Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Stockholm Talent Summit

Stockholm Talent Summit

Stockholm Talent Summit är en konferens om framtidens rekrytering. Den 13 juni 2018 samlas Sveriges bästa rekryterare och HR-proffs på IVA konferenscenter i centrala Stockholm. Boka din plats nu direkt.

Stockholm Talent Summit 2018

2018-06-25 Daniel Kjellsson

Den 13 juni arrangerades Stockholm Talent Summit 2018. IVA Konferenscenter på Grev Turegatan 16 i Stockholm fylldes av landets mest ambitiösa rekryterare, HR-proffs och branschkunniga. 

Dagens stora penseldrag målade en bild av en industri och en arbetsmarknad i förändring. Någonting som medför fundamentala utmaningar och affärsmöjligheter.

_34A0618

Ji-A Min på Stockholm Talent Summit 2018.

_34A1120

Stockholm Talent Summit 2018.

_34A1215

Stockholm Talent Summit 2018.

Ji-A Min, Head Data Scientist på kanadensiska Ideal och en av världens mest profilerade experter på gränslandet mellan artificiell intelligens och rekrytering, kickstartade dagen med 45 minuter om internationella case studies kring hur ai kan användas i rekryteringsprocesser – samt en framtidsspaning kring vad ai kan och inte kan göra, samt kan tänkas kunna och inte kunna göra. Vilket landade i en karta och en färdriktning för oss som vi lära oss mer.

_34A1095

Andreas Ekström.

_34A1460

Pia Höök.

_34A1658

Micael Holmström.

Dagen fortsatte med uppskattade presentationer från Andreas Ekström (Vad vill Google och Facebook?), Pia Höök (Mångfaldsarbete inom Skanska), Micael Holmström (De osynliga framtidskandidaterna), Markus Christiansson (gig-ekonomins påverkan på rekryteringsbranschen), Anna Gulliksen (inifrån EVRYs transformation) och Pierre Gudmundson (cyber-vetting).

_34A0971

Lars Forseth, Manpower Group.

_34A1557

Jacob Lundberg, Adecco.

_34A1810

Johan Lagercrantz, Randstad.

Vi mötte också Lars Forseth, vd Manpower Group, Jacob Lundberg, vd Adecco Group och Johan Lagercrantz, vd Randstad i personliga samtal om deras syn på framtiden för branschen.

Fredrik Reinfeldt avslutade Stockholm Talent Summit 2018 med ett samtal tillsammans med konferensens moderator Sabinije von Gaffke.

Sveriges tidigare statsminister avfärdade tanken med “universal basic income" (“människor behöver inte bidrag för att må bra, de behöver meningsfulla arbeten”), påminde oss om värdet av att anställa människor som är 50+ (“i Sverige funderar vi på vilka ålderdomshem vi ska sätta våra 70-åringar, i USA funderar de på vem av 70-åringarna som ska bli president”) och presenterade en plan för att arbeta tillsammans med teknologin, snarare än att bli ersatt av den (“bli ännu bättre på det som är unikt mänskligt”).

_34A2174

Fredrik Reinfeldt intervjuas av Sabinije von Gaffke.

_34A1841

Markus Christiansson.

_34A2029

Anna Gulliksen.

_34A1830

Moderator under Stockholm Talent Summit 2018: Sabinije von Gaffke.

_34A2116

Pierre Gudmundson.

Företagsuniversitetet vill tacka alla deltagare och medverkande för en lyckad och givande dag. Vi ses på Stockholm Talent Summit 2019!

För att inte missa några nyheter kring nästa års konferens, anmäl dig till nyhetsbrevet Stockholm Talent Summit här.

Artificiell intelligens för rekryterare

2018-05-01 Daniel Kjellsson

Artificiell intelligens behöver inte ersätta rekryterare, tekniken kan istället göra yrkeskåren bättre. Det hävdar internationella datorvetaren, Ji-A Min, Head Data Scientist på kanadensiska Ideal och en av världens mest profilerade experter på gränslandet mellan artificiell intelligens och rekrytering.

