Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Executive Assistants

Vilken mat och dryck beställer du till dina events?

2019-06-05 Anna Malmström

I januari presenterade EAT Forum tillsammans med The Lancet den första vetenskapliga rapporten för mat och klimatpåverkan. I den förespråkas en flexitariansk diet bestående av huvuddelen växter och grödor, samt en liten del fisk, kött och mejeriprodukter. Vi behöver alltså inte bli veganer, men vi måste lägga om vår kost rejält i synnerhet vad gäller kött och mejeriprodukter.  

“Food is the single strongest lever to optimize human health and environmental sustainability on Earth.” Allt börjar med kunskap och mindset. Här hittar du en bra guide om klimat och mat.  

På Academic Work, där jag arbetar, ser vi just nu över våra guidelines när det gäller mat och resor. Vi har sedan tidigare haft varannan vegetarisk när det gäller matbeställningar. Vi beställer vegetariska frukostar/fika och vi försöker köpa havreprodukter (Oatly) istället för mejeriprodukter. När vi har internationella möten beställer jag numera en god vegansk buffé via Caterbee. Om koncernledningen gör klimatsmarta val när vi bjuder hit ledningarna från länderna så sänder det en signal, och cheferna kommer förhoppningsvis tänka till nästa gång de arrangerar ett event på hemmaplan. Använder ni kranvatten istället för att beställa vatten i plastflaskor? Goda initiativ sprids.

Ibland handlar det också om hur du presenterar maten. En idé är att göra vegetariskt eller veganskt som standard på menyn, så får man anmäla själv om man vill ha tillval kött. På IMAs höstföreläsning hade vi som tema Nudging, en teknik som med fördel kan användas vad gäller hållbarhet. Nudging innebär att försiktigt knuffa människor i rätt riktning, att göra det lätt att göra rätt och arrangera valsituationer.  Det kan också handla om att ändra hur du kommunicerar saker, samt förinställningar som att ändra standarden för t.ex. utskrifter från enkelsidigt till dubbelsidigt. Vi Assistenter är lösningsinriktade och kan genom våra stora nätverk dela idéer och inspirera varandra.

 

Sofie Koark, Executive Assistent, Academic Work