Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Jesper Fransén, Säkerhetssamordnare på Kjell & Company gick YH-utbildningen "Säkerhets- och trygghetskoordinator" 2019. Han gjorde sin LIA hos Kjell & Company.

Jesper, YH

Vad är det som gör ditt jobb stimulerande och intressant? 

- Det är helt klart variationen, att man får ta hand om allt från stora kriser så som covid-19 till att sitta och skriva riktlinjer och arbeta mer administrativt. Jag jobbar även väldigt nära många olika avdelningar vilket gör att man får en bra inblick i hela organisationen.

Hur kan din arbetsdag se ut?
- Lika klyschigt som det är sant så är ingen dag den andre lik, vilket gör det väldigt spännande. Mina arbetsuppgifter innefattar alla tänkbara områden kring säkerhet, det kan vara systematiskt brandskyddsarbete, utreda stölder/bedrägerier, arbeta med GDPR eller som det varit mycket det senaste året, kommunicera ut nya riktlinjer kring Covid-19.

Under vilken LIA-period (1 eller 2) insåg arbetsgivaren/handledaren att du var en potentiell framtida kollega? Hur gick rekryteringsprocessen till?

- Jag gjorde min LIA-1 hos Kjell & Company och fick då väldigt bra kontakt med många på företaget. När jag tog examen så fanns ingen tjänst ute utan jag hörde av mig till dem då jag visste att de sökt en säkerhetschef sedan tidigare. Det visade sig då att de ville komplettera säkerhetsavdelningen med en säkerhetssamordnare och då fick jag frågan vilket jag tackade ja till.

Inom vilken bransch jobbade du tidigare?

- Jag har jobbat inom hotellbranschen tidigare.

Till framtida studerande som söker LIA-platser vad har du för tips till dem att tänka på? Finns det någon skillnad på hur man ska tänka kring LIA 1 och LIA 2?
- Det är nog att våga fråga och att våga ta för sig. Våga fråga för att lära sig mer och verkligen få ut så mycket som möjligt av sin LIA-period. Våga ta för sig för att visa framfötterna till en eventuell ny arbetsgivare. Skillnad mellan LIA-1 och LIA-2 för mig personligen var att jag hade hunnit lära mig så mycket mer till LIA-2 och vågade därför också ta för mig mer. Sen tycker jag även att det är en god idé att inte ha sina LIA-perioder hos samma arbetsgivare, utan ta möjligheten att se hur olika företag arbetar med säkerhetsarbetet.

Vad har du för direkt tips till framtida handledare kring att ta emot en LIA-studerande?
- Mitt tips är egentligen att ta chansen att ta emot en LIA-studerande och inte vara rädd att använda sig av hen utan verkligen sätta personen i arbete och använda personen som ett bollplank. Då lär sig både handledaren och den LIA-studerande.