Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Stockholm Talent Summit

Stockholm Talent Summit

Stockholm Talent Summit är en konferens om framtidens rekrytering. Den 13 juni 2018 samlas Sveriges bästa rekryterare och HR-proffs på IVA konferenscenter i centrala Stockholm. Boka din plats nu direkt.

Stockholm Talent Summit 2018

2018-02-07 Daniel Kjellsson

Save the date!

Den 13 juni 2018 välkomnar vi – för tredje året – världsledande experter, forskare och branschledare till en diskussion om framtidens rekrytering.

Journalist-ledda intervjuer blandas med föreläsningar och interaktiva sessioner, nätverkande och reflektion.

Stockholm Talent Summit är designad att ge dig som rekryterare och HR-proffs en inspirerande, bildande och omedelbart användbar upplevelse.

stockholm-talent-summit-brain

 

Ur konferensens introduktion

Vi lever i en tid av accelererande förståelse för den påverkan som artificiell intelligens har på rekrytering. Branschen går in i en ny tidsålder.

Samhällsrörelser som #metoo bidrar till att kandidaters värderingar prioriteras och en ny generation digitala supertalanger kräver att gamla regler rivs.

I en global gig-ekonomi ser vi hela yrkeskategorier komma och gå.

Ur innehållet

 • Artificiell intelligens för rekryterare. Bli inte ersatt – bli bättre
 • Rekryterarens nya affär i “gig economy”
 • Bekänna sig anställningsbar: rekrytering och "cyber vetting"

Fullständiga programpunkter kommer att presenteras under februari och mars. Först via vårt nyhetsbrev (anmäl dig här), här på bloggen samt i konferensens LinkedIn-grupp.

Stockholm Talent Summit 2018 går av stapeln på IVA Konferenscenter, på Grev Turegatan 16, mitt i centrala Stockholm. Vid frågor och gruppbokningar, maila: konferens@foretagsuniversitetet.se eller ring 08-600 62 00.

Ses den 13 juni!

Rekryterarna kan rädda Sverige

2017-06-29 Daniel Kjellsson

Nyligen samlades ledande forskare, psykologer och rekryterare för Stockholm Talent Summit, en konferens från Företagsuniversitetet om framtidens arbetsmarknad. Forumet är tongivande för samtal om hur vi kan hjälpa världsbefolkningen in i en ny ekonomi.

Även i Sverige måste vi accelerera omställningen för att rädda jobben. Det skriver Företagsuniversitetets vd Stefan Haglund.

stefan-haglund

En armé av robotar innebär inte massarbetslöshet imorgon. Precis som att det miljöhot vi lever under inte gör sig påmint i vardagen, varje dag. Men det vore ett misstag att låta utmaningar med vaga karaktärsdrag lura till inaktivitet.

För isarna smälter och jobben försvinner.

Enligt amerikanska rapporten “Robots and jobs…” (Acemoglu, M.I.T.) från 2017 förlorar i genomsnitt sex människor jobbet för varje robot som introducerades i en arbetsstyrka om 1000 personer. Robotar beräknas ha lagt beslag 670 000 amerikanska jobb mellan 1990-2007. När The New York Times kommenterade studien noterade man att då tidigare teorier hade målat upp en utveckling i vilken en del jobb försvann men andra tillkom, var det nu – med riktig data till hands – mer dystert. Jobb försvann men kom inte tillbaka.

En EU-rapport visar samtidigt att en femtedel av alla i arbete har sett sin kompetens bli överflödig de senaste två åren. En del av oss kommer att se hela arbetslivet förändras, andra enbart delar av sina nuvarande roller. Få kommer att uppleva ingen förändring alls.

Detta borde, enligt ekonomisk teori, inte vara något problem. Automation och digitalisering effektiviserar. Produktivitet ökar. Vinster ökar, någonting som i slutändan når kundens fickor. Huvudvärken är att ingen existerande data tyder på att så blir fallet nu. Snarare så bidrar automationen till att löner sänks och jobbtrygghet försvinner. Många västländer har upplevt en besvikande löneökning de senaste tjugo åren.

