Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Marknad, Kommunikation och Nya Medier

Marknad Kommunikation Nya Medier

Välkommen till Företagsuniversitetets blogg om marknadsföring, kommunikation och nya medier. Vi försöker vara en solid punkt i ett marknads- och medielandskap i ständig rörelse. Oavsett om du är en internationell marknadsdirektör i framkant eller nyss tagit klivet in på kommunikationsavdelningen, är detta en blogg för dig.

Anna Cederbrink liten

"Otroligt bred kurs med både operativa och strategiska inslag"

2018-09-04 Lotta Eriksson
Anna Cederbrink liten

Anna Cederbrink, kommunikationschef
Länsförsäkringar Kalmar län

Varför gick du Kommunikatörsutbildningen?
– Efter flera år av självlärande i kommunikatörsrollen behövde jag komplettera min annars teoretiska och ”ålderdomliga” universitetsutbildning med en modern och bred kunskapsplattform för kommunikationsarbete.

Vad var bäst med kursen?
– Den är otroligt bred och innehåller både operativa och strategiska inslag. Alla lärarna har specialistkunskaper inom sitt område vilket ger mig som går utbildningen det ”bästa av allt”.

– Att det är flera kursare med olika erfarenheter och bakgrund som följs åt under hela utbildningen ger en bra dynamik, bra diskussioner och dessutom ett nätverk för framtiden.  

Vilka kunskaper har du haft mest nytta av i ditt jobb?
– Svår fråga, alla delar har givit mig mycket insikt. En del på ett mer strategiskt plan och en del har resulterat i konkreta aktiviteter och åtgärder i mitt eget arbete.

Varför tycker du att man ska gå Kommunikatörsutbildningen?
– Den är en bra plattform för alla typer av kommunikationsjobb, oavsett viken inriktning man ska jobba med framåt.

– Jag kan också rekommendera hela kommunikationsavdelningar att gå den och på så sätt ha samma grund och plattform för sin gemensamma kommunikationsplanering.

Läs mer om Kommunikatörsutbildningen här

IMG_5125

Toppbetyg av nya kommunikatörer

2018-06-21 Lotta Eriksson

Onsdagen före midsommar kunde vi släppa iväg ett nytt gäng kommunikatörer, som under totalt nio dagar vässat sina kommunikativa förmågor och färdigheter. Och slutbetyget på kursen blev nästan osannolika 4,9 av 5 möjliga!

Den 18 april i år sågs kursdeltagarna för första gången. De skulle börja Kommunikatörsutbildningen och fick inleda med en så kallad radioövning för att lära känna varandra. Sedan blev de successivt ett sammansvetsat gäng, trots olika bakgrunder, olika verksamheter och olika förutsättningar.

Den 21 juni hade de setts i totalt nio dagar; tre dagar i april, tre dagar i maj och tre dagar i juni.

De hade då intensivt gnuggat sin kompetens inom intern kommunikation, kriskommunikation, formgivning, digitala medier, skriftlig kommunikation, kommunikationsplanering och presentationsteknik.

Det fick de dessutom visa prov på under sista dagen då de presenterade en skriftlig och muntlig hemuppgift, innan de fick fira sina kursintyg, nyvunna kunskaper och ett värdefullt nytt nätverk med litet bubbel!

När de med viss separationsångest lämnade Företagsuniversitetet för den här gången, onsdagen före midsommar, kunde kurssamordnare och kursledare Lotta Lutteman summera ett synnerligen smickrande slutbetyg på kursen, 4,9 av 5 möjliga! 

Lycka till nu alla kommunikatörer och tack för den här tiden!

Läs mer om Kommunikatörsutbildningen här!

Nyhet-naa-oss-via-chatten_large

Nyhet: nå oss via chatten

2017-12-18 Lotta Eriksson

Företagsuniversitetet testar nu en ny chattfunktion på hemsidan. Besökare som varit inne på hemsidan en stund, får via chatten - under kontorstid - möjlighet att ställa frågor direkt till oss.

