Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Gröna Lunds säkerhetschef Fredrik Gemzell om säkerheten

2022-06-13 Lotta Eriksson

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. Den här gången möter vi Fredrik Gemzell, säkerhetschef på Gröna Lund.

fredrik i studio3

Det är högsäsong på Gröna Lund, en 138-årig tummelplats för glada människor från hela världen och Fredrik Gemzell ansvarar tillsammans med sin säkerhetsorganisation, på över 100 personer, för säkerheten på 38 000 kvadratmeter tivoliyta. Under fem månader välkomnar de 1,2 miljoner besökare.

Fredrik ser inte sitt arbete som bara ett jobb, utan också som en hobby. Det började som ett sommarjobb och blev sedan ett arbete som logistikchef, som mynnade ut i säkerhetschefsjobbet – trots att han i ungdomen var säker på att han skulle bli rockmusiker.

I podden Sveriges säkerhetschefer berättar han att Gröna Lund sannolikt är en av de mest trygga publika platserna i Stockholm och att den största utmaningen är logistiken utanför nöjesfältet. Han beskriver också hur de två pandemiårens restriktioner påverkade arbete och affärsmodell.

Fredrik är stolt över att så många ungdomar vill besöka Gröna Lund varje år och ser det som en förmån att få arbeta i ett familjeföretag med så offensiva ägare och med en sådan själ.  

Han tycker att det som säkerhetschef är viktigt att lyfta blicken, förstå sitt sammanhang och förstås sin organisations affärsidé - och att ställa sina egna prioriteringar mot hur man kan bidra till att uppnå verksamhetens mål. Han anser också att säkerhetschefer ska ha "god impulskontroll och is i magen".

Rådet till besökarna är: "ha roligt och njut – men följ våra regler och rutiner!"

 

Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet. Podden finns där poddar finns, bland annat här: Spotify och Apple podcasts.