Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Lotta Oscarsson - säkerhetschef på Sveriges Riksbank

2023-05-22 Lotta Eriksson

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Lotta Oscarsson, som är säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Sveriges Riksbank och dessutom styrelseledamot i Cybersäkerhetsrådet. Informationssäkerhet och teamarbete ligger henne varmt om hjärtat.

Lotta Oscarsson lever sin dröm – efter många år på bland annat Skatteverket, SAAB, Riksgälden och Pensionsmyndigheten – tyckte hon att jobbet som säkerhetschef på Sveriges Riksbank vore ett drömjobb. Och nu är hon där sedan några månader.

LottaochLottaistudio

Hon är säkerhetschef och säkerhetsskyddschef och ansvarar för en enhet med 17 medarbetare tillika specialister. Ansvarsområdena är all säkerhet utom kris- och kontinuitetshantering.

En anledning till att hon fick arbetet är hennes bakgrund inom informationssäkerhet. Hon är IT-säkerhetsspecialist i botten och har en magisterexamen i data och systemvetenskap med inriktning mot säkerhetsinformatik. Hon är även ledamot i Cybersäkerhetsrådet sedan 12 år.

Lotta Oscarsson drivs av att arbeta mot ett högre syfte, att utveckla team och göra saker tillsammans.

Som säkerhetschef tycker hon att man ska vara pragmatisk och förstå verksamheten men också att man är kommunikativ och diplomatisk.

Hennes tips för ett framgångsrikt arbete är bland annat:

  •     Få med ledningen
  •     Använd rätt kanaler och kommunicera enkelt och pedagogiskt
  •     Försök vara en integrerad del av verksamheten
  •     Häng med och förstå utvecklingen runt omkring
  •     Bli ännu bättre på hotanalyser

Podden Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet och finns där poddar finns, bland annat på Spotify och Apple podcasts.