Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Årets Säkerhetsprofil 2015: Möt de nominerade

2015-03-23 Daniel Kjellsson

Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil delas ut av Företagsuniversitetet och tidningen Aktuell Säkerhet. Utmärkelsen går till en person med ett hängivet intresse för säkerhetsfrågor och som med stort engagemang och gedigen kunskap verkar inom säkerhetsbranschen.

Årets nominerade är Björn Eriksson, Kristina Wååg och Magnus Ranstorp. Här kan du läsa juryns motiveringar samt möta de nominerade.

bjorn-eriksson

Björn Eriksson.

Björn Eriksson är nu ordförande för intresseorganisationen SäkerhetsBranschen, och har en lång karriär bakom sig inom det offentliga. Han har tidigare arbetat som Rikspolischef, generaldirektör för Tullen och Polisen, president för Interpol samt varit Västergötlands landshövding. Trygghets- och säkerhetsfrågor ligger honom varmt om hjärtat och han drivs av att vara med och försöka göra en skillnad i området.

– Trygghet och säkerhet handlar inte bara om materiella värden, det appellerar på djupare fundament där själva kärnan ligger i att kunna känna sig trygg. Och det gäller alla från pensionären till skolungdomen.

Björn Eriksson är gift och har två barn, Charlotta och Gabrielle. Och fritiden ägnar han gärna åt att fälla träd och läsa böcker, helst memoarer och böcker med historiska- och samhällsekonomiska inslag.

– Det känns jättekul, det är sådana här nomineringar som gläder en. Det kommer inte från en hög chef som har bestämt det själv, utan en jury eller gruppering, klart jag känner mig sig smickrad. Med tanke på mitt förflutna känns det extra kul att bli uppmärksammad med de här glasögonen som jag har som ordförande för SäkerhetsBranschen. En sådan här gala betyder mycket för säkerhetsbranschen,

Juryns motivering lyder: 

"Björn Eriksson är ämbetsmannen som verkat inom finansdepartementet, tullen och som Rikspolischef och Landshövding i Östergötlands Län. Han även varit president för Interpool. Björn har även synts och hörts i många andra sammanhang som ordförande i Svenska Skidskytteförbundet och som ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse. Han har även varit Regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterat våld. Som ordförande i branschorganisationen Säkerhetsbranschen har Björn drivit frågor kring trygghetskameror, kontantlösa samhället och individens trygghet. Trygghet och säkerhet är frågor som ligger Björn varmt om hjärtat."

kristina-waag

Kristina Wååg.

Kristina Wååg är säkerhetschef för Europol i Haag, där hon har det övergripande säkerhetsansvaret för organisationen, såväl för byggnad som personal och informationen. Hon har arbetat inom polisen under hela sin karriär, där hon började på ordningsavdelningen. 1989 började hon arbeta hos Säpo och där har hon haft flera uppdrag fram tills 2012 då hon klev på tjänsten som säkerhetschef hos Europol. Under hela sin yrkesverksamma karriär har hon arbetat med fokus på individers och verksamheters säkerhet.

– Säkerhetsarbetet ligger mig varmt om hjärtat och det har alltid motiverat mig starkt att sätta säkerheten i främsta rummet.

Hon är första och hittills enda kvinna i högre ledande position hos Europol. Kristina Wååg är gift och har två barn, en dotter och en son. Fritiden ägnas med fördel åt att åka skidor och cykla. Och Haag är en perfekt stad för att cykla och upptäcka nya platser, vilket hon gillar.

– Det känns helt fantastiskt att bli nominerad till årets säkerhetsprofil. Jag blev väldigt överraskad, glad och hedrad när jag fick samtalet till mitt kontor på Europol i Haag. Det var verkligen inte något jag hade förväntat mig med alla duktiga och framstående människor som jobbar hårt inom säkerhetsbranschen.

Juryns motivering lyder:

"Kristina Wååg säkerhetschef vid Europol med det övergripande säkerhetsansvaret för hela organisationen – personal och byggnader. Har arbetat inom polisen och säkerhetspolisen sedan 1978. Hon har även deltagit i två FN-uppdrag, Bosnien och Kosovo. Kristina har som första och hittills enda kvinna haft en högre ledande position inom Europol. I den rollen har hon haft fokus på individers och verksamheters säkerhet. I sitt arbete betonar Kristina att säkerhetsarbetet ska ligga väl i linje med den verksamhet som ska stödjas, men samtidigt ställa krav på verksamhets medarbetare. Och detta oberoende av position."

magnus-ranstorp

Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp. Sveriges terrorexpert nummer ett, som har ägnat drygt 25 år att studera olika terrorgrupper, från IRA i Nordirland till palestinska Hamas och libanesiska Hizbollah, vars ledarskikt han personligen har intervjuat i Gaza, Beirut och Belfast under hela 1990-talet. Sedan 2005 är han forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Han leder även EUs formella expertgrupp Radicalisation Awareness Network, om Syrienkrigare, och är ordförande för den danska expertgruppen som arbetar på en plan för att motverka våldsbejakande extremism.    

– En sådan här utmärkelse är ju ett riktmärke för att förena olika delar av säkerhetsbranschen. Det sätter även fokus på olika viktiga beståndsdelar inom säkerhetsarbetet. Jag har ofta ett intressant utbyte mellan säkerhetsbranschen och våra hotbedömningar, framförallt om man är verksam utomlands eller i krissituationer.

Magnus Ranstorp är gift och har två pojkar, fritiden ägnas med fördel åt familjen och att resa. Han försöker att koppla bort terrorn och ha en mer positiv utblick på världen. Men oftast blir det stört av en terrorhändelse, de händer hela tiden, han säger att det nästan blir som en livsstil.  

– Det känns självfallet hedrande och roligt att 25 års hårt arbete med kontraterrorism världen över uppmärksammas.

Juryns motivering lyder:

"Magnus Ranstorp är en landets främsta experter på global terrorism. Han har i över tjugofem år studerat olika terrorgrupper i Europa och Mellanöstern. Magnus har en gedigen akademisk forskarbakgrund från USA och Skottland. Verkar sedan sju år tillbaka som forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot terrorismstudier vid Försvarshögskolan i Stockholm. I sitt arbete är han flitigt anlitad för att i media och andra sammanhang försöka förklara det oförklarliga – en terrorhandling. Med stor trovärdighet och ett pedagogiskt lugn genomför han den uppgiften på ett sätt som skänker trygghet och tillförsikt."

Säkerhetsgalan arrangeras av Företagsuniversitetet och tidningen Aktuell Säkerhet. Läs mer om säkerhetsgalan – och anmäl dig – här.