Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Kriminalitet på nätet hotar världsekonomin

2014-06-12 Daniel Kjellsson

En nyutkommen rapport visar omfattningen av kriminalitet på nätet samt hur denna påverkar världsekonomin. Rapporten, signerad Center for Strategic and International Studies (CSIS) på uppdrag av McAfee, visar att kostnaden för internetrelaterade brott uppgår till cirka 3,000 miljarder kronor och påverkar cirka 150,000 jobb inom EU och 200,000 jobb i USA.

kriminalitet-online

 

Företag verksamma inom detaljhandeln tycks särskilt drabbade, enligt rapporten. På den amerikanska marknaden uppgav drygt 3,000 företag att de blivit utsatta för dataintrång under 2013. En hiskelig siffra. I Storbritannien förlorade detaljhandeln drygt 5,6 miljarder kronor på grund av “hackers”.

Förluster av kontouppgifter och identitetsdata – refererade till som “personlig information” – beräknas ha kostat företag och myndigheter 1,1 miljarder kronor globalt.

– Det är tydligt att förhindrandet av cyberbrott har en påtaglig inverkan på världsekonomin, kommenterar Scott Montgomery, CTO för offentlig sektor på McAfee. Cyberbrott har i allt högre utsträckning blivit en tillväxtindustri men allt detta kan ändras genom mer samarbete mellan länder och utökade partnerskap mellan offentlig och privat sektor. Teknologin för att hålla såväl den finansiella som den upphovsrättskyddade informationen trygg, existerar i dag.