Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Financial Fraud Forum 2025

- nya vägar i kampen mot bedrägerierna

Bedrägerierna har aldrig varit mer i fokus än nu. Regeringen har initierat flera samarbeten, både mellan myndigheter och med näringslivet. Banker och finansbolag slipar sina verktyg och mediernas uppmärksamhet, inte minst genom program som Uppdrag Granskning, har bidragit till ökad medvetenhet hos allmänheten. 
 

Samtidigt utvecklas bedragarnas metoder snabbt, och det står alltmer klart att internationella nätverk och brottssyndikat spelar en central roll.
 

Om allt detta ska årets Financial Fraud Forum handla. Den 25 september samlas experter, beslutsfattare och branschaktörer i Posthuset i centrala Stockholm för att diskutera nuläget, dela insikter och utforska vägar framåt i kampen mot finansiella bedrägerier. Du möter bland många andra Nordeas Helena Wall, Uppdrag Gransknings Sanna Klinghoffer, den brittiske stjärnföreläsaren Paul Maskall, Aftonbladets Andreas Cervenka samt Ayleen Charlotte och Pernilla Sjöholm, som båda utsatts för bedrägerier och nu aktivt deltar i kampen mot brottsligheten.
 

Konferensen genomförs för åttonde året i rad och har snabbt blivit Sveriges största samlingsplats för alla som arbetar med att bekämpa bedrägerier. Den vänder sig till chefer och medarbetare från bank och finans, ekonomiavdelningar samt polis och andra myndigheter.
 

Välkommen till en dag fylld av aktuella ämnen, nya perspektiv och konkreta lösningar!

Program

10.00Välkommen!

Dagens värd Tilde de Paula Eby, till vardags programledare på TV4, inleder årets Financial Fraud Forum

10.10Inledningsanförande

10.45Bakom kulisserna på miljardbedrägerierna

SVTs "Uppdrag Granskning" har kommit längre än någon annan när det gäller att avslöja de kriminella nätverk och internationella brottssyndikat som lurat till sig miljardbelopp. Många menar att program som ”Hackaren” och ”Bedragarnas imperium” ökat medvetenheten om risken för att bli bidragen och därmed haft en preventiv funktion. Här berättar SVTs Sanna Klinghoffer om kedjan av händelser som leder fram till att någon blir bedragen och om hur brottssyndikaten avslöjats bland annat genom samarbetet med det internationella grävnätverket OCCRP.

11.25Kort paus

11.45Lägesbild 2025 - pulscheck på bedrägerierna, brottslingarna och motåtgärderna

Vilka är de vanligaste bedrägeriformerna 2025? Vilka är brottslingarna och hur bär de sig åt för att lura individer, företag och samhälle? Vilka metoder finns för att bekämpa brottsligheten och vad behövs ytterligare? I en bred pulscheck får vi en bild av läget i Sverige.

  • Helena Wall, Head of Fraud Intelligence & Awareness på Nordea, talar ur ett bankperspektiv om aktuella bedrägeriformer, åtgärder och den ökade medvetenhet som skapats inte minst genom Uppdrag Gransknings kartläggningar
  • Magnus Persson, chef för bedrägeribekämpningen på Länsförsäkringar, visar på kopplingen mellan försäkringsbedrägeier, penningtvätt och organiserad brottslighet
  • Peter Dalmalm, Head of Business Banking på Nordea, kommer dagligen i kontakt med många småföretag. Han visar på småföretagens problem och vad han anser behöver göras.
  • Martin Björnström, strategisk rådgivare för B2B-finansering på 3Step IT, berättar om de många bedrägeriförsök som hans verksamhet regelbundet utsätts för och de verktyg han hittat för att förhindra och bekämpa bedrägeriförsöken

12.45Lunch

13.40What makes us vulnerable?

