Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Hallå där Baris Färnman - vilka skills behöver en IT-säkerhetschef?

2023-02-01 Lotta Eriksson

Baris Färnman är VP och CISO på börsnoterade Truecaller AB. Dessutom är han kursledare för Företagsuniversitetets helt nya och unika utbildning IT-säkerhetschef - diplomutbildning. Vi har pratat med honom om vilken kompetens IT-säkerhetschefer behöver och varför man ska gå utbildningen.

Kan du ge oss tre absolut nödvändiga skills för en it-säkerhetschef?

– Den första, och kanske den absolut viktigaste färdigheten man bör besitta, är nyfikenhet. Utvecklingen runt it-/cybersäkerhet, både i form av "tekniska lösningar" och i form av hoten som finns där ute, utvecklas så otroligt fort. Och tycker man inte att det är kul och engagerande att hålla sig uppdaterad, blir det nog svårt att vara relevant under en längre tid. 

– Den andra skillen som är bra att ha och som skiljer en specialist från en chef, är förmågan att översätta komplexa tekniska utmaningar eller uppsättningar till ett språk som icke-tekniskt insatta både förstår och kan göra rätt avvägningar om. Misslyckas man med kommunikationen här, kommer det bli svårt att få igenom sina projekt eller budgetar.

– Till sist; people skills. Med chefskap kommer ofta ledarrollen och den ska inte underskattas. Det finns många bra chefer på våra arbetsplatser men inte lika många bra ledare. Det är viktigt att man lägger vikt i att utveckla sin ledarskapsförmåga för att säkerställa att man kan bedriva ett effektivt it-säkerhetsarbete med hälsosamma förutsättningar för sina medarbetare.

Vad kan deltagarna förvänta sig av utbildningen helt kort?

– Utbildningen kommer vara väldigt "äkta" på så sätt att ingen av de utmaningar som en IT-säkerhetschef står inför kommer att förskönas, skillnaden mellan hur något bör se ut och hur det faktiskt oftast blir.

– Själva dagarna kommer vara dynamiska. Det blir alltså ingen ensidig monolog från mig, utan vi kommer att ha gott om inslag från verkligheten, TED Talks och interaktiva workshops. Vi kommer även "leka" med budgetar och - förstås - nöta en del ramverk samt best practices.

Vilka tycker du bör gå utbildningen?

– Alla som står inför en ny roll med utökat ansvar, det vill säga att man kanske går från en specialistroll till en chefsroll, eller om man siktar på att ta ett större strategiskt fokus. Jag tror många IT-kunniga som vill stärka sina kunskaper inom säkerhet kan göra sig betjänta av att gå utbildningen.

– Fler scenarion där kunskaperna från utbildningen kommer vara en bra erfarenhet är om IT-säkerhetsfunktionen ska börja rapportera till dig och du vill:
1) förstå utmaningarna bättre
2) kunna ställa realistiska och vettiga krav och
3) följa upp och stötta effektivt

Varför ska man ta sig tid att gå IT-säkerhetschef - diplomutbildning?

– Man får hänga med mig i nio dagar! Skämt åsido; jag är övertygad om att utbildningen kommer ge otroligt värdefulla insikter, inte minst från de andra deltagarna - oavsett bakgrund.

– Jag kommer stå för en hel del kunnande och upplevelser från över ett decennium på marknaden men det är vår gemensamma diskussion som kommer att hjälpa till med förankringen. Och slutligen, det tenderar att vara väldigt kul, både att nörda ner sig i det teoretiska men också att samlas runt ett färdigt dukat bord.

IT-säkerhetschef - diplomutbildning startar närmast den 12 april. Läs mer här!