Eftersom funktionen är ny ber vi dock om överseende om det skulle dröja litet innan vi svarar. Om du inte får något svar på ett par minuter, hoppas vi att du försöker igen!

Chattfunktionen testas under en period, för att sedan utvärderas.

Konsten att leda möten som skapar engagemang och effektivitet

2016-11-02 Lotta Eriksson

Möten utan mening och mål skapar inte engagemang. Det förstår alla. Samtidigt blir möten allt viktigare i takt med digitaliseringen. Framgångsfaktorn är att skapa effektiva möten, som inte bara löser problem utan som också skapar relationer.

 
Många tycker att möten i princip bara tar tid och är onödiga. De hörsammar förvisso möteskallelsen och går på mötet med ett block i handen, utan förväntningar - kanske snarare med en känsla av frustration. Med största sannolikhet är deras engagemang under mötet inte heller på topp. Nu kan du som håller i möten få verktyg för att skapa bättre möten med högre delaktighet – möten som också får effekt!

PernillaSilfverhjelm_w

– Det handlar om att bestämma vilken typ av möte man ska hålla, sätta upp ett mål för mötet och att anpassa mötet efter vad man vill uppnå med det, förklarar Pernilla Silverhjelm, som är en erfaren utbildare inom kommunikation, ledarskap och projektledning. Hon arbetar också som mötesledare i egna bolaget Silfverhjelm Consulting och är dessutom kursledare för Företagsuniversitetets nya kurs ”Att leda effektiva möten”.

– Det finns olika mötesformer för olika syften och det är viktigt att variera dem, så att mötesdeltagarna vet hur de ska bidra. 

Varför behövs det en kurs för att bli en
bättre mötesledare och få till effektiva möten?
– Därför att vi lägger enorma summor pengar på att sitta i möten och många upplever att mötena är ofokuserade och ett slöseri med tiden. Möten är dessutom bra för att skapa relationer och utan relationer gör vi inget bra jobb.

Vilka tycker du behöver
gå en sådan här kurs då?
– Alla som håller i möten och som behöver bli bättre på att förbereda mötet, ta ledningen och få resultat, så att det också får effekt för verksamheten.

– Man kanske har fått en ny funktion där man ska vara tydlig som mötesledare eller man kanske har fastnat i gamla hjulspår, själv eller i diskussionerna, och behöver få ny input.

Hur tycker du att
ett effektivt möte ser ut?
– Det har ett väl fungerande syfte och mål, en avgränsad tid – det får inte vara för långt – och en agenda som inte är för detaljerad men som innehåller rätt punkter.

– Man ska också i förväg veta om det är ett beslutsmöte, ett kommunikationsmöte, ett informationsmöte eller en workshop.

– Ett gott möte är ett möte där det händer något i att det är just vi som deltar, där vi alla tillsammans hittar nya lösningar på ett problem.

Och vem är du, som kan
så mycket om möten?
– Jag har jobbat som konsult på både företag och i andra organisationer och överallt har den här frågan dykt upp. Jag har samlat alla olika erfarenheter genom åren och så har jag läst mig till de senaste rönen kring möten och möteskulturer.

– Det står väldigt klart för mig att vi, inte minst i det allt större digitaliserade arbetsformatet, måste förändra våra möten.

Kursen ”Att leda effektiva möten”
är på två dagar, vad får man lära sig?
– Vi kommer jobba mycket upplevelsebaserat men också med diskussioner, checklistor och metodsamlingar. Bland annat ska vi testa olika mötesformer och olika kommunikationsstilar – och framför allt kommer deltagarna få lära sig en massa tips och tricks för att skapa effektiva möten framöver.

