Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Securitas avslöjar lögnare

2014-04-06 Daniel Kjellsson

Securitas bjöd under förra veckan in till seminarium med temat “Avslöja en lögnare”. På scen fanns bland andra skådespelerskan Mi Ridell. Ridell har vidareutbildat sig i ämnet kroppsspråk, bland annat hos amerikanska FBI.

Ett av Ridells råd var, enligt tidningen Skydd och Säkerhets utsände, att fötterna är den största indikatorn på att en person känner någon form av obehag.

– Ansiktet har vi lärt oss att hantera sedan vi var små och många är bra på att hålla ett poker face men man har inte kontroll på fötterna. När vi tycker om någon är fötterna och kroppen riktade mot den personen. Får du litet bråttom pekar fötterna åt ett annat håll och signalerar omedvetet att du är på väg, även om du tittar personen mitt emot i ögonen och lyssnar. Tycker man inte om en person eller situation pekar fötterna mot utgången. Byter vi fotställning har vi skiftat tanke, sammanfattade Ridell.

En person som känner obehag, pillar sig ofta i brösttrakten, enligt Mi Ridell. Män kanske pillar på skjortkragen eller i nacken. Vidare styrkte Ridell den klassiska regeln kring ögonkontakt. En flackande blick signalerar obehag och den som ljuger tenderar att stirra mer ihärdigt.

– Ta blicken och respektera varandra i de här situationerna. Du lugnar personer genom att titta på dem, avslutade hon.

Daniel Kjellsson