Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

 ”Ödmjukhet är en framgångsfaktor som säkerhetschef”

Han må vara en av dem som är ”gammal polis” och numera koncernsäkerhetschef men han har tydliga åsikter om vad som krävs av framtidens profession inom säkerhet. Ekonomi, IT och affärsmannaskap är några inslag och ödmjukhet en av egenskaperna.

Ola Jörgensen är kurssamordnare för Företagsuniversitetets kurser inom säkerhet, framför allt Säkerhetschef – Diplomutbildning. Han framhåller vikten av utbildning för att kunna möta de utmaningar som står inför dörren.

– Tanken är att säkerhetskurserna ska ge en bra plattform, där du faktiskt får insyn i de ämnen som är aktuella och som du har behov av. Du ska få verktygen för att klara av det du förväntas klara av, utan att bli proffs på allt.

Kompetens viktig för att leva upp till kraven
Att rusta sig med kompetens, tror han är blir allt viktigare;

– Säkerhetschefsrollen blir successivt mer professionell. Jag bedömer att beställarkompetensen hos ledningen har blivit bättre, de blir duktigare på att förstå vad de vill ha ut av en säkerhetsfunktion, konstaterar han.

Däremot finns det förstås fortfarande utvecklingspotential:

– Vår profession är många gånger otydlig. Vi hamnar på olika positioner i organisationerna, våra uppdrag ser olika ut och vi är ofta ensamma. Om då ledningen är otydlig med vad uppdraget är så ställer det krav på att man som säkerhetschef är självgående, kan formulera sitt uppdrag och förstå verksamheten.

Förstå vad verksamheten syftar till
Framtidens säkerhetschef behöver, enligt Ola Jörgensen, bland annat kompetens i ekonomi, IT och struktur.

– Det är affären som är viktig, du måste förstå de kommersiella krafterna, vilket man i första hand kanske inte tänker på när man börjar som säkerhetsperson. Inom kommuner kan affären översättas med det uppdrag man har. Vad syftar verksamheten till?

– Jag tror också att man måste hitta en balans mellan att vara generalist och specialist på detaljnivå. I grund och botten måste du ha beställarkompetens inom hela området men du kan inte vara proffs på allt. Du måste kunna samverka med andra funktioner i företaget eller ta hjälp av externa leverantörer.

”Gammal polis” blev koncernsäkerhetschef
Hans egen bakgrund är den som en del fnyser åt litet; han är ”gammal polis”. Efter ett antal år som tennisinstruktör lät han sig övertalas av en pensionerad polis i tennishallens reception att söka till Polishögskolan. Det var 1993, när han var 23 år.  

– Jag hade aldrig haft någon längtan efter att jobba i uniform men däremot har jag alltid velat arbeta med människor, beskriver han.

Fram till 2008 arbetade han på olika positioner inom Stockholmspolisen. I samband med ett samverkansprojekt kring de många rånen i Söderort 2007, kom han i kontakt med bland andra Coops säkerhetschef och när det sedan blev en tjänst som säkerhetsansvarig på Coop ledig sökte han den.

Och där är han kvar. Han klev in i rollen som koncernsäkerhetschef 2010.

– Då, när jag lämnade polisen, var det förspänt att ha en polisiär bakgrund. Det öppnade dörrar. Som polis har man erfarenhet av att hantera och jobba med människor, vilket är viktigt i den här professionen, där du rör dig mellan olika avdelningar, där du ska vara problemlösare och kunna samverka med andra.

– Däremot kanske en del tror att man kunskapsmässigt räcker till för att utföra ett bra säkerhetsarbete bara för att man har varit polis – och så är det förstås inte, betonar han.

Nätverk utvecklar person och profession
Ola Jörgensen har valt att engagera sig i ett par säkerhetsnätverk, bland annat Secnet, men framför allt Handels Säkerhetsgrupp, där han är vice ordförande.

– Utan nätverk förstår jag inte hur man kan hänga med i utvecklingen. Säkerhetsprofessionen är fortfarande så pass ny att vi trevar i vår identitet. Därför är det viktigt att nätverka, för sådana möten utvecklar professionen, poängterar han.

– Däremot måste man vara duktig på att sortera ut vilket eller vilka nätverk man ska välja. Man ska vara tydlig mot sig själv och fundera över vad det primära behovet är.

"Våga vara ödmjuk"
Ola gick själv Säkerhetschef - Diplomutbildning 2008 och vill nu som samordnare arbeta med utveckling av innehållet men även med kursdeltagarnas förväntningar och önskemål. Han hoppas också bidra med ett grundläggande gott råd:

– Det är en framgångsfaktor att vara ödmjuk i vår profession. Man kan inte vara proffs på allt, utan man måste våga säga ”det här vet jag inte, jag har beställarkompetens men just det här är en sakkunskap jag inte har. Här måste vi ta hjälp av andra”.

Mer om Ola:
Född: På Allmänna BB ”och då är man djurgårdare”.
Intressen: Fotografering, resor och löpning.
Bor: Norra Sköndal
Familj: Fru och två barn.