Istället strömmar vinster och kompetens till ett fåtal superföretag vars makt och inflytande ökar. Denna elit bor och verkar sällan i närheten av de områden i vilka de automatiserar bort jobb. Människor utmanas av att arbeten finns – men i nya former och inom branscher de är illa förberedda på att konkurrera i.

Det är nu, innan populisterna skruvar upp volymen, vi måste accelerera arbetet för en sund övergång in i nästa industriella revolution. “Alla ska med.” Det stämmer att bönderna en gång flyttade till städer och att tillväxten fortsatte. Oavsett om man hör till dem som anser att steget är kortare, eller längre, då en lastbilschaufför nu ska bli mjukvaruutvecklare, så måste omställningen börja.

 • Rekryterarna har position att rädda Sverige. Investera i och utnyttja våra framgångsrika rekryteringsföretag. De sitter med fingret på arbetsmarknadens puls, är perfekt positionerade mellan arbetsgivare och arbetsmarknad och karakteriseras redan av den snabbrörlighet vi andra måste åt.
 • Arbetsförmedlingens vara eller icke-vara är en icke-diskussion. En kompetent oxh effektiv instans måste finnas. Att nöja sig med annat vore som att acceptera en halvdan sjukvård. 
 • Det är affärskritiskt att företag knyter strategiska band med utbildningsleverantörer. Anställda kommer att behöva kontinuerlig kompetensutveckling i intensivformat. Uppmuntra individens flexibilitet och förmåga att anpassa och lära. 
 • Det måste bli lättare att starta och driva ett levebrödsföretag. Vi befinner oss i ett paradigmskifte i vilket varje anställd rör sig från att vara en kugge i ett maskineri till att förväntas kunna se och skapa värde av egen kraft. Idag skapas 80 procent av alla nya jobb i små och mellanstora företag. 
 • Samhällets stödfunktioner måste moderniseras. Arbetslöshet kommer exempelvis att se annorlunda ut. Att frekvent vara delvis arbetslös kan bli vanligt. Och att delvis behöva bidrag. Vi kommer att behöva våra stödfunktioner närmare oss i mer flexibla former. Checka in, checka ut. Gå framåt.

Stefan Haglund är vd på Företagsuniversitetet. Företagsuniversitetet ägs av Stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms universitet.

Stockholm Talent Summit 2017

2017-06-29 Daniel Kjellsson

Tack till deltagare, medverkande och partners till Stockholm Talent Summit 2017. Sveriges ledande mötesplats för diskussion och inspiration kring framtidens rekrytering tar omedelbart språng mot 2018. Vi ses snart igen!

19113885_1472549259468691_6763316995938761195_n

Ett samtal om människor, mjukvaror och rekryteringsbranschens värsta slentrianmetoder

2017-05-29 Daniel Kjellsson

Den 15 juni är det dags för årets Stockholm Talent Summit. Det finns ett officiellt konferensprogram men konferensen bjuder traditionsenligt också på en del oannonserade överraskningsmoment.

Ett sådant (överraskningen förklaras här med spolierad) är ett personligt samtal med Nils Hallén och Gunilla Andersson, ett år efter release av boken Rekrytering och Urval.

13122883_1103453669711587_6092133894714605504_o

Nils Hallén, Gunilla Andersson samt medförfattare Patrick Smith.

Vi kommer att dyka djupt i duons tankar kring adaptiva tester (och dess cyniska kritiker), branschens värsta slentrianmetoder, mötet mellan mjukvaran och människan inom rekrytering – och mycket mer.

Boka din plats på Stockholm Talent Summit här.

Stockholm Talent Summit 2017

2017-05-11 Daniel Kjellsson

Välkommen tillbaka till Stockholm Talent Summit! För andra året i rad bjuder vi in till en heldagskonferens för dig som arbetar med rekrytering. Våra experter ger dig handfast kunskap, aktuella case, trendspaning, den senaste forskningen och en massa inspiration.

Untitled design

 

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens med global utblick och lokal insikt. Vi får möjligheten att studera de bästa branschkollegornas strategier, de globala jättarnas teorier och höra svenska forskare och analytiker förklara den data som finns.

