Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Grundkurs i Podcast

– för dig som vill skapa poddar med innehåll och långsiktighet

 • Kom igång snabbt med att skapa en proffsig podcast
 • Innehåll och strategi som säkrar långsiktighet
 • Spela in, redigera och sprid din podd
Grundkurs i Podcast

Skapa en proffsig podd för din verksamhet

Det dyker upp nya poddar i princip varje dag och undersökningar visar att Sverige är ett av de länder i världen där poddlyssnandet är som störst. En stor del av befolkningen lyssnar alltså regelbundet på olika poddar.

Det är onekligen rätt tid och dessutom rätt lätt att starta en podd – men hur får man den att leva länge och inte bara vara en dagslända?

Och behöver den bestå av två personer som pratar med varandra på ett lättsamt sätt, eller kan den ha någon annan form? Hur får du till ett bra och intressant innehåll och hur skapar du en bra känsla i podden?

I "Grundkurs i Podcast" på en dag får du all den kunskap du behöver för att komma igång med en proffsig och långlivad podd för den verksamhet du arbetar inom. Du får bland annat lära dig att spela in, redigera och sprida podden men också en genomgång av intervjuteknik och innehållsstrategi.

Du får dessutom exempel på riktigt bra och framgångsrika poddar och en förståelse för vad det är som gör att just de är så lyckosamma.

Kursledare är Lars Carlén, som är podcastproducent och podcaststrateg. Han delar också frikostigt med sig av inspiration och tips på bloggen Tonträff för podd, som finns på https://tontraffforpodd.se

Program

09.45Morgonkaffe serveras

10.00Podden - den viktigaste kanalen

 • hur väljer du inriktning och får till en relevant och tydlig vinkling av poddens ämne?
 • betydelsefulla framgångsfaktorer för poddar
 • råd för att välja lämplig inspelningsutrustning
 • skapa en bra inspelningssituation vad gäller ljudmiljö

12.30Lunch

13.30Verktyg och innehållsstrategi

 • genomgång av intervjuteknik för att få till inspirerande poddsamtal
 • kortare testinspelningar
 • några viktiga verktyg i ljudredigeringsprogrammet Cubase Elements
 • att nå sina lyssnare - så går det till
 • ta fram en arbetsplan för att skapa innehåll och sprida poddens första två avsnitt

Sammanfattning och vidareutveckling

17.00Kursen avslutas

Fakta

Deltagare

Kursen vänder sig till t.ex. kommunikatörer, informatörer, redaktörer och andra som snabbt vill komma igång med att producera innehållsrika, inspirerande och långsiktiga poddar.

Teknisk utrustning

Ta med din egen mobiltelefon och hörlurar. Ta också gärna med din egen bärbara dator med hörlurar. Vi kommer att arbeta i programmet Cubase Elements. Om du inte har egen dator så finns det i kurslokalen.

Mål

Målet är att ge dig de kunskaper som behövs för att kunna komma igång och driva en podcast för den verksamhet du arbetar inom. Du får lära dig att planera innehåll, spela in, redigera och sprida podcasts.

Kursavgift

I kursavgiften ingår kursdokumentation, luncher samt för- och eftermiddagskaffe. Moms tillkommer.

Bokning och rådgivning

Ring 08-600 62 00 eller kontakta oss via e-post för bokning, information och kursrådgivning. Du kan också boka plats direkt på en kurs genom att klicka på "Boka" i kurskalendariet. E-post: kurs@foretagsuniversitetet.se

Kursledare

STOCKHOLM

Lars Carlén

Lars Carlén är podcastproducent och podcaststrateg på produktionsbolaget Tonträff. Han är fil. mag. i Medie- och kommunikationsvetenskap och producent för poddarna Värmländska smaker, Fjälltoppen, Stockholm Fotomaraton Podcast och Tonträff för konst. Han har skrivit för många tidningar, bland annat Finanstidningen, Internetworld och Du&Co och är därför van vid att intervjua och få ihop innehåll som skapar intresse. Han har även skrivit boken "Varumärket på Internet" och är medförfattare till "Bli en varumärkesbyggare". Lars utgångspunkt, både när han skriver och producerar poddar, är att använda journalistiska grepp.