Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Två heta nyheter inom säkerhet - akademiska poäng och påverkansoperationer

2018-04-04 Lotta Eriksson

Behovet av säkerhet och trygghet bara ökar och därmed även behovet av fördjupad kompetens . Därför är vi omåttligt stolta över att vi nu kan erbjuda två heta nyheter! Det ena är att vi i ett unikt samarbete med Lunds universitetet genomför "Introduktion till Säkerhetsvetenskap (7,5 hp)" och det andra att vi den 23 maj kör den första omgången av den nya endagskursen "Påverkansoperationer", i samarbete med experter på Vesper Group.

Låt oss börja med att berätta den glada nyheten om kursen "Introduktion till Säkerhetsvetenskap", som genomförs i samarbete mellan Lunds universitet och Företagsuniversitetet. Det är en kurs som introducerar vetenskapliga grunder för ett organisatoriskt säkerhetsarbete.

Syftet är att stärka deltagarnas förmåga att leda och bedriva ett effektivt organisatoriskt säkerhetsarbete.

Kursen består av sex kurstillfällen (sex heldagar med ungefär en månad mellan) hos Företagsuniversitetet i Stockholm och självstudier däremellan. De självständiga studierna omfattar läsning av litteratur och lösning av en serie hemuppgifter. Hemuppgifterna utgör kursens examination.

Det är naturligtvis Lunds universitet som utfärdar högskolepoängen och kursens lärare är handplockade experter inom respektive område. Självklart kommer ansvariga från Lunds universitet att finnas på plats vid varje kursdag.

Kursens innehåll har följande uppdelning:

  • Introduktion, kunskapsområdet säkerhetsvetenskap samt principer för ett systematiskt säkerhetsarbete
  • Händelsehantering ur ett strategiskt kommunikationsperspektiv
  • Beslutsfattande under osäkerhet
  • Säkerhetskultur och dess relation till säkerhet
  • Mellanmänskliga relationer
  • Grundläggande underrättelseanalys

Vad är det för behörighetskrav undrar då vän av ordning! Glädjande nog är svaret att alla som arbetar med säkerhet (som säkerhetschefer, säkerhetssamordnare och motsvarande), är behöriga att söka till kursen. Visst låter det superkul?

Läs mer här: Introduktion till Säkerhetsvetenskap (7,5 hp)

 

Är du utsatt? Hur? Och hur vet du det?

Och den andra spännande - och högaktuella - kursen heter "Påverkansoperationer". Kursen, som är på en dag, syftar till att skapa en grundläggande förståelse för hur påverkanskampanjer fungerar, hur de genomförs och hur den egna organisationen kan förhålla sig till detta på ett sätt som höjer beredskapen och ökar förmågan att hantera eventuella incidenter.

De namnkunniga kursledarna kommer från Vesper Group och heter Kim Elman (som är operativ chef Cyber Threat Intelligence & Response) och Björn Lysell (som är Director Security Intelligence Management).

Kursen vänder sig till alla som arbetar med säkerhet (som säkerhetschefer, säkerhetssamordnare, säkerhetsstrateger) eller med kommunikation men också chefer och ledare - det vill säga egentligen alla som behöver kunna förstå mekanismerna bakom påverkansoperationer och hur dessa kan förebyggas och hanteras - vilket inte är minst viktigt nu i valtider och när många viktiga samhälls- och näringslivsfrågor står på dagordningen!

Läs mer om kursen här: Påverkansoperationer