Kort om yrkeshögskolan
Yrkeshögskolan är eftergymnasial, kombinerar teori med praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Inom yrkeshögskolan är arbetsgivarna aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. Du möter dem på föreläsningar, i projekt och på din praktik (LIA). Eftersom arbetsmarknadens behov förändras över tid uppdateras utbildningarnas innehåll och inriktning. Nya startar och andra försvinner allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet. Utbildningarna står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning av Myndigheten för yrkeshögskolan. Företagsuniversitetet har arbetat med yrkeshögskoleutbildningar sen 2012.
Program
Program inom yrkeshögskolan är vanligtvis 1–2 år långa och passar dig som vill utbilda dig till ett yrke. De flesta program innehåller praktik (LIA) och leder till en examen.
Kurser
Kurser inom yrkeshögskolan vänder sig främst till dig som redan jobbar och behöver kompetensutveckling inom ett yrkesområde. De brukar vara från några veckor upp till ett halvår långa, och erbjuda olika distans- och deltidsupplägg för att det ska gå att kombinera arbete och studier. Företagsuniversitetets kurser går utmärkt att kombinera med arbete.
Ansökan
Du ansöker via Företagsuniversitetets hemsida och kommer då till yh-antagningen.se. Följ anvisningarna i ansökan och se till att skicka med nödvändiga dokument för att styrka din behörighet.
Antagning
Kurser – antagningen sker direkt dagen efter sista ansökningsdag. Besked lämnas via yh-antagningen.se. Du behöver aktivt gå in och tacka ja till din plats.
Program – särskilt prov genomförs efter sista ansökningsdatum. Cirka en månad efter sista ansökningsdag lämnas besked via yh-antagningen.se. Du behöver aktivt gå in och tacka ja till din plats.
CSN - Studiemedel
Studiemedel består av två delar - ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. För att få rätt till studiemedel behöver du ha en studietakt på minst 50 %.
CSN – Omställningsstudiestöd
Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för yrkesverksamma vuxna (mellan 27 och 63 år) och ska möjliggöra studier som syftar till att bredda kompetensen och öka konkurrenskraften på arbetsmarknaden. Det handlar om att antingen fördjupa en befintlig kompetens eller att byta karriärspår helt. Det skattepliktiga bidraget kan ge upp till 80 % av din lön. Ansökan öppnade den 1 april för höstens studier.
Läs mer om omställningsstudiestöd
Samverkan med arbetslivet
Initiativet till Företagsuniversitetets utbildningar kommer från arbetslivet. Vi har nära kontakt med branschen och kan därigenom se till att alla utbildningar leder till den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Arbetslivet medverkar därefter genom hela utbildningen bland annat som föreläsare, medlem i ledningsgruppen och LIA-handledare.
Kort fakta om yh-utbildningar
- Kostnadsfria utbildningar
- Poängräkning: 1 yh-poäng motsvarar 1 dags studier på heltid
- CSN berättigad utbildning om den är på minst 50 % studietakt.
- Efter avslutad långt Yh-program med minst godkänt i samtliga kurser får den studerande ett Examensbevis från Myndigheten för yrkeshögskolan samt ett Internationellt Europass och kursintyg från Företagsuniversitetet.
- Efter avslutad kort Yh-kurs med minst godkänt i samtliga kurser får den studerande ett utbildningsbevis från Myndigheten för yrkeshögskolan och ett kursintyg från Företagsuniversitetet.
- Beslut från myndigheten om nya korta yh-kurser sker i mitten på juni
- Beslut från myndigheten om nya långa yh-program sker i mitten på januari
- Tillsyn och kvalitetsgranskning sker löpande från Myndigheten för yrkeshögskolan.
- Varje utbildning har en ledningsgrupp från näringslivet bakom sig som initiativtagare.
- Ett behov på arbetsmarknaden måste finnas för att en utbildning ska bli beviljad.