Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Ny succé för Säkerhetsgalan

2024-10-01 Lotta Eriksson

Säkerhetsgalan 2024 blev åter en succé – det blev en dag som tog sikte på säkerhet i världen, Europa och Sverige - och hur nuläget påverkar säkerhetsavdelningarna i landet. Det var 15:e gången som Säkerhetsgalan arrangerades (ingen gala 2020) och den 16:e Årets Säkerhetsprofil som utsågs på kvällen!

 
Eftermiddagens program inleddes av moderator Eva Hamilton och första gäst på scenen i Posthuset i Stockholm var rikspolischef Petra Lundh, som gav lite hopp inför framtiden:
– Jag tror och hoppas att polisen kan göra skillnad och jag är väldigt glad över möjligheten att få komma hit och prata på Säkerhetsgalan. Säkerhet är ju så brett, sade hon och koncentrerade sig därför på den inre säkerheten, den organiserade brottsligheten, som hotar mest av allt just nu.
 
Petra Lundh gav en bild av brottsutvecklingen och sade bland annat att Sverige sticker ut jämfört med andra europeiska länder vad gäller gängkriminalitet med skjutningar och sprängningar Skjutvapenvåldet är vanligast; vi hade 121 fall av dödligt våld i Sverige i fjol och i 53 fall användes skjutvapen.
 
– Våldet har blivit råare och mer hänsynslöst med åren. Tidigare var det liten risk att andra drabbades men det är numera allt vanligare på tätbebyggda platser, på dagtid och att våldet riktas mot gängkriminellas anhöriga. Det är också yngre personer som är både förövare och brottsoffer nu.

– Sammantaget är det inte en överdrift att säga att organiserad brottslighet har vuxit sig så stark att den finns överallt i hela vårt samhälle och hotar vår inre säkerhet, summerade hon och gav exempel som infiltration och otillåten påverkan.
– Ni som jobbar i säkerhetsbranschen måste vara medvetna om att ni måste jobba stenhårt med infiltrationen; den finns överallt, underströk hon.

Petra Lundh beskrev även ny lagstiftning och polisens nya arbetsmetoder och styrning, bland annat den ”obrutna reaktionskedjan” som har ökat polisens förmåga markant
– Bara sedan förra året har vi avvärjt upp emot 250 grova våldsbrott.  Numera klarar vi också upp över 70 procent av alla våldsbrott jämfört med 20 för några år sedan.

Hon underströk vikten av att våga testa nytt, att jobba tillsammans
– Det viktigaste nu är att få stopp på nyrekrytering, att identifiera vilka som ligger i riskzonen och erbjuda ett alternativ. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen! avslutade hon
 

Omvärlden

Därefter bjöds utrikeskorrespondenten Jona Källgren upp på scenen för ett spännande och högaktuellt samtal om befintliga och kommande kriser i världen, med avstamp i presidentvalet i USA i november.

– Valet är spännande, vad som helst kan hända. Opinionsmätningarna skiftar hela tiden, sade han
– Joe Biden är den sista presidenten som formades av kalla kriget. Kamala Harris har inte samma bakgrund av att formas i Europa även om hon kommer fortsätta stötta Ukraina och Israel, kommenterade han och drog slutsatsen att vi inte kan förvänta oss samma stöd som tidigare i Europa, efter valet.
 
Samtalet gick sedan vidare till situationen i Mellanöstern:
– Kaos spelar inte längre samma roll som tidigare, det händer så mycket nu att börsmarknaden inte är lika fokuserad som tidigare, konstaterade han bland annat.

Han berättade även att en miljon libaneser är på flykt just nu men flyktingströmmar tar tid att forma.

Samtalet gick vidare till Ukraina, där Jona har varit tio gånger och framför allt var han där när kriget inleddes. Han berättade att det pågår en lång rad påverkansoperationer mot presidenten just nu och att det är väldigt sofistikerade propaganda som återberättar runt om i Europa, även om historierna skiljer sig lite åt i de olika länderna.

Samtalet avslutades i Ryssland och hur ekonomi, förmåga och nuläge ser ut.
– Det här kriget har bara pågått i tre år och kommer pågå ett tag till. Europa måste fortsätta med sitt starka stöd, underströk han, innan han reste tillbaka till Berlin.
 

Två skeenden som ökade hotbilden

Efter eftermiddagsfikat var det dags för ännu en gigant på omvärldsbevakning; terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han inledde med några ord om de senaste dagarna händelser i Iran Hizbollah, den militanta shiamuslimska organisationen i Libanon, och hur Israel på kort tid har slagit ut ledarna i organisationen.
– Det här visar Israels signalspaningskapacitet och deras enorma databas över individer och mål, sade han.  
 