Ur programmet:

 • Floriane de Saint Pierre, stjärnrekryterare i lyxindustrin, berättar om hur hon i en tid av digitalisering och nya metoder arbetar manuellt, delikat och diskret. 
 • Från kugge till Kamprad. Framtidens kandidat – med Per Holknekt. Vi befinner oss i ett paradigmskifte där varje anställd rör sig från att vara en kugge i ett maskineri till att förväntas kunna se och skapa värde av egen kraft. Hur förbereder och guidar vi våra kandidater, kunder – och oss själva?
 • Människa mot maskin. Blir vi frigjorda eller frihetsberövade? – Dr Michal Kosinski från Stanford University om vad som sannolikt innebär din hittills största professionella möjlighet och utmaning. Robotisering och automation står för dörren.
 • Digital footprint, gamifcation och kandidatmakt. Anna Gulliksen plockar ner “buzzwords” på bordet, dissekerar dem och ställer frågan: Hur säkerställer vi att arbetet med ny teknologi är vetenskapligt baserat?

Se hela programmet här.

Sveriges bästa rekryterare: Nils Hallén

2016-06-13 Daniel Kjellsson

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Den 15 juni samlas branschen på Fotografiska i Stockholm. Som uppladdning publicerar vi en intervjustafett med landets ledande rekryterare.

Idag: Nils Hallén, konsult, utbildare och författare (till nysläppta boken Rekrytering och urval) i ledarskap och HR. Nils har en bakgrund som HR-chef och VD.

Nils, vad karaktäriserar en bra rekryterare?

– Goda kunskaper om både hur man hittar kandidater och hur man gör bedömningar. En bra rekryterare ägnar mycket tid åt omvärldsbevakning kring nya trender men håller sig också uppdaterad om urvalsmetoder. Ett intresse för ny forskning och best practice är nödvändigt. Det gäller också att kunna arbeta strukturerat och ha förmåga att kunna argumentera för sin sak.

Hur tror du att rollen som rekryterare kommer att förändras?

– Det kommer att bli en tydligare uppdelning mellan att hitta och att bedöma kandidater. Rekrytering är ett dubbelsidigt uppdrag, där det gäller att kunna sälja in organisationen och hitta bra kandidater, samtidigt som man ska kritiskt granska dessa kandidater. Det är en utmaning att sitta på båda stolar och jag tror att vi kommer att se fler specialister inom båda

Vad är det mest utmanande med att arbeta med rekrytering?

– Den stora utmaningen är att ta oss tid att analysera all den data vi har, eller kan skaffa, om våra kandidater.

Vad är det bästa som någonsin publicerats rörande rekrytering?

– The Oxford Handbook of Personnel Assessment and Selection.

Nämn en kollega du respekterar.

Karin Benyamine, interim HR-chef. Hon lyckas kombinera djup kunskap och strukturerat tillvägagångssätt med värme och mod att utamana.

- - - - - - - - - -  

Missa inte Stockholm Talent Summit den 15 juni – konferensen med fokus på framtidens rekrytering. Boka din plats idag.

Sveriges bästa rekryterare: Kristina Jakobsson

2016-06-10 Daniel Kjellsson

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Den 15 juni samlas branschen på Fotografiska i Stockholm. Som uppladdning publicerar vi en intervjustafett med Sveriges bästa rekryterare.

Idag: Kristina Jakobsson, HR-chef på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm, en av Sveriges ledande affärsjuristbyråer. Kristina driver också verksamheten Five Times HR som utför personbedömningar och jobbar med coaching och utveckling av individer och grupper.

Kristina, vad karaktäriserar en bra rekryterare?

– En bra rekryterare tror jag tänker utanför invanda ramar och vågar utmana en kravprofil. Jag tror också att en bra rekryterare värderar och odlar alla nya kontakter med människor oavsett vilken bakgrund de har. Många yrken idag är specialiserade eller inom nya kompetensområden och har en liten kandidatbas – då behöver man kunna använda nya perspektiv för att hitta rätt person för jobbet.

Vilka är dina starka sidor?

