Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Säkerhetsgalan i sitt esse

2019-04-12 Lotta Eriksson

Onsdagen den 10 april genomfördes Säkerhetsgalan för elfte året i rad och det var ett välbesökt evenemang med framtid och förändring som en röd tråd. Det var en lång rad spännande samtal och föreläsningar på scenen och en festkväll med underhållning och två prisutdelningar.

  • ”Tack för ett fantastisk väl genomfört event och trevlig middag. Allt var perfekt!”
  • ”Vilken fantastiskt fin gala det blev, det gjorde ni verkligen bra!”
  • ”Det var verkligen roligt att få vara med på årets Säkerhetsgala.”
  • ”Den var lika lyckad som tidigare år. Ni är verkligen duktiga på att göra arrangemanget till något speciellt som man kommer ihåg!”
  • ”Grymt proffsigt!”
  • ”En fantastiskt välplanerad dag och en rolig kväll!”
  • ”Vilka bra föredrag och jag är fortfarande helt knockad av Erik Lewins framträdande!”
  • ”Ett fantastiskt evenemang fyllt av många intressanta föreläsningar!”
  • ”Tack för en fantastisk eftermiddag på Säkerhetsgalan!”
  • ”Så kul att träffa alla i branschen!”
  • ”En inspirerande konferens med intressanta personligheter och perspektiv från branschen.”

Lovorden har varit många sedan onsdagen den 10 april då Säkerhetsgalan genomfördes i Stockholm. Det var en kylig och kall aprildag när deltagarna anlände till den årliga konferensen, som även i år hölls i ”Social” på Hotel At Six. Det låg en förväntan i sorlet innan dörrarna öppnades och alla kunde ta plats.

 

Efter det suggestiva introt var det dags för dagens värd och moderator, den populära och proffsiga radioprataren och journalisten, Titti Schultz, att äntra scenen och dra igång konferensen. Hon bjöd inledningsvis upp rikspolischef Anders Thornberg och biträdande Säpochefen Charlotte von Essen.

”Poliser är ledare även om de inte har en ledande befattning. De pekar med hela handen eller håller någon utsatt i handen”, har Anders Thornberg sagt tidigare.

Nu fick han och hans kollega ge en bild av året som gått och hur de ser på framtiden och samverkan. De konstaterade bland annat att förtroendet för polisen har inte varit så här högt sedan 1990-talet och var rörande överens om att den tekniska utvecklingen skapar nya utmaningar. De gav också uttryck för att de möjligheter som modern teknik måste kunna nyttjas brottsbekämpande i utredningsarbetet.

 

Kontraspionage, insiderproblematik och teknik

54 procent av alla dataintrång begås av insiders enligt den internationella organisationen Information Security Forum. Alla företag och myndigheter måste därför hitta sätt att förebygga och hantera detta. Dominic Turl från det brittiska specialistföretaget Esoteric berättade varför insiderbrott ökar, om vad som motiverar och utlöser den här typen av brott och vad man kan göra åt det. Han gav en lång rad exempel på utrustning som enkelt kan införskaffas för att tillskansa sig information från andra.

 

Efter Dominics föreläsning var det dags för kaffe och uppskattade godsaker – men framför allt givande nätverkande med andra och varandra.

 

 

Det kommer att bli en film så småningom. Dramat på Ålands hav, då de två tonårstjejerna Helena af Klercker och Lou Åberg drev ut till havs 1984 och gjorde mycket märkliga iakttagelser innan de plockades upp av ett sovjetiskt lastfartyg.

Nu kan de berätta det mesta, men delar är fortfarande hemlighetsstämplat av försvaret. I ett samtal med Titti Schultz gav de en bild av skräckdygnen, räddningen och tiden efter händelsen. De beskrev bland annat den plattform de såg (u-båten?), de två jättelika strålkastarna som tändes och släcktes och försvann. Och det lastfartyg som dygnet senare kom och plockad upp dem, eftersom ”besättningsmännen sett ekan de satt i med sin kikare på långt avstånd”.

Det kommer onekligen bli en bra film. Den som vill höra mer kan se den här 13-minuter långa intervjun i Skavlan: https://www.svtplay.se/video/19813012/skavlan/skavlan-2018-intervjuerna-helena-af-klercker-och-lou-aberg

eller läsa denna DN-intervju: https://www.dn.se/nyheter/sverige/i-34-ar-holl-de-tyst-berattar-nu-vad-de-sag-pa-alands-hav/

 

Framtid, förändring och företagande

Några kanske felaktigt tror att Fredrik Reinfeldt lever på sina gamla meriter som partiledare men numera är han föreläsare och rådgivare både i Sverige och internationellt. Han talade bland annat om förändringar i Sverige, Europa och världen. Hur påverkas vi av dessa förändringar, hur ska vi anpassa och förnya oss – och vilken typ av ledarskap är viktiga för att hantera ständig förändring?

Han inledde litet skämtsamt med en kommentar om behovet av säkerhet för sin egen del, efter förslaget om pension först vid 75 års ålder. Sedan pekade han på framtidens utmaningar, bland annat som en följd av att ”strong men”, som Donald Trump, Vladimir Putin och Kim Jong Un, är på offensiv frammarsch och skapar säkerhetspolitiska utmaningar.

 

Enligt Fredrik Reinfeldt tyder allt på att säkerhetsbranschen kommer att påverkas av andra faktorer än det vi tidigare diskuterat. Digitalisering och teknik är inga nyheter, utan nu måste vi snarare titta på globala, sociala och geopolitiska faktorer.

Han menade också att näringslivet har en stor betydelse i bygget av ett framtida bättre, tryggare samhälle i tider av försvagat politiskt ledarskap.