Därefter berättade han om de två stora orsakerna till att terorrhotet i Sverige är så högt.
– Sverige alltid varit en skyddad vik men desinformationskampanjen mot socialtjänsten och koranbränningarna har förändrat bilden av Sverige, hur man ser på Sverige och vilka krafter som är i omlopp, poängterade han.

 
Magnus Ranstorp berättade lite mer i detalj om LVU-kampanjen och den svenska kontexten, som bland annat möjliggjordes på grund av att det fanns en låg tillit till socialtjänsten och att rollen sedan länge hade varit infekterad.

– Det var inte något nytt. Inte heller att de fanns rykten och konspirationsteorier avseende socialtjänstens mandat och uppdrag.  
– Däremot har rädslan för socialtjänsten och misstro mot kommunal och statlig verksamhet under längre tid exploaterats av radikalislamistiska aktörer, både i Sverige och internationellt.
 
Han gav sedan en bild av de skeenden och de grupper som från december 2021 orkestrerade LVU-kampanjen, där en Facebookgrupp med 30 000 följare hängde ut socialsekreterare med namn och adresser, påstod att socialtjänsten utövade maktmissbruk genom att ”kidnappa muslimska barn”, ordnade demonstrationer etc. Påståendena förstärkes av personer med över en miljon följare på youtube och andra tongivande personer och radikalislamistiska aktörer.

Magnus Ranstorp gav exempel på de olika narrativ som spreds om hur barn kidnappades och hur artiklar spreds och fick fäste även i media som Al Jazeera, hos youtueprofiler med många miljoner följare och bland religiösa predikanter. Det blev en sanning att Sverige var islamfientligt.

– Kampanjen kan inte betraktas som ett utpräglat utländskt fenomen utan de nationella och internationella dimensionerna är sammankopplade, underströk han och fortsatte:
 
– Kampanjen och dess dragningskraft satte fingret på en grundläggande problematik i form av utbredd misstro i utsatta områden.

Den andra orsaken till hotet mot Sverige beror på koranbränningarna, där samma muslimska organisationer som i LVU-kampanjen var snabba på att elda på myten om att Sverige är antimuslimskt.
– Alla olika terrorgrupper hoppade på oss. Det första som hände när Paludan brände Koranen var att en afghansk organisation gav ut uppmaningar om attacker mot måltavlor som säkerhetspersonal, musikkonserter och poliser m fl, berättade Magnus Ranstorp.

Det vädjades till ”bröder i Sverige” om att begå terrordåd här, att döda alla involverade i koranbränningarna, att spränga ambassader och att "slakta diplomater."
 
– De här två kampanjerna har lett till en skarp hotbild och höjd hotnivå, avslutade han.
 

Säkerhetschefens utmaningar

Efter en kort paus landade Säkerhetsgalan på säkerhetschefernas arbetsplats; hur påverkar omvärlden och nutiden säkerhetsavdelningarna? Emir Gazibegovic, säkerhets- och säkerhetsskyddschef i Södertälje, Lotta Oscarsson, säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Riksbanken, och Mattias Wadsten, säkerhetschef på Attendo, gav en intressant och insiktsfull bild av sina arbetsplatser, sina utmaningar och sina glädjeämnen.

Lotta berättade att hon har bättre möjlighet än de andra att säkerhetskontrollera sin personal.
– Vi kan göra säkerhetsprövningar i alla delar för vissa delar av tjänsterna och det är relativt många hos oss. Vi gör både bakgrundskontroller och registerkontroller.        

Mattias och Emir berättade att de är medvetna om att det förekommer kriminalitet i sina respektive verksamheter men att de inte har samma förutsättningar att kontrollera personalen.
Emir beskrev också infiltration och hur kriminella tar sig in i välfärdssystemen och kommunerna. Han poängterade att det handlar om att bygga system som motverkar och vara medveten om sina sårbarheter.

– Utmaningen med våra roller är att jobba förebyggande, konstaterade Mattias Wadsten
– För oss är den största utmaningen nu uppbyggnaden av civilförsvaret och att fortsätta arbetet där det påbörjats. Vi har ett nära samarbete med Ukraina och tittar mycket hur de löst allt, sade Lotta

– Vår utmaning är att göra en samhällsförflyttning. Det finns ingen körkarta eller facit. Vi har dessa förutsättningar just nu och måste gräva där vi står, sade Emir.

