Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Möt Therese på Trafikförvaltningen

2023-11-01 Lotta Eriksson

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Therese Hallqvist, som är säkerhetsstrateg inom securityområdet på Trafikförvaltningen i Region Stockholm och som tror att kombinationen HR och säkerhet skapar magi.

Thereseistudio2

Therese Hallqvist har arbetat på Trafikförvaltningen i nio år, först som konsult då hon bland annat utvecklade IT-avdelningen och numera som säkerhetsstrateg inom securityområdet. Hennes ansvarsområde är framför allt personalsäkerhet och oegentlighetsutredningar.

I maj 2023 diplomerades hon som säkerhetschef men hon gick även en HR-chefsutbildning för ett par år sedan. Hon är också certifierad CIO och har varit nominerad till årets chef inom Saco 2017 och var en ”Topptalang Sveriges Framtida ledare” på Veckans affärer 2011.

Trafikförvaltningen, mer känt som SL, driver hela kollektivtrafiken i Stockholms län och har 1000 anställda och nästan lika många konsulter. Säkerhetsavdelningen, där Therese arbetar, har 14 anställda och lika många konsulter. Avdelningens ansvarsområde täcker allt från trafiksäkerhetsfrågor till civilt försvar, krisberedskap och brand.

Therese har en bakgrund som IT-managementkonsult och haft flertalet chefsbefattningar i linjen, bland annat på Vattenfall. Förändringsarbeten och ledarskap är ett par av hennes styrkor och hon drivs av utveckling, både för egen del och för verksamhetens del.

Enligt hennes synsätt hänger säkerhet och HR ihop och går hand i hand. HR ser möjligheter medan säkerhet ser risker och i kombinationen skapas magi, menar hon.

Therese anser att en bra säkerhetschef framför allt ska vara intresserad och lyhörd. Det är även viktigt att förstå verksamhetens utmaningar för att kunna integrera säkerhet på bästa sätt och man måste dessutom kunna bygga upp tillit.
 

 
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet och finns där poddar finns, bland annat Podbean, Apple podcasts och Spotify.