Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Uppskattat program på Säkerhetsgalan

2021-10-21 Lotta Eriksson

Äntligen var det dags för Säkerhetsgalan igen och i år var fokus mycket på pandemin och vad som händer med vårt beteende, förhållningssätt och företagskultur efter de senaste 18 månaderna.

Säkerhetsgalan 2021 tog avstamp i människohjärnan med en föreläsning av Anders Hansen leg läkare, överläkare i psykiatri och civilekonom samt känd TV- och radioprofil. Han påpekade bland annat att hjärnan krymper med åren  - och framhöll förstås vikten av att röra på sig.

– I biologisk mening är vi fortfarande jägare och samlare. Vi uppdaterar våra mobiltelefoner med nya operativsystem ett par gånger om året men hjärnan uppdateras inte, poängterade han bland annat.

Anders Hansen berättade också om Hadzafolket i Tanzania, som är ett av de sista ursprungsfolken, som går mellan 15 000 och 17 000 steg om dagen.
– Vi i väst går i genomsnitt 5 900 steg om dagen, sade han som jämförelse och underströk:
– Fysisk aktivitet gör oss bättre, friskare och intelligentare.

Han sade även att vi kan strunta i alla lopp, hälsotidningar och fitnesstankar, det viktigaste är bara att röra sig mer, gå av en busshållplats tidigare, ta trappan i stället för hissen – allt räknas! Generellt är intensiteteten viktig, att få upp pulsen till hjärnan men en promenad är god nog.
– Hjärnan vaknar vid varenda steg, påpekade han.

Cyberhoten mot Sverige

Nästa föreläsare på Säkerhetsgalan var Ola Billger, kommunikationsdirektör på ”Sveriges hemligaste myndighet”, FRA.
– Cyberhot sker hela tiden. Det sker nu när jag står här framför er, inledde han.

Ola Billger berättade lite om FRA, som ytterst ska bidra till att skydda Sverige och svenska intressen. FRAs två verksamhetsområden är signalspaning och informationssäkerhet. Bland uppdragsgivarna när det gäller signalspaning finns regeringen, regeringskansliet, försvarsmakten, säkerhetspolisen och NOA.
– Uppdraget inom informationssäkerhet handlar och att stärka informationssäkerheten hos samhällsviktig verksamhet och där är det myndigheter och statliga bolag som är uppdragsgivarna, berättade han.

FRA har även ett rapporteringsuppdrag och kan bland annat rapportera om militär förmåga hos andra länder, säkerheten i samband med svenska militära insatser utomlands och framställning av kärnvapen och kemiska vapen.

 

Sverige på framkant i internationellt polisarbete

Efter en kopp eftermiddagskaffe på Hotel At Six, där Säkerhetsgalan genomfördes, var det dags för Linda H Staaf att sätta sig i fåtöljen och bli intervjuad av dagens moderator Titti Schultz. Linda är chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning och förgrundsfiguren för de lyckade encrochat- och trojan shield-insatserna.

– Sverige har generellt flyttat fram sina positioner i internationell samverkan de senaste fem åren, inte minst till följd av att brottsligheten nu är global, berättade hon.

Sammantaget med encrochat och trojan shield har över 400 personer frihetsberövats i Sverige, varav många är styrande kriminella aktörer.

– Det har i sin tur lett till en del av nya konflikter som pågår nu i Sverige, där yngre, mindre luttrade och mer explosiva kriminella aktörer konkurrerar om narkotikamarknaden med skjutningar och explosioner som följd, förklarade hon.
–  Då flyttar vi inom polisen också fram våra positioner.

Linda H Staaf berättade inte bara om encrochat och trojan shield, utan även om SAMLIT, Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Task Force, ett samarbete som innebär att Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Bankföreningen regelbundet träffar polisens underrättelseenhet på Nationella operativa avdelningen, Noa, för att dela information.

Pandemin förändrar vårt beteende

En pandemi som präglat vårt liv i mer än ett år kan ses som en tidsmaskin. Inom vissa områden, som digitaliseringen, tar vi sjumilakliv framåt i tiden. Inom andra förflyttar vi oss bakåt. Vilka förändringar blir varaktiga och vilka kommer att klinga av? Och hur man kan agera för att ta vara på de möjligheter som uppstår? Detta gjorde Per Schlingmann en intressant spaning om. Han har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit "Corona Express - en liten bok om livet efter pandemin, som fått stor uppmärksamhet internationellt.
– Innan pandemin pratade vi om GUD – globalisering, urbanisering och digitalisering. Det fick stort fäste i vår världsbild. Nu finns en ny karta som visar att världen faktiskt kommer se annorlunda ut efter pandemin.

