Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Controller 

Välkommen till Controller torsdagen den 17 maj 2018 på Fotografiska.

  • Så fattar du bättre beslut – Mona Riabacke, ger knepen!
  • Lönsamhet på modulnivå – möt Martin Sköld, forskare på Handelshögskolan
  • Så ser du det som inte syns, om ekonomisk brottslighet – Anders Björkenheim
Controller 2018

Den 17 maj 2018 är det åter dags för Företagsuniversitetets konferens för dig som arbetar som controller! Vi bjuder in till en heldag på Fotografiska i Stockholm med föreläsningar och samtal på scenen som ger dig lika delar praktisk nytta och inspiration. Dessutom blir det tillfälle att knyta nya kontakter med andra controllers runt om i Sverige.

I år tar vi sikte på hur du som controller ännu bättre kan bidra till verksamhetens mål, leverans, arbetsmiljö och resultat. Under dagen får du bland annat tips på metoder, verktyg och agila angreppssätt som vässar controllerrollen ännu mer och som rustar dig för framtiden.

Det bjuds till exempel på en spännande föreläsning av Martin Sköld kring hur du kan vässa din konkurrensförmåga för framtiden, på en allt större global arena och hur du kan utveckla en dubbelt så effektiv verksamhet för att skapa en blomstrande ekonomi. Martin är forskare på Handelshögskolan och författare till boken "Dubbelt effektiv".

Dessutom medverkar Mona Riabacke och ger handfasta tips på hur du kan fatta bättre och klokare beslut i din vardag – och få förståelse för vetenskapen bakom beslutsfattandet! Då får även en rafflande föreläsning om hur du ser det som inte syns, det vill säga den ekonomiska brottsligheten.

Ur programmet:

  • Lönsamhet på modulnivå – möt Martin Sköld, forskare på Handelshögskolan
  • Så ser du det som inte syns, om ekonomisk brottslighet – Anders Björkenheim
  • Beyond budgeting - en agil managementmodell för den nya verkligheten – Bjarte Bogsnes
  • Hur skiljer sig ekonomens arbetssätt från controllerns? – Owe Marstorp

Fotografiska är en inspirerande mötesplats i centrala Stockholm, en kort promenad längs vattnet från Slussen. Lunchen serveras i den prisbelönta restaurangen några trappor upp med utsikt över vattnet mot Djurgården, Skeppsholmen och Gamla stan.

Efter konferensen bjuder vi på mingel med dryck och tilltugg och möjlighet att besöka Fotografiskas utställningar för den som så önskar.

Program

Torsdagen den 17 maj 2018

09.30Kaffe och registrering

10.00Välkommen till Controller 2018!

Konferensen inleds av dagens moderator.

10.15Beyond budgeting - en agil managementmodell för den nya verkligheten 

Statoil var tidiga med att implementera "Beyond Budgeting". Här berättar experten Bjarte Bogsnes om hur bolaget bland annat har gått från kalenderdriven till händelsedriven tilldelning. Han delar även med sig av bolagets erfarenheter och beskriver:
•    implementeringen av den nya modellen
•    problemen med traditionell styrning och budget
•    principerna för Beyond Budgeting
•    Statoils "Ambition to Action"-modell med dynamiska prognoser och resursfördelning
Du kommer även få konkreta och praktiska tips kring hur man styr om från traditionell budgetering till en mer dynamisk ekonomistyrning.

11.00Lönsamhet på modulnivå

Hur vässar du din konkurrensförmåga för framtiden på en allt större global arena? Och hur utvecklar du en dubbelt så effektiv verksamhet för att skapa en blomstrande ekonomi? Ger dubbel effektivitet också dubbel lönsamhet – som i sin tur ger hög kapitalomsättning, starka kassaflöden och billig finansiering av verksamheten? Dessa frågor besvaras av Martin Sköld, som är forskare på Handelshögskolan. Han ger konkreta tips och råd utifrån sin mångåriga managementforskning. Du får också möjlighet att köpa hans bok till specialpris och få den signerad!

11.40Paus

12.00Resan från ekonom till controller

Hur skiljer sig ekonomens arbetssätt från controllerns? Följ med på en resa, där ekonomen lämnade skrivbordet och involverade verksamheten i en förändringsprocess - som innebar att en ny framgångsrik affärsmodell utvecklades. Vilka utmaningar behöver kunna hanteras på resan och vilka möjligheter öppnas upp? Den som tar med oss på resan är Owe Marstorp, som har en lång och bred erfarenhet från flera branscher. 

12.40Lunch i Fotografiskas prisbelönta restaurang

13.40Vilka tekniska verktyg måste du som controller behärska?

Luting Mao, controllerchef vid Mercuri urval och expert på vad som krävs för en effektiv ekonomistyrning, listar några tekniska hjälpmedel - inte bara Excel - som du, som controller, inte kan vara utan och som rustar dig för att skapa en effektiv ekonomistyrning för dagen och för framtiden.

14.05Utmaningsdriven förbättring - en av vägarna till framgång

Hur tar ni er verksamhet ett steg längre och hur kan du som controller på riktigt bidra till verksamhetens mål, leverans, arbetsmiljö och resultat? I det som ibland kallas för "utmaningsdriven förbättring" är en av vägarna till framgång visualisering och puls. Innovations- och utvecklingsexperten Janne Lundberg delar med sig av tänk och verktyg som underlättar för dig som vill vara en viktig del i affären. Du får även ökad förståelse för visuell planering och hur det agila angreppssättet gynnar ekonomistyrningsarbetet.

14.45Eftermiddagskaffe

15.15Ekonomiska bedrägerier nya tidens kofot - så ser du det som inte syns!

Anders Björkenheim, som tidigare bland annat har varit kreditchef i en stor koncern, flaggar för ett högaktuellt problem på alla ekonomiavdelningar och informerar bland annat om bolagsbedrägerier, falska aktiebolag, falska årsbokslut och andra ekonomiska risker.

16.00Kort bensträckare

16.10Så fattar du de bästa besluten          

Hur fungerar vi, varför gör vi som vi gör och hur kan vi göra det bättre? Mona Riabacke föreläser tankeväckande och inspirerande om hur vi kan bli bättre på att leda både företag, organisationer och oss själva i tider av förändring, när tempot är allt högre och osäkerheten generellt växer. Du får också handfasta tips på hur du kan fatta bättre och klokare beslut i din vardag – och förståelse för vetenskapen bakom beslutsfattande.

17.00Konferensen summeras och avslutas

Dagen avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg, och möjlighet att besöka Fotografiskas utställningar.

Fakta

 

Tid och plats

Controller 2018 äger rum den 17 maj på Fotografiska i Stockholm.

Konferensavgift

5 500 kr kronor exkl.moms. I priset ingår också för- och eftermiddagskaffe och lunch samt entre till Fotografiskas utställningar.

Bokning

08-600 62 00 eller mejla konferens@foretagsuniversitetet.se.

Det är kostnadsfritt att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Därefter debiteras 25 % fram till en vecka före konferensen. Vid senare avbokningar debiteras fullt pris.