Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Stockholm Talent Summit

Artificiell intelligens för rekryterare

2018-05-01 Daniel Kjellsson

Artificiell intelligens behöver inte ersätta rekryterare, tekniken kan istället göra yrkeskåren bättre. Det hävdar internationella datorvetaren, Ji-A Min, Head Data Scientist på kanadensiska Ideal och en av världens mest profilerade experter på gränslandet mellan artificiell intelligens och rekrytering.

Under Stockholm Talent Summit presenterar hon en effektiv introduktion till artificiell intelligens, teknikens byggstenar och hur dessa appliceras på – och snart kommer att påverka – ditt jobb. Med rätt förståelse och förberedelser idag säkrar vi din kompetens framåt.

Ji-A-Min

Ji-A Min.

Ji-A, kan du ge några exempel på hur rekryterare kan använda ai?

– Ofta pratar man om “artificiell intelligens” som någonting magiskt och vagt men användningsområdena idag är snarare väldigt pragmatiska och specifika. Att gå igenom ett stort antal ansökningar, bekräfta att de innehåller vissa datapunkter (som exempelvis nyckelord som titlar, utbildningsformer eller liknande) och sedan göra ett första urval, baserat på tydliga parametrar – är en utmärkt uppgift för en ai. Ingen rekryterare vare sig bör – eller kan – läsa 10 000 cv:s i veckan. En ai kan göra det på några sekunder.

– Ett lika tydligt användningsområde är att söka och samla kandidater. Det är svårt, om det finns effektiva tekniska alternativ, att motivera att en rekryterare ska lägga dyrbar tid på det. En mjukvara är dessutom oändligt mycket snabbare och alltid saklig och opartisk. Resultatet blir att företag kan söka mycket bredare, då man effektivt kan behandla mer data, och att processen kan ske helt utan partiskhet och undermedvetna fördomar.

Det låter spontant som värdefulla men försiktiga steg. Vad mer?

– Nästa steg är enkel kommunikation. En mänsklig rekryterare kan inte föra dialog med tusen kandidater på samma gång. För en intelligent chatbot är det enkelt och alla vinner; ingen kandidat behöver vänta på att få svar, alla kan ställa vilka frågor de vill och rekryteraren riskerar inte att missa bra kandidater bara för att tidsutrymmet för att kommunicera krympt. Det har gjorts mycket undersökningar kring kandidatupplevelsen i situationer som denna. Även om du inleder med att informera kandidater om att de chattar med en bot så påverkar det inte upplevelsen negativt så länge denne får tydliga svar på sina frågor. En stor majoritet föredrar istället en digital bot framför att vänta på en människa.

Missa inte Ji-A Min under Stockholm Talent Summit 2018. Konferensen går av stapeln 13 juni på IVA konferenscenter i Stockholm. Se hela programmet – och boka din plats – här.