Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Assistenten som blev Vice President – en saga på riktigt!

2020-02-17 Daniel Kjellsson

Elena Aylott är ny Vice President, Global Employee Experience på kosmetikajätten Oriflame, en karriärresa som svenskt och internationellt näringsliv sett få motsvarigheter till.

Executive Assistant-rollen var Elenas första på Oriflame, ett internationellt skönhetsbolag med cirka 6,000 anställda i flera än 60 länder, och 3 miljoner säljkonsulenter.

Efter sju år inom företaget adderades titeln Director CEO Office och Internal Communications, vilket följdes av Senior Director Global Employee Experience, och alltså nu 2020 – med Vice President-titeln och en cementerad plats i Oriflames globala ledningsgrupp.

Elena är högst ansvarig för personalfrågor, CEO office och internkommunikation globalt, ett arbete som nu omdefinieras i Oriflame utifrån det nya arbetssättet och namnet  “Employee Experience”. Det är en approach som sätter upplevelsen av att vara anställd i centrum. Inom Elenas team arbetar därför dataanalytiker, kommunikatörer, event-ansvariga och kontorsupplevelse-experter sida vid sida med de mer traditionella HR-rollerna.

I mångt och mycket personifierar Elenas karriär varumärkeslöftet inom Oriflame; att alla kan ges rätt förutsättningar att skapa och bygga sin egen lycka och uppfylla sina drömmar. 

Elena, grattis! 

 – Stort tack. Jag älskar det här företaget och är bara glad att få vara med och göra ännu mer skillnad. 

Dina professionella framsteg är väldokumenterade, och du har blivit en förebild för många nya Executive Assistants. Känner du dig som en förebild? 

 – Haha. Den frågan går inte att svara på. Men jag tänker mycket på att vi aldrig får glömma att om du arbetar som Executive Assistant i Sverige idag, så är allt möjligt. För många år sedan slogs vi för att få bort stämpeln kring att assistentrollen var ett “dead-end job”, eller som en “återvändsgränd i karriären”. Idag vet de flesta bättre, och jag har flyttat mitt fokus till att istället försöka inspirera kollegor att förstå att att assistentrollen inte bara inte är en återvändsgränd – utan möjligheternas jobb. Se på mig. När jag, född i Ryssland, och min man, född i England, som hade fått jobb på Umeås universitet kom till Sverige i 2003 hade vi inga kontakter och inga uppenbara ingångar. 

 Vad hände? 

– Det var kämpigt först. Jag fick en öppning i och med ett jobb som Executive Assistant och såg det som en fantastisk möjlighet att lära mig mer om näringslivet, hur man bygger företag, leder företag och effektivt arbetar med support inom företag. Så det kanske låter som floskler för någon som är född i Sverige och nu inte ser på sitt nuvarande jobb som “möjligheternas jobb” precis – men jag tycker att vi har anledning att vara fulla av energi. Det här jobbet förändrade mitt liv. 

 Utifrån tycks din resa gått spikrakt uppåt. 

 – Jag tycker att det är viktigt att poängtera att jag har jobbat på Oriflame i 13 år nu. Jag har fortfarande idag kvar en del av arbetsuppgifterna jag hade under första året här och jag har egentligen bara hela tiden adderat kunnande, och sedan fått mer ansvar. Utifrån kanske det ser ut som att jag hoppat från roll till roll men det är egentligen samma roll som stegvis fått utökade ansvarsområde och jag ytterligare auktoritet. 

Vi pratar ofta om hur Executive Assistant-rollen utvecklas till att bli mer strategisk. Och det låter som en fundamental påminnelse till oss alla, att det rör sig om en roll med samma grundansvar, men utökat ansvarsområde. Inte nödvändigtvis ett helt nytt jobb. 

 – Det kan vara svårt att säga ibland för vi blir ju faktiskt mer strategiska. Men jag tycker ibland att jag hör unga kollegor på andra företag gå lite väl snabbt fram. Ambition är aldrig fel men enligt mig så bygger rollen som Executive Assistant på “operational excellence”, att du alltid, varje dag utan undantag hanterar de mest grundläggande arbetsuppgifterna på bästa sätt och skapar ett flow åt din chef. När alla runt omkring dig vet vilken din kapacitet är och litar på att du täckt alla grundförutsättningar på daglig basis så kommer du att enklare kunna växa i din professionella roll. Men du kan inte påbörja den resan utan att ha lagt grunden, och du kan inte glömma att fortsatt arbeta med den grunden varje dag. Så bygger i alla fall jag mitt arbete. 

Daniel Kjellsson