Under Stockholm Talent Summit presenterar hon en effektiv introduktion till artificiell intelligens, teknikens byggstenar och hur dessa appliceras på – och snart kommer att påverka – ditt jobb. Med rätt förståelse och förberedelser idag säkrar vi din kompetens framåt.

Ji-A-Min

Ji-A Min.

Ji-A, kan du ge några exempel på hur rekryterare kan använda ai?

– Ofta pratar man om “artificiell intelligens” som någonting magiskt och vagt men användningsområdena idag är snarare väldigt pragmatiska och specifika. Att gå igenom ett stort antal ansökningar, bekräfta att de innehåller vissa datapunkter (som exempelvis nyckelord som titlar, utbildningsformer eller liknande) och sedan göra ett första urval, baserat på tydliga parametrar – är en utmärkt uppgift för en ai. Ingen rekryterare vare sig bör – eller kan – läsa 10 000 cv:s i veckan. En ai kan göra det på några sekunder.

– Ett lika tydligt användningsområde är att söka och samla kandidater. Det är svårt, om det finns effektiva tekniska alternativ, att motivera att en rekryterare ska lägga dyrbar tid på det. En mjukvara är dessutom oändligt mycket snabbare och alltid saklig och opartisk. Resultatet blir att företag kan söka mycket bredare, då man effektivt kan behandla mer data, och att processen kan ske helt utan partiskhet och undermedvetna fördomar.

Det låter spontant som värdefulla men försiktiga steg. Vad mer?

– Nästa steg är enkel kommunikation. En mänsklig rekryterare kan inte föra dialog med tusen kandidater på samma gång. För en intelligent chatbot är det enkelt och alla vinner; ingen kandidat behöver vänta på att få svar, alla kan ställa vilka frågor de vill och rekryteraren riskerar inte att missa bra kandidater bara för att tidsutrymmet för att kommunicera krympt. Det har gjorts mycket undersökningar kring kandidatupplevelsen i situationer som denna. Även om du inleder med att informera kandidater om att de chattar med en bot så påverkar det inte upplevelsen negativt så länge denne får tydliga svar på sina frågor. En stor majoritet föredrar istället en digital bot framför att vänta på en människa.

Missa inte Ji-A Min under Stockholm Talent Summit 2018. Konferensen går av stapeln 13 juni på IVA konferenscenter i Stockholm. Se hela programmet – och boka din plats – här.

En guide till cyber vetting

2018-04-10 Daniel Kjellsson

Digitaliseringen har förändrat bakgrundskontrollerna och cyber vetting har växt till en nyckelkompetens – och global industri – i sig själv. Aldrig tidigare har tillgången på, omfattningen av och debatten kring personlig information varit större.

Pierre Gudmundson är expert på cyber vetting och har mångårig erfarenhet av underrättelse- och utredningsarbete vid Försvarsmakten och Militärpolisen. Pierre är grundare av Scandinavian Recruitment Intelligence; en specialistrådgivare i rekryteringsfrågor. Han medverkar under årets Stockholm Talent Summit – en konferens om framtidens rekrytering.

Pierre, hur hjälper ni era kunder?

– Vi skapar förädlade bakgrundskontroller som riskminimerar rekryteringen och höjer kvalitetsnivån på processen. Våra analytiker, alla med akademisk bakgrund från Försvarshögskolan, följer en metod som garanterar ett objektivt och etiskt underbyggt arbete. Vi har djupa kunskaper kring att förädla personlig data.

Hur ser själva processen ut?

– Vår bas är en stor mängd rådata kring varje kandidat. Men som vi alla lärt oss: Utan en förmåga att tolka, förädla och applicera data – har den inget värde i sig. Vår metod utgår från denna rådata, samlad från register, arkiv, artiklar, forum, sociala medier och diverse andra plattformar och källor. Beroende på befattning och rekryterande företag ställer vi sedan runt 800 väl avvägda frågor mot datan och genererar en riskprofil.

Vad hoppas du att deltagarna på Stockholm Talent Summit kommer att ha i anteckningsblocket efter din föreläsning?