IMG_1475

PERNILLAS TIPS FÖR ETT EFFEKTIVT MÖTE:
1. Tänk resultat. Vad ska mötet resultera i? Om du vet det blir det lättare att sätta specifikt mål och kalla rätt personer.
2. Avsätt rätt tid för de olika mötena. Håll det gärna kort. Varför inte ha 30 eller 45 minuter som utgångspunkt och variera därifrån? Då kanske deltagare faktiskt hinner mellan möten och möten kan börja på tid.
3. Skriv upp de beslut som fattas, så att alla gemensamt kan se, innan mötet avslutas. Då minimerar man risken för att man har olika uppfattningar om vilka beslut som fattats. 

"Att leda effektiva möten" går den 12-13 december och ska ge kompetens för att bli en trygg och säker mötesledare, som väljer rätt mötesform för olika syften, som förbereder, leder och följer upp effektiva möten och som har förmåga att variera sina möten med olika metoder och verktyg. Läs mer här 

”Du kommer igång direkt, dagen efter kursen”

2016-10-03 Lotta Eriksson

Att göra nulägesanalysen tar mest tid och är viktigast. När man gjort den ska man fundera igenom positionering, sätta mål och planera aktiviteter. Sedan har man i bästa fall en marknadsplan som håller. Det berättar Christina Varenius, marknadsförare och något av en expert på området marknadsföring. Hon är också kursledare för ”Marknadsföring – grund”, en tvådagarskurs som bland annat omfattar marknadsplanens alla delar.

 

 

– Jag tycker att alla som jobbar med marknadsföring och som inte redan har gått någon utbildning i marknadsföring ska gå den här kursen, summerar Christina Varenius.

– Man kanske arbetar på ett mindre företag, man kanske har fått gå över från säljsidan eller är produktchef som nyligen fått marknadsansvar.

– Kursen passar också vd:ar, som inte har så mycket kunskap om marknadsföring eller säljare som vill förstå varför marknadsföring är viktigt.

Förstår inte alla det?
– Nej, det många som inte har kläm på vikten av marknadsföring, trots att de kanske deltar på mässor och gör utskick eller andra aktiviteter. De förstår inte helheten, utan ser marknadsföring som en kostnad snarare än som en investering.

Vad krävs av en marknadsförare i dag då?
– För att göra ett bra jobb som marknadsförare på ett företag behöver du förstå hur saker ser ut i dag i organisationen och vilka kunderna är.

– Du måste också förstå vad som är viktigt för kunderna och vilka andra målgrupper som finns därute, som påverkar dina kunder i deras beslut.

– Dessutom måste du känna din egen organisation, vad ni står för och vilka värderingar som finns - och hur dessa ska kommuniceras så att kunderna känner igen sig i det.

– Det handlar om att veta hur du ska leva efter allt det här, så att det du kommunicerar ut inte går i stick i stäv med det som händer i företaget.

Varför ska man välja just
”Marknadsföring – grundkurs” om man vill
bli bättre på marknadsföring?
– Det är en unik kurs, det finns inte någon liknande. Alternativen är ett- eller tvåårsutbildningar på exempelvis Berghs eller IHM, eller korta endagarskurser i sociala medier eller att bygga hemsidor. Arbetsgivarna får väldigt litet utfall av de kurserna.

– Det här är den perfekta kursen om man jobbar på ett företag som snabbt vill komma igång och få effekt!

– Det är två väldigt intensiva dagar men du får med dig tillräckligt mycket av allt, för att du ska kunna börja jobba och dra nytta av dina nya kunskaper direkt.

Vad får man med sig då?
– Man får med sig en förståelse för varför man har ett marknadsarbete och vad det innebär men också ett nytt tankesätt, så att man vet var man ska börja nysta.

– Dessutom får man med sig mer än ett embryo till marknadsplan. Man kan säga att det man får en julgran med sig tillbaka till företaget och sedan får man klä den själv, i sin vardag.

Under kursen ”Marknadsföring grund” går Christina Varenius igenom marknadsplanens alla delar och förmedlar praktiska kunskaper om affärsidé, vision, kärnvärden och mål. Hon beskriver vikten av nulägesanalys, positionering, mål och aktiviteter, beskriver olika medier och hur man gör kanalval för sin marknadsföring.     

