Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Executive Assistants

Att definiera sin roll som projektledare ger mer pondus

2022-08-30 Marlene Berglund

Théres Westrin är Executive Assistant på Telia Company och tillsammans med Nils Lindell leder hon den nya utbildningen ”Projektledning för assistenter” som går för första gången 8-9 december.vVi har frågat Théres om hur det är att vara assistent och projektledare.

Vilka typer av projekt brukar du leda?

- Jag brukar oftast leda projekt som kickoffer (både stora och små), flyttprojekt, ”roadshows” och andra typer av event. Jag gissar att det är den typen av projekt som vi assistenter ofta får ansvar för. Vi brukar ju vara bra på att samordna och koordinera och har bra koll på organisationen och medarbetarna.

Vilka utmaningar har du mött i din roll som projektledare?

- Det är viktigt att man har chefens uppbackning när man får ansvaret för att leda ett projekt. Att chefen är tydlig med att det är prioriterat och att de som ingår i projektgruppen måste lägga tid på det, komma till möten, hålla deadlines. Mycket tid kan gå åt för att jaga folk och ofta är projektet något man gör utöver sitt vanliga jobb.

- Det är också viktigt att man är tydlig med att man är projektledare, att inte använda begrepp som ”samordnare eller att koordinera” utan säga att man är projektledare. Det ger mer pondus.

Varför ska man gå kursen ”Projektledning för assistenter”?

- Du kommer att få användbara verktyg och metoder såklart, både tekniska och mjukare sådana. Men vår ambition är också att du ska få en ”boost” i din roll och förståelse för att om du har fått ansvaret för att leda ett projekt så är du projektledare och att du ska identifiera dig som sådan.

- En del av utbildningen är också i form av en workshop där tanken är att man ska kunna dela med sig av sina erfarenheter och utbyta tips och goda råd med andra assistenter. Där kommer jag att vara med och ge exempel på projekt jag jobbat med och hur jag har löst uppkomna situationer och utmaningar.

- När man har gått kursen tycker jag att man ska presentera det för sina ledare och visa på de kunskaper man har fått och därmed få större tyngd och trovärdighet i sitt projektledarskap. Och därmed kanske också få leda fler projekt.

Se program för "Projektledning för assistenter" här.