Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

YH

"Visa att du har kunskapen som krävs"

2023-01-23 Marlene Berglund

Marina Farina är rådgivare på Ramboll. Hon har gått YH-utbildningen  Säkerhets- och trygghetskoordinator.

Marina-Farina (kopia) (002)

Min yrkesresa från examen tills nu

Min resa inom säkerhet började väldigt många år innan utbildningen på Företagsuniversitetet. Jag bestämde mig redan vid 18 års ålder att jag skulle arbeta på Securitas. På den tiden var du tvungen att ha fyllt 20 innan du sökte jobb i företaget.
Sagt och gjort, jag började arbeta på Securitas när jag var 20 år, i början på Malmö Airport men efter det har jag arbetat på larmcentralen i Malmö och sedan Stockholm. Efter ca 7 år så ville jag utvecklas inom säkerhetsområdet och hittade då utbildningen till Säkerhets- och trygghetskoordinator. Jag tänkte direkt att detta var min utbildning och den ska jag bara gå!>

LIA-praktik gav jobb på Huddinge kommun

Efter utbildningen, eller egentligen under, började min resa inom Huddinge kommun. Jag gjorde min första LIA-praktik i det kommunala bostadsbolaget och sedan omgång två på säkerhetssektionen centralt i kommunen där jag även gjorde mitt examensarbete. Cirka två veckor efter examen fick jag ett samtal från dåvarande säkerhetschefen som frågade om jag ville börja arbeta i kommunen.
I Huddinge kommun arbetade jag i fem år, en väldigt lärorik tid, där jag har fått arbeta med hela krisberedskapssystemet, trygghetsfrågor och även hunnit med stabsarbete under Corona-pandemin. Men jag fick även bygga upp och träna upp kommunens stabsorganisation. 

Arbete på Länsstyrelsen i Stockholm län

Jag gick sedan vidare och fick arbeta med att följa upp och stötta länets kommuner i deras arbete med krisberedskap. Jag arbetade även med frågor som rörde de Frivilliga Försvarsorganisationerna (FFO:erna). Under tiden på Länsstyrelsen fick jag arbeta i staben, en kort period under Corona-pandemin och sedan med anledning av händelserna i Ukraina.
Idag är jag på Ramboll Sweden

Idag är jag rådgivare inom säkerhetsskydd på Ramboll Sweden AB som är ett globalt ingenjörs-, arkitektur- och konsultföretag med verksamhet i 35 länder.

Har du några tips och lärdomar du skulle vilja dela med dig av till andra som gått Företagsuniversitetets utbildning och nyss tagit examen?

Våga kliva ur din bubbla! Var framåt och visa att du har gått en fantastiskt bra utbildning och har kunskapen som krävs för att ta plats hos just den arbetsgivaren. Att starta sin professionella resa i en kommun är väldigt lärorikt då du som säkerhetssamordnare får arbeta väldigt brett inom området, men även lära dig hur den politiska världen fungerar.
Det är bra att veta att det inte alltid är precis som det du lär dig på utbildningen. Så var ödmjuk inför kunskapen som finns där ute och gå ut med ett öppet sinne.

Läs- mer om Säkerhets- och trygghetskoordinator här!