Läs mer om kursen       

Sveriges bästa kommunikatörer: Moa Blomkvist och Caroline Birgersson

2016-09-21 Lotta Eriksson

”Att man måste skriva kort på webben är en myt” - den 4 oktober samlas kommunikatörer, språkvårdare, marknadsförare och andra intresserade på Vasateatern i Stockholm. Då genomförs #Story2016, en heldag om språk, innehåll och kommunikation.

Som uppladdning publicerar vi intervjuer med några av konferensens kompetenta föreläsare. I dag: Moa Blomkvist och Caroline Birgersson från webbcopybyrån Birger & Blom.

birger-blom-300x300

Under Story 2016 ska ni från Birger och Blom
prata om att skriva för både “människa och maskin”. Varför är det viktigt i marknadsföring?
– Alla vill ta din plats och det krävs en digitalt anpassad strategi som tar hänsyn till både besökaren och algoritmer, för att ditt innehåll ska kunna konkurrera med sin fulla potential. För bara för att du ”finns på webben” betyder det inte att du syns på webben.

– Dagens kunder söker aktivt på varumärken, en fördelaktig utgångspunkt som företag kan förvalta genom att skriva för både människor och maskiner. Det betyder att vi måste medvetandegöra digitala beteenden, hur besökaren interagerar med din text.

Varför är det viktigt att ta plats på webben?
– Din webbplats är ett skyltfönster som även kan vara en överlägsen servicemotor om den förvaltas väl. En webbplats kan serva besökaren lika bra som ett butiksbiträde, om inte bättre, då den inte begränsas av några öppettider eller geografisk plats.

– Ingen fysisk butik eller annan typ av direktkontakt kan motsvara den tillgängligheten, såvida inte en företagsrepresentant följer varje steg som besökaren tar. Men på webben kan företag finnas till hands även vid ett toalettbesök.

Video som innehållsform får en allt större
plats på webben. Hur står sig det skrivna ordet?
– Det starkaste vapnet har alltid varit pennan – och den håller sig stark, även om den i dag har blivit ersatt med ett tangentbord. Alla har olika beteenden och inlärningsprocesser, därför kommer ett medie aldrig att slå ut ett annat.

– Text och rörlig bild kommer alltid att komplettera varandra. Än så länge är innehållet i film dessutom inte sökbart, så ett filmklipp behöver förstärkas med text för att dyka upp i söknätverk som Google.

Har ni någon digital myt ni vill slå hål på?
– Vårt främsta tips är att släppa myten om att hålla sig kort på webben. I dag handlar det inte om man läser på webben utan snarare vad man väljer att läsa.

– Det är ju till webben du vänder dig för att få svar på dina frågor, då har textlängden inte någon betydelse så länge du blir stimulerad av innehållet. Därför har kommunikatörer fått en oumbärlig roll i det digitala landskapet.

Story 2016 bjuder på allt från språktrender och hjärnforskning till amerikanska presidentvalet och Eurovision Song Contest. Praktisk och aktuell kunskap för dig som jobbar med innehåll och kommunikation. Anmäl dig här.

 
Ses på Vasateatern den 4 oktober 2016!

Sveriges bästa kommunikatörer: Björn Alberts

2016-09-19 Lotta Eriksson

Volvo Ocean Race är världens femte största sportevent utifrån medial räckvidd och antalet åskådare. Utifrån det fick Björn Alberts uppdraget att öka både publik och publikengagemang.

