sin föreläsning.

Den alltid fängslande kommunikationsexperten, coachen och krishanteraren, Elizabeth Kuylenstierna, bjöd avslutningsvis på fem väldigt inspirerande och konkreta verktyg för att bli ännu bättre på att hantera konflikter.

EK17

 
Hon tipsade bland annat om att själv ta initiativ för att reda ut konflikter och att vinna över sina rädslor och – kanske framför allt - förstå andras rädslor och behov av att bli sedda.

EK3

 

Med det passar vi på att tacka alla som kom till en heldag för controllers som innehöll lika delar kunskap, verktyg och inspiration! Hoppas vi ses igen, 2018!