– För mig handlar rekrytering om utveckling, av en organisation och en individ. Jag är en ganska nyfiken person som gärna provar nya tankesätt, och jag tror att mina största styrkor som rekryterare handlar om att bedöma kandidaternas förmågor och hitta och beskriva deras potential för utveckling. Jag blir nog aldrig mätt på den härliga känslan av att hjälpa någon till sitt nya drömjobb, eller se en organisation förnyas genom starka medarbetare.  

Hur tror du att rollen som rekryterare kommer att förändras?

– Jag tror att rollen kommer att handla mer och mer om att tänka framåtriktat och på människors och organisationers behov av utveckling, att bli ännu bättre på att bygga rekryteringsprocesser som vaskar fram personer som har rätt förutsättningar framåt, snarare än rätt CV när man blickar bakåt.

Vad är det mest utmanande med att arbeta med rekrytering?

– Man måste alltid utmana sig själv och sina fördomar, invanda tankemönster. Det finns alltid en risk för oss som rekryterar att falla in i strukturer som inte leder till att vi stöder det bästa rekryteringsbeslutet, och man behöver vara ödmjuk inför det när man har den här sortens arbete.

Vad är det bästa som publicerats om rekrytering?

– När jag läser så faller jag ofta tillbaka på mitt intresse för det som skrivs om mänskliga beteenden. Just nu gillar jag “The Happiness Track” av Emma Seppälä, som handlar om vikten av att vara insiktsfull snarare än kravfylld i sin utveckling. Den tänker jag mycket på när jag funderar över hur vi utvecklar våra talanger i prestationsinriktade företagskulturer. Jag älskar också “The Culture Map” av Erin Meyer, som är intressant läsning för alla talanger som ska utvecklas och bli framgångsrika i mångkulturella verksamheter.

Nämn en kollega du respekterar.

Susanna Aronsson på 360 Rekrytering. Hon är en otroligt duktig rekryterare och headhunter som uthålligt vänder på varje sten tills hon hittar precis rätt kandidater för uppdragen.

- - - - - - - - - -  

Missa inte Stockholm Talent Summit den 15 juni – konferensen med fokus på framtidens rekrytering. Boka din plats idag.

Sveriges bästa rekryterare: Gunilla Andersson

2016-06-08 Daniel Kjellsson

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Den 15 juni samlas vi på Fotografiska i Stockholm. Som uppladdning till Stockholm Talent Summit publicerar vi nu en intervjustafett med ledande branschprofiler.

Idag: Gunilla Andersson, ägare av Almitra och mångårig rådgivare inom HR och rekrytering till små och stora företag. Gunilla är medförfattare till nysläppta boken Rekrytering och urval.

Gunilla, vad karaktäriserar en bra rekryterare?

– En bra rekryterare behöver ha kunskaper om hur man designar en kvalitativ rekryteringsprocess och vara insatt i olika metoders validitet eller träffsäkerhet. Hen behöver också vara strukturerad, analytisk och kommunikativ. En god självinsikt är även en fördel eftersom man då troligtvis har större möjlighet att hantera generalisering och fördomar. Att vara kontaktskapande och kunna vara professionell utan att vara formell är en styrka.

Hur tror du att rollen som rekryterare kommer att förändras?

– Jag tror att det kommer att vara mer fokus på genomarbetade rekryteringsprocesser där fler steg kommer att genomföras. Det gör att rekryterare måste vara mer pålästa om forskning och metoder. Nya metoder dyker upp och det gäller att hänga med och utvärdera.

Vad är det mest utmanande med att arbeta med rekrytering?

– Att hitta en balans mellan snabba metoder å en sida och kvalitativa metoder å andra sidan. De flesta chefer som rekryterar vill gärna att rekryteringen ska vara klar igår! En utmaning kan också vara att hantera den enorma mängd information som finns tillgänglig om kandidater. Med webbsökningar är utmaningen att sålla i informationen och på förhand bestämma vad man ska välja – respektive välja bort – kandidater på för typ av information.

Vad är det bästa som någonsin publicerats om rekrytering?

– Vilken bra fråga – men vad svår att svara på! Espen Skorstads bok “Rätt person på rätt plats” var fram tills vår bok Rekrytering och urval släpptes bäst in genren, hehe. Daniel Kahnemans “Tänka snabbt och långsamt” är en bra inspirationsbok vad det gäller beslutsfattande.

