Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Sveriges säkerhetschefer

– inspirerande personporträtt

I början av januari 2021 lanserade Företagsuniversitetet - i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet - en podcast helt fokuserad på rollen som säkerhetschef och arbetet på säkerhetsavdelningen. I podden får lyssnarna möta kollegor runt om i Sverige i samtal om rollen i dag, hur rollen utvecklats under senare år – och förstås hur rollen kan tänkas utvecklas framåt.

Det är Lotta Eriksson, ansvarig för säkerhetsutbildningarna på Företagsuniversitetet och tidigare chefredaktör på Stockholmspolisens tidning Sambandet, Aktuell Säkerhet och Skydd & Säkerhet, som leder samtalen.

– Inriktningen är att få till intressanta samtal kring hur olika säkerhetschefsrollen kan se ut och riktigt spännande personporträtt med branschprofiler, som kan inspirera oss andra på olika sätt, säger hon.

– Vi pratar ju med proffsen inom säkerhet om deras jobb, om deras tankar om yrkesrollen och om hur rollen utvecklas. Det är någonting som hela tiden är högaktuellt - vår syn på rollen som säkerhetschef och vår övertygelse om att rollen kommer att bli ännu viktigare och ännu mer prioriterad på framtidens arbetsmarknad.

Podden Sveriges säkerhetschefer finns där poddar finns, som på Spotify, Podbean och Apple Podcasts men du hittar alla hittills publicerade avsnitt även här:

Johan Söderström, Tempest Risk Solutions, 18 juni 2024

Johan har sin egentliga tyngd inom corporate security och är Head of Operations och Security Manager på Tempest Risk Solutions - men två av hans uppdrag skiljer sig markant från övrigt arbete. Han är säkerhetschef för Järvaveckan och för Nobelfestligheterna, två utmanade men roliga och framför allt viktiga evenemang. Han tycker också ständig kompetensutveckling är viktigt i i rollen som säkerhetschef.

Annika Liljemark, SAAB, 29 april 2024

Annika arbetar sedan 10 år på SAAB och är i dag koncernsäkerhetschef på SAAB med funktionellt ansvar att leda säkerheten i hela koncernen globalt tillika linjechef för koncernstabsfunktionen, Group Security, och säkerhetsskyddschef för SAAB AB. Hon drivs de tre viktiga ledorden nyfikenhet, närhet och nätverk och arbetar gärna med nulägesbilder för att skapa "bör-bilder".

Thomas Palfelt, FMV, 13 mars 2024

Thomas har en bakgrund som systemvetare, IT-tekniker och systemutvecklare men arbetar sedan elva år på FMV och är säkerhets-, informationssäkerhets- och biträdande säkerhetsskyddschef. Han arbetar i huvudsak övergripande och strategiskt i en verksamhet där det handlar om att leverera försvarsförmåga; alltifrån stridshjälmar till u-båtar!

Helena Gullberg, Örebro kommun, 25 januari 2024

Helena har ett kunskaps- och vetenskapsbaserat angreppssätt på säkerhetsarbetet. Hon tycker att en säkerhetschef ska luta sig mot vetenskapen (inte bara magkänslan), ha ett allriskperspektiv och vara flexibel. Det viktigaste verktyget är teamet och själva organisationen. Själv drivs hon av egen utveckling och att hela tiden lära sig nya saker.

Emir Gazibegovic, Södertälje kommun, 11 december 2023

Emir kom till Sverige som 11-åring och är uppvuxen i Hallonbergen. Han har varit polis i många år och arbetat med grov kriminell brottslighet hela tiden. I dag är han säkerhetschef i Södertälje kommun och drivs av att utveckla det brottsförebyggande arbetet som något mer än ett projekt - det handlar i stället om ett långsiktigt och strategiskt arbete, menar han.

Therese Hallqvist, Trafikförvaltningen, 1 november 2023

Therese tycker att säkerhet och HR i kombination skapar magi och har arbetat på Trafikförvaltningen i nio år, först som konsult då hon bland annat utvecklade IT-avdelningen och numera som säkerhetsstrateg inom securityområdet. Hennes ansvarsområde är framför allt personalsäkerhet och oegentlighetsutredningar.