Han menade att utvecklingen gick otroligt snabbt i samband med pandemin, det blev ett "maximalt stretchande" av de möjligheter som fanns när alla gick över till Zoom, Teams och andra verktyg.

– Det skapade en effektivitet och flexibilitet när vi väl tryckte på gaspedalen. Det som kanske kändes lite dystert för ett år sedan har vänts mer mot något positivt, fortsatte Per Schlingmann.

– Nu handlar det mer om värderingsförändring, mänskliga beteendeförändringar och företags beteendeförändringar.
– Vi människor är lata och går gärna tillbaka till gamla vanor men de här nya beteenden och vanorna kommer vi sannolikt att behålla. Vi väljer en hybridvärld där vi behåller vissa vanor och tar till en del nya.

Så påverkade pandemin säkerhetsarbetet - ur olika perspektiv

Pers föreläsning satte tonen för nästa programpunkt; livet efter pandemin för oss inom säkerhet. Efter en kortare paus var det dags för Åhléns säkerhetschef Jenny Hedström att ta vid och prata på temat "tänka om - tänka nytt i en kris". 

Hon  beskrev det stålbad som handeln genomgått och hur Åhléns har skapat en säkerhetsnivå som matchar omvärlden och hotbilden.

– Åhléns vänder nu på alla stenar och ifrågasätter hela sin modell och säkerhetschefen måste backa upp i allt, berättade hon.

– Vi brukar säga att vi är en optikanal, vi har e-handel och vi har varuhus men i varuhusen har vi i dag hyresgäster, som restauranger, caféer, frisörer och annat. Vi ska vara där våra kunder här och det ställer krav på säkerhetsarbetet, sade hon.

Hon berättade också att Åhléns var snabba med att reagera på händelserna i Wuhan och dra igång ett krisledningsarbete.
– För oss handlar det generellt om att tänka långsiktigt, och inte tänka för fort.

Under rubriken Så påverkas affärsutvecklingen och företagskulturen, berättade AddSecures vd Stefan Albertsson om bolagets enorma tillväxt, hur en gemensam företagskultur har etablerats och även visat sig fungera under pandemin, 
Företagskulturen baseras på de fyra hörnstenarna: engagerade människor, inspirerande ledare, teamwork, och en inkluderande och diversifierad organisation.
– Det är viktigt att alla förhåller sig till gemensamma värderingar, det spelar ingen roll om det är en pandemi eller inte. En nyckelfaktor är alltid kommunikation, sade han bland annat.

Om det var någonting som man skulle komma ihåg från nästa föreläsning; Riskerna som uppstår med halva kontoret på distans så var det – sluta mejla!

Det underströk IT-säkerhetsexperten Karl-Emil Nikka både en, två och tre gånger under sin spaning.

– E-post är ett 70-tals verktyg och det finns moderna kommunikationstjänster som Slack, Teams, Nextcloud och Mattermost E-post är ett 70-tals verktyg och det finns moderna kommunikationstjänster, som Slack, Teams, Nextcloud och Mattermost att nyttja i stället.

Karl-Emil beskrev sig själv som en "snäll hacker" men berättade också hur han skulle ha begått angrepp mot de företag vars representanter satt i salen om han vore en ond hacker.

– E-posten är fortfarande det stora problemet och det blir ännu större nu när vissa jobbar på kontoret och andra hemma. Det är en ofrånkomlig utveckling men det ger också hackare möjlighet att utför manipulation och attacker, underströk han.

– Hackarna drar nytta av våra två mänskliga egenskaper; att vi vill vara snälla och tillmötesgående och att vi inte vill göra bort oss inför en leverantör eller kund.

Angrepp på profession och person

Säkerhetsgalan sista föreläsare var Patrick Siegbahn. Han skulle svara på några i hög grad relevanta frågor: hur lyckades pensionsbolaget Allra plocka ut en halv miljard från sina kunder genom upplägg i Luxemburg, Malta och Dubai? Varför verkade hjärnan bakom upplägget sadla om till modebloggare och fredsmäklare på nätet? Och varför anlitade Allra en multikriminell person för "rådgivning"?