– Vikten av att ha en intern metod och process för bakgrundskontroller och “cyber vetting” som är kvalitativ. Samt att man annars också förstår och är medveten om risken med att inte ha det. När en ensam person själv dedikerar en timme åt att söka på nätet så är sannolikheten hög att man kommer att fatta ett subjektivt och felaktigt beslut. Vi ser ofta hur bra kandidater missas eller väljs bort på grund av onödiga och inkorrekta subjektiva antaganden. Det är dåligt för alla parter. Jag ska leverera en guide till hur man som rekryterare eller HR-proffs börjar bygga upp ett mer sofistikerat arbetssätt. Och således en tryggare organisation.

Kan du ge ett exempel?

– Om ett börsföretag rekryterar en CFO så är ett tidigare ekobrott ett uppenbart problem. Men eventuellt så är några mångårigt gamla fortkörningar inte det. För en ensam rekryterare är det svårt att ensam ta ansvar för en avvägning och då kan en tidigare dom, oavsett bakgrund och kontext, vara tillräckligt för att kandidaten väljs bort. Vi skräddarsyr vår analys baserat på en djup förståelse för företaget och befattningen. Vi levererar sedan en unik riskprofil byggd på väldigt många parametrar, som underlättar en långt mer transparent dialog med kandidaten.

Vad brukar ert arbete resultera i?

– Vi flaggar någonting vid cirka 20% av våra analyser men vid dessa gånger så väljer arbetsgivaren vid 8 av 10 tillfällen att ändå gå vidare med kandidaten. Vår metod har alltså bidragit till en mer kvalitativ och transparent dialog och process – och kvalitativ kandidat och arbetsgivare har funnit varandra på goda grunder. Alla vinner.

Stockholm Talent Summit 2018 går av stapeln 13 juni på IVA konferenscenter i Stockholm. Se hela programmet – och boka din plats – här.

Stockholm Talent Summit 2018

2018-02-07 Daniel Kjellsson

Save the date!

Den 13 juni 2018 välkomnar vi – för tredje året – världsledande experter, forskare och branschledare till en diskussion om framtidens rekrytering.

Journalist-ledda intervjuer blandas med föreläsningar och interaktiva sessioner, nätverkande och reflektion.

Stockholm Talent Summit är designad att ge dig som rekryterare och HR-proffs en inspirerande, bildande och omedelbart användbar upplevelse.

stockholm-talent-summit-brain

 

Ur konferensens introduktion

Vi lever i en tid av accelererande förståelse för den påverkan som artificiell intelligens har på rekrytering. Branschen går in i en ny tidsålder.

Samhällsrörelser som #metoo bidrar till att kandidaters värderingar prioriteras och en ny generation digitala supertalanger kräver att gamla regler rivs.

I en global gig-ekonomi ser vi hela yrkeskategorier komma och gå.

Ur innehållet

 • Artificiell intelligens för rekryterare. Bli inte ersatt – bli bättre
 • Rekryterarens nya affär i “gig economy”
 • Bekänna sig anställningsbar: rekrytering och "cyber vetting"

Fullständiga programpunkter kommer att presenteras under februari och mars. Först via vårt nyhetsbrev (anmäl dig här), här på bloggen samt i konferensens LinkedIn-grupp.

Stockholm Talent Summit 2018 går av stapeln på IVA Konferenscenter, på Grev Turegatan 16, mitt i centrala Stockholm. Vid frågor och gruppbokningar, maila: konferens@foretagsuniversitetet.se eller ring 08-600 62 00.

Ses den 13 juni!

Rekryterarna kan rädda Sverige

2017-06-29 Daniel Kjellsson

Nyligen samlades ledande forskare, psykologer och rekryterare för Stockholm Talent Summit, en konferens från Företagsuniversitetet om framtidens arbetsmarknad. Forumet är tongivande för samtal om hur vi kan hjälpa världsbefolkningen in i en ny ekonomi.

