Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

ESG och hållbarhet – högaktuellt för dig som jobbar med HR

2023-11-08 Marlene Berglund

2024 börjar det nya EU-direktivet ESG att gälla för de största företagen. Därefter kommer även mindre företag att tvingas rapportera hållbarhet i form av klimatavtryck och andra mjukare nyckeltal som t.ex. arbetsmiljö. 2025 ska alltså hållbarhet finnas med i redovisningen och det innebär att man redan 2024 måste börja mäta dessa nyckeltal om man inte redan gjort det. Reglerna skärps alltså och viktigt att veta är att man även måste ha god kontroll på eventuella underleverantörer.

CeciliaJonsson,nära

Hur påverkar då ESG-direktivet HR? Vi har frågat Cecilia Jonsson, som är HR-expert och som tillsammans med Företagsuniversitet har tagit fram den nya kursen ”Hållbarhet och ESG för HR” som har premiär i vår.

”Så krångligt är det inte”

- HR rapporterar redan idag nyckeltal som handlar om företagets viktigaste resurs  - personalen. Det handlar om personalomsättning, sjukfrånvaro, sysselsättningsgrad med mera. Jag menar att mycket redan finns idag och att det är viktigt att jobba smart genom att samla nyckeltal och rapporter i ett enda rapporteringssystem. Så krångligt är det inte egentligen!

- Hållbarhet kan ses och mätas ur lite olika perspektiv. En organisation som t.ex. Myrorna har ju hållbarhet som affärsidé, medan andra företag kanske satsar på att skapa en riktigt bra arbetsmiljö och därmed blir hållbarheten också employer branding och HR-fråga.

Vad lär man sig på kursen?

- Kursen som jag tagit fram är en introduktion till hållbarhet och ESG ur ett HR-perspektiv. Vi fokuserar på hur HR kan bidra med sin expertis och med de nyckeltal som redan finns. Vi kommer att titta på och diskutera praktiska exempel och tillsammans fundera på hur var och en ska kunna tillämpa sina kunskaper.

- Jag ser mycket fram emot att hålla den här högaktuella kursen och att få diskutera de här viktiga frågor med HR-personer från olika företag och verksamheter.

Läs mer om "ESG och hållbarhet för HR" här.