Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Vidgade Vyer

Från assistent till vd - vilken spännande resa!

2019-02-18 Lotta Eriksson

Mod. Det är en av Jeanette Lesslies ledord. Hon har varit assistent i 12 år, bland annat på SAS och till säkerhetschefen på Grand Hôtel. Litet oväntat blev hon sedan tillfrågad om hon inte själv ville bli säkerhetschef på det anrika hotellet och så småningom blev hon säkerhetschef på Swedavia. För några år sedan blev hon vd för säkerhetsföretaget 2Secure.

Från det där första extrajobbet på Konsum i Märsta fram till i dag, har hennes chefer sett att hon inte är rädd för att kliva in i nya situationer och de har trott på henne, förklarar hon.

Jeanette visar ett sommarvackert foto på Grand Hôtel, där hon arbetade i totalt 17 år. Det var någonstans där som något "började"  inuti henne, berättar hon när hon  beskriver vägen från assistent till vd. Hon kom in i säkerhetsbranschen som en "udda fågel," utan dokumenterad erfarenhet och i en väldigt mansdominerad bransch.

– När jag gick in rollen trodde jag kanske inte lika mycket på min egen förmåga som ägaren, Poker Wallenberg gjorde, konstaterar hon.

När hon antog utmaningen och blev säkerhetschef började hon fundera på hur andra utförde arbetet, så hon frågade runt lite. Det visade sig att ingen visste vem deras säkerhetschef var eller vad säkerhetsarbete var. Hon bestämde sig därför för att jobba helt annorlunda med säkerhet, hon ville att alla skulle veta vad säkerhet är.

- Att ha en säkerhetschef gör inte att det blir säkert, det är ju något som alla ska vara en del i. Mitt mål var därför att skapa förståelse för säkerhet, eftersom jag var säker på att det skulle fungera mycket bättre - och det gjorde det faktiskt! säger hon.

2010 fick Grand Hôtel en ny vd, som snart tyckte att Jeanette skulle ta över ansvaret för IT-avdelningen också. Hon fick förtroendet men kände sig "fullkomligen livrädd". Så - hon gjorde som hon brukar, tog reda på vilka personer som kunde ämnet och pratade med dem. Sedan bestämde hon hur  ville göra, vilken riktning hon skulle ta. I dag är hon stolt över det avdelningen lyckades åstadkomma, bland annat halverades kostnaden och en ny teknisk och modern plattform kunde skapas och införas.

– Det är bara du som är förvånad, Jeanette, konstaterade vd:n.

Jeanette Lesslie lever efter Valeria Oberlees devis "Ser du till att dina medarbetare lyckas hela tiden, ser du själv ganska bra ut".

– Det handlar om att samla rätt människor omkring sig och skapa entusiasm, poängterar hon.

Slutsatsen är att hon tror att hon och andra skulle kunna jobba med precis vad som helst egentligen.

Jeanette Lesslie lever efter Valeria Oberlees devis "Ser du till att dina medarbetare lyckas hela tiden, ser du själv ganska bra ut". Det handlar om hur man får det att hända, att man får igång ledarskapet och att man får dem runt omkring att lyckas - eftersom det "gnuggar av sig på oss själva". 

Efter några år på Swedavia där hon bland annat arbetade med att bygga upp säkerheten på tio flygplatser, ringde styrelseordföranden från 2Secure och frågade om hon ville bli deras nya vd. Återigen kände hon viss tveksamhet - men började fundera;

– Under hela min karriär har jag inte riktigt trott på min egen förmåga, jag har tänkt att "nej, det kan inte jag" - men någon annan runt omkring har sagt att "jo, det fixar du visst". Det må låta litet galet, men jag kände att jag kanske ändå ska prova. Jag har gjort det förut och det har gått utmärkt, säger hon och konstaterar att vd-jobbet både är ett roligt och utmanande.

Jeanette visar en bild på Zlatan.

– Han kan vara sjukt dryg men är ändå så briljant och cool. I varje person finns en liten Zlatan, någon som kan briljera. Tricket är att hitta självkänslan, självklarheten som han har. Ibland måste man kanske locka fram det där och tro att man klarar det mesta. Jag är sjukt stolt över det jag har gjort men det beror på att andra har trott på mig, kommenterar hon.

– Ni har fantastiska möjligheter och potential. Ni har redan en av de bästa egenskaper som krävs, framför allt för att bli vd. Ni har helhetsbilden. Så låt inte rädslan stoppa er! Ha människor omkring er som stöttar er och påminner er om vad ni är så himla bra på. Så kanske den där lilla Zlatan kan komma fram i er också! avslutar hon.