Även i Sverige måste vi accelerera omställningen för att rädda jobben. Det skriver Företagsuniversitetets vd Stefan Haglund.

stefan-haglund

En armé av robotar innebär inte massarbetslöshet imorgon. Precis som att det miljöhot vi lever under inte gör sig påmint i vardagen, varje dag. Men det vore ett misstag att låta utmaningar med vaga karaktärsdrag lura till inaktivitet.

För isarna smälter och jobben försvinner.

Enligt amerikanska rapporten “Robots and jobs…” (Acemoglu, M.I.T.) från 2017 förlorar i genomsnitt sex människor jobbet för varje robot som introducerades i en arbetsstyrka om 1000 personer. Robotar beräknas ha lagt beslag 670 000 amerikanska jobb mellan 1990-2007. När The New York Times kommenterade studien noterade man att då tidigare teorier hade målat upp en utveckling i vilken en del jobb försvann men andra tillkom, var det nu – med riktig data till hands – mer dystert. Jobb försvann men kom inte tillbaka.

En EU-rapport visar samtidigt att en femtedel av alla i arbete har sett sin kompetens bli överflödig de senaste två åren. En del av oss kommer att se hela arbetslivet förändras, andra enbart delar av sina nuvarande roller. Få kommer att uppleva ingen förändring alls.

Detta borde, enligt ekonomisk teori, inte vara något problem. Automation och digitalisering effektiviserar. Produktivitet ökar. Vinster ökar, någonting som i slutändan når kundens fickor. Huvudvärken är att ingen existerande data tyder på att så blir fallet nu. Snarare så bidrar automationen till att löner sänks och jobbtrygghet försvinner. Många västländer har upplevt en besvikande löneökning de senaste tjugo åren.

Istället strömmar vinster och kompetens till ett fåtal superföretag vars makt och inflytande ökar. Denna elit bor och verkar sällan i närheten av de områden i vilka de automatiserar bort jobb. Människor utmanas av att arbeten finns – men i nya former och inom branscher de är illa förberedda på att konkurrera i.

Det är nu, innan populisterna skruvar upp volymen, vi måste accelerera arbetet för en sund övergång in i nästa industriella revolution. “Alla ska med.” Det stämmer att bönderna en gång flyttade till städer och att tillväxten fortsatte. Oavsett om man hör till dem som anser att steget är kortare, eller längre, då en lastbilschaufför nu ska bli mjukvaruutvecklare, så måste omställningen börja.

 • Rekryterarna har position att rädda Sverige. Investera i och utnyttja våra framgångsrika rekryteringsföretag. De sitter med fingret på arbetsmarknadens puls, är perfekt positionerade mellan arbetsgivare och arbetsmarknad och karakteriseras redan av den snabbrörlighet vi andra måste åt.
 • Arbetsförmedlingens vara eller icke-vara är en icke-diskussion. En kompetent oxh effektiv instans måste finnas. Att nöja sig med annat vore som att acceptera en halvdan sjukvård. 
 • Det är affärskritiskt att företag knyter strategiska band med utbildningsleverantörer. Anställda kommer att behöva kontinuerlig kompetensutveckling i intensivformat. Uppmuntra individens flexibilitet och förmåga att anpassa och lära. 
 • Det måste bli lättare att starta och driva ett levebrödsföretag. Vi befinner oss i ett paradigmskifte i vilket varje anställd rör sig från att vara en kugge i ett maskineri till att förväntas kunna se och skapa värde av egen kraft. Idag skapas 80 procent av alla nya jobb i små och mellanstora företag. 
 • Samhällets stödfunktioner måste moderniseras. Arbetslöshet kommer exempelvis att se annorlunda ut. Att frekvent vara delvis arbetslös kan bli vanligt. Och att delvis behöva bidrag. Vi kommer att behöva våra stödfunktioner närmare oss i mer flexibla former. Checka in, checka ut. Gå framåt.

Stefan Haglund är vd på Företagsuniversitetet. Företagsuniversitetet ägs av Stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms universitet.

