Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Vidgade Vyer

På omvärldsspanning med Katrin Kielos-Marcal

2024-05-15 Suzana Stoka

Katrin är ekonomi journalist, London korrespondent och ekonomi kommentator på Dagens Nyheter i SvTs ”Ekonomibyrån”.

Spaningar som Katrin gjort:

1) Viktig trenden är den ökade kvinnomakten som finns i världen. T.ex. som i USA Barbie och Taylor Swift. Kvinnor håller på att bli rikare, kvinnors köpkraft håller på att öka.

2) Vi har byggt våra liv i flera år kring att räntan har hållit sig kring 0, dessa billiga pengar har gjort att vi har förväntningarm på oss att det kommer en riktig skräll kring detta, men det har inte kommit ännu. Priset på pengar har ändrats i grunden – värdet på pengar är otroligt lågt.

3) Priset på fred har radikalt förändrats i ekonomin, man trodde att fred kostade 0 kr. Ökade spänningar mellan USA å Kina, kriget i Ukraina. Fred kommer inte per automatik för att man handlar med varandra. Priset på fred ökar långsamt.

4) Gällande energi, vi vet inte riktigt vad som händer här. Vi måste göra en grön omställning för att vi ska kunna fortsätta leva här på vår jord. Priset på att få solenergi istället för fossila bränslen har sjunkit snabbt. Klimatomställninge kommer att ställa till det för priset på marknaden.

5) AI maskiner kommer kunna gör massa saker som de inte kunnat göra tidigare, detta kommer att påverka världs ekonomin radikalt. Maskinerna tror man kommer att ta över de mer välbetalda positioner som jurister, advokater och konsulter. Kvinnor brukar engagera sig mer i relations relaterade jobb som är svårare att ersätta. Mycket är oförutsägbart, vi vet inte hur det kommer att se ut och det bästa är att man är med å skapar sin framtid. Vi måste styra denna tekniska utvecklingen som pågår.