– För oss handlar det om att bygga en säkerhetskultur så att det blir blir lika naturligt att prata om kvalitet på omvårdnaden som att prata säkerhet och trygghet på avdelningarna varje dag, avslutade Mattias.
 

Upphandlingar inom cyber - en fyrklöver

Cybersäkerhet på 35 minuter blev nästa programpunkt, då Caroline Forssblad, senior cybersäkerhetskonsult på Omegapoint, Daniel Deuogun, Chief Academy Officer på Omegapoint och Emil Dahlin, CIO för Bravidakoncernen, lyfte ”elefanten i rummet” – upphandlingar och att få in säkerhet i upphandlingarna.

– Vi ser fler och fler cyberattacker som drabbar underleverantörer och verksamheter, något som ingen kunde förstå från början – det här är ett ämne vi behöver ta tag i, underströk Caroline Forssblad.

– Är en lyckad upphandling lika svårt att hitta som att hitta en fyrklöver? var den retoriska frågan.

Deltagarna fick sedan en fyrklöver för att ha bättre förutsättningar att lyckas;

  • Ha ett helhetsperspektiv – alltid
  • Gör analysen – grundligt. Cybersäkerhet måste vara en egen stor risk, inte en underrisk.
  • Säkerställ förmågan – i dag och i morgon (ta hjälp utifrån om det behövs)
  • Säkra finansiering och våga tänk win win.  Skapa en partner på lång sikt. Ta höjd för att vi kommer behöva göra penetrationstester, sårbarhetsscanning etc över tid

 

Några ord från premiumpartners

Därefter fick Säkerhetsgalans premiumpartners ge sin bild av dagen och sina respektive utmaningar just ju. På scenen fanns då Freddie Parrman, Seriline, Marie Agélii, Bravida, Daniel Deogun, Bravida och Helena Henriksson från Securitas Sverige.

Säkerhetsgalans officiella program avslutades med en underhållande, skrämmande, inspirerande och mycket uppskattad föreläsning av Amer Mohammed kring AI och digitalisering. Det blev en riktig snackis inför kvällens program på Vasateatern.

En kväll med guldkant

Under Säkerhetsgalans kväll, som leddes med den äran av Oscar Zia, utsågs Framtidens Säkerhetstalang som i år var två! Fjolårets Framtidstalang tillika ASIS-representant Jonatan Hugemark läste upp nomineringen och delade ut pris till Margarita Sallinen och Linda Nieminen.

Juryns motivering löd:
"Framtidens Säkerhetstalang 2024 är inte EN person, utan TVÅ exceptionella personer, som tillsammans bidrar till att öka allmänhetens medvetenhet om cybersäkerhet. Genom den populära podcasten ”Cyber Chats & Chill” når de ut till nya grupper i samhället, genom att sprida kunskap på ett avslappnat och lättillgängligt sätt.
De är sanna förebilder med sin passion att sprida kunskap och inkludera fler människor i en bredare kontext, vilket i sin tur bidrar till att stärka Sveriges resiliens.
Förutom deras arbete med podcasten, som de producerar i samarbete med Frivilliga Radioorganisationen (FRO), är de även aktiva inom informationssäkerhet och cybersäkerhet på olika branschledande företag. Deras engagemang sträcker sig långt utanför arbetsplatsen, då de också är involverade i volontärarbete både nationellt och internationellt."
Årets Säkerhetsprofil blev Hanna Linderstål, Earhart Business Protection Agency, med följande motivering från juryn:

"Hanna Linderstål är inte bara vd och grundare av ett cyberunderrättelseföretag, utan också en karismatisk föreläsare med oändlig energi! Hon har en bred kompetens inom flera områden och har tillfört nya dimensioner till samhällssäkerhet.

Hon har bland annat tagit fram ett AI-baserat stöd för krisövningar, fungerar som rådgivare till myndigheter och internationella organisationer och är dessutom engagerad i flera intresseorganisationer. Med ett skarpt öga för detaljer och ett djupt samhällsengagemang är hon en folkbildare utöver det vanliga."

Läs mer här!

Säkerhetsgalan arrangeras av Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet. Läs också mer på Aktuell Säkerhets hemsida!

Tack alla fantastiska föreläsare och experter, våra moderatorer och naturligtvis alla ni som kom på Säkerhetsgalan 2024! Vi ses förhoppningsvis även 2025!

 

Text: Lotta Eriksson

Foto: Liza Simonsson