Programmet för Forum Säkerhetsskydd 2023 kommer inom kort. Nedan är programmet från senaste konferensen
09.30Kaffe och registrering
10.00Välkommen till Forum Säkerhetsskydd!
Dagens värd och moderator Charlie Söderberg öppnar konferensen och hälsar alla välkomna.
10.10Hotbilden just nu
Debattören och omvärldsbevakaren Patrik Oksanen ger oss en uppdaterad och konkret bild av aktuella hot.
10.40Säkerhetspolitiska hot mot vår energiförsörjning
Energikriser och krig påverkar energiförsörjningen inför vintern. Vad händer om Sveriges energiförsörjning slås ut och hur ser säkerhetsskyddets betydelse ut för en robust och resilient energiförsörjning? Mikael Toll har lång erfarenhet inom området, bland annat som mångårig chef för trygg energiförsörjning på Energimyndigheten och ledamot i Svenska kraftnäts elberedskapsråd.
11.00Kort paus
11.20Bygg säkerhetsskydd på riktigt – två exempel
Förändrad verksamhet i ett förändrat omvärldsläge
Teracom, det statliga företaget som äger och driver marknätet för radio och TV i Sverige, har gjort en resa utöver det vanliga, från en rent kommersiell inriktning till en aktör med stort fokus på Sveriges säkerhet. Johan Petersson, vice vd och säkerhetsskyddschef och tidigare säkerhetschef på bolaget, beskriver hur de har skruvat om sin verksamhet – med Sveriges bästa i sikte.
Säkerhetsskydd i en föränderlig värld
Regeringskansliets säkerhetschef, Fredrik Agemark, berättar om arbetet med säkerhetsskydd och fastighetsprojekt med höga skyddsvärden och hur detta utvecklats genom åren. Att genomföra den här typen av projekt i centrala Stockholm - i byggnader som även utgör statligt byggnadsminne - saknar inte utmaningar.
12.30Lunch
13.30Säkerhetsskyddschefens roll 2022-2023
Säkerhetsskyddschefens ansvar och mandat ökar och förflyttas mot att mer vara en strategisk resurs i verksamhetens ledning snarare än att vara specialist, där behovet av förmåga till indirekt ledning och övergripande verksamhetskunskap ökar. Här berättar Ari Stenman, säkerhetschef och säkerhetsskyddschef vid Polismyndigheten, om sitt arbete och sin syn på säkerhetsskyddschefsrollen.
14.00Systematiskt säkerhetsskyddsarbete med tydlig säkerhetsskyddsanalys
Så får ni till ett systematiskt arbete med säkerhetsskyddsanalysen! Per Fjellman ger konkreta tips på framgångsfaktorer för ett effektivt och systematiskt säkerhetsarbete – men framför ger han exempel på hur säkerhetsskyddsanalysen kan göras och vilka fallgropar man ska undvika. Han beskriver även hur säkerhetsskyddsanalysen hänger ihop med andra analyser och hur man får in säkerhetsskyddsarbetet i verksamhetsplaneringen och budgeten.
14.40Eftermiddagskaffe
15.05Tillsynen - hur fungerar den och hur ska vi tänka?
Det sker mycket utveckling kopplat till tillsyn och många verksamheter funderar över hur de ska se på tillsynsmyndigheternas roll och sanktioner framöver. Henrik Christiansson, från en av landets tillsynsmyndigheter, PTS, ger här sin syn på tillsynsuppdraget och informerar om hur en tillsyn egentligen går till. Han berättar även om sitt uppdrag och mandat och hur myndigheten förhåller sig till rådgivning och stöd samt vilka utmaningar som finns. Han ger också en bild av vad PTS önskar att verksamhetsutövarna särskilt ska fokusera på.
15.30Kompetensförsörjning inom säkerhetsskydd - i tre delar
1. Kunskap + erfarenhet = kompetens
Alla pratar om kompetensbristen som råder inom säkerhetsskyddsområdet men kompetens är inte bara kunskap som du får genom utbildning, utan i lika hög grad erfarenhet och faktisk förmåga att kunna lösa uppgifter. Hur ska säkerhetsskyddet kompetensförsörjas framöver? Hur ser framtidens säkerhetsskyddsutbildning ut? Vilken roll spelar myndigheter, akademi och privata aktörer när det gäller att bygga kompetens? Erik Biverot, programansvarig för säkerhetsskydd vid Försvarshögskolan, beskriver kort regeringsuppdraget som FHS, Säkerhetspolisen och MUST har fått och vad det syftar till.
2. Utmaningen som bör utmanas
Det är en utmaning att sätta ihop team för att lära och bygga tillsammans för olika verksamheters skull. Hur attraherar vi kompetenta medarbetare och konsulter, hur vågar vi se utanför boxen och hitta nya perspektiv och insikter? Karin Palmblad berättar om hur det är som rekryterande chef att hitta ”rätt” personer med ”rätt” kompetens.
3. Från ny till erfaren på kort tid
Kompetensbristen fasas ut när rätt kompetens kommer in. Som relativt ny i branschen kan man med rätt inställning och rätt coachning snabbt bli en efterlängtad resurs – här berättar Anders Gidrup, säkerhetsskyddschef på Locum och känd från förra Forum Säkerhetsskydd, och hans "adept" Vera Stocks om hur deras ”perfekta match” gav rätt grund att stå på för det fortsatta arbetet.
16.10Kort paus
16.30Den obotliga lögnaren – psykopat, rättshaverist, stalkare eller övermodig "CSI-are"?
Inom säkerhetsskydd handlar det ytterst om människor och det mänskliga beteendet. Man ska ju bland annat läsa av människor i säkerhetsprövningsintervjuerna, det vill säga se om de ljuger eller döljer något. Och hur vet vi när vi har med "övermodiga CSI-are", rättshaverister, psykopater eller stalkare att göra?
Forskaren Susanne Strand ger oss en bild av personerna som vi absolut inte vill ha in på våra arbetsplatser, hur vi kan identifiera dem och hur vi bör bemöta dem för att inte riskera ännu större problem.
17.15Forum Säkerhetsskydd 2022 summeras och avslutas
Konferensen avslutas med "after conference", mingel med dryck, tilltugg och viktigt nätverkande.
Med reservation för eventuella ändringar!