Stockholm Talent Summit 2017

2017-06-29 Daniel Kjellsson

Tack till deltagare, medverkande och partners till Stockholm Talent Summit 2017. Sveriges ledande mötesplats för diskussion och inspiration kring framtidens rekrytering tar omedelbart språng mot 2018. Vi ses snart igen!

19113885_1472549259468691_6763316995938761195_n

Ett samtal om människor, mjukvaror och rekryteringsbranschens värsta slentrianmetoder

2017-05-29 Daniel Kjellsson

Den 15 juni är det dags för årets Stockholm Talent Summit. Det finns ett officiellt konferensprogram men konferensen bjuder traditionsenligt också på en del oannonserade överraskningsmoment.

Ett sådant (överraskningen förklaras här med spolierad) är ett personligt samtal med Nils Hallén och Gunilla Andersson, ett år efter release av boken Rekrytering och Urval.

13122883_1103453669711587_6092133894714605504_o

Nils Hallén, Gunilla Andersson samt medförfattare Patrick Smith.

Vi kommer att dyka djupt i duons tankar kring adaptiva tester (och dess cyniska kritiker), branschens värsta slentrianmetoder, mötet mellan mjukvaran och människan inom rekrytering – och mycket mer.

Boka din plats på Stockholm Talent Summit här.

Stockholm Talent Summit 2017

2017-05-11 Daniel Kjellsson

Välkommen tillbaka till Stockholm Talent Summit! För andra året i rad bjuder vi in till en heldagskonferens för dig som arbetar med rekrytering. Våra experter ger dig handfast kunskap, aktuella case, trendspaning, den senaste forskningen och en massa inspiration.

Untitled design

 

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens med global utblick och lokal insikt. Vi får möjligheten att studera de bästa branschkollegornas strategier, de globala jättarnas teorier och höra svenska forskare och analytiker förklara den data som finns.

Ur programmet:

 • Floriane de Saint Pierre, stjärnrekryterare i lyxindustrin, berättar om hur hon i en tid av digitalisering och nya metoder arbetar manuellt, delikat och diskret. 
 • Från kugge till Kamprad. Framtidens kandidat – med Per Holknekt. Vi befinner oss i ett paradigmskifte där varje anställd rör sig från att vara en kugge i ett maskineri till att förväntas kunna se och skapa värde av egen kraft. Hur förbereder och guidar vi våra kandidater, kunder – och oss själva?
 • Människa mot maskin. Blir vi frigjorda eller frihetsberövade? – Dr Michal Kosinski från Stanford University om vad som sannolikt innebär din hittills största professionella möjlighet och utmaning. Robotisering och automation står för dörren.
 • Digital footprint, gamifcation och kandidatmakt. Anna Gulliksen plockar ner “buzzwords” på bordet, dissekerar dem och ställer frågan: Hur säkerställer vi att arbetet med ny teknologi är vetenskapligt baserat?

Se hela programmet här.

Sveriges bästa rekryterare: Nils Hallén

2016-06-13 Daniel Kjellsson

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Den 15 juni samlas branschen på Fotografiska i Stockholm. Som uppladdning publicerar vi en intervjustafett med landets ledande rekryterare.

Idag: Nils Hallén, konsult, utbildare och författare (till nysläppta boken Rekrytering och urval) i ledarskap och HR. Nils har en bakgrund som HR-chef och VD.

Nils, vad karaktäriserar en bra rekryterare?

– Goda kunskaper om både hur man hittar kandidater och hur man gör bedömningar. En bra rekryterare ägnar mycket tid åt omvärldsbevakning kring nya trender men håller sig också uppdaterad om urvalsmetoder. Ett intresse för ny forskning och best practice är nödvändigt. Det gäller också att kunna arbeta strukturerat och ha förmåga att kunna argumentera för sin sak.

Hur tror du att rollen som rekryterare kommer att förändras?

– Det kommer att bli en tydligare uppdelning mellan att hitta och att bedöma kandidater. Rekrytering är ett dubbelsidigt uppdrag, där det gäller att kunna sälja in organisationen och hitta bra kandidater, samtidigt som man ska kritiskt granska dessa kandidater. Det är en utmaning att sitta på båda stolar och jag tror att vi kommer att se fler specialister inom båda

Vad är det mest utmanande med att arbeta med rekrytering?