Som Marketing och Communication Director levererade han ett resultat som slog alla tidigare rekord. På #Story2016 bjuder Björn på berättelsen, rik på bilder och video, om vad de gjorde för att femdubbla antalet videovisningar och nå 1,7 miljarder TV-tittare. Med en ny typ av storytelling.

bjorn-alberts-300x300

Ditt case kring Volvo Ocean Race är stort i alla hänseenden.
Hur tar man din historia – ett stort varumärke, många anställda
och resurser – och applicerar den på en mindre miljö? I vilken man
exempelvis ensam sköter ett Facebook-konto eller en sajt?
– Den frågan bör nog egentligen var och en svara på men några egna reflektioner kan jag nämna: Det vi gjorde kan först ses som något som var “upphöjt i 10”. När man extrapolerar så långt blir lärdomarna tydligare.
– Ställ dig frågan, vad kan jag göra för att mina följare ska kunna påverka sin egen image med hjälp av mina poster? Jobba som en fotograf. Jobba som en grävande journalist. Korsa med något oväntat. Posta som en vän.

Vad tror du att jag som deltagare på #Story2016
kommer att ha antecknat efter din föreläsning?
– Väx genom att gräva där du står. Och gör det bättre.

Om du fick ge samtliga kommunikatörer i Sverige
ett karriärstips för att bli bättre, leverera resultat och
utvecklas professionellt, vad skulle det vara?
– Jag brukar inte ge tips på det viset. Tycker att var och en måste bottna i sig själv och avskärma sig från yttre påverkan men inte från omvärlden. Själv är jag sjukt nyfiken. Som nyfiken är jag per definition en sökare. Det sökandet är en framåtrörelse.

Story 2016 bjuder på allt från språktrender och hjärnforskning till amerikanska presidentvalet och Eurovision Song Contest. Praktisk och aktuell kunskap för dig som jobbar med innehåll och kommunikation. Anmäl dig här.

Omvärldsanalys en förmåga alla kan träna upp

2016-09-15 Lotta Eriksson

Omvärldsanalys som begrepp är enligt Wikipedia en ”organisatorisk aktivitet för att införskaffa underrättelser om omvärlden (till exempel kunder, konkurrenter och marknader) i syfte att positionera organisationen, dess produkter och tjänster”.

– Omvärldsanalys ska ses som beslutsunderlag och input till det strategiska arbetet. Men det är även stöd för det mer taktiska och operativa arbetet, understryker experten Johanna Laurent.

– Det finns många olika bilder av vad omvärldsanalys är. Att samla in information är en bara en liten del. Det handlar framför allt om att analysera och dra  slutsatser utifrån den egna verksamheten för att kunna agera och få konkurrensfördelar.

Johanna Laurent högupplöst

Johanna Laurent är något av en ”guru” på området omvärldsanalys, efter att ha arbetet med frågorna i över 15 år, bland annat på Kairos Future, i egen regi och numera på Wide Narrow Intelligence AB.

Hon tycker att organisationer har blivit bättre på att förstå vikten av omvärldsanalys de senaste åren;

– Vi har blivit allt mer mogna i takt med att omvärlden förändras allt snabbare och att informationsflödet blir större.

– Eftersom det numera finns mycket gratisinformation i open sources, förstår fler organisationer att man behöver ta ett större grepp och jobbar mer effektivt. Det är få som mäktar med att arbeta manuellt. 

– Och det blir för kostsamt att samla in massa information manuellt på olika håll i organisationen och sedan inte ha kraft att göra analyser och dra strategiska slutsatser.

En disciplin alla behöver
Även om behovet är tydligt, menar hon att det finns en hel del kvar att göra när det gäller att avsätta resurser för att genomföra arbetet på ett professionellt och effektivt sätt.

– I Sverige och övriga Europa har vi inte samma tradition som till exempel USA har. Där är det mer naturligt med underrättelser och de är mer konkurrensinriktade. I takt med ny och ökad konkurrens inser dock allt fler behovet av att tidigt se och förstå omvärldsförändringar och kunna hänga med.

Vilka är det då som behöver kunna göra bra omvärldsanalys? Enligt Johanna Laurent är det en kompetens som i princip alla behöver.

– Chefer måste förstå vad de ska ha för underlag för sina beslut och medarbetare behöver ha känselspröten ute för att ha koll på allt som händer för att kunna gör sitt jobb.

