Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Controller 2021 

Controller-rollen och ekonomifunktionen förändras i takt med automatiseringen. Det är ett av de teman som belyses på den årliga konferensen Controller.
 

Den 11 november 2021 genomförs Företagsuniversitetets konferens Controller, som riktar sig till dig som arbetar som controller, på ekonomiavdelningen och andra intresserade! Denna gång ses vi på Berns i Stockholm. Värd och moderator är Charlie Söderberg.

Programmet håller på att fastställas men dessa programpunkter är klara:

  • Det nya arbetslivet - Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg och förändringsledare 
  • Crash course i moms - därför behöver du som controller kunna momsreglerna - Lena Westfahl, Grant Thornton
  • Framtidens ekonomifunktion - hur ser den ut?
  • Så kommunicerar du med icke-ekonomer!

Efter konferensen bjuder vi på mingel med dryck och tilltugg i Spegelbaren på Berns

Program

Programmet nedan gäller 2020, programmet för 2021 planeras för närvarande.

 

09.30Kaffe och registrering

10.00Välkommen till Controller 2021!

Konferensen inleds av dagens moderator.

10.10Sverige, världen och ekonomin

Nordeas chefsekonom Annika Winsth, en av landets mest respekterade ekonomer, ger sin bild av den ekonomiska situationen och utvecklingen i världen och vilka faktorer som påverkar Sverige och de svenska företagen framöver.

10.50Paus med förfriskning

11.20Så blir effekterna av digitaliseringen för controllern

Ämnen som big data, prediktiv analys, robotik och artificiell intelligens fördjupar reformeringen av redovisnings- och controllerrollen och förändrar ekonomiavdelningens organisation. Lukas Goretzki, associate professor vid Handelshögskolan, beskriver hur aktuell forskning fokuserar på frågor om och hur nya informationsteknologier och yrken som systemvetare utmanar eller kompletterar etablerade yrkesroller inom ekonomi. Vi kommer att få några akademiska insikter om de "digitala utmaningarna" och hur vi, kanske mer än någonsin, måste positionera oss i våra organisationer som affärspartners och "pedagoger" för att säkerställa att all information används på rätt sätt.

11.50Bättre prognoser med dataanalyser

Vad är egentligen dataanalys och hur kan business data analytics bidra till bättre prognoser och väl underbyggda beslutsunderlag? Dataanalys handlar ju inte bara om att vara duktig i olika verktyg, utan om att sätta sig in i ett nytt mindset för att använda data från verksamhetens olika delar för att få ökade insikter och kunskap. I ett samtal med Charlie Söderberg ger dataanalysexperten Niklas Ramström från Nikzes tips på hur dataanalys faktiskt kan bidra till affären och vilka olika typer av metoder som finns.

12.15Lunch

13.15Ekonomisk spaning här och framåt

Den ekonomiska kommentatorn, rådgivaren och författaren tillika ekonomibloggaren Claes Hemberg ger en inspirerande trendspaning kring nutid och framtid. Han tar oss med på en framtidsresa där pengar saknar värde, samtidigt som de omsätts rekordsnabbt och ger också konkreta tips på hur vi enkelt kan nå fram med våra ekonomiska budskap.

14.00Så utnyttjas coronapandemin i kriminellt syfte

Knappt hann regeringens stödpaket presenteras förrän de började utnyttjas av kriminella krafter. Ekobrottsmyndighetens strategiska ekorevisor Henrik Lundin berättar mer om hur brottsriskerna ökar i pandemins fotspår och hur myndigheter och näringsliv samverkar för att motverka bedrägerier och kriminalitet.

14.25Eftermiddagskaffe

14.55Ekonomistyrning när allt ställs på ända

Pandemin slog till och det man inte trodde kunde hända hände. Många branscher, inte minst besöks- och hotellnäringen kastades in i en oanad omvälvning. Beläggningsgraden sjönk som en sten under våren, särskilt i storstäderna. Hur tacklar man en sådan monumental utmaning? Magnus Björch, District Controller North vid Scandic Hotels, beskriver i ett samtal med Charlie Söderberg, hur hotellkedjan mötte och hanterade krisen och delar också med sig av sina insikter från våren och sommaren 2020.

15.15Hållbarhet som affärsstrategi

Klimat och hållbarhet har numera blivit en väl etablerad företagsfråga och många inser att det bidrar till affären. Men gör företagen det de borde göra och vilken uppgift ligger egentligen hos ekonomiavdelningen och hos controllern? Åsa Stenborg, senior rådgivare inom hållbarhet, svarar på frågorna.

15.40Bensträckare

16.00Från beslutsproblem till beslutsmöjlighet

I dagens samhälle är valmöjligheterna är oändliga, informationsmängden enorm och varje dag fattar vi tusentals beslut – beslut som formar våra affärer, våra liv och vår framtid. Så frågan är, hur gör vi och framför allt – hur kan vi göra det bättre? ”Beslutsdoktorn”, inspiratören och författaren Ari Riabacke talar om hur vi kan våga mer för att nå uppsatta mål. Hans inspirerande föreläsning har ökat otaliga organisationers lönsamhet och förändrat enskilda människors liv. Han reflekterar över hur vi leder oss själva och andra i tider av förändring, hur vi får grupper och människor att prestera bättre och hur vi skapar ett arbetsklimat med glädje och mening.  

17.00Konferensen summeras och avslutas

Dagen avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg.

Fakta

Tid och plats

Controller 2021 äger rum den 11 november på Berns i Stockholm.

Konferensavgift

5 700 kr kronor exkl. moms. I priset ingår också för- och eftermiddagskaffe och lunch samt mingel i Spegelbaren på Berns

Bokning

08-600 62 00 eller mejla konferens@foretagsuniversitetet.se.

Det är kostnadsfritt att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Därefter debiteras 25 % fram till en vecka före konferensen. Vid senare avbokningar debiteras fullt pris.