Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Cybersäkerhetsmånaden är här

2019-10-01 Lotta Eriksson

Oktober är EU:s informationssäkerhetsmånad (European Cyber Security Month - ECSM), som arrangeras av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet, Enisa. Syftet är att öka medvetenhet om informations- och cybersäkerhetsfrågor hos allmänheten och hos företag. Informationssäkerhetsmånaden har funnits sedan 2012 och Sverige har deltagit genom MSB i ett antal år.

Hela oktober är informationssäkerhetsmånaden och årets tema är ”Tänk säkert – gör smarta saker säkra”. Målsättningen är att höja medvetenheten och kompetensen hos allmänhet och småföretagen vad gäller hanteringen av lösenord, kortuppgifter och länkar som man exempelvis får i sms och mejl.

Årets kampanj genomför MSB tillsammans med polisen. Dessutom sprider ett stort antal samarbetspartners från privat, offentlig och ideell verksamhet kampanjens budskap.

En organisation som medverkar är Svensk Handel. Under oktober sprider Svensk Handel budskapet om att tänka säkert via kortfilmer och informationstexter, dels i sin app men även på hemsidan och på sociala medier. Det kommer även att arrangeras ett seminarium om informationssäkerhet den 25 oktober tillsammans med bland annat Stöldskyddsföreningen och Telia.

Läs mer här om informationssäkerhetsmånaden - MSB

Läs mer om cyber security month - EU