– Framför allt tycker jag att alla som jobbar med strategi, affärsutveckling och marknad är betjänta av att behärska omvärldsanalys för att fatta bästa möjliga beslut om vägval. 

Går att träna upp
Däremot, understryker hon är det här en förmåga som alla kan träna upp.

– Vissa är mer nyfikna och gör det här mer automatiskt, utan att tänka på det, medan andra kanske inte tittar så långt utanför sig själv.

– Alla kan dock, med bra verktyg och metoder, utveckla förmågan när det gäller omvärldsanalys.

– Det handlar mycket om sunt förnuft satt i system, att veta vad som är viktigt och kunna kommunicera det på ett effektivt sätt.

Johanna Laurent är kursledare för Företagsuniversitetet nya kurs Omvärldsbevakning och omvärldsanalys och hoppas bidra till att fler utvecklar sin förmåga och öka förståelsen för vikten av varför man ska jobba med omvärldsbevakning och framtidsanalys på ett systematiskt och strukturerat sätt så att det leder till bra beslut och faktiska handlingar.

Tre tips från Johanna:
1.    Börja gräv där du står. Använd den information du har, lägg fokus på analysen och agera utifrån det.
2.    Arbeta strukturerat och systematiskt med omvärldsbevakning och analys, se det inte som en ad hoc-insats.
3.    Knyt ihop säcken och kom till konkreta slutsatser – vad betyder det här för oss och vad kan vi göra för att möta utvecklingen?

Läs mer om den nya kursen här: Omvärldsbevakning och omvärldsanalys

Sveriges bästa kommunikatörer: Anna Kleinwichs Magnusson

2016-09-15 Lotta Eriksson

Under Story 2016 kommer du att dyka upp lite “här och var” och presentera trender inom skriftlig kommunikation.
Hur ser de större penseldragen ut – varthän barkar utvecklingen?

AnnaKM-300x300

– Digitaliseringen påverkar oss människor och vårt beteende på många olika sätt, särskilt när det gäller hur vi kommunicerar och använder språket.

– Det skriftliga språket är inte längre det självklara valet för den som vill göra sig hörd.

 – När tekniken finns i allas händer är det är lätt att byta ut texter mot bild och film; man väljer helt enkelt det som bäst åstadkommer den effekt man är ute efter.

– Kraven på tillgänglighet, snabb rapportering och korta svarstider gör att skriftspråket utvecklas ovanligt fort just nu

Vilket är det svenska språkets
största utmaning just nu?

 – Skriftspråket har under lång tid vårdats och utvecklats av Svenska Akademien, journalister, författare och kommunikatörer med god kunskap om språkbruk och skrivande.

– I dag kan vem som helst publicera egna texter och det gör att grammatiska förvrängningar, felaktigheter, eller om man vill, nya kreativa lösningar tar plats i språket.

– Många skräms och upprörs av att språket urlakas, andra menar att det utvecklas på ett sätt som bättre möter våra behov.

Hur har den smarta telefonens stora
närvaro påverkat språk och kommunikation?

– Telefonens lilla fönster och tangentbord gör att vi helst fattar oss kort. Artigheter och nyanser får kliva åt sidan – det viktigaste är att vi gör oss förstådda. Eftersom korta texter kan uppfattas som hårda, lättar vi upp dem med småord, slang och emojis.

– Jag skulle säga att mycket av den språkliga utveckling vi ser nu drivs på av de tekniska och digitala verktyg vi använder.

Story 2016 bjuder på allt från språktrender och hjärnforskning till amerikanska presidentvalet och Eurovision Song Contest. Praktisk och aktuell kunskap för dig som jobbar med innehåll och kommunikation. Anmäl dig här.
Ses på Vasateatern den 4 oktober 2016!

