Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Controller 2019 

Välkommen till heldagskonferensen Controller tisdagen den 14 maj 2019 på Fotografiska. På programmet står bland annat:

  • Beyond bugeting i teori och praktik - Knut Fahlén från Ekan Management och Martin Blåvarg från Handelsbanken
  • Bygg verksamhetsnytta med data, BI och AI – möt Jonas Lindström från Bolagsverket
  • Proffsig kommunikation som skapar impact – tips från coachen, retorikexperten, Alexander Grabner Jarlung
Controller 2019

Den 14 maj är det åter dags för Företagsuniversitetets konferens för dig som arbetar som controller eller motsvarande! Vi bjuder in till en heldag på Fotografiska i Stockholm med föreläsningar och samtal på scenen som ger dig lika delar praktisk nytta och inspiration. Dessutom blir det tillfälle att knyta nya kontakter med andra controllers runt om i Sverige.

I år tar vi sikte på beyond budgeting ur både ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Bland annat kommer Martin Blåvarg, koncernkontroller på Handelsbanken, att berätta om hur budgetlös styrning förändrat bankens resultat. Dessutom lyfter konferensen hur vi kan bygga bättre verksamhetsnytta med data, BI och AI, hur controllerrollen kan vässas ännu mer och hur du kommunicerar på rätt sätt för att nå fram med dina budskap.

Ur programmet:

  • Beyond bugeting i teori och praktik - Knut Fahlén från Ekan Management och Martin Blåvarg från Handelsbanken
  • Bygg verksamhetsnytta med data, BI och AI – möt Jonas Lindström från Bolagsverket
  • Proffsig kommunikation som skapar impact – tips från coachen, retorikexperten, Alexander Grabner Jarlung

 

Fotografiska är en inspirerande mötesplats i centrala Stockholm, en kort promenad längs vattnet från Slussen. Lunchen serveras i den prisbelönta restaurangen några trappor upp med utsikt över vattnet mot Djurgården, Skeppsholmen och Gamla stan.

Efter konferensen bjuder vi på mingel med dryck och tilltugg och möjlighet att besöka Fotografiskas utställningar för den som så önskar.

Program

Tisdagen den 14 maj 2019

09.30Kaffe och registrering

10.00Välkommen till Controller 2019!

Konferensen inleds av dagens moderator, Henrik Johnsson.

10.15Beyond budgeting - i teori

Beyond Budgeting, budgetlös styrning, Lean budgeting eller dynamisk styrning? Alternativen till hur den traditionella årsvisa budgetstyrning kan utvecklas för att möta en osäker omvärld är ett aktuellt ämne. Knut Fahlén från Ekan Management har följt nätverket Beyond Budgeting Round Table under 10 år och nyligen släppt sin tredje bok, "Dynamic Management Strategy", om dynamisk styrning.

Han ger en teoretisk bild av hur resultatet av en alltför hård budgetstyrning kan bli kontraproduktiv och hur framgångsrika företag kan göra för att situationsanpassa sina styrmodeller till något mer  dynamiskt än den årsvisa fasta budgeten och därigenom nå bättre resultat.  

Beyond budgeting - i praktiken

Allt fler svenska företag överger nu budgeten som styrmedel. En föregångare på området är Handelsbanken, som redan på 1970-talet släppte taget om budgeten och införde budgetlös styrning. Handelsbanken arbetar i dag varken med budget eller med prognoser. Däremot gör man löpande noggranna resultatuppföljningar, målet är att ha bättre lönsamhet än andra banker. Här berättar Martin Blåvarg, koncerncontroller/Head of Group Control, om fördelarna och utmaningarna i dag.

Paus

”Jobba aldrig övertid”

När Jenny Gentele efter  många år som revisor, och personalansvarig chef tog steget och startade eget tillsammans med en kollega satte de upp en viktig regel som gäller alla: ”Jobba aldrig övertid”. I dag består ABC revision av sju personer och de följer regeln utan undantag. Ändå kan företaget redovisa 30 procents vinstmarginal. I ett samtal med Henrik Johnsson berättar Jenny om varför regeln är viktig och hur hon har byggt upp företaget.

Bygg verksamhetsnytta med data, BI och AI

Bolagsverket har byggt upp en bra struktur för sin statistik med ett datalager och en BI-plattform som servar hela verksamheten. Dessutom har myndigheten låtit göra en utredning kring artificiell intelligens och håller nu på att bygga upp en leveransorganisation som ska klara av att utföra och integrera dataanalys i kärnprocesserna med hjälp av AI och machine learning. Här berättar Jonas Lindström, enhetschef styrning och uppföljning, om Bolagsverkets resa för att implementera ett nytt analyssystem och hur man realiserar verksamhetsnytta med dataanalyser.

Lunch

Programmet fylls på successivt

14.45Eftermiddagskaffe

Controller 3.0 – nästa steg i karriären

Hur tar man som controller nästa steg i karriären för att kanske hamna på chefsnivå? Vad krävs för att ta det steget om du i dag saknar personalansvar och  erfarenhet? Hur ser framtiden som controller ut? Hur påverkar digitaliseringen controllerrollen? I ett samtal med Henrik Johnsson beskriver Christina Bergman från Deloitte, controllerrollen i dag, hur den förändras och vilka egenskaper och kompetenser som behövs i framtiden.

16.00Kort bensträckare

16.10Proffsig kommunikation som skapar impact        

I telefonen, i korridoren, på mötet, via e-post - faktum är att vi kommunicerar i stort sett hela tiden. Om vi aldrig upplever att vi måste påminna någon, repetera information eller fixa det som missförstods så är kommunikationen inget problem. Men vår situation är sällan så perfekt… Här ger Alexander Grabner Jarlung en inspirerande inblick hur viktigt det är att kommunicera rätt och några konkreta tips på framgångsrik kommunikation och vad vi alla kan tänka på i sin kommunikation.

17.00Konferensen summeras och avslutas

Dagen avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg, och möjlighet att besöka Fotografiskas utställningar.

Fakta

 

Tid och plats

Controller 2019 äger rum den 14 maj på Fotografiska i Stockholm.

Konferensavgift

5 500 kr kronor exkl.moms. I priset ingår också för- och eftermiddagskaffe och lunch samt entre till Fotografiskas utställningar.

Bokning

08-600 62 00 eller mejla konferens@foretagsuniversitetet.se.

Det är kostnadsfritt att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Därefter debiteras 25 % fram till en vecka före konferensen. Vid senare avbokningar debiteras fullt pris.