Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Emir Gazibegovic om steget från polis till säkerhetschef

2023-12-11 Lotta Eriksson

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Emir Gazibegovic, som för ett ungefär ett halvår sedan ”kapade det ena benet” och lämnade arbetet som operativ samordnare inom Polismyndigheten för att ta klivet ut i det civila och bli säkerhetschef i Södertälje kommun.

Emiristudio

Emir är säkerhetschef i Södertälje kommun sedan maj 2023 efter att i 17 år ha arbetat inom Polismyndigheten, företrädesvis med spaning och i några av de största insatserna mot grov organiserad brottslighet. Då var han polis 24-7, i dag lever han som säkerhetschef 24-7.

Emir kom till Sverige som 11-åring, då hans familj flydde från kriget i Bosnien och han är uppvuxen i en förort som numera ses som socialt utsatt – det är en bakgrund som han känner att han hade nytta av i polisyrket men även som säkerhetschef i Södertälje.

Södertälje kantas numera ofta av svarta rubriker men har ett anrikt förflutet som industri- och arbetarstad och - som med sina nästan 80.000 invånare - också huserar bland annat Scania och Astra Zeneca. Genom åren har ett flertal stora samverkansinsatser gjorts i staden och Emir känner att säkerhet står högt på agendan i alla led. Hans avdelning består av nio medarbetare och står på de två benen brottsförebyggande arbete/trygghet och totalförsvarsfrågor.

Han är också säkerhetsskyddschef för förvaltningarna, är strategiskt placerad, direkt under stadsdelsdirektören, och ingår i ledningsgruppen. Det finns dessutom säkerhetssamordnare på varje förvaltning, som han har ett nära samarbete med för att skapa enhetlighet.

Emir anser att brottsförebyggande arbete är fundamentalt, men inte ska ses som ett projekt, utan snarare som en gedigen samhällsinsats där det krävs uthållighet.

Hans drivkraft är – och har alltid varit – att göra skillnad och han ser medarbetarna och teamet som det viktigaste verktyget – ”som ett lag når man målet”. Som säkerhetschef tycker han att det viktigaste är att identifiera den verksamhet man arbetar i och ta ut riktningen framåt.

Podden Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet och finns där poddar finns, bland annat Apple podcasts och Spotify.