Alexis Larsson, Postnord, 25 september 2023

Alexis identifierar sig i hög grad som säkerhetschef och försöker alltid föregå med gott exempel. Han har arbetat på Postnord i många år och är numera säkerhetschef på en avdelning med 15 medarbetare. Med 20 000 medarbetare i Sverige och ett ständigt förändringsarbete finns det en lång rad risker men också glädjeämnen.

Marie-Louise (Mimmi) Arendt, Region Skåne, 17 augusti 2023

Marie Louise Arendt har en lång bakgrund inom säkerhet och säkerhetsskydd. I dag är hon chef för informations-, IT- och cybersäkerhet i Region Skåne. Hon tycker om att stå i rampljuset och att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter på ett humoristiskt sätt. Hon vill vara en del av något större och har svårt att stå emot utmaningar; hon tar sig an det mesta med stor aptit.

Ari Stenman, Polisen, 20 juni 2023

Ari är säkerhetschef och säkerhetsskyddschef på Polisen, med en avdelning på 150 medarbetare och en budget på 200 miljoner kronor. Han har sedan 2020 varit med och byggt upp en säkerhetsorganisation som ska säkerställa balans mellan operativt och strategiskt arbete och som ansvarar för verksamhetsskydd och säkerhetsskydd och hantera den största utmaningen; expansionen!

Lotta Oscarsson, Sveriges Riksbank, 22 maj 2023

Lotta lever sin dröm, som säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Sveriges Riksbank. Drivkraften är att arbeta mot ett högre syfte och att utveckla och arbeta i team. Hon sitter även i Cybersäkerhetsrådet och har en bakgrund inom informationssäkerhet och IT-säkerhet. Som säkerhetschef tycker hon att man ska vara pragmatisk, kommunikativ och diplomatisk.

Tobias Runnfeldt, Stockholm Live, 14 april 2023

Tobias arbetar på Stockholm Live sedan lite mer än ett år och arbetade innan dess först som säkerhetschef och sedan som avdelningschef för evenemang och säkerhet på Skansen i elva år. Han är med andra ord van vid att jobba med gästupplevelser och tycker om att hitta systematik i komplexa sammanhang.

Nellie Grenius, Stockholms universitet, 7 mars 2023

Nellie har efter många år inom kriminalvården blivit säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Stockholms universitet. Hon lever själv det livslånga lärandet och har alltid en egen universitetetskurs på gång. Här berättar hon om säkerhetsarbetet på universitetet och sin syn på säkerhetschefsrollen.

 

Per Löndahl, Förvaltningsrätten, 26 januari 2023

Per har gått från Försvaret, butiksvärlden och kriminalvården till rollen som säkerhetschef. Efter några år som säkerhetschef på Grand Hôtel är han nu tillbaka i domstolsvärlden, som service- och säkerhetschef på Förvaltningsrätten i Stockholm. Han är också en av grundarna till Secura, som stöttar organisationer i arbetet mot prostitution.

Susann Marco, DHL Freight, 12 december 2022

Susann är Head of Security på DHL Freight AB sedan 2021, då hon lämnade sin tidigare arbetsplats IBM bakom sig efter 21 års tjänstgöring. Under åren där arbetade hon i en lång rad afrikanska länder med säkerhet. Här berättar hon bland annat om det och om varför omvärldsbevakning är viktigt. 

Mikael Hellqvist, Jula, 17 november 2022

Mikael handplockades till Jula som koncernsäkerhetschef och ansvarar i dag inte bara för varuhus, utan även för hotell, logistikanläggningar, handelsplatser, fastigheter, kontor, räddningstjänst och flyg - bland annat! Här berättar han om sitt mångfacetterade arbete och sin syn på säkerhetschefsrollen.

Emma Stenholm, Ericsson, 14 oktober 2022

Emmas arbetsområde på Ericsson täcker kris- och kontinuitetshantering, personalsäkerhet, eventsäkerhet, resesäkerhet, säkerhet i högriskområden, fysisk säkerhet, ledningens säkerhet, awareness och kompetensplanering och försörjning. Här berättar hon hur hon får dagarna att räcka till!

