Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Vidgade Vyer

Energigivande avslut av Vidgade Vyer 2020

2020-02-19 Helena Segerstedt

En färgsprakande final då stjärnföreläsaren David JP Philips tar oss med på en resa genom hjärnan och visar hur den kan skapa faktiska och bestående förändringar i oss själva och därmed också i vår organisation. Baserat på biologi och neurologi ger David oss insikter som ger oss möjligheter att skapa en bättre arbetsplats och en större arbetsglädje för oss själva och våra kollegor.

 

Våra känslor kommer från det limbiska systemet, alla våra beslut grundar sig på vår känsla eller instinkt. 

Hur vi reagerar eller inte gör påverkas av olika hormoner och singnalsubstans. 

Från dopamin får vi fokus, motivation, kreativitet och gott minne. Var försiktig med dopaminnivårna då ett abrupt slut på ett dopaminhöjande projekt kan få en person deprimerad. Överskrid inte mer än 20% per dag av det snabba dopaminet. 

Ditt varför är viktigt att förstå. - Äg ditt dopamin, annars äger ditt dopamin dig!

Från oxytocin får vi känslan av genorisitet, tillit, trygghet och samhörighet. Skapa därför ögonkontakt, närhet och värme. Lyssna, var personlig och generös. 

Öva: Titta på en person i 20 sekunder... Ge sedan personen en kram, också i 20 sekunder. 

Från serotoninet blir vi mer öppna, mer accepterande och impulsivitet. När vi har ett serotoninpåslag börjar vi gråta eller får gåshud. Minnet av händelsen får oss att leva länge på detta påslag. 

Endorfiner gör enmindre kritisk, mer öppen och glad. David rekommenderade oss att hitta vårt naturliga äkta leende. Han berättade också att han först 4år sedan insåg att han levt i depression under en lång tid. Han delar därför med sig sin Facebookbild från Midsommar sedan 2015:

Skratta, dansa, och fortsätt bara att LE!