Patrick Siegbahn är grundare av Småspararguiden, som bland annat skrev mycket om Allra-affären.

Han beskrev sedan en smutsig men sann historia där brottsplatsen var det svenska pensionssystemet. Det finns 800 fonder att välja mellan och Allra var en av dem. David Persson Rothman och Alexander Ernstberger grundade Svensk Fondservice 2007-2009 (egentligen ett telefonförsäljningsföretag). Samtidigt fanns ett annat gäng ekonomiska rådgivare som jobbade i Norden och uppmärksammades av norska Finansinspektionen för sina metoder. När de här två aktörerna möttes uppstod en form av "magi" - Patrick Siegbahn beskrev hela händelseförloppet.

När Konsumentombudsmannen ingrep bytte företaget namn till Allra, köpte ut en konkurrent, Prognosia och inledde bland annat ett samarbete med ett konkurrerande värdepapperbolag på Malta. Patrick skildrade en svindlande utveckling med internationella förgreningar, hotade och rädda källor och en kriminell huvudman.

Han började själv granska företaget, dess konstruktion och utveckling 2016. En av de första artiklarna hade rubriken "Så mjölkar pensionsgamarna i Allra (förmodligen) sina fonder på miljonbelopp". Samtidigt granskade Svd företaget, Pensionsmyndigheten reagerade snabbt och avregistrerade Allra.

I slutet av 2017 hade Patrick läst, granskat och grävt i hundratals timmar och väntar på Allras årsredovisning för 2016. Verksamheten hade fortgått och var egentligen bara ett luftslott av stulna pengar.
2018 blev han personligt angripen genom ett dataintrång, där någon gick igenom hans mejlväxling, alla sociala konton och kopierade alla hans handlingar. Under intrånget hade dock gärningsmannens dator synkroniserats med Patricks, så han kunde själv ta del av angriparens dokument och foton och avslöja identiteten för polisen.

En månad senare utsattes han för ett nytt intrång och han beskriver hur känslomässigt berörd man blir när man utsätts och någon annan får en insyn i ens liv.
– Det är fortfarande jobbigt att prata om det här men jag är stolt över att kunna hjälpa till, avslutade han.

Gärningsmännen åtalades och friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten till fängelse. De har överklagat och rättegången pågår och huvudmannen är fortfarande på flykt.

Efter Patricks omskakande berättelse blev det mingel och nätverkande. Under minglet uppmärksammades fjolårets nominerade till Årets Säkerhetsprofil (som korades via livestream), Victor Adolphson, yttre befäl Södermalm, Jonas Trolle, chef för CVE, och Susan Bergman, governance manager på Combitech tillika Årets Säkerhetsprofil 2020.

Dessutom korades Framtidens Säkerhetstalang, specialpriset som delas ut av Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet i samarbete med ASIS. Vinnare blev i år Aria Nakai. Läs mer här!

Under minglet fick årets nominerade också presentera sig lite kort.

När konferenssalen hade dukats om till middagssittning var det dags för en välkomstskål. Lotta Eriksson från Företagsuniversitetet och Jenny Persson från Aktuell Säkerhet höjde glasen med alla deltagare.

Under kvällen intervjuades också de tre nominerade lite närmare. Karl-Emil Nikka, Malin Ekblad och Patrick Cordner.

Under kvällen var det också en spännande - men kanske något provocerande - föreställning av Brynolf & Ljung, som fängslade och förvånade publiken.

Och därefter var det dags att avslöja vem som blev Årets Säkerhetsprofil 2021 och deltagarna kunde strax få hylla Karl Emil Nikka som vinnare! Läs mer här!

Företagsuniversitetet, Aktuell Säkerhet tackar alla föreläsare, alla som kom och lyssnade och minglade samt våra premiumpartners Securitas, Bravida Fire & Security, Seriline och Omegapoint Cyber Security samt sponsorer AddSecure och SOFF! Vi ses igen 2022!

 

Se fler bilder här (Fotograf: Janis Lukas)

Bilder från eftermiddagen

Bilder från kvällen

Bilder från fotoväggen