Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

”Utbildningarna har hjälpt mig och kommer hjälpa mig framöver”

2024-02-01 Lotta Eriksson

Per Almberg är Security Manager & Head of protective security Scandinavia på ASSA ABLOY och lever onekligen det livslånga lärandet. Han har gått ett flertal utbildningar hos Företagsuniversitetet genom åren, senast IT-säkerhetschef – Diplomutbildning hösten 2023. Vi frågar honom hur han upplevde utbildningen:

Per_Almberg

 Varför valde du att gå just den här utbildningen?
– Jag är med och utvecklar bland annat cybersäkerheten på olika nivåer inom ASSA ABLOY och har lång erfarenhet inom traditionellt säkerhetsarbete – men kände att jag behövde förstå mina kollegor inom IT bättre och deras perspektiv och prioriteringar.

– Det förbättrar inte bara förutsättningarna för dialogen rent allmänt, utan också mina möjligheter att stödja dem och vårt gemensamma arbete. Vi har att förhålla oss till ett snabbt föränderligt hotlandskap med fler hotaktörer och avancerade tillvägagångssätt, och mot bakgrund av det; fler standarder och kravställare.
 
Du har gått många långa utbildningar på Företagsuniversitetet tidigare,
bland annat säkerhetschefs- och säkerhetsskyddschefsutbildningarna
– hur stod sig den här jämfört med de andra?
– Alla har varit bra men jag tycker faktiskt att IT-säkerhetschefsutbildningen är en av de bästa! Jag känner att kursledaren var aktuell och relevant och hade ett businessperspektiv, vilket passade mig bra.

– Utbildningen var toppen och gav precis det jag hade förväntat mig och hoppats på. Både den och säkerhetsskyddschefsutbildningen har hjälpt mig under året och kommer hjälpa mig nästkommande år!
 
Har du nytta av det du lärde dig?
– Absolut, jag har nytta av både upplägget och materialet. Bara en sådan enkel sak som att vi fick en ordlista med förkortningar var faktiskt värdefullt. När man arbetar med IT-specialister, särskilt utifrån en internationell kontext, är det ju en fördel att förstå även mer detaljerade resonemang.

– Vi fick också kunskaper för att bättre förstå sina nuvarande förutsättningar och hur man på ett effektivt sätt kan utveckla dessa. Jag uppskattar också genomgången av alla de mest relevanta standarderna, best practice samt jämförelserna dem emellan.
 
Hur var det att gå med andra deltagare med olika bakgrund?
– Det var en bra sammansatt grupp med deltagare från olika verksamheter, allt från koncerner till juristbyråer och kommuner så vi gav värde och perspektiv till varandra.
 
Vilka tycker du ska gå en sådan här utbildning?
– IT chefer har helt klart nytta av denna utifrån ett säkerhetsperspektiv, men även sådana som jag - alltså säkerhetschefer som jobbar brett med säkerhet, informations-, fysisk och personsäkerhet - men också alla som behöver nya perspektiv på risk, incident och krisledning.
 
Med din erfarenhet; kan du ge tips på vad man ska tänka på när man väljer utbildningsaktör?
– Man bör framför allt titta på var man själv står i dag, vad man behöver och vad man vill framöver.

PERS 3 TIPS NÄR DU SKA VÄLJA UTBILDNING:

1.     Välj en utbildningsaktör som är lyhörd mot marknadens behov, lyssnar på branschen och tar fram utbildningar utifrån det
2.     Fundera över var du står i dag, vad du behöver och var du vill vara framöver
3.     Tänk på dig och ditt eget varumärke; vilken utbildning smäller högst på ditt cv, var bygger du bäst nätverk och var finns de etablerade utbildningsaktörerna?

Läs mer om IT-säkerhetschef - Diplomutbildning här!