Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Helgläsning: Peter Sundes absurda möte med Lars Vilks i skogen

2015-03-29 Daniel Kjellsson

I veckan genomfördes ett panelsamtal mellan fildelningssajten Pirate Bays före detta talesperson Peter Sunde, Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg och konstnären Lars Vilks.

Arrangör var Ung Pirat och debattämnet yttrandefrihet. Sammankomsten bokades om otaliga gånger på grund av hotbilden mot Lars Vilks (och alla som råkar befinna sig i hans närhet). 

lars-vilks

Den husbil i vilken panelsamtalet arrangerades. Foto: Lars Vilks.

När samtalet väl blev av var det mitt ute i skogen, utan publik, sittandes i en husbil. Peter Sunde, som själv släpptes från fängelset så sent som i november 2014 (han hade då avtjänat 8 månader för medhjälp till upphovsrättsintrång) skriver i Sydsvenskan:

“Jag satt själv i fängelse för bara några månader sen. Men det fängelse som Vilks lever i är så mycket värre. Det finns inget datum för när han släpps ur det. Det finns ingenstans att överklaga till. Det hjälper nog inte ens att be om ursäkt.”

Artikeln ger en inblick i hur allvarlig hotbilden mot Lars Vilks är – eller åtminstone bedöms vara – och de enorma resurser som dedicerats åt att skydda honom. Peter Sunde igen:

“Vi fortsätter fram och kör förbi ett rött hus med vita knutar. Där ser jag en svartklädd man som känns som hämtad ur tv-spelet GTA - förmodligen ur polisens insatsstyrka - med automatkarbin och full beklädnad. Jag ser en annan gömma sig i skogen.

Några hundra meter längre fram står en helikopter lätt dold av skogen. Vi kör av vägen förbi en bom, fler bilar och civilklädda poliser. Vi kommer fram till en liten jaktstuga av något slag. Det står poliser utplacerade runt omkring i skogen som vi inte ser. Svårt att bestämma precis hur många som är involverade, men det är många. Riktigt många.”

Läs hela Peter Sundes text Det absurda mötet med Lars Vilks i skogen hos Sydsvenskan.