Nämn en kollega du respekterar.

Gabrielle Ödhammar som arbetar med Nordeas rekryteringsprocess. Gabrielle har en gedigen kunskap inom området och kombinerar det med ett ödmjukt förhållningssätt och ett stort mått av klokskap.

- - - - - - - - - -  

Missa inte Stockholm Talent Summit den 15 juni – konferensen med fokus på framtidens rekrytering. Boka din plats idag.

Framtidens rekrytering: “Våra krav på arbetsgivaren har förändrats”

2016-06-02 Daniel Kjellsson

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Den 15 juni samlas branschen på Fotografiska i Stockholm. Som uppladdning publicerar vi en intervjustafett med landets ledande rekryterare.

Idag: Louise Junghahn, senior rekryteringskonsult på – och ägare av – Junghahn & Partners. Junghahn & Partners rekryterar chefer, ledare och seniora specialister inom marknadsföring, kommunikation, HR och ekonomi.

Louise, vad karaktäriserar en bra rekryterare?

– Ett genuint intresse för människor. För att lyckas hitta ”rätt” kandidat för en tjänst krävs att du förstår vad kandidaten har med sig för arbetslivserfarenhet, livserfarenhet, personliga egenskaper, framtida potential och förväntan på nästa roll och arbetsgivare. Du måste ha intresset och förmågan att ta reda på det. För att göra den ”optimala matchningen” måste du också ha förmågan att på ett mycket bra sätt, sätta dig in i och förstå företagens behov, förväntan och vilka utmaningar de står inför.

Vilka är dina starka sidor?

– Jag tror att det i grund och botten handlar om att jag har en passion för det jag gör! Jag tycker verkligen att mitt jobb är jätteroligt och brinner för det och dess samtliga komponenter. Som jag ser det är min uppgift att hjälpa människor till arbete parallellt med att hjälpa företagen till framgång. För mig är det en viktig uppgift och jag känner att jag bidrar med någonting positivt. Jag tror också mycket på att agera professionellt och respektfullt gentemot alla parter. ”Återkoppling” och ”kommunikation” är två saker jag arbetar mycket med i mina rekryteringsprocesser och då självklart både mot kunder och kandidater.

Du har till viss del själv drivit debatten om “hållbar rekrytering” i Sverige. Varför är det en viktig utveckling?

– Jag vill att varje rekrytering jag gör blir en lyckad och lönsam affär för kandidaten och företaget. Hur vi som människor förhåller oss till arbete och arbetsgivare har förändrats i grunden under de senaste 10 åren och vi har idag helt andra krav på företagen vi arbetar för. Det har vi bland annat skrivit om på vår blogg. Idag finns det ofta ett glapp mellan vad företaget tror att medarbetare vill ha och vad medarbetaren faktiskt önskar av sin roll, arbetsplats och utmaning. Det är grunden till framgångsrik “matchmaking” och någonting vi måste fullt förstå för att skapa en kvalitativ arbetsmarknad.

Hur tror du att rollen som rekryterare kommer att förändras?

– Det kommer att krävas att du som rekryterare blir mer mångsidig. Du kommer att behöva förstå och hantera det faktum att vi nu lever i en digital miljö, vilket kommer att stöpa om vår bransch. Vårt arbetssätt och våra processer kommer att se annorlunda ut på sikt.

Nämn en kollega du respekterar.

–  Charlotte Hoflin. Hon är intelligent, affärsorienterad och har förmågan att se människors potential.

- - - - - - - - - -  

Missa inte Stockholm Talent Summit den 15 juni – konferensen med fokus på framtidens rekrytering. Boka din plats idag.

Snabbguide till fördomsfri rekrytering

2016-05-31 Daniel Kjellsson

Vardagen förändras snabbt för alla som arbetar med rekrytering. Nya och mer avancerade metoder finns tillgängliga, de sociala medierna förändrar landskapet och forskningen på området går djupare. Vi ställer också högre krav på företag och individer omkring oss.

