Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

YH

”Examen och en hel ryggsäck full med ny kunskap”

2023-02-02 Marlene Berglund

Mia Wallner är enhetschef/biträdande säkerhetsskyddschef i Upplands-Bro Kommun. Hon har gått YH-utbildningen Säkerhets- och trygghetskoordinator. Här berättar hon om vad som hänt sedan hon tog examen 2015.

- År 2015 tog jag det första klivet in i Företagsuniversitetets lokaler i Stockholm, in i ett klassrum fullt med härliga människor med olika bakgrund. Tillsammans satt vi där, i väntan på att utbildningen ”Säkerhet- och trygghetskoordinator” skulle starta. Jag hade innan dess arbetat inom industrin, men länge känt att det var fel väg för mig.

- 2016 tog jag examen med en hel ryggsäck full med ny kunskap. Jag påbörjade min första anställning som trygghetssamordnare i Järfälla kommun med inriktning på brottsförebyggande arbete. 
En kort tid därefter började jag min nuvarande tjänst i Upplands-Bro kommun, där jag arbetar med frågor inom civilt försvar, krisberedskap och intern säkerhet.

Stort intresse för krisberedskap

- Sedan jordbävningen i Indiska Oceanen annandag jul år 2004 där minst 230 000 människor dog till stor del på grund av avsaknaden av ett varningssystem, har jag varit intresserad av krisberedskap. På senare år har det vuxit till att även inkludera civilt försvar och säkerhetsskydd.

- Vi lever idag i en osäker omvärld med ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, i en tid när Sverige återuppbygger totalförsvaret, säkerställer försörjningskedjor, fördjupar försvarssamarbetet inom Norden och transatlantiskt. Dessa frågor kommer att prioriteras framöver i och med den nya regeringsförklaringen. Samhället behöver fler kompetenta personer som genomgått utbildning inom dessa ämnesområden. Utbildningen på Företagsuniversitetet har, förutom kunskap, gett mig en plattform att stå på, ett brett kontaktnät och en gemenskap ute i säkerhetsbranschen.

Några tips och lärdomar till andra som nyss tagit examen?

- Våga be folk om hjälp med nya kontakter, våga visa framfötterna, och det viktigaste av allt - ge inte upp! Din kompetens är väldigt värdefull i tider som denna.

Här kan du läsa mer om utbildningen Säkerhets- och trygghetskoordinator som Mia gått på Företagsuniversitetet.