Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Executive Assistants

Assistenten, affären och internpolitiken

2019-09-10 Marlene Berglund

Den 22 oktober drar vår nya utbildning Executive Assistant 2025 igång! Mats Erwald är en av kursledarna och han ska tala om "Affären, organisationen och internpolitiken". Jättespännande tycker vi, och har ställt några frågor till Mats.

Vem är du?

Jag är en Norrlänning som emigrerade till Stockholm för drygt 30 år sedan. Jag har under de senaste drygt 25 åren arbetat i olika ledande positioner, som t.ex säljare, säljchef, marknadschef, VD, Regionchef m.m. Ju längre jag hållit på desto mer har jag insett hur mycket ledarskap genomsyrar vardagen för oss alla. Jag har varit på flera jobb där jag arbetat tillsammans med Executive Assistants på olika sätt så jag har på nära håll sett hur utmanande och även rolig den rollen kan vara. De senaste åren har jag drivit eget företag tillsammans med min hustru. Där jobbar hon med grafisk formgivning och jag jobbar som interimschef, coach och mentor.

 

Hur ser du på assistentens roll i ”affären” som du kommer att tala om under din dag?

Jag tycker att assistenten har en oerhört viktig roll i affären. Assistenten är ofta en "gate keeper" och behöver dagligen prioritera olika saker. Genom att ha god insyn i vad den egna organisationen gör, vad som är viktigt och genom att ha ett stort nätverk i organisationen blir det mycket enklare att göra prioriteringarna. Dessutom har assistentens roll som strategiskt bollplank till chefen blivit allt vanligare, vilket kräver god kunskap om organisationens alla delar och affären.

Internpolitik låter spännande, vad kan man lära sig om det?

Internpolitik är jättespännande och ibland även lite tabubelagt. Vi pratar sällan om makt och om internpolitiska spel. Det viktigaste tycker jag är att öka sin medvetenhet om att det spelas ett politiskt spel i de flesta organisationer och att vi dessutom är med i det vare sig vi vill eller inte.  Att se det politiska spelet och förstå sin egen roll i det kan underlätta vår vardag. Som assistent sitter du ofta som mellanhand mellan olika intressenter som alla spelar med i det politiska spelet i olika grad. Då är det viktigt att veta hur spelet ser ut och hur du själv påverkas av det. Under dagen kommer vi att prata om hur politiska spel kan se ut. Vi kommer att använda mina och deltagarnas egna exempel för att få en stark förankring i verkligheten.

Läs mer om Executive Assistant 2025 här.