Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Thomas Rolén ny GD för Domstolsverket

2020-08-10 Lotta Eriksson

Regeringen har under sommaren utsett Thomas Rolén till ny generaldirektör för Domstolsverket. Han tillträder tjänsten den 1 oktober.

– Thomas Rolén har breda och gedigna kunskaper och erfarenheter från det svenska rättsväsendet och statsförvaltningen. Jag är mycket glad över att han har tackat ja till tjänsten som generaldirektör och chef för Domstolsverket, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Thomas Rolén är sedan den 1 januari 2008 kammarrättspresident för Kammarrätten i Stockholm. Mellan 1993 och 2004 var han anställd i Justitiedepartementet, de sista åren som expeditionschef.

Han har också varit ordförande i flera stora utredningar, bland annat i genomförandet av polisreformen 2013-2014. Han har också stor erfarenhet från många statliga styrelser och har varit ordförande i Domarnämnden i cirka tio år. Mellan 2005-2007 var han dessutom generaldirektör för Domstolsverket.

– Domstolsverket har ett viktigt uppdrag. Jag hoppas att jag med mina erfarenheter kan tillföra nya perspektiv i arbetet med att stärka domstolarnas ställning och driva den utvecklingen tillsammans med domstolarna. Mycket har hänt under senare år och utvecklingen måste också fortsätta, säger Thomas Rolén på Domstolsverkets hemsida.

Peter Yngve fortsätter som tillförordnad generaldirektör till den 1 oktober, då Thomas Rolén tillträder.