Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Executive Assistants

Har man rätt attityd kan man lära sig det mesta

2018-10-01 Marlene Berglund

Det handlar inte om ålder

Vi frågar Savan Hosseini, Office Manager på Tradeshift och tidigare Executive Assistant på bl.a. Cap Gemini, om hur hon ser på ålderism och generationsfrågor i rollen som assistent.

Savan Hosseini fick utmärkelsen Upcoming Office Professionel of the Year 2017.

- Som ung assistent kan man lätt utnyttjas om man inte har tillräckligt med skinn på näsan. Det gäller att kunna säga ifrån och visa vad man kan och vill, säger Savan. Men annars tycker hon sig inte ha sett någon direkt åldersdiskriminering på de arbetsplatser hon har arbetat på. Hon tycker att hennes arbetsgivare, precis som hon själv har sett mer till personlighet och kompetens än till ålder. Hon tycker heller inte att det stämmer att unga har mer ”grit” än äldre; till exempel har hon idag en äldre kollega (60+) som är minst lika ”på bettet” och öppen för att lära nytt som Savan själv.

Hur ser åldersfördelningen ut i assistentrollen idag?

- Det är ganska blandat, tycker jag. En del unga assistenter ser assistentrollen som en språngbräda till något annat, kanske en projektledar- eller chefsroll i framtiden. Men de har kanske inte förstått utvecklingsmöjligheterna i assistentrollen, hur du själv kan vara med och påverka ditt arbete. Andra gör karriär i assistentrollen, tycker det är det bästa jobbet som finns och har ingen längtan till någon annan yrkesroll.

Kan unga lära av äldre och tvärtom?

- Ja, absolut. Jag tycker att jag har lärt mig mycket av mina äldre kollegor. Inte bara fått nya kunskaper utan även stöd i att bygga mitt självförtroende och få mer ”skinn på näsan”.

Savan säger också att äldre kollegor ibland bidrar till ett lite lugnare och sundare arbetstempo på en arbetsplats då de inte känner samma stress som många unga gör. Som ung idag ska man inte bara vara bäst på jobbet och tacka ja till allt, utan även hinna vara en bra partner och förälder, skapa ett vackert hem, resa, träna och umgås med sina vänner. Äldre kollegor kan ibland fungera som en bra motvikt.

Unga människor kan i sin tur bidra med nya idéer och till exempel vara med och driva digitalisering på företaget. Savan säger att hon är född med datorer och inte är rädd för teknik. Det är något hon har nytta av idag och som hon försöker lära sina äldre kollegor.

Har man rätt attityd kan man lära sig det mesta

Slutligen säger Savan att det inte handlar om ålder utan om personlighet och attityd. Det finns personer i alla åldrar som har både kunskap, driv och energi och att en arbetsplats mår bra av en blandad åldersstruktur.

Har man rätt attityd kan man lära sig det mesta och då spelar ålder ingen roll.