Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Brett stöd för säkerhetskameror

2014-05-15 Daniel Kjellsson

Igår refererade vi till en SIFO-undersökningen gällande svenskarnas känsla av otrygghet på offentliga platser. Vi är inte riktigt klara med den. Undersökningen, beställd av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle och dess medlem Axis, framför (inte så värst förvånande) att svensken till stor del är positiv till kamerabevakning. I undersökningen har SIFO intervjuat 1000 svenskar.

92 procent av de tillfrågade säger att de är positiva till kamerabevakning på offentliga platser. Kvinnor är något positivare (95 procent) än män (89 procent). En bidragande orsak till det breda stödet är att en stor majoritet, 87 procent, tror att säkerhetskameror förebygger och avskräcker från brott och ännu fler, 93 procent, anser att bilder från övervakningskameror kan leda till att brott klaras upp. 

– Vi är förstås glada över att det finns ett brett stöd för säkerhetskameror. Alla människor har rätt att känna sig trygga i sin vardag och med säkerhetskameror kan vi skapa ett tryggare och säkrare samhälle, säger Fredrik Thor, regional säljchef norra Europa, Axis Communications, som erbjuder intelligenta säkerhetslösningar och är marknadsledande inom nätverksvideo.

Undersökningen lyckas dock inte säkerställa att säkerhetskameror också inger en trygghetskänsla 41 procent av de tillfrågade anger att de känner sig tryggare på offentliga platser de vet är utrustade med säkerhetskameror. 49 procent av alla tillfrågade säger att säkerhetskameror inte förändrar känslan och 9 procent uppger att de inte känner sig tryggare med kameror installerade.