Efter Fredrik Reinfeldts föreläsning var det dags för några korta och rappa sceninslag. Först intog Ishtar Touailat scenen, en frisk fläkt, som Titti Schultz benämnde ”en riktig håll käften-kvinna”.

Och det kan ligga något i det; hon är innovationschef på Tieto och har en lång rad utmärkelser, bland annat är hon Framtidens kvinnliga ledare 2018 och en av Sveriges 101 supertalanger. Hon förklarade direkt att chefer kan alla vara men ledare är något annat. Hon beskrev värderingsstyrning och vad som krävs för att driva branscher framåt, nämligen innovation, proffsigt ledarskap och modern företagskultur.

– Framtidens ledarskap och framgång handlar om personer, att attrahera och behålla framtidens talanger, konstaterade hon.

– Framtidens arbetskraft väljer sin ledare och ledare som använder AI som beslutsstöd för att jobba närmare sina medarbetare skapar effektiva och interaktiva möten.

 

Ishtar menade också att agilitet och kreativitet är färdigheter som behövs i framtiden.

– Det handlar om att utveckla ett mindset för att vara relevant livet ut.

Sedan var det dags för två - i branschen välkända - representanter, Sven Klockare och Thomas Lundin, att haka på hennes tankar, koka ner dem till säkerhetsbranschen och resonera kring kompetensförsörjning i framtiden. De menade exempelvis bland annat att det numera är en hygienfaktor för myndigheter och företag att ha en säkerhetschef.

 

Hur tar vi hand om de unga som kommer ut på arbetsmarknaden och framför allt i säkerhetsbranschen då? I en snabb duell möttes tidningsdrottningen Amelia Adamo och PR-konsulten och retorikexperten Sofia Kacim. De diskuterade bland annat frågan "Hur mycket utanför boxen är alldeles lagom, hur ska branscher rusta sig för att attrahera millenials och måste synen på lojalitet med arbetsgivaren omdefinieras. I omröstningen vann Amelia Adamo duellen.

 

– Det är bara att titta på publiken här så förstår man varför, avrundade hon med glimten i ögat.

Hur får vi säkerhetsbranschen att attrahera unga talanger då? Frågan ställdes till Annika Avén, projektledare för cyber- och samhällsfrågor på SOFF, och Securitas HR- och hållbarhetschef, Richard Orgård. Det blev ett dynamiskt och piggt samtal med sikte på den yngre generationens intåg, där Richard berättade en del om hur Securitas jobbar medan Annika gav en bild av vad yngre vill ha ut av sin arbetsgivare, att man vill jobba med något som har en större betydelse.

 Därefter var det dags för Roger Holfeldt från Secana och Simon Wallén från Nexus att kort förklara varför de tycker att en mötesplats som Säkerhetsgalan är viktig.

 

Terror, säkerhet och kulturell förståelse

Konferensens sista talare var Erik Lewin, vd för Vesper Group, som fick publiken att lägga ifrån sig mobiltelefonerna och stanna upp i stunden. Han talade förvisso en hel del om terror och radikalisering men framför allt om vikten av kulturell förståelse när vi pratar trygghet, säkerhet och integration.

Han delade med sig av sina egna erfarenheter och gav en insikt om utmaningar som finns med folkomflyttningar och extremism. Sammanfattningsvis sade han att säkerhet är ett framtidsyrke – på gott och ont!

 

Prisutdelning och underhållning

Säkerhetsgalans kväll arrangerades på anrika Hamburger Börs, där middagen skulle serveras efter fördrink och tilltugg en trappa upp.

 

”Den här typen av utmärkelse blir på något sätt ett kvitto, en slags bekräftelse på att all tid jag lagt ner på att etablera mig i branschen på olika sätt har gett resultat. Nyfikenhet, envishet och en vilja att lära sig mer tar en långt. Jag får vara med och bidra till skyddet av Sverige på så sätt att jag skapar medvetenhet och får andra att känna sig en smula tryggare i sin vardag. Det är rätt ballt och något jag är väldigt stolt över”, skrev Matilda Karlsson på LinkedIn efter Säkerhetsgalan. Det var Matilda som under Säkerhetsgalans kväll fick ta emot den nya utmärkelsen Framtidens Säkerhetstalang.

Utmärkelsen delas ut i samarbete med ASIS och ASIS Young Professionals och det var Pontus Winstén från ASIS och Linda Kante, tf chefredaktör på Aktuell Säkerhet, som delade ut priset.

Motiveringen finns här: Vinnaren av Framtidens Säkerhetstalang

Den andra utmärkelsen, Årets Säkerhetsprofil, delades ut för elfte gången och i år var det Siren Hofvander, Olle Segerdahl och Anders Gidrup som var nominerade.

 

De hyllades och intervjuades under middagen och efter glimrande underhållning av Act of Emotion och John Lundvik, var det dags att presentera vinnaren.

 

Det gjordes av Linda Kante från Aktuell Säkerhet och Lotta Eriksson från Företagsuniversitetet och vinnaren blev… Anders Gidrup.

Motiveringen finns i sin helhet här: Motivering Årets Säkerhetsprofil

Säkerhetsgalans kväll på Hamburger Börs avslutades och den månghövdade publiken hade fått ett kinderegg; tre godsaker i ett; kompetensutveckling, inspiration och nätverkande! Vi tackar alla som kom, alla fantastiska föreläsare, proffsiga Titti Schultz och vår samarbetspartner Aktuell Säkerhet och alla våra partners; Securitas, Bravida, Secana, Nexus och SKYDD!

Hoppas vi ses nästa år igen!