– Den stora utmaningen är att ta oss tid att analysera all den data vi har, eller kan skaffa, om våra kandidater.

Vad är det bästa som någonsin publicerats rörande rekrytering?

– The Oxford Handbook of Personnel Assessment and Selection.

Nämn en kollega du respekterar.

Karin Benyamine, interim HR-chef. Hon lyckas kombinera djup kunskap och strukturerat tillvägagångssätt med värme och mod att utamana.

- - - - - - - - - -  

Missa inte Stockholm Talent Summit den 15 juni – konferensen med fokus på framtidens rekrytering. Boka din plats idag.

Sveriges bästa rekryterare: Kristina Jakobsson

2016-06-10 Daniel Kjellsson

Stockholm Talent Summit är en heldagskonferens om framtidens rekrytering. Den 15 juni samlas branschen på Fotografiska i Stockholm. Som uppladdning publicerar vi en intervjustafett med Sveriges bästa rekryterare.

Idag: Kristina Jakobsson, HR-chef på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm, en av Sveriges ledande affärsjuristbyråer. Kristina driver också verksamheten Five Times HR som utför personbedömningar och jobbar med coaching och utveckling av individer och grupper.

Kristina, vad karaktäriserar en bra rekryterare?

– En bra rekryterare tror jag tänker utanför invanda ramar och vågar utmana en kravprofil. Jag tror också att en bra rekryterare värderar och odlar alla nya kontakter med människor oavsett vilken bakgrund de har. Många yrken idag är specialiserade eller inom nya kompetensområden och har en liten kandidatbas – då behöver man kunna använda nya perspektiv för att hitta rätt person för jobbet.

Vilka är dina starka sidor?

– För mig handlar rekrytering om utveckling, av en organisation och en individ. Jag är en ganska nyfiken person som gärna provar nya tankesätt, och jag tror att mina största styrkor som rekryterare handlar om att bedöma kandidaternas förmågor och hitta och beskriva deras potential för utveckling. Jag blir nog aldrig mätt på den härliga känslan av att hjälpa någon till sitt nya drömjobb, eller se en organisation förnyas genom starka medarbetare.  

Hur tror du att rollen som rekryterare kommer att förändras?

– Jag tror att rollen kommer att handla mer och mer om att tänka framåtriktat och på människors och organisationers behov av utveckling, att bli ännu bättre på att bygga rekryteringsprocesser som vaskar fram personer som har rätt förutsättningar framåt, snarare än rätt CV när man blickar bakåt.

Vad är det mest utmanande med att arbeta med rekrytering?

– Man måste alltid utmana sig själv och sina fördomar, invanda tankemönster. Det finns alltid en risk för oss som rekryterar att falla in i strukturer som inte leder till att vi stöder det bästa rekryteringsbeslutet, och man behöver vara ödmjuk inför det när man har den här sortens arbete.

Vad är det bästa som publicerats om rekrytering?

– När jag läser så faller jag ofta tillbaka på mitt intresse för det som skrivs om mänskliga beteenden. Just nu gillar jag “The Happiness Track” av Emma Seppälä, som handlar om vikten av att vara insiktsfull snarare än kravfylld i sin utveckling. Den tänker jag mycket på när jag funderar över hur vi utvecklar våra talanger i prestationsinriktade företagskulturer. Jag älskar också “The Culture Map” av Erin Meyer, som är intressant läsning för alla talanger som ska utvecklas och bli framgångsrika i mångkulturella verksamheter.

Nämn en kollega du respekterar.

Susanna Aronsson på 360 Rekrytering. Hon är en otroligt duktig rekryterare och headhunter som uthålligt vänder på varje sten tills hon hittar precis rätt kandidater för uppdragen.

- - - - - - - - - -  

Missa inte Stockholm Talent Summit den 15 juni – konferensen med fokus på framtidens rekrytering. Boka din plats idag.