Stockholm Talent Summit är en interaktiv heldagskonferens om framtidens rekrytering. Inför konferensen (15 juni) tittar vi närmare på några av de utmaningar branschen står inför. Att motverka fördomars inflytande inom rekrytering är en sådna. Studier som visar att mångfald i ett företag ökar innovationstakten.

Åsa Edman-Källströmer är VD på rekryteringsföretaget TNG, bolaget som gjort fördomsfri rekrytering till sitt signum.

Åsa, ingen vill vara styrd av fördomar. Hur menar ni att svenska företag idag – mer eller mindre omedvetet – låter fördomar påverka rekryteringsprocessen?

– Vi är alla fördomsfulla. Det tar 0,5 millisekunder för en människa att “bedöma” en medmänniska och därmed låta det påverka ett beslut. Det handlar om att inse och skaffa verktyg för att hålla sig så objektiv som möjligt under en rekrytering. Det är tyvärr vanligt att människor rekryterar personer som man är bekväm med – som påminner en om en själv. Många rekryterar för det sociala umgänget kring fikabordet och inte för den kompetens behövs.

Någonting som direkt motverkar mångfald, alltså?

– Det gynnar affären om medarbetarna speglar kundbasen. Idag finns det studier som visar att mångfald i ett team ökar innovationstakten. Men det finns tyvärr glapp mellan insikt och praktisk handling. Forskning visar att kreativitet, innovation och öppenhet ökar när olika sorters människor arbetar ihop – ändå finns det omedvetna fördomarna som fungerar som ett filter på arbetsmarknaden. Man fortsätter att arbeta som man alltid har gjort.

Hur stort problem är fördomar inom rekrytering är i Sverige idag?

– Jag ser ofta hur talanger väljs bort på felaktiga och ibland diskriminerande grunder. Det är ett slöseri på kompetens, speciellt när det råder kompetensbrist i Sverige. Bortsortering blir konsekvensen av att man låter medvetna eller omedvetna fördomar styra valet av individer baserat på ålder, kön, bakgrund – och allt vanligare – namn. Man tittar sällan på affärsvärdet och matchar sökande utifrån det. Istället går man på magkänslan. Men man behöver sällan en kopia av sig själv – utan en medarbetare som kan komplettera teamet.

Ni arbetar med "omvänd rekrytering". Vad är det?

– Vi lyfter fram kompetens framför magkänsla och kompisrekryteringar. Istället för att titta på ett CV först och eventuellt bli färgad av det (layout, kandidatens ålder, namn, bild och så vidare) så låter vi alla kandidater genomföra utvalda arbetspsykologiska screeningtester enligt en vetenskapligt beprövad metod. Först därefter gör vi ett urval.

Det skulle också kunna kallas att “riskminimera” eller “optimera”. De bästa kandidaterna kommer med, oavsett.

– Vi kan på detta sätt göra en så objektiv bedömning som möjligt och ge alla sökande samma förutsättningar. Vi minimerar risken att någon vass talang väljs bort på grund av – ofta omedvetna – fördomar som just ålder, bakgrund, namn och kön. Vi brukar kalla det “testa först, fråga sen” – vilket är helt omvänt hur traditionell rekrytering idag fungerar där man oftast bara testar slutkandidaten.

– Jag tror att trender som blindrekrytering (blind-CV, blindauditions, blindintervjuer och så vidare) kommer allt starkare. Vi ser ett ökat intresse för detta bland våra kunder och ett led i detta för oss på TNG är att vi exempelvis tagit bort möjligheten för kandidater att registrera sin ålder i vårt system. Vi anser inte att det är relevant för arbetet som ska utföras och har därför valt att ta bort det.

Hur tror du att rollen som rekryterare i övrigt kommer att förändras framöver?

– Rekryteraren kommer att fortsätta vara viktig i relationsskapande med kunder och kandidater men rekrytering som process kommer att bli mer automatiserad och digitaliserad. Arbetssökande idag vill lägga allt mindre tid på att söka jobb och företagen vill ha mer och mer information. Att balansera det kommer att bli en utmaning.

- - - - - - - - - -  

Robotrekrytering, personlighetstester och en alltmer global arbetsmarknad. Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Boka din plats idag.