Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

”Diplomet ger större självförtroende”

 

Anna-Karin Rosén är redovisningsekonom och har arbetat med ekonomi i 25 år. Sedan 2008 arbetar hon på Exista Säkerhet AB. När företaget blev uppköpt i fjol kände hon att hon behövde spetsa sin kompetens när det gäller att presentera, förklara och analysera siffrorna. Därför valde hon att gå Diplomerad controller och diplomerades i mars 2022.
 
 

AnnaKarin

Anna-Karin – nu har det gått en tid sedan du fick ditt diplom, 
hur kändes det sista utbildningsdagen?
– Det var skönt, för då kunde man bocka av utbildningen men samtidigt tråkigt, eftersom det har varit kul att komma iväg och få träffa alla deltagare och kursledare och utbyta tankar och idéer. Det saknar man efteråt. 
 
Vad betyder diplomet för dig?
– Det känns bra att ha fått diplomet, för det innebär ju att man nu har ett papper på sina kunskaper.
 
Hur hittade du just den här utbildningen?
– Jag har gått andra kurser hos Företagsuniversitetet, som Diplomerad redovisningsekonom och Företagsbeskattning och deklaration, så jag har hållit utkik på hemsidan. När jag fick en ny chef för något år sedan fick jag möjligheten att också gå Diplomerad controller.
 
Med en blick i backspegeln; vad har gett dig absolut mest?
– Även om jag kunde mycket innan, har jag självklart lärt mig jättemycket. Det ger en annan typ av självförtroende för man vet att man kan de här sakerna och går därför in med större trygghet i den roll man har.
 
Och vad var mest utmanande?
– Det har absolut varit tidsbristen, särskilt under december och januari. Många av oss har varit involverade i bokslutsarbetet, samtidigt som inlämningen av controllerrapporten hängde över oss. Det var lite utmanande hur man skulle prioritera.
 
Vad tyckte du om upplägget med att gå tre dagar i månaden?
– Det är ett jättebra upplägg. Det vore ju omöjligt att vara borta 18 dagar i sträck, så att gå tre dagar i månaden i sex månader är perfekt. Man fokuserar på utbildningen i tre dagar och sedan går man tillbaka och jobbar och hanterar det som samlat sig under frånvaron.
– Sedan har det varit bra att de flesta block legat mitt i månaden, det passar ju oss ekonomer bäst.
 
Fick du dina förväntningar infriade känner du?
– Ja det tycker jag. Sedan är det fortfarande svårt att analysera siffror för alla har olika infallsvinklar. Det behöver man öva mer på.
 
Vilka tycker du ska gå en sådan här utbildning?
– Personer som är eller ska bli controllers. Det vi pratade om i vår grupp är att titeln controller är så bred och betyder olika saker på olika företag men det är alltid värdefullt att träffa andra och resonera kring rollen.