Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

"Säkerhetschefsutbildningen gav mig en stabilare grund i vardagen"

Emma Stenholm har precis tillträtt sin nya tjänst som Head of Business Continuity and Crises Management på Ericsson och känner sig både förväntansfull men också rustad för de nya utmaningarna. Hon är diplomerad säkerhetschef 2018.

Hur kommer det sig att du gick Säkerhetschef Diplomutbildning?

Emma_Stenholm2

– Jag blev rekommenderad att gå just den här kursen från ett nätverk som jag är med i. Jag började titta på nätet och frågade min chef om jag kunde få gå.

– Jag hade arbetat som trygghetschef på MTR i två år och ville bygga upp mer kunskap inom vissa områden. Jag ville också ha dokumenterad kunskap och tyckte därför att det var viktigt att få avsätta tid för det.

Hur var det att börja kursen?

– Det var spännande. Jag hade läst på litet innan och funderat kring vad jag ville tillgodogöra mig i de olika blocken och vad jag ville ta med i mitt arbete efteråt.

Och hur blev det då?

– Det var väldigt lärorikt. Jag kände att jag kunde ta med mig något från varje del av utbildningen, även om jag tyckte att jag kunde vissa delar innan.

– Jag uppskattade verkligen utbytet med de andra deltagarna och drog många lärdomar från deras verksamheter. Sådant utbyte får man inte om man går intensivkurser i några veckor.

Men några utmaningar måste det väl ha varit?

– Det är klart att det i bland var en utmaning att få ihop arbetet med utbildningen. Det var inga problem när jag väl var på kursen men jag ville läsa på och göra hemuppgifterna ordentligt, samtidigt som det var väldigt mycket att göra på jobbet.

– I själva kursen var nog ekonomin tuffast. Jag hade noll förkunskap i ämnet men kursledaren var pedagogisk och bra och ställde upp med jättebra feedback.

Vad har du haft mest nytta av?

– Av helheten! Tidigare har jag jobbat mycket med utredningar men jag fick ändå många nya tankar kring hur man exempelvis skriver en konceptanmälan.

– Informationssäkerhet var ett grått block för mig innan kursen och där lärde jag mig också jättemycket. Det gav mig en mycket bättre förståelse och nu kan jag gå till IT-säkerhetschefen och till exempel diskutera LIS eller klassificeringar.

– Utbildningen har helt enkelt gett mig en större säkerhet på många områden och en stabilare bas i verksamheten. Den skapade också större nyfikenhet på många områden. Det vore kul att kunna ännu mer, kunskap är ju makt.

Du har också precis bytt jobb?

– Ja, jag är ny Head of Business Continuity and Crises Management på Ericsson och tillhör Security som består av 100 medarbetare i hela världen: Jag är organiserad direkt under koncernsäkerhetschefen och sitter med i ledningsgruppen.

– Tanken är att jag ska vara med och bygga upp en ny organisation kring kris och kontinuitet. Jag kommer självklart ha mycket användning av det jag lärde mig i kursen. Jag läste faktiskt igenom kursmaterialet nu under sommaren för att få förbereda mig!

 

Läs mer om Säkerhetschef - Diplomutbildning här