De flesta av vår tids risker har att göra med vårt förhållande till modern teknologi. I en värld med ständig uppkoppling är säkerhet avgörande för vårt välbefinnande. Paul Maskall, brittisk beteendevetare med en bakgrund inom underrättelse och kontraterrorism, har specialiserat sig på de psykologiska mekanismer som gör att vi låter oss luras. Paul tar oss med på en fascinerande resa i mänskligt beteende och vad som gör oss mottagliga för manipulation, särskilt i den digitala världen.

14.20Från Tindersvindlarens brottsoffers till opinionsbildare

”Tindersvindlaren” Simon Leviev knöt kontakt med kvinnor på dejtingappen Tinder och lurade dem sedan på stora summor pengar. Två av hans offer var Ayleen Charlotte och Pernilla Sjöholm. Nu använder de sina erfarenheter för att driva förändring och öka medvetenheten om bedrägerier, särskilt nätdejtingbedrägerier. Ayleen och Pernilla gästar Financial Fraud Forum för att dela sina historier men också för att berätta hur de nu verkar för att på olika sätt hjälpa och ändra synen på brottsoffer.

15.00Eftermiddagskaffe

15.30Krypto - betalningsmedel, tillgång eller möjliggörare för brottslingar?

Kryptovalutor har funnits sedan slutet på 90-talet men få av oss vet hur det egentligen fungerar. Charlotte Fried, ansvarig för Finansinspektionens kryptosamordning och implementeringen av den nya europeiska kryptoförordningen, gästar oss för att reda ut begreppen. Hur fungerar kryptos och vilka är det som i första hand använder detta betalningsmedel? Vad gör kryptos särskilt attraktiva för kriminella? Vilken reglering är på gång? Det är några av de frågor som Charlotte besvarar.

16.05Nya uppdrag och samarbeten - så stärks kampen

Kampen mot bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet systematiseras och intensifieras just nu. Bolagsverket har fått ett nytt regeringsuppdrag som stärker deras brottsförebyggande arbete. Samtidigt bildar Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ett finansiellt underrättelsecentrum där de tillsammans med bankerna ska samverka och utbyta operativ information för att försvåra att brott begås. Hör Therese Frennberg, chef för brottsförebyggande avdelningen vid Bolagsverket, Viktor Lundberg, operativ koordinator på Nationellt bedrägericentrum inom Polisen och  Erik Wendeby, jurist på Bankföreningen presentera de nyheter som nu lanseras.

16.35Bensträckare

16.40Det nya Girig-Sverige och kriminaliteten

Svensk ekonomi har förändrats radikalt de senaste decennierna - antalet superrika slår rekord och de fattiga blir fler samtidigt som intresset för pengar slår rekord bland unga. Vad är det egentligen som har hänt och hur hänger det ihop med den ökande brottsligheten? Andreas Cervenka är en av Sveriges mest hyllade och prisbelönta ekonomijournalister, känd för sina krönikor i Aftonbladet och flera storsäljande böcker, nu senast ”Fuskbygget”. I Financial Frauds finalföreläsning ger han en bild av kopplingen mellan samhällets utveckling och den ökande brottsligheten.

17.25Tilde de Paula sammanfattar årets Financial Fraud Forum

17.30After Conference med möjlighet till nätverkande

Fakta

Tid och plats

25 september 2025 i Palmsalen, Posthuset, Vasagatan 28 i Stockholm.

Konferensavgift

6 100 kronor exkl. moms. I priset ingår hela konferensprogrammet samt för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Vi förbehåller oss rätten att göra bakgrundskontroll och att därefter bevilja eller avslå bokning till denna konferens.

Hotell

För dig som kommer resande rekommenderar vi att du bokar hotell tidigt eftersom hotellen i Stockholm snabbt blir fullbokade i september. Som deltagare på Financial Fraud Forum har du tillgång till specialpris på två fina hotell nära konferenslokalen: Nordic Light Hotel: boka på nordiclighthotel.com och ange bokningskod "FUN-deltagare" eller Clarion Hotel Sign: ring 08-676 98 00 eller mejla till cl.sign@choice.se och uppge avtalsnummer CH2005318.