Sveriges bästa kommunikatörer: Frida Boisen

2016-09-01 Lotta Eriksson

”Så lyckas du med framtidens kommunikation”- #Story2016 är en heldagskonferens om språk, innehåll och kommunikation. Som uppladdning publicerar vi intervjuer med några av konferensens kompetenta föreläsare, Sveriges bästa kommunikatörer. Den här gången har vi pratat med moderator Frida Boisen, som nyligen utsågs till Årets digitala ledare och en av Sveriges #150superkommunikatörer - och som till vardags är digital chef på Bonnier Tidskrifter.

frida-boisen

Du och andra kommunikatörer har
det skrivna ordet som främsta verktyg i
vardagen, håller det på att förändras?
– Så har det varit i alla tider men nu svänger det, i och med utvecklingen inom digitala och sociala medier.

– Det rörliga språket är det nya första språket, både i Sverige och i världen. Det är rörlig bild som ökar och som prioriteras - och det är så våra ’millennials’ vill ha sina historier berättade.

– Det kan vara en utmaning för många som har arbetat inom kommunikationsprofessionen i många år.

Och hur tacklar man det?
– Alla vi kommunikatörer måste våga uttrycka oss med rörliga bilder. När jag började som digital chef på Bonnier förra året hade vi inte ens en TV-avdelning, så en första åtgärd var att starta den.

– Det går jättebra, eftersom det finns en sådan stark efterfrågan på rörligt material.

Ni har ju förstås muskler för det men hur
kan andra, med mindre resurser, göra digitala satsningar?
– Det som är positivt är att organisationer eller varumärken inte behöver ha stora och proffsiga TV-studios. Det fungerar utmärkt att filma med sin mobil.

– Huvudsaken är att man har ett trovärdigt, tydligt och personligt tilltal.

Så kommunikatörer måste ta till sig och anpassa sig
till digitaliseringen, påverkas det skrivna språket av utvecklingen också?
– Ja, eftersom vår uppmärksamhet blir kortare, måste den skrivna texten också bli kortare. Vi ser till exempel fler förkortningar numera, som LOL och OMG, i stället för att man skriver ut hela orden.

– Om man inte hänger med kan de här förkortningarna te sig helt obegripliga men för att lyckas viralt är det viktigt att uttrycka sig kort.

– En annan utveckling är att emojis har blivit en del av vårt skrivna språk. Hjärtat var till exempel det mest använda ordet förra året och det är inte så konstigt, en bild säger ju mer än tusen ord.

– Det finns de som inte vågar skicka ett mejl utan en glad smiley numera, eftersom mottagaren kan tro att avsändaren är sur.

Vad kännetecknar en
framgångsrik kommunikatör tycker du?
– Man måste älska innovation, det tror jag är ett viktigt förhållningssätt. Man måste ha en vilja och lust att hänga med i den digitala utvecklingen - och helst leda den.

– Man ska slänga sig över nya kanaler och vara nyfiken på att utforska dem, utan att släppa grunden, som är att vara briljant och kärnfull.

– Det handlar om att du ska veta vad och vilka värderingar du ska kommunicera – och den som har det bästa, viktigaste eller roligaste budskapet vinner, om du formulerar dig bäst.

– Alla vi som arbetar med kommunikation är ju lyckligt lottade; vi får lära oss nya saker hela tiden. Det är jättehärligt. Så se möjligheter med alla nya kommunikationskanaler, det kan vara både effektivt och kostnadseffektivt!

Vad hoppas du bidra med på #Story2016?
– Jag är nyfiken, vetgirig och hyfsat påläst i det här ämnet, så jag ska fånga upp och ställa de viktigaste frågorna.

– Mitt mål är att alla ska känna sig inspirerade hela dagen och få med sig massor av nya verktyg, så att de kan bli ännu skickligare kommunikatörer. 

Här finns Frida:
twitter: @fridaboisen
facebook: facebook.com/fridaboisenofficial
instagram: @fridaboisen
linkedin: Frida Boisen
snapchat: Frida Boisen

Från Boisen till Bard - läs mer och boka din plats här