Ola Jörgensen, Coop, 15 september 2022

Ola ser sig som en visionär som själv växer av att se processer och personer växa. Han är koncernsäkerhetschef för Coop, säkerhetschef för Medmera Bank och vice ordförande i Secnet och HSG. Dessutom är han examinator för säkerhetschefer och säkerhetssamordnare. Här berättar han om sitt arbete, sin syn på säkerhetschefsrollen och om ransomewareattacken mot Coop förra året.

Jenny Persson, Aktuell Säkerhet, 19 augusti 2022
Jenny är publisher för Aktuell Säkerhet och uppskattar att bevaka och beskriva säkerhetsbranschens bredd. Både Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet firar 40-årsjubileum i år och gör det med stil! Den 27 september arrangeras det gemensamma arrangemanget Säkerhetsgalan och här berättar Jenny mer om Säkerhetsgalan och programmet i år.

Fredrik Gemzell, Gröna Lund, 13 juni 2022
Fredrik lever och andas Gröna Lund. Det är inte bara hans arbetsplats utan också hans hobby! Tillsammans med sin säkerhetsorganisation, på över 100 personer, ansvarar han för säkerheten på 38 000 kvadrameter tivoliyta. Under fem månader välkomnar de 1,2 miljoner besökare. Ändå beskriver han Gröna Lund som en av de mest trygga publika platserna i Stockholm.

Karin Johannesen, stadsledningskontoret Stockholms stad, 6 maj 2022
Karin Johannesen har fått hedersutmärkelsen Årets säkerhetsnål 2014 och utsågs till Årets Säkerhetsprofil 2017 i Security Awards, framför allt för sitt proffsiga säkerhetsarbete i sambnad med Kronprinsessans bröllop och Eurovision Song Contest i Stockholm. Numera är hon säkerhetschef vid stadsledningskontoret i Stockholms stad. Mest stolt är hon kanske för de senaste årens enträgna arbete med mobila ordningsvakter.

Anders Gidrup, Locum AB, 4 april 2022
Anders Gidrup utsågs till Årets Säkerhetsprofil 2019 och fick pris för bästa risk managementarbete med Villa Lidköping 2013. Han ser utmärkelserna som ett erkännande på att han gjort något bra - tillsammans med andra. Han känner att han som säkerhetschef på Locum AB, arbetar i en viktig verksamhet, som betyder något - men brinner också för bandy.

Li Karlsén, Kvinna till kvinna, 1 mars 2022
Efter många år inom försvaret bytte Li Karlsén inriktning och blev säkerhetschef för Kvinna till kvinna. Hon har fortfarande världen som arbetsplats men i en helt ny roll. Här berättar hon om karriärskiftet, om sin syn på säkerhetschefsrollen och delar även med sig av ett minne som hon tidigare inte berättat om.

Pär Rylander, Skatteverket, 26 januari 2022
Vi möter Pär Rylander, säkerhetschef, som ser Skatteverket som juvelen i svensk stadsförvaltning. Han tycker generellt att ett ”ja” alltid är bättre än ett ”nej” eftersom ”ja” kan få saker att hända. Han har en gedigen militär bakgrund och var bland annat säkerhetschef för den största försvarsmaktsövningen i modern tid, Aurora 2017.
 

Matilda Tidlund, Northvolt, 8 december, 2021
Möt Matilda Tidlund, en ovanligt teknikintresserad säkerhetschef som älskar utmaningar och ser möjligheter. Hon drivs av vikten av att göra skillnad och är verkligen i sitt rätta element nu, på ett av Sveriges mest framgångsrika startups; Northvolt, som är Europas ledande leverantör av hållbara battericeller.
 

Emrah Ercin, kulturförvaltningen Stockholms stad, 8 november 2021
Från allra första början ville Emrah Ercin bli polis, så han valde att gå Säkerhetsgymnasiet och att också bli väktare under studietiden. Sedan dess har han arbetat med det mesta inom bevakning men han har också studerat till, och arbetat som, gymnasielärare i historia och religion. Nu arbetar han framför allt med säkerhet på bibliotek.
 

Lena Sahlin, Riksidrottsförbundet, 13 oktober 2021
Denna gång möter vi Lena Sahlin, numera säkerhetsansvarig för idrott och kriminalitet vid Riksidrottsförbundet men var tidigare säkerhetschef på Svenska Hockeyligan. Hon  tycker generellt att idrott är en unik samlingsplats,
 

Jens Berglund, SAAB, 17 september, 2021
Med 18 000 medarbetare, affärer i 100 länder och personal i 30 länder ställs det stora krav på personal- och resesäkerheten. Här beskriver Jens Berglund sitt arbete som Director Group Security på SAAB,
 

Agneta Sjöbom, Tekniska museet, 24 augusti 2021
Agneta Sjöbom, "Agge", är relativt ny i sin roll som säkerhetschef och har färska ögon på branschen, som hon uppfattar som både mer rolig och ”bjussig” än hon hade förväntat sig. Själv har hon en bakgrund från nöjesbranschen på Hawaii och från Disneyworld,
 

Kennet Alexandersson och Åsa Ahl, Säpo, 3 augusti 2021
Möt Kennet Alexandersson och Åsa Ahl från Säkerhetspolisen, som bland annat understryker att "säkerhet är något som man ordnar tillsammans, det är ett grupparbete". Här berättar de mer om säkerhetsskydd, spionage och cyberattacker.
 

Per Geijer, Svensk Handel, 1 juli, 2021
Nu  möter vi en välkänd säkerhetschef på arbetsgivar- och intresseorganisationen Svensk Handel, sedan tio år. Per Geijers roll som säkerhetschef är lite ovanlig – den handlar inte bara om att stötta medlemsföretagen i deras säkerhetsarbete, utan till stor del om opinionsbildning.
 

Susan Bergman, Combitech, 10 juni 2021
I det här avsnittet träffar vi Årets Säkerhetsprofil 2020, Susan Bergman, som i dag har titeln Governance Manager på Combitech och därmed en rad olika ansvarsområden. Tidigare var hon koncernsäkerhetschef för både Combitech och Saab IPS.
 

Mattias Wadsten, Keolis, 17 maj 2021
Här möter vi Mattias Wadsten, som brinner för business och affärsmannaskap i kombination med säkerhet. Som Keolis säkerhets- och informationssäkerhetschef samt säkerhetsstab bygger han en stabil säkerhetskultur genom god internkommunikation, utbildning och tydlighet.
 

Anna-Karin Jonsson, SEB, 23 april, 2021
I det här avsnittet möter vi Anna-Karin Jonsson, som lever efter ledorden ”Lös, leverera och le”, sedan tiden som biträdande säkerhetschef på Riksdagen. I dag arbetar hon som Head of Group Security på SEB, som finns i 20 länder.
 

Håkan Borgström, Sepiam, 26 mars 2021
I det här avsnittet träffar vi Håkan Borgström, som har många insikter och åsikter om säkerhetschefsrollen efter många år som koncernsäkerhetschef inom bland annat Vattenfall, Loomis och Telenor.
 

Melina Mellin, Södertälje sjukhus, 4 mars 2021
I det här avsnittet träffar vi Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus med 1200 medarbetare och en säkerhetsorganisation på två personer. Hon sitter i staben, rapporterar till vd och är i hög grad synlig på arbetsplatsen.
 

Richard Buske, Kronan Säkerhet, 8 februari, 2021
I det här avsnittet träffar vi branschprofilen Richard Buske, KRONAN Säkerhet, som berättar mer om den lite annorlunda resa han har gjort i säkerhetsbranschen, från säkerhetschef i hotellbranschen och i kommunal verksamhet till säkerhetskonsult, där han exempelvis kliver in som interim säkerhetschef vissa perioder.
 

Christina Bohman, SVT, 14 januari 2021
I det här premiäravsnittet ska vi träffa Christina Boman, som sedan sommaren 2020 är säkerhetschef på Sveriges Television. Det blir ett samtal om hennes år i Försvaret och framför allt om åren som uppskattad och uppmärksammad säkerhetschef och informationssäkerhetschef på Uppsala universitet.

 

Podden produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet