Rusta dig för lagkravet om bf-arbete
Från och med juli 2023 är brottsförebyggande arbete ett lagkrav för Sveriges kommuner. Den här diplomutbildningen ger grundläggande kunskaper i hur, i första hand kommuner och regioner, kan arbeta för att minska brottsligheten och öka tryggheten.
Under utbildningen presenteras såväl teoretiska perspektiv som praktiska exempel på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete, utifrån ett storstads- och landsbygdsperspektiv.
Utbildningen tar sin utgångspunkt i den nya lagstiftningens krav på kommuner samt vad dessa krav innebär i praktiken. I sammanhanget diskuteras centrala begrepp så som säkerhet och trygghet samt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
Deltagarna får även lära sig att kartlägga brottsligheten och (o)tryggheten, ta fram lägesbilder, genomföra orsaksanalyser samt ta ställning till olika typer av brottsförebyggande åtgärder. I sammanhanget redogörs för vad situationell respektive social prevention är samt vad som fungerar bra respektive mindre bra.
Vidare tydliggörs samordnarens roll i arbetet och hur brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete kan bedrivas i samverkan med andra aktörer.
Utbildningen är på tre block om tre dagar vardera. Block 1 och block 3 sker på plats i Företagsuniversitetet lokaler i Posthuset i Stockholm och block 2 sker online. Den vänder sig till säkerhetschefer, säkerhetssamordnare och andra kommunala och regionala tjänstepersoner.
Brottsförebyggande arbete - diplomutbildning genomförs i samarbete mellan Stiftelsen Tryggare Sverige och Företagsuniversitetet.