Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Hälsa och välmående har blivit en framgångsfaktor

2022-11-14 Marlene Berglund

Man talar mycket om hälsa och välmående idag, även i arbetslivet. Vi har frågat några av våra Framtidschefer hur de ser på hälsa, både för egen del och medarbetarnas. Har de några hälsofrämjande åtgärder på arbetsplatsen?

Marie_Hallander_Larsson

"Vi har friskvårdsinspiratörer på varje kontor" - Marie Hallander, Akademiska Hus

- Vi har förutom 88% aktivitetsgrad i användandet av vårt friskvårdsbidrag även friskvårdsinspiratörer på varje kontor. De arrangerar allt från löpartävlingar, kostföreläsningar till mental träning lokalt. Vi planerar nu också satsningar inom området psykisk ohälsa, som tyvärr ökar överallt i samhället och drabbar såväl våra medarbetare som studenterna på våra campus. Alla våra medarbetare har tillgång till sjukvårdsförsäkring som omfattar stöd inom både sjukvård, hälsa och friskvård. Våra medarbetare erbjuds också kontinuerlig hälsocheck för att på så sätt försöka vara mer proaktiv än reaktiv. 

Sanna_Thomasson

"För mig är arbetsmiljö och hälsa en hygienfaktor" - Sanna Thomassen, WSP

- Att ha en god arbetsmiljö och prioritera medarbetarnas hälsa är A och O om man ska fungera långsiktigt. Jag upplever personligen att det är en hygienfaktor för att fungera och därmed lätt att prioritera, många av mina medarbetare uppskattar såväl vardagsmotion som tävlingsinslag så det är relativt enkelt att motivera vår avdelning till att vara aktiva tillsammans. Självklart behöver man hitta aktiviteter på en nivå som alla kan medverka i och må bra av. WSP som bolag är utöver våra ”lokala” engagemang duktiga på att erbjuda såväl företagsunika idrottsföreningar, motionsrace, rabatterade erbjudanden på träningsanläggningar och liknande vilket är både roligt och hälsofrämjande. Även där är upplevelsen att det finns någon för alla.

Pino_Roscigno2 (002)

"Vi är tillåtande till träning även om det tar tid" - Pino Roscigno, Stadium

- För mig är hälsa väldigt mycket. Tid för återhämtning, tid för rörelse, mat och sömn men också känsla av tillhörighet både på jobbet såväl som på fritiden. På arbetet jobbar vi mycket med fysisk aktivitet. Vi är tillåtande till träning även om det tar tid från arbetet och vi anordnar ofta aktiviteter som främjar rörelse. I min ledning har vi alltid inslag av träning på våra ledningsmöten och vi ser till så de är inkluderande. Jag försöker även ha mycket dialog med mitt team kring återhämtning och på våra möten främjar vi samtal framför späckade agendor. 

Marcus _Hjartsjo

"Vi har hälsoambassadörer som peppar sina kollegor" - Marcus Hjärtsjö, Länsförsäkringar

- Hälsa och välmående är viktigt i en allt stressigare och effektivitetsfokuserad verklighet. Vi främjar friskvård, både genom att erbjuda friskvårdstid varje vecka (en timme per person och vecka) samt generösa friskvårdsbidrag för alla. På våra större kontor har vi gym och egna träningsmöjligheter i våra lokaler och på de mindre kontoren har vi ”hälsoambassadörer” som har till uppgift att peppa sina kollegor att ta paus och röra på sig. Det fungerar väldigt bra!