Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Vidgade Vyer

Engagemang som får saker att hända

2022-06-15 Katarina Parneby

En grundsten i arbetet som assistent är få människorna runt omkring att leverera. Saker måste bli gjorda och arbetsflödena måste fungera. Jesper Ek, med två decenniers erfarenhet som chef i internationella läkemedelsbolag, visar dig hur du motiverar och skapar engagemang hos de du har runt omkring dig - oavsett plats och status i organisationen. "Ingenting börjar med resultatet, allting börjar med människorna" är Jespers motto.

Jesper guidar oss igenom engagemangets själ och att leda genom människor. 

Han började fundera på engagemang när han insåg att många kom till jobbet på måndagmorgonen lite deppig, men på fredag eftermiddag kom glädjen krypande när man skulle gå hem. Är det verkligen rimligt!?

14 % av Sveriges befolkning är engagerade i sina arbeten! Bara 14 %!! :-(

Hur viktigt är det att ha engagerade människor? Superviktigt! Det är extra viktigt när det är lite motigt. När uppförsbacken kommer, då klarar vi inte backen om de flesta inte gör något och några till och med bromsar... 

Vilka saker behöver du som ledare ha koll på för att få saker att hända?

  • Medarbetare, Resultat, Strategier, Kultur, Syfte/Vision

Vad är skillnaden på team som är engagerade och inte? Jo, om man bara fick välja en av de fem sakerna så väljer de allra flesta Resultat! Men några har sitt fokus på Medarbetare! Då kommer engagemanget!

Tänk på en dirigent! Hen har fokus på orkestern (medarbetarna) och har publiken (kunderna) bakom sig!

 

Jesper berättade om ett uppdrag han tog som handlade om att vända en organisation, mot mer engagemang. 

Börja med att lyssna! Lyssna på farhågor och rädslor. Skapa trygghet och en miljö som tar bort rädslorna. När du lyssnat fundera på varför verksamhetens finns till? Vem är kunden? Vem saknar oss om vi försvinner? Samsyn behövs! Sedan, har vi pratat med kunden, den som verkligen använder produkten? Finns mönster? 

När detta retts ut och alla fått komma till tals, blivit sedda, pratat mycket och länge om den delade visionen och frågan om varför man ska göra just den här saken. Då vänder det! Då kommer engagemanget. 

 

Gå från att kunna till att vilja och sedan till att göra!