Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Brottsförebyggande pris till Marcus Lindholm

2020-02-10 Lotta Eriksson

Det blev lösningsarkitekten Marcus Lindholm och företaget Optidev som fick ta emot Stiftelsen Tryggare Sveriges brottsförebyggande pris, för arbetet med kroppskameror.

Fredagen den 7 februari firade Stiftelsen Tryggare Sverige sin årsdag, dels med ett nationellt råd, dels med utdelning av det brottsförebyggande pris, som instiftades för tre år sedan. Det blev Marcus Lindholm från Optidev som fick ta emot priset med följande motivering:

"Lösningsarkitekten Marcus Lindholm har en lång erfarenhet från både IT- och säkerhetsbranschen. Under de senaste åren har Marcus och företaget Optidev utvecklat den internationellt framgångsrika metoden med kroppskameror för svenska förhållanden, där utgångspunkten varit att det inte är själva kameran som är viktig och intressant utan användarna, systemet och processen. Internationella erfarenheter visar på stora användningsområden med anpassade system och processer, med goda erfarenheter för både användarna (poliser, säkerhets- och kollektivtrafikpersonal etc.) och allmänheten. Det gäller särskilt arbetet med att reducera hot och våld. Svenska erfarenheter visar också att användarna mår bättre, känner sig gladare och att sjukfrånvaron därmed också minskar."

De två övriga finalisterna var Sebastian Tabrizzi från Stockholms stad för arbetet med kamerabevakning och Björn Mannering från Eurosafe för arbetet med DNA-märkning.