Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Helena Gullberg - med ett vetenskapsbaserat angreppssätt

2024-01-25 Lotta Eriksson

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången tar vi framför allt sikte på krisberedskap och ett vetenskapsbaserat angreppssätt. Det gör vi tillsammans med Helena Gullberg, säkerhetssamordnare och biträdande säkerhetsskyddschef i Örebro kommun.

Helenaistudio

Helena Gullberg arbetar med ”kris och krig” som hennes kollegor uttrycker det. Hon började i kommunen 2011 och har sedan dess bland annat arbetat med pandemin och översvämningar men också varit involverad i skogsbranden i Västmanland 2014, skogsbränderna i Älvdalen och Ljusdal 2018. Hon ledde Örebros arbete i anslutning till en fallskärmsolycka i Örebro 2021 och hon har varit sakkunnig i flera av MSBs arbetsgrupper för att utveckla krisberedskapssystemet i landet. Hon brinner helt enkelt för krisberedskap.
 
Helena har ett kunskaps- och vetenskapsbaserat angreppssätt på säkerhetsarbetet. Redan som barn tyckte hon att ”det borde ha varit någon som tänkt på det här innan, så att man inte behöver uppfinna hjulet varje gång”. Hon har en masterexamen i Samhällelig riskhantering från Karlstads universitet, som hon känner att hon har stor nytta av i dag och har även gått en högre kurs i samhällets beredskap i två steg på Försvarshögskolan.
 
Örebro kommuns säkerhetsavdelningen har 12 medarbetare i tre "ben"; krisberedskap och civil beredskap, trygghet och brottsförebyggande arbete samt egendomsskydd och SBA. Kommunen arbetar bland annat systematiskt med översvämningar och riskerna med klimatförändringar.
 
Helena tycker att en säkerhetschef ska luta sig mot vetenskapen (inte bara magkänslan), ha ett allriskperspektiv och vara flexibel. Det viktigaste verktyget är teamet och själva organisationen. Själv drivs hon av egen utveckling och att hela tiden lära sig nya saker.

 

Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet och finns där poddar finns, bland annat Apple podcasts och Spotify.