Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Financial Fraud Forum

– ekonomisk brottslighet, vad är prislappen?

Planeringen av nästa års konferens pågår som bäst och programmet kommer att publiceras här på hemsidan allt eftersom det börjar bli klart, så håll utkik!

Nedan ser du hur programmet såg ut vid den välbesökta konferensen som genomfördes för en tid sedan.

 

 

Financial Fraud Forum

Säkra din plats på Financial Fraud Forum 2019!

Bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet är den nya tidens kofot. Allt fler kriminella har flyttat över sin verksamhet på nätet och brottsligheten omsätter miljarder kronor varje år.

Några startar bolag med enda syfte att använda dem som brottsverktyg, andra förfalskar årsredovisningarna på ett raffinerat sätt, några är experter på att skapa falska identiteter och många är specialiserade på vd-bedrägerier. Upptäcktsrisken är låg.

Vad kostar det här näringslivet, varumärkena och samhället i stort?

Välkommen till antibedrägerikonferensen Financial Fraud Forum 2019, en heldagskonferens för dig som arbetar inom bank och finans, som är ekonomichef, kreditchef, vd, controller eller säkerhetsansvarig. Några av landets absoluta experter belyser problemen med bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet men ger också förslag på lösningar och inspirerar!

Program

Programmet för Financial Fraud Forum 2019 publiceras våren 2019. Programmet nedan avser 2018 års konferens

Tisdagen den 18 september

09.30Kaffe, frukost och registrering

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum

Konferensen öppnas av dagens moderator, Charlotte Stjerngren.

10.10Ekonomisk brottslighet och varför den måste förebyggas

Erik Wennerström, generaldirektör vid Brottsförebyggande rådet, Brå, inleder Financial Fraud Forum och ger sin syn på ekonomisk brottslighet och varför den måste förebyggas.

10.40Card Not Present – kreditbedrägerier

Card Not Present, CNP, det vill säga bedrägerier, är det största enskilda brottet i Sverige i dag. Hur stor är omfattningen, vad kostar bedrägerierna, hur går de till och vad möjliggör dem? Jan Olsson, tf chef för Polisens Nationella Bedrägericenter, beskriver kreditbedrägerierna, dess konsekvenser och hur man på ett enkelt sätt kan halvera det antal (cirka 160 000) bedrägerier som sker i dag.

11.20Paus

11.50Internationell utblick: Årlig engelsk indikator

I Storbritannien mäter och studerar man årligen vad bedrägerierna leder till. Professor Mark Button från Portsmouths universitet i Storbritannien berättar om National Fraud Indicator UK, som görs varje år, hur studien går till och vad den ger för resultat. Han visar även hur man publicerar varningslistor på nätet, med brottslingarnas modus.

12.40Lunch under kristallkronorna i Bankettsalen

13.40Bedrägerier är den nya tidens kofot

Anders Björkenheim, expert på ekonomisk brottslighet, tar avstamp i och presenterar en studie som nyligen gjorts kring hur den nya kriminaliteten utvecklats och beskriver hur bolagsbedrägerierna de facto kan genomföras.

14.20Vilka verktyg har vi, vilka behöver vi och vad kan vi göra?

Problemen är tydliga men vad kan vi som enskilda företag, avdelningar och myndigheter göra? Det går inte bara att förlita sig på tekniska lösningar och mallar, utan det krävs rutiner och mänsklig medvetenhet för att identifiera och förebygga ekobrott. Hur balanserar vi mellan offentlighetsprincip och personlig integritet? Panelsamtal med Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten, Ludvig Isacsson från Förenade bolag, Jan Olsson från NBC och Anders Björkenheim från Accessus.

15.00Eftermiddagskaffe

15.30Homoki – en av de största bedrägerierna i landet

1000-tals svenska bolag drabbades i den kanske största härvan någonsin. Tidigare i år föll domarna och nu kan Stefan Larsson, utredningsledare från Malmöpolisen, berätta om härvans olika delar och hur den nystades upp och ledde till lagföring.

16.10Summan som förskräcker      

Peter Forsman, internetguru och bedrägeriexpert, ger en samlad kostnadsbild av vad den nya tidens kriminalitet faktiskt kostar och beskriver några faktiska case.

16.45Kort bensträckare

17.00Vem blir ekonomisk brottsling?

Vem kan bli farlig och vem manipulerar? I de lugnaste vattnen kan de fula fiskarna gömma sig bakom en trevlig fasad. Går de att identifiera, hur vet man om de har psykopatiska drag och vad kännetecknar de som blir rättshaverister? I en otroligt uppskattad föreläsning delar professor Henrik Belfrage med sig av sina kunskaper om de personer han möter på landets fängelser, hur man identifierar personerna du helst av allt vill undvika

17.45Sammanfattning och avslutning

Charlotte Stjerngren sammanfattar dagen. Konferensen avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg.

Information

Tid och plats

25 september i Wallenbergsalen på IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Konferensavgift

4 900 kronor exkl. moms. I priset ingår föreläsningar, kaffe, lunch under kristallkronorna och mingel efter konferensen

Hotell

För dig som deltar i Financial Fraud Forum finns möjlighet att övernatta på Berns till specialpris (ett begränsat antal rum). Du bokar rum på reservations@berns.se eller via telefonnummer 08-566 322 50 och anger koden "Financial Fraud Forum 2018". Priserna är inklusive moms och frukost. Pris: 1899 kronor.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se.

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Föreläsare på senaste konferensen

Erik Wennerström

Erik Wennerström är generaldirektör vid Brotts-förebyggande rådet, Brå, sedan 2012. Han har tidigare arbetat vid UD, Justitiedepartementet, Folke Bernadotteakademien och Europeiska kommissionen. Mellan 2013 och 2015 var han dessutom regeringens särskilda utredare för informations- och cybersäkerhet.

Jan Olsson

Jan Olsson är förunder-sökningsledare på Polisens Nationella Bedrägericenter, NBC, som han även var med och bildade 2013. Han utbildade sig till polis 1992 och är expert på bedrägerier sedan tio år. Han fick Svenska Kreditföreningens pris Stora Kreditpriset 2015 och har även arbetat med utbildning kring kreditbedrägerier, bland annat i Polen, Budapest, Bukarest, vid Stockholms universitet, Domstolsakademin och Polishögskolan.

Mark Button

Mark Button är professor samt chef för och grundare av Centre for Counter Fraud Studies vid Portsmouths universitet i Storbritannien. Han är verksam vid Institute of Criminal Justice Studies och forskar bland annat kring bedrägerier och korruption. Han har skrivit en lång rad artiklar och rapporter på området och är dessutom medförfattare till den brittiska regeringens årliga undersökning Cyber Security Breaches Survey. Han har även varit rådgivare åt FN. 

Anders Björkenheim

Anders Björkenheim är civilekonom och har varit kreditchef vid en av Sveriges största dagligvaru-kedjor i drygt sex år. Sedan april 2017 driver han det egna företaget Accessus, för att lära ut hur man identifierar bedragare, effektivt förhindrar bedrägerier och säkrar upp sina kreditrutiner.

Annika Stenberg

Annika Stenberg är general-direktör för Bolagsverket sedan augusti 2017. Hon har en lång erfarenhet av ledarskap och har tidigare bland annat varit regionpolischef i södra Sverige, regionskattechef på Skatteverket och chef inom Kronofogdemyndigheten. Hon har även arbetat med ekobrottsfrågor i flera år, som ledamot i det operativa rådet för det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Stefan Lundberg

Stefan Lundberg är chefsåklagare och strategisk samordnare för det brottsförebyggande arbetet vid Ekobrottsmyndigheten. Han har arbetat inom åklagarväsendet i ungefär 30 år, först som operativ åklagare och därefter i olika chefsbefattningar. De senaste åren har han varit verksam inom EBM:s brottsförebyggande arbete och uttalar sig ofta i media utifrån sin kompetens.

Ludvig Isacsson

Ludvig Isacsson arbetar på Förenade bolag och är en av landets främsta experter på fakturabedrägerier och relaterad problematik. Han har bland annat varit delaktig i att utforma Polisens informationsmaterial, varit sakkunnig åt Justitiedepartementet och vittnat i brottmål kring varningslistade verksamheter.

Stefan Larsson

Stefan Larsson är koordinator och utredningsledare för Nationell seriebrottslighet vid Polismyndigheten, Region Syd. Han har sedan 2005 arbetat med insatser mot grov organiserad brottslighet, genom arbete mot ekonomisk seriebrottslighet av olika bedrägerimodus. Det är de fall där den brottsliga verksamheten är allvarlig och systemhotande ur ett samhällsperspektiv.
 

Peter Forsman

Peter Forsman är en av landets främsta experter på nät-bedrägerier. Han arbetar som abuseansvarig på Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och arbetar också aktivt för att informera och utbilda om oetiska verksamheter, ofta i samverkan med andra brottsbekämpande krafter. Han driver även bloggen internetsweden.se.

Henrik Belfrage

Henrik Belfrage är en av författarna bakom den nyligen utkomna boken ”Psykopati”. Han är professor i kriminologi och har utformat flera instrument för riskbedömning, såväl i Sverige som internationellt.

Charlotte Stjerngren

Charlotte Stjerngren har utsetts till en av Sveriges bästa ekonomijournalister i "Årets ekonomijournalist 2017" och har en bakgrund som finansanalytiker och ekonomijournalist, bland annat på Dagens Industri, Veckans Affärer och senast ekonominyhetskanalen EFN.se. Där var hon även chefredaktör och intervjuade dagligen fondförvaltare och börs-vd:ar. I dag arbetar hon som som moderator och